Ελευθερία: Η ετυμολογία της λέξης


Ελευθερία: Η ετυμολογία της λέξης Συγγραφέας: ΜΑΝΙΑΣ ΠΑΡΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΣΤΕ ΡΙΟΝ Πολλά γράφτηκαν γι αυτή, πολύ αίμα χύθηκε στο όνομα της. Κι όμως αν ρωτήσεις δέκα ανθρώπους τι είναι ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σχεδόν κανείς δεν θα έχει μια πρόχειρη συμπιεσμένη φράση για να δώσει τον απόλυτο ορισμό της . (Μόνο ο Ανδρ. Παπανδρέου έγραψε 9 εννέα τόμος με τίτλο Η Ελευθερία του ατόμου!) κάτι πράσινα βιβλία είναι δεν τα έχω διαβάσει. Η πολυπλοκότητα και ο πλατειασμός της μη στοχευμένης σκέψης μας οφείλεται στο ότι δεν κατορθώσαμε να συλλάβουμε τον ορισμό της ελευθερίας εκ πρώτης! Λείπουν αναφορές για την γένεση της λέξης και η ΕΙΚΑΣΙΕΣ στα λεξικά για την ετυμολογία της οργιάζουν.

Ακόμα και Ινδοευρωπαϊκά ρήματα έχουν ακουστεί λευθ..κλπ . Σ αυτό που συμφωνούμε όλοι περί ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ είναι πως πρόκειται για σύνθετη λέξη και φέρεται να περιφρουρεί κάποια δικαιώματα μας η κάπως έτσι . Στο μυαλό μας λειτουργεί υποσυνείδητα και αυτεπάγγελτα συνυφασμένη με άλλες έννοιες " την Λύτρωση την Ανεξαρτησία και περισσότερο μάλλον με την ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ) Αποδέσμευση όμως από τι ? Αν δεχθούμε ότι ο όρος Ελευθερία μας βολεύει για κάθε είδους αποδέσμευση, τότε από μόνη της δεν μπορεί να σταθεί, - κάθε φορά που την χρειαζόμαστε θα πρέπει να την προσδιορίζουμε , δηλ. άλλο θα είναι η ελευθεριά της σκέψης, και άλλο η ελευθεριά του τύπου, ή κάνω λάθος ? Εδώ προκύπτει το ερώτημα ,( Πως γεννήθηκε η Ελευθερία, γιατί είναι πανάκεια σε κάθε είδους αποδέσμευση ) ? Ακούστε τώρα και την λύση του ΑΙΝΙΓΜΑΤΟΣ . ( μην ωρύεστε γλωσσολόγοι δεν είναι ντροπή να μαθαίνετε κάτι νέο από αγρίκο φιλόσοφο...!)

Η λέξη χωρίζεται σε ( ΕΛΕΥΘΕ ) και ( ΡΙΟ ) . Απόλυτα αρχαία ελληνική ρίζα και των δυο συνθετικών ! το "Ελευθε" από το έλευσις - ελευθώ - ελευθήσσομαι - ήλθον κλπ ( περνώ εισέρχομαι κλπ) Ενώ το "Ρίον" η Χερσόνησος - το Χερσαίο στέρεο έδαφος - η Στεριά ( σήμερα λέμε ακρωτήριο - το άκρο του ΡΙΟΥ ) βλέπε Ομηρική φράση κλπ. Η φράση λοιπόν πρέπει να ήταν { ΕΛΕΥΘΕΣΤΕ ΡΙΟΝ ή ΕΛΕΥΘΗΣΑΤΕ ΡΙΟΝ} ή τέλος πάντων κάπως έτσι , εδώ είναι που χρειάζεται η βοήθεια των αρχαιολόγων - φιλολόγων ερευνητών. Τώρα ποιος θα μπορούσε να εκφωνεί αυτή την φράση, οπού στο πέρασμα των αιώνων να καταλήξει υψίστη έννοια για τους απανταχού καταπιεσμένους ανά τον κόσμο ?? Την φράση αυτή θα μπορούσε να την εκφωνεί μόνο κάποιος ηγέτης ομάδας που εισερχόταν από την θάλασσα προς την στεΡΙΑ - λιμάνι ! Είναι όμως δυνατόν ένας και μόνο άνθρωπος να εκφώνησε αυτή την φράση, να γεννήθηκε η λέξη Ελευθερία, και να παραμένει άγνωστο το όνομά του ? Το ποιο πιθανό είναι να πρόκειται για σταθερή φράση που έπαιζε σπουδαίο ρόλο σε κύριο τομέα της αρχαίας ελληνικής ζωής .! Γνωρίζουμε ότι στην αρχαιότητα οι Έλληνες ήταν απόλυτα συνυφασμένοι με την ναυτική ζωή . Οι ναυτικοί ήταν επιλεγμένοι ικανότατοι άνθρωποι εκ των πραγμάτων, δεδομένου οτι ακόμα και το κοντινότερο ταξίδι εγκυμονούσε μεγάλους κινδύνους . Η συνύπαρξη κατά την διάρκεια του ταξιδιού απαιτούσε απόλυτη πειθαρχία λιτότητα και περιορισμούς στο έπακρον ακόμη και στο νερό . Είναι ευνόητο ότι ένα πλοίο δεν είχε την ικανότητα να μεταφέρει πλεόνασμα εφοδίων διότι θα το αφαιρούσε από το ωφέλιμο εμπορικό του φορτίο. Κατά συνέπεια είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί κατά την αναχώρηση και ιδιαίτερα κατά την ΠΡΟΣ-ΕΛΕΥΣΗ των πλοίων στον λυμένα οι γιορτές και οι τελετές ήταν μεγάλες .

Οι ναυτικοί και οι οικογένειές τους επίσης έχαιραν μεγάλης εκτίμησης είτε ήταν αξιωματούχοι είτε σκλάβοι. Σημειώστε εδώ ότι οι ναυτική εβδομάδα που ακόμα γιορτάζεται, είναι απόρροια του παρελθόντος βλέπε ( Κυβερνήσεια - Δελφίνια - Πλοιοθέσια κλπ ) Δεδομένου ότι ένα πλοίο είτε πολεμικό είτε εμπορικό δεν ήταν ποτέ βέβαιο ότι θα επιστρέψει στο λιμάνι η έκφανση των εκδηλώσεων κατά την προσέλευση ήταν πομπώδεις και σε κλήμα μεγάλης συγκίνησης. Σκεφθείτε γυναικόπαιδα και γονείς να συρρέουν στην προκυμαία εν αναμονή ενίοτε και ετών, για να ξαναδούν ζωντανό τον πάτερα τον γιο, τον σύζυγο, που αν μη τι άλλο, επέστρεφε από τον μακρινό ορίζοντα, φέρνοντας μαζί του τον πολυπόθητο πλούτο, με την ελπίδα να έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη δυνατότητα ώστε να μην ξαναβρεθεί δέσμιος του δυσβάστακτου αυτού έργου και καθήκοντος, της ναυτικής ζωής.

Το πλοίο ζυγώνει ...η συγκίνηση μεγαλώνει... τώρα διακρίνονται πρόσωπα...οι ΕΥΧΕΣ ΠΙΑΣΑΝΕ ΤΟΠΟ ...νατος ..νατος ο μπαμπάς ...στριγκλίζουν τα πουλάκια στο λιμάνι...οι ερέτες (κωπηλάτες) προσπαθούν να κρατήσουν το ρυθμό τους ...δεν αντέχουν γιατί άρχισαν να ακούνε τα ονόματα τους ξεκάθαρα ... τα παιδιά μου...φωνάζει ο ένας ...η γυναίκα μου λεει ο άλλος... ο Κυβερνήτης αγωνίζεται να κρατηθεί ψύχραιμος ...άνδρες ...κωπηλάτες ..ΣΙΑ...ΜΑΪΝΑ...φωνάζει με όση φωνή του απέμεινε...τους κάβους στο μόλο...το πλοίο πλευρίζει και πριν καλά καλά αγγίξει τις ξύλινες προστατευτικές δοκούς όλα τα βλέμματα γεμάτα αγωνία γυρνούν ψιλά στην γέφυρα του πλοίου ο τριηραυλίτης παιανίζει το την λήξη της αποστολής όλοι κρατούν τις ανάσες τους και ο γενειοφόρος άρχοντας του πλοίου εκφωνεί το πολυπόθητο " ΕΛΕΥΘΗΣΑΤΕ ΡΙΟΝ " ΠΕΡΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΣΤΕΡΙΑ ...που είναι ισοδύναμο του ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΕΣΤΕ ...Το πλήρωμα εγκαταλείπει άτακτα το πλοίο πέφτοντας στις αγκαλιές των οικείων του με την πρόσκαιρη πάντοτε υπόσχεση ...ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΦΎΓΩ ΠΟΤΕ.... Όσο και αν έψαξα δεν θα βρήκα άλλη εκδοχή που να μπορεί να συνδέσει την υψίστη αυτή έννοια με την ΑΝΑΓΚΗ την ΥΠΟΤΑΓΗ τον ΠΛΟΥΤΟ την ΔΟΞΑ και την ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ στο έπακρον και δίχως να αλλοιώνεται η λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ !

Θα μου επιτρέψετε τώρα να εμμένω στην θέση ότι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δεν επιδέχεται πληθυντικό ! Ισούται απόλυτα με την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ δύναμη του ατόμου (έστω και εκούσια) δηλ. ( Είμαι τόσο ελεύθερος όσο κρατά η τσέπη μου, ή όσο με στηρίζουν άλλοι.. ) Η πρόταση των περισσότερων αντιλογούντων πως η πνευματική Ελευθερία δεν συνυπόσχεται πλούτο, εμπίπτει στο καινό δια της ατόπου απαγωγής.

1) Κανείς εκ των φιλοσόφων που μπόρεσαν να γνωστοποιήσουν τις σκέψεις τους δεν υπήρξε φτωχός ( Ναι .. και ο Σωκράτης και ο Ιησούς ) οι μαθητές τους αποτελούσαν τον πλούτο τους.

2) Όσο και αν στοχάζεται κανείς, αν δεν βρει την ευκαιρία να δημοσιεύσει τον στοχασμό του επαρκώς, απλά θα υπάρχει πάντοτε πίσω από κάποιον άλλο που φωνάζει περισσότερο.

3) Δημοσιεύω σημαίνει χρόνος - χρήμα - δυνατότητα - αντοχή κλπ

4) Κάθε φορά που ένας στοχασμός δημοσιοποιείται το κόστος που επισύρει είναι διπλό, διότι κάποιος πρέπει να διαθέσει τον απαιτούμενο χρόνο για ανάγνωση και κατανόηση

5) Όλες τούτες οι φλυαρίες μου, για να έρθουν σε εσάς χρειάζονται τα στοιχειώδη. Ένα Ηλ/Υπολ μια σύνδεση DSL αρκετό κλεμμένο χρόνο από την άμεση παραγωγή, και τα αντίστοιχα από εσάς

6) Κατά κοινή αποδοχή ( η ελευθεριά μου σταματά εκεί που αρχίζει η δική σου ) - έτσι αόριστα ? )

7) Οι ΚΑΠΙΤΑ-ΛΗΣΤΕΣ και οι ΦΙΛΕ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ λένε.. ( η περιουσία μου μπορεί να εκτείνεται στο Άπειρο ) αναπτύσσομαι σου λέει ο άλλος ...ΟΠΑ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ θα μας ...πατήσεις...για να μην πω τίποτα άλλο ...

8) Οι ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ακόμα συμπληρώνουν το μανιφέστο προσπαθώντας να κλείσουν την τρύπα του ( ποιος θα υποδεικνύει τις ανάγκες του άλλου, και ποια θα είναι η αντίστοιχη αμοιβή )

9) Εγώ και μερικοί άλλοι προσπαθούμε με πενιχρά μέσα να πείσουμε πως δεν υπάρχει άλλη λύση από την ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ του Σόλωνα και την ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ - Μόνος τρόπος η "οριοθέτηση του πλούτου" ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ Έχεις το δικαίωμα να αποκτήσεις τόσο πλούτο ,όσο το πηλίκο που προκύπτει από την διαίρεση του εκάστοτε πληθυσμού δια του ΑΠΟΡΡΕΟΝΤΑ τοπικού ΠΛΟΥΤΟΥ έστω κατά προσέγγιση με δημοψήφισμα και κατά κοινή αποδοχή. Εκείνοι που πιστεύουν ότι αξίζουν περισσότερο πλούτο θα αιτούνται δημοσίως.. ( πόσους πολίτες θέλουν να θανατώσουν για να καρπωθούν τα περίσσια μερίσματα & δικαιώματα τους. ) ή άλλως : "Πληθυσμός δια του Πλούτου - Ποσό Απαραβίαστο" "Τόση και μόνον τόση η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Ανθρώπου"





  





© 2002-2013 filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Κατασκευη ιστοσελιδων