Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Η γέννηση της συνείδησης

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Tesla
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Μάϊ 2009
Δημοσιεύσεις: 1703

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 02, 2022 3:35 pm    Θέμα δημοσίευσης: Η γέννηση της συνείδησης Απάντηση με Συμπερίληψη

Παράθεση:
Συνείδηση είναι η νοητική δυνατότητα ενός οργανισμού η οποία του επιτρέπει, σε προέκταση των αισθήσεών του, να γνωρίζει και να κατανοεί τον εαυτό του, το περιβάλλον του, τα συμβαίνοντα γύρω του και μέσα του και να έχει το δυνατόν την αίσθηση της «θέσης» και της σημασίας του στον κόσμο καθώς και του αντίκτυπου των πράξεών του.


Ας θεωρήσουμε για λίγο ότι δεν υπάρχει κάποια μυστική δύναμη πίσω από το φαινόμενο της συνείδησης και ότι είναι απλά ένα παραπροϊόν της βιολογικής εξέλιξης.

Όλα τα χαρακτηρηστικά που έχει ένα βιολογικό Ον τα οποία είναι κωδικοποιημένα μέσα στο γενετικό του κώδικα (DNA-RNA), είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να του προσφέρουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει στο εκάστοτε περιβάλλον.

Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά για τον άνθρωπο είναι η κοινωνικότητα. Είναι ξεκάθαρο ότι για να μεγιστοποιήσουμε την πιθανότητα επιβίωσης, πρέπει να πάρουμε βοήθεια από άλλους ανθρώπους.

Οι κοινωνικές συναναστροφές όμως έρχονται με κάποια κριτήρια, αυτά της συμπεριφοράς, στα οποία κριτής είναι ένα τρίτο πρόσωπο. Για έναν άνθρωπο ο οποίος στοχεύει να έχει μια επιτυχημένη κοινωνική πορεία αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπορεί να δει μέσα από τα μάτια των άλλων ανθρώπων, όχι μόνο για να αποκτήσει συναισθηματική ταύτιση και κατανόηση της συμπεριφοράς-κινήτρων των άλλων ανθρώπων (ενσυναίσθηση), αλλά για να μπορεί να κατανοήσει το πως βλέπουν οι άλλοι άνθρωποι τον ίδιο του τον εαυτό ή με άλλα λόγια την εικόνα που προβάλλει στους άλλους ανθρώπους.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο θεωρώ ότι εξελικτικά δημιουργήθηκε το φαινόμενο της συνείδησης, με την έννοια ότι μπορούμε να προβάλουμε την ίδια μας τη σκέψη σε ένα άλλο επίπεδο στο οποίο γινόμαστε παρατηρητές του ίδιου μας του εαυτού ετεροχρονισμένα.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center