Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Σοσιαλισμός. Πέτυχε ή απέτυχε και γιατί;
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2  Επόμενο
 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Ελεύθερες Απόψεις
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
spyros
Πρύτανης


Εγγραφή: 21 Αύγ 2008
Δημοσιεύσεις: 3896
Τόπος: Μακεδονία

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάρ 24, 2017 7:29 am    Θέμα δημοσίευσης: Σοσιαλισμός. Πέτυχε ή απέτυχε και γιατί; Απάντηση με Συμπερίληψη

Ο σοσιαλισμός και γενικότερα η αριστερά, είναι ως γνωστό μία πολιτική θεωρία που έγινε πράξη και δοκιμαστηκε εδω και 100 χρόνια πάνω σε δισεκατομμύρια ανθρώπους διαφορετικών γεννεών και φυλών, που βρέθηκαν να κατοικούν περίπου στον μισό πλανήτη.
Έχουμε δηλαδή ένα τεράστιο δείγμα σε έκταση, πληθυσμό και χρόνο, για να απαντήσουμε με ξεκάθαρο τρόπο στο ερώτημα:
Πέτυχε, ή απέτυχε και γιατί;

Υγ.
Επειδή έχει ξαναγίνει παρόμοια κουβέντα με τον πύργο πριν χρόνια, να ξεκαθαρίσω οτι το ερώτημα μου αφορά την πολιτική θεωρία και όχι άλλα παραδείγματα με εντελώς διαφορετική αφετηρία και στόχο, που χρησιμοποιεί η σύγχρονη αριστερά για να βρεί επιχειρήματα επιβίωσης (αναφέρομαι στα κοινόβια των μοναστικών πολιτειών που εχουν μια παραδοση και ζωή εδώ και 1600 χρόνια.)
Εξετάζουμε αποκλειστικά την πολιτική θεωρία, χωρίς κουτοπονηριές και δάνεια απο άλλους χώρους.
_________________
Μανή, Θεκέλ, Φάρες.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
troian
Πρύτανης


Εγγραφή: 05 Ιαν 2011
Δημοσιεύσεις: 2267
Τόπος: ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάρ 24, 2017 5:30 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Ωραία, πάμε.

Ας κάνουμε μια συνολική κριτική, όσο επιτρέπει το μέσον γιατί δε θα φτιάξουμε και 100 και περισσότερους τόμους, όσους χρειάζεται, για τον εφαρμοσμένο σοσιαλισμό.

Το πως θα γίνει η κατηγοριοποίηση είναι ένα θέμα, ανα περιοχή, ανά χρονικά διαστήματα, ανά τομέα (ηθική, οικονομία, επιστήμες, τεχνολογία, ελευθερίες-ανθρώπινα δικαιώματα-κοινωνία);

Για αρχή θα ρίξω λίγα θετικά ανακατεμένα για να ξεκινήσει η κουβέντα.

1. Πήρε την ανθρωπότητα από το χέρι, απο κει που οι άνθρωποι στην τσαρική αυτοκρατορία δουλεύανε με ξύλινα άροτρα που τα έσερναν ζώα και τους έβγαλε στο διάστημα. 1917-1957, λιγότερο από ένα ιωβηλαίο σχεδιασμένης οικονομίας είναι ένα μεγάλο κρέδιτ το παραπάνω επίτευγμα.
Δεν θα αντιπαραθέσω πόσο χρόνο πήρε στον καπιταλισμό για το ίδιο επίτευγμα, δεν είναι το θέμα του νήματος ο συναγωνισμός σοσιαλισμού-καπιταλισμού αν και φοβάμαι ότι δε θα ξεφύγουμε απο αυτό στην πορεία λόγω των μέτρων σύγκρισης που έχουμε ζώντας σε καπιταλιστικό περιβάλλον. Θα δούμε.

2. Κατοχύρωσε και αναγνώρισε πολλά δικαιώματα στους πολίτες. Αυτά αποτυπώθηκαν στο σύνταγμα του 1936:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Χ
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Άρθρο 118. - Οι πολίτες της Ε.Σ.Σ.Δ. έχουν δικαίωμα στην εργασία, δικαίωμα ναπάρουν εργασία ασφαλισμένη και αμειβόμενη ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητάτης. Το δικαίωμα της εργασίας εξασφαλίζεται απ' τη σοσιαλιστική οργάνωση της ΕθνικήςΟικονομίας, τη σταθερή αύξηση των παραγωγικών δυνάμεων της Σοβιετικής κοινωνίας,απ' την έλλειψη των οικονομικών κρίσεων και την εξάλειψη της ανεργίας.
Άρθρο119. - Οι πολίτες της Ε. Σ Σ.Δ. έχουν δικαίωμα στην ανάπαυση.Το δικαίωμα στην ανάπαυση εξασφαλίζεται με τον περιορισμό της εργάσιμης ημέρας σε7 ώρες, για την συντριπτική πλειοψηφία των εργατών, με τη χορήγηση ετησίων αδειών μεπλήρεις αποδοχές σε υπαλλήλους και εργάτες, με το πλατύ δίχτυ των σανατορίων,σπιτιών ανάπαυσης, λεσχών στην διάθεση των εργαζομένων.
Άρθρο 120. - Οι πολίτες της Ε.Σ.Σ.Δ. έχουν δικαίωμα στις υλικές ασφαλίσεις για ταγηρατειά, ή σε περίπτωση ασθένειας ή απώλειας της ικανότητας για δουλειά.Το δικαίωμα αυτό εξασφαλίζεται με την πλατιά ανάπτυξη των κοινωνικών ασφαλίσεωντων εργατών και υπαλλήλων με έξοδα του Κράτους, με τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη, μετην δημιουργία πλατιού διχτύου σπιτιών παραθερισμού στη διάθεση των εργατών
Άρθρο 121. - Οι πολίτες της Ε.Σ.Σ.Δ. έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση.Το δικαίωμα αυτό εξασφαλίζεται με την γενική υποχρεωτική εκπαίδευση πρώτου βαθμού,δωρεάν, συμπεριλαμβανομένης και της ανώτερης εκπαίδευσης με το σύστημα τηςπαροχής υποτροφιών απ’ το Κράτος στην συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών τωνανωτέρων σχολών, με τη διδασκαλία στα σχολεία στην μητρική γλώσσα, με τηνοργάνωση στα εργοστάσια, σοβχόζ, σταθμούς αγροτικών μηχανικών και τρακτέρ και σταΚολχόζ της πραχτικής τεχνικής και αγρονομικής διδασκαλίας δωρεάν στουςεργαζόμενους.
Άρθρο 122. - Η γυναίκα χαίρει στην Ε.Σ.Σ.Δ. ίσα δικαιώματα με τον άνδρα σε όλες τιςπεριοχές της οικονομικής, δημόσιας, εκπολιτιστικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής.Η δυνατότητα της εξάσκησης των δικαιωμάτων αυτών απ' τις γυναίκες εξασφαλίζεταιμε την παραχώρηση στην γυναίκα ίσων δικαιωμάτων με τον άνδρα: δουλειάς, πληρωμής,ανάπαυσης, κοινωνικών ασφαλίσεων, εκπαίδευσης, με την προστασία απ' το Κράτος τωνσυμφερόντων της γυναίκας και του παιδιού, με τις άδειες εγκυμοσύνης με καταβολή τωνημερομισθίων, με πλατύ δίχτυ μαιευτηρίων, βρεφοκομικών σταθμών, παιδικών κήπων.
Άρθρο 123. - Η ισότητα των δικαιωμάτων των πολιτών της Ε.Σ.Σ.Δ. χωρίς διάκρισηεθνικότητας ή φυλής σε όλες τις περιοχές, της οικονομικής, δημοσίας, εκπολιτιστικής,κοινωνικής και πολιτικής ζωής αποτελεί απαράγραπτο νόμο.Κάθε περιορισμός άμεσος ή έμμεσος δικαιωμάτων ή αντίθετα παροχή άμεσων ήέμμεσων προνομίων στους πολίτες σύμφωνα με τη φυλή ή την εθνικότητα που ανήκουνκαθώς και κάθε προπαγάνδα για αποκλειστικότητα μιας φυλής ή εθνικότητας ή ηπροπαγάνδα μίσους ή περιφρόνησης για τις άλλες φυλές τιμωρείται απ' το νόμο.
Άρθρο 124. - Για να εξασφαλιστεί στους πολίτες η ελευθερία συνείδησης, η εκκλησίαστην ΕΣΣΔ είναι χωρισμένη απ' το Κράτος και το σχολείο απ' την εκκλησία. Η ελευθερίατης εξάσκησης της θρησκευτικής λατρείας και η ελευθερία της αντιθρησκευτικήςπροπαγάνδας αναγνωρίζονται σε όλους τους πολίτες.
Άρθρο 125. - Προς το συμφέρον των εργαζομένων και για τη στερέωση τουσοσιαλιστικού καθεστώτος εξασφαλίζονται στους πολίτες της Ε.Σ.Σ.Δ. :1) Η ελευθερία του λόγου, 2) Η ελευθερία του τύπου. 3) Η ελευθερία συνελεύσεων καισυγκεντρώσεων. 4) Η ελευθερία παρελάσεων και διαδηλώσεων στους δρόμους.Τα δικαιώματα αυτά εξασφαλίζονται στους πολίτες με τη διάθεση στους εργάτες καιστις οργανώσεις τους των τυπογραφείων, των αποθεμάτων χάρτου, των δημοσίωνχτιρίων, των δρόμων, των Τ.Τ.Τ και των άλλων αναγκαίων υλικών για την εξάσκηση τουδικαιώματος αυτού.
Άρθρο 126. - Προς το συμφέρον των εργαζομένων και για την ανάπτυξη τηςπρωτοβουλίας της οργάνωσης και της πολιτικής δραστηριότητας των λαϊκών μαζών,εξασφαλίζεται στους πολίτες της Ε.Σ.Σ.Δ. το δικαίωμα της συνένωσης σε κοινωνικέςοργανώσεις : συνδικάτα, ενώσεις συνεταιρισμών, οργανώσεις νέων, οργανώσεις σπορτκαι εθνικής άμυνας, εκπολιτιστικές, τεχνικές και επιστημονικές εταιρίες, ενώ οι πιοδραστήριοι και πιο συνειδητοί πολίτες απ' τις γραμμές της εργατικής τάξης και των άλλωνστρωμάτων των εργαζομένων συνενώνονται μέσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ε.Σ.Σ.Δ.που αποτελεί την πρωτοπορία των εργαζομένων στην πάλη τους για το δυνάμωμα και τηνανάπτυξη του σοσιαλιστικού συστήματος και αποτελεί τον καθοδηγητικό πυρήνα όλωντων οργανώσεων των εργαζομένων, κοινωνικών και κρατικών.
Άρθρο 127. - Εξασφαλίζεται το απαραβίαστο του ασύλου στους πολίτες της Ε.Σ.Σ.Δ.Κανένας δεν μπορεί να συλληφθεί παρά κατόπιν δικαστικής απόφασης, ή εντολήςεισαγγελέα.
Άρθρο 128. - Το απαραβίαστο του ασύλου των πολιτών και της αλληλογραφίας,προστατεύεται απ’ το νόμο.
Άρθρο 129. - Η Ε.Σ.Σ.Δ. παραχωρεί δικαίωμα άσυλου στους ξένους που καταδιώκονταιγια την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, για την επιστημονική τουςδράση ή για την πάλη τους για την εθνική απελευθέρωση.
Άρθρο 130. - Κάθε πολίτης της Ε.Σ.Σ.Δ. έχει την υποχρέωση να τηρεί το Σύνταγμα τηςΕ.Σ.Σ.Δ, να σέβεται τους νόμους, να τηρεί την πειθαρχία της εργασίας, να εκπληρεί τίμιατο κοινωνικό του καθήκον ,να σέβεται τους κανόνες της κοινής σοσιαλιστικής συμβίωσης.
Άρθρο 131. - Κάθε πολίτης της Ε.Σ.Σ.Δ. υποχρεούται να προφυλάσσει και να ενισχύειτην κοινωνική σοσιαλιστική ιδιοκτησία σαν ιερή και απαραβίαστη βάση του σοβιετικούκαθεστώτος, πηγή πλούτου και δύναμης για την πατρίδα, σαν πηγή ευημερίας καιεκπολιτισμού για όλους τους εργαζόμενους.Τα πρόσωπα που βλάπτουν την κοινωνική σοσιαλιστική ιδιοκτησία είναι εχθροί τουλαού.
Άρθρο 132. - Η Γενική στρατιωτική υπηρεσία είναι νόμος. Η στρατιωτική υπηρεσία στονκόκκινο στρατό των εργατών και αγροτών είναι καθήκον τιμής για τους πολίτες της Ε.Σ.Σ.Δ.
Άρθρο 133. - Η υπεράσπιση της πατρίδας είναι ιερό καθήκον κάθε πολίτη της Ε.Σ.Σ.Δ.Η προδοσία της πατρίδας, η παράβαση του όρκου, το πέρασμα στον εχθρό, η βλάβη που προξενείται στη στρατιωτική δύναμη του Κράτους, η κατασκοπεία για λογαριασμό ξένουΚράτους τιμωρούνται με τη μεγαλύτερη αυστηρότερα του νόμου σαν τα βαρύτερααδικήματα.


3. To αεπ της ένωσης κυρίως μετά την βίαιη κολεκτιβοποίηση και ξανά μετά τον πόλεμο είχε σταθερό ρυθμό αύξησης αν και το αεπ μέχρι το 60 περίπου δεν ήταν το κύριο εργαλείο μέτρησης της παραγωγης. Η παραγωή χάλυβα και η εξόρυξη ορυκτών χρησημοποιούνταν ως μέτρο περισσότερο. Μετά το 20ό συνεδριο του κκσε εντάχθηκαν νέοι οικονομικοί δείχτες από την αστική οικονομολογία της δύσης ως βέλτιστοι.

_________________
μακεδονίτικα πουλιὰ λαλοῦν μακεδονίτικα
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
spyros
Πρύτανης


Εγγραφή: 21 Αύγ 2008
Δημοσιεύσεις: 3896
Τόπος: Μακεδονία

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Μάρ 25, 2017 5:35 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Ολα τα παραπανω μου φαινονται ακριβως σαν τις διακυρηξεις του ΓΑΠ και του Συριζα πριν ερθουν στην εξουσια.
Που βρισκεται αυτη η ΕΣΣΔ με αυτα τα επιτευγματα, σημερα λοιπον;
Γιατι κατερρευσε απο μεσα;
_________________
Μανή, Θεκέλ, Φάρες.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
troian
Πρύτανης


Εγγραφή: 05 Ιαν 2011
Δημοσιεύσεις: 2267
Τόπος: ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Μάρ 25, 2017 8:40 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Μα εσύ αγαπητέ δε θες να δουμε αν πέτυχε ή απέτυχε, να δώσουμε στοιχεία για το ένα και το άλλο. Απότι φαίνεται έχεις βγάλει την απόφαση σου και θες να συμφωνήσουμε σε αυτό. Η κατάρευση της ένωσης ήρθε 70 χρόνια από την πρώτη απόπειρα οικοδόμισης του σοσιαλισμού. Το αν πήγε μπροστά τον κόσμο σε αυτήν την διάρκεια σβήνεται επειδή τέλειωσε;
_________________
μακεδονίτικα πουλιὰ λαλοῦν μακεδονίτικα
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
spyros
Πρύτανης


Εγγραφή: 21 Αύγ 2008
Δημοσιεύσεις: 3896
Τόπος: Μακεδονία

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Μάρ 25, 2017 9:02 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Δηλαδή δεν συμφωνείς ότι κατέρρευσε;

Ποια απόφαση έχω βγάλει; Ή κατέρρευσε ή δεν κατέρρευσε, έτσι δεν είναι;
Άσε την δική μου και την δική σου απόφαση, η ιστορία τι λέει, κατέρρευσε ή δεν κατέρρευσε;

[Σε προειδοποίησα, αντέχεις σε έναν διάλογο επί της ουσίας και της πραγματικότητας, ή θέλεις να συζητάμε αιωνίως για ιδεολογίες και άλλα τέτοια φανταστικά παραμύθια;]

Περιμένω απάντηση: Που βρισκεται αυτη η ΕΣΣΔ με αυτα τα επιτευγματα, σημερα λοιπον;
Γιατι κατερρευσε απο μεσα;
_________________
Μανή, Θεκέλ, Φάρες.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
troian
Πρύτανης


Εγγραφή: 05 Ιαν 2011
Δημοσιεύσεις: 2267
Τόπος: ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 26, 2017 1:35 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

εγώ ο ίδιος είπα ότι κατέρευσε οπότε δεν τέθηκε τέτοιο θέμα απο πλευράς μου

Θα κάνω έναν παραλληλισμό μπας και γίνω κατανοητός. Αρχαία αθηναϊκή πολιτεία, το ότι εξαφανίστηκε την κάνει αποτυχημένη; Ή μήπως το έργο που παρείχθηκε δεν είχε θετικό αντίκτυπο στην ανθρωπότητα γιατί έσβησε;
Ας μην συνεχίσουμε στη αρχαία αθήνα, δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Το ζήτημα είναι αν είδες το νόημα που θέτω.

Ξαναρωτάω λοιπόν, θες να κάνουμε ολοκληρωμένη κριτική στον σοσιαλισμό ή θες να κρίνουμε γιατί διαλύθηκε η ένωση;

Εγώ έχω απάντηση και στο δεύτερο αλλά να το πεις και να αλλάξεις τον τίτλο αν αυτό επιθυμείς. Παρεμπιπτόντως η κούβα συνεχίζει και έχει σοσιαλισμό χωρίς να κατάρευση. Δηλαδή μια χώρα που ήταν του 3ου κόσμου, υπάρχουν και κει θετικά και αρνητικά που μπορούμε να δούμε.
_________________
μακεδονίτικα πουλιὰ λαλοῦν μακεδονίτικα
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
spyros
Πρύτανης


Εγγραφή: 21 Αύγ 2008
Δημοσιεύσεις: 3896
Τόπος: Μακεδονία

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Μάρ 27, 2017 9:37 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Καλά, θα μείνουμε στις σοσιαλιστικές χώρες διότι αν αρχίσουμε τις συγκρίσεις με άλλα συστήματα, ακόμα και με την χιλιόχρονη Βυζαντινή αυτοκρατορία, δεν θα βγάλουμε άκρη.

Τα άρθρα που παράθεσες, δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα των άλλων δημοκρατιών, ούτε είναι αποτέλεσμα παρθενογέννησης.
Η θετική πρωτοτυπία πού είναι;
_________________
Μανή, Θεκέλ, Φάρες.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
troian
Πρύτανης


Εγγραφή: 05 Ιαν 2011
Δημοσιεύσεις: 2267
Τόπος: ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Μάρ 27, 2017 3:02 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Λες για το 2. Μιλάμε για το 1936, όπου στον περισσότερο κόσμο κυριαρχούσε ο σοβινισμός και ο ρατσισμός, τα εργατικά δικαιώματα δε, η μόρφωση ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μην κοιτάς αργότερα που λόγω του ψυχρού πολέμου οι αρκετά ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες για να δείξουν ένα καλό πρόσωπο άρχισαν να δίνουν δικαιώματα σιγά-σιγά. Βλέπουμε και σήμερα, μετά την κατάρρευση της ένωσης ότι τα παίρνουν πίσω. Δεν υπάρχει η ένωση σαν παράδειγμα πλέον για αυτα τα δικαιώματα.

Επίσης δεν είναι προϊόν παρθενογένεσης. Είναι σκαλοπάτι στην ανθρώπινη εξέλιξη, κοινωνικά. Είναι η συνέχεια της χάρτας των ανθρωπινων δικαιωμάτων μετά την αμερικανική και γαλλική επανάσταση. Και τα πιό προωθημένα που έχουν υπάρξει ως σήμερα.
_________________
μακεδονίτικα πουλιὰ λαλοῦν μακεδονίτικα
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
spyros
Πρύτανης


Εγγραφή: 21 Αύγ 2008
Δημοσιεύσεις: 3896
Τόπος: Μακεδονία

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Μάρ 28, 2017 9:17 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Μέχρι στιγμής λοιπόν έχουμε ένα κείμενο άρθρων το οποίο δεν πρωτοτυπεί, αλλά είναι συνέχεια (μάλλον αντιγραφή) άλλων συνταγμάτων που προηγήθηκαν κατά πολλές δεκάδες χρόνια και αναδύθηκαν μέσα από καθεστώτα καπιταλιστικά και μοναρχικά.

Πάμε παρακάτω.
Είσαι σίγουρος ότι αυτά τα άρθρα τηρούνταν στο σοβιετικό καθεστώς;
_________________
Μανή, Θεκέλ, Φάρες.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
troian
Πρύτανης


Εγγραφή: 05 Ιαν 2011
Δημοσιεύσεις: 2267
Τόπος: ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Μάρ 28, 2017 10:56 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Ποιών και τι ακριβώς είναι αντιγραφή;
Το αν τηρούνταν ή όχι είναι προς εξέταση.
_________________
μακεδονίτικα πουλιὰ λαλοῦν μακεδονίτικα
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
gianiss
Πρύτανης


Εγγραφή: 18 Ιούλ 2011
Δημοσιεύσεις: 6073

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Μάρ 28, 2017 12:51 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Παράθεση:
spyros

Ο σοσιαλισμός και γενικότερα η αριστερά, είναι ως γνωστό μία πολιτική θεωρία που έγινε πράξη και δοκιμαστηκε εδω και 100 χρόνια πάνω σε δισεκατομμύρια ανθρώπους διαφορετικών γεννεών και φυλών, που βρέθηκαν να κατοικούν περίπου στον μισό πλανήτη.
Έχουμε δηλαδή ένα τεράστιο δείγμα σε έκταση, πληθυσμό και χρόνο, για να απαντήσουμε με ξεκάθαρο τρόπο στο ερώτημα:

Πέτυχε, ή απέτυχε και γιατί;


Ο σοσιαλισμός σαν θεωρία δοκιμάστηκε “ανεπιτυχώς” - όπως φαντάζομαι θεωρείς- και όχι η αριστερά γενικότερα , όπως λανθασμένα αναφέρεις .
Η αριστερά σαν ιδεολογία , νοοτροπία, στάση ζωής υπάρχει , και είναι οι ιδέες της και οι αγώνες της όπως αυτές διαμορφώθηκαν σε κοινωνίες ανθρώπων αν τους αιώνες, και είναι αυτές οι ιδέες που έχουν βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τις αντιλήψεις μας για το δίκαιο, το καλό και το κακό.

Αλλά μια και στον τίτλο σου , αναφέρεσαι ειδικά στον “σοσιαλισμό” με το ερώτημα αν “πέτυχε ή απέτυχε και γιατί” , με προφανή την δική σου απόφαση της “αποτυχίας” - εκτός και αν θεωρείς πως πέτυχε , οπότε δεν τίθεται θέμα- , ποιος είναι ο λόγος κατά την γνώμη σου της αποτυχίας.

Πρωτίστως βέβαια θα ήθελα την γνώμη σου για τον σοσιαλισμό σαν “πολιτική θεωρία” , τι λέει , και αν όσα λέει είναι “θεωρητικά” σωστά - δηλαδή ηθικά καλά – η λάθος , άρα βλαβερά για την ανθρωπότητα ?


.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
spyros
Πρύτανης


Εγγραφή: 21 Αύγ 2008
Δημοσιεύσεις: 3896
Τόπος: Μακεδονία

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 29, 2017 7:24 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

troian έγραψε:
Ποιών και τι ακριβώς είναι αντιγραφή;
Το αν τηρούνταν ή όχι είναι προς εξέταση.


Για παράδειγμα το 124, είναι ουσιαστικά το διάταγμα των Μεδιολάνων του 4ου μ.Χ αιώνα.

Να το πούμε διαφορετικά για να μην φλυαρούμε άσκοπα;
ποιο από τα παραπάνω θεωρείς ότι είναι πρωτότυπο για να το εξετάσουμε;
_________________
Μανή, Θεκέλ, Φάρες.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
iason
Πρύτανης


Εγγραφή: 01 Ιούν 2003
Δημοσιεύσεις: 4108
Τόπος: (Γ)Ελλάς

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Απρ 11, 2017 8:05 pm    Θέμα δημοσίευσης: Re: Σοσιαλισμός. Πέτυχε ή απέτυχε και γιατί; Απάντηση με Συμπερίληψη

"Ο σοσιαλισμός και γενικότερα η αριστερά, είναι ως γνωστό μία πολιτική θεωρία"
και...
"Πέτυχε, ή απέτυχε και γιατί;"
Καταπληκτικό επίπεδο προβληματισμού. Αν πέτυχε η όχι η θεωρία! Δε μου λες ρε spyros, έτσι για να συνεννούμαστε δηλαδή, τα μοναστικά κοινόβια που λες πέτυχαν φαντάζομαι. Πήγε πρόσφατα φίλος στον Άθωνα και έβλεπε σε όλες τις αποβάθρες στους αρασανάδες των μοναστηριών αμέτρητα εφόδια και τρόφιμα και όλα πήγαιναν προς τα μέσα, τίποτα προς τα έξω. Καταπλητική επιτυχία θα πρέπει να είναι αυτή ε; Έτσι να καταλάβω τι εννοείς επιτυχία.
_________________
-Κάθε λόγος μπορεί να έχει αντίλογο. Κάθε αντίλογος πρέπει να έχει λόγο.
-Εγέμισεν ο ουρανός πετούμενους γαϊδάρους.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Απρ 11, 2017 8:37 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Laughing

Είσαι θεός!
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
spyros
Πρύτανης


Εγγραφή: 21 Αύγ 2008
Δημοσιεύσεις: 3896
Τόπος: Μακεδονία

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Απρ 12, 2017 12:53 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Ναι συμφωνώ με τον Ιωάννη, ακόμα ένα θεϊκό τρολαρισμα, μπράβο Ιάσων!

Ο Τρωικός είναι καλά στην υγεία του; Rolling Eyes
_________________
Μανή, Θεκέλ, Φάρες.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Ελεύθερες Απόψεις Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2  Επόμενο
Σελίδα 1 από 2

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center