Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Μία πρόταση για το σχολείο

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Ελεύθερες Απόψεις
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Link
Νεοφώτιστος


Εγγραφή: 26 Αύγ 2008
Δημοσιεύσεις: 2

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Οκτ 13, 2016 12:00 am    Θέμα δημοσίευσης: Μία πρόταση για το σχολείο Απάντηση με Συμπερίληψη

Να μπαίνει εργασία στο μάθημα της φιλοσοφίας με θέμα: πως πρέπει να ζουν οι άνθρωποι, ποιες ηθικές αρχές, αξίες και ιδανικά πρέπει να έχουν και τι πολίτευμα και οικονομικό σύστημα πρέπει να έχει μία χώρα για να υπάρχει ευτυχία.

Να διδάσκονται συστηματικά τα λογικά λάθη (όπως αυτά που είχε μελετήσει ο Αριστοτέλης).

Να έχει ουδέτερη στάση το σχολείο απέναντι στον χριστιανισμό και στις άλλες θρησκείες. Μάλλον πρέπει να αλλάξει το σύνταγμα για να γίνει αυτό.

Στα μαθήματα γενικής παιδείας να υπάρχει μάθημα ψυχολογίας, μάθημα οικονομίας, μάθημα επιχειρηματικότητας και συνεταιριστικότητας και μάθημα για το περιβάλλον. Οι μαθητές επίσης να διδάσκονται πολιτική ιδεολογία και να επιλέγουν την ιδεολογία που τους φαίνεται πιο σωστή ή και να διαμορφώνουν μια δική τους ιδεολογία.

Να υπάρχουν εργαστήρια για τα μαθήματα των φυσικών επιστημών και να μπορούν επίσης οι μαθητές να κάνουν προσομοιώσεις στον υπολογιστή με χρήση κατάλληλου λογισμικού. Ακόμη, να αναφέρεται ότι στην επιστήμη υπάρχει βασική έρευνα, εφαρμοσμένη έρευνα και να αναφέρονται κάποια βασικά για την επιστημονική μέθοδο.

Μία σειρά από ηθικές αρχές, αξίες και ιδανικά πρέπει να αναφέρονται πολλές φορές στο σχολείο και με την επισήμανση ότι πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό. Θα πρέπει επίσης να αναφέρεται πολλές φορές ότι πρέπει να αλλάξει ο κόσμος και ότι πρέπει να αλλάξουν οι άνθρωποι για να γίνει αυτό. Ένα ιδανικό είναι το ακόλουθο: οι άνθρωποι που ζουν στον πλανήτη να έχουν γνώσεις, να προσφέρουν και να είναι ευτυχισμένοι. Ηθικές αρχές που θα μπορούσαν να διδάσκονται: να συμπεριφερόμαστε στους άλλους όπως θα θέλαμε να μας συμπεριφερθούν, δεν πρέπει να ενδιαφερόμαστε μόνο για την προσωπική μας ευτυχία αλλά να μας ενδιαφέρει και η ευτυχία των άλλων, να μην βλέπουμε μόνο τι μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας αλλά να βλέπουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για τους άλλους, πρέπει να ενδιαφερόμαστε για όλο τον πλανήτη, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι επιλογές δεν πρέπει να γίνονται με βάση το προσωπικό συμφέρον ή με βάση το συμφέρον κάποιου συγγενή. Αξίες που θα μπορούσαν να διδάσκονται: γνώση, προσφορά, ελευθερία σκέψης, λογική, φιλοσοφία, επιστήμη, φαντασία, μόρφωση, τέχνες, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (συνεπάγεται δικαίωμα ψήφου, ελευθερία και ισότητα μεταξύ άλλων) και των δικαιωμάτων άλλων πλασμάτων, συμμετοχική δημοκρατία, συνεργασία, ευγένεια, ειλικρίνεια, ειρήνη, δικαιοσύνη, τιμιότητα, ασφάλεια, αλληλεγγύη, κράτος πρόνοιας, συνδικαλισμός (όχι συντεχνιασμός όμως!), ολιγάρκεια, αυτάρκεια, κοινωνικότητα, να έχει φίλους ένας άνθρωπος, να έχει σύντροφο ένας άνθρωπος, ελεύθερος χρόνος, καλή υγεία, σωστή διατροφή, σωματική άσκηση, μέριμνα για το περιβάλλον, αξιοκρατία, καταβολή φόρου, καινοτομία, σωστή ενημέρωση, να ασκείται έλεγχος, εκλεγμένοι και καταρτισμένοι αντιπρόσωποι, κοσμικισμός, κοσμικό κράτος, κράτος δικαίου, πολυκομματικό σύστημα, να γίνεται δημοψήφισμα όταν πρόκειται να γίνει μία σημαντική αλλαγή, αποκεντρωμένη οικονομία, ανταγωνισμός, ρυθμίσεις στην αγορά (όταν υπάρχει καπιταλισμός). (Η λίστα δεν μπορεί να είναι πλήρης!)

Πέρα από τη λογική την οποία οι μαθητές πρέπει να μάθουν καλά, θα πρέπει να δίνονται κάποιες συμβουλές προς τους μαθητές προκειμένου να βγάζουν σωστά συμπεράσματα, όπως ότι η λογική πρέπει να μπαίνει πάνω από το συναίσθημα, ότι πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι, και ότι δεν πρέπει να θέλουμε να καταλήξουμε σε κάποιο προκαθορισμένο συμπέρασμα.

Θα πρέπει επίσης να δίνεται έμφαση στο ότι οι νοοτροπίες, τα ήθη και οι θεσμοί που υπάρχουν σε μία χώρα πρέπει να εξετάζονται. Οι πρόγονοι είναι άνθρωποι και οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι!

Επίσης, να αναφέρεται ότι τα κόμματα συνδέονται με την κοινωνία. Τα κόμματα αντλούν στελέχη από την κοινωνία οπότε οι νοοτροπίες που υπάρχουν στην κοινωνία περνάνε μέσα στα κόμματα.

Να μπουν ψυχολόγοι στα σχολεία.

Να μπαίνουν όχι μόνο ατομικές αλλά και ομαδικές εργασίες.

Να αναφέρεται αρκετές φορές ότι οι αθλητικές ομάδες είναι επιχειρήσεις των οποίων το προϊόν είναι το θέαμα και όχι ιδεολογία.

Οι κατευθύνσεις πιστεύω ότι θα έπρεπε είτε να φύγουν τελείως από το λύκειο, είτε να μείνουν μόνο στην τρίτη λυκείου προκειμένου να είναι περισσότερα τα μαθήματα γενικής παιδείας.

Το δημοτικό προσωπικά το θεωρώ πολύ σημαντικό διότι είναι πιο πιθανό να επηρεαστεί ένα παιδί από αυτά που διδάσκεται παρά ένας μεγαλύτερος.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Ελεύθερες Απόψεις Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center