Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΕΛΙΤΙΣΜΟΣ

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Συζητήσεις για Θέματα
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
KOSTAS GIAVASOGLOU
Πρύτανης


Εγγραφή: 19 Ιούν 2011
Δημοσιεύσεις: 186

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Ιαν 04, 2022 11:29 pm    Θέμα δημοσίευσης: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΕΛΙΤΙΣΜΟΣ Απάντηση με Συμπερίληψη

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πως ο ελιτισμός συνδέεται με την αριστεία ή τουλάχιστον αυτό που προσπαθούνε να παρουσιάσουν ως αριστεία.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΕΛΙΤ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ VS ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ δηλαδή η κυριαρχία του κεφαλαίου θα μπορούσε να πει κάποιος ότι κινείται σε αντίθεση με την δημοκρατία το Κράτος Δικαίου του Πολιτικούς Θεσμούς.
Όσο αυξάνονται τα δικαιώματα των ανθρώπων, όσο περισσότερο οι άνθρωποι βελτιώνουν τις συνθήκες της ζωής του και συμμετέχουν στην διακυβέρνηση και στη διαμόρφωση των πολιτικών θεσμών, τόσο χάνουνε οι ελιτ του πλούτου. Υποχρεώνονται να κάνουν υποχωρήσεις. Με λίγα λόγια όσο η δημοκρατία γιγαντώνεται τόσο υποφέρει το μεγάλο κεφάλαιο.
Όσο η δημοκρατία συρρικνώνεται και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, τόσο χάνουν δικαιώματα μεγαλώνουν οι ανισότητες και το κεφάλαιο ο μεγάλος πλούτος γιγαντώνεται.
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ στηρίζεται στο μεγάλο κεφάλαιο στην οικονομική ελιτ που κυβερνά. Αυτή μπορεί να είναι ο χρηματοοικονομικός κλάδος, τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες, πετρελαϊκές εταιρείες, μεγάλες πολυεθνικές, αλλά και κάτι άλλο το οποίο δεν φαίνεται και κρύβεται πίσω από τον μανδύα συμβούλων επιχειρήσεων, δεξαμενές σκέψεις, πανεπιστημιακές ομάδες έρευνας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κλπ. Θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι είναι και μια μορφής αριστεία υπό την έννοια ότι σε αυτό το επίπεδο βρίσκονται και άνθρωποι επιτυχημένοι κορυφές στον τομέα τους. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός η πληροφορική, η δύναμη της πληροφορίας και η ταχύτητα πληροφόρησης και εκτέλεσης των εντολών αστραπιαία συμβάλλουν τα μέγιστα ώστε να συγκεντρωθεί τεράστια οικονομική δύναμη στα χέρια ολίγων.
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ η συμφωνία ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ της ελευθερίας της διακίνησης, ανθρώπων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών, είναι δυνατόν να μεταβάλλει το οικονομικό στάτους κρατών και άλλα να τα υποβαθμίσει και άλλα να τα αναβαθμίσει. Και εδώ ισχύει << ο έχων την δύναμη κυριαρχεί>>, άρα η δημοκρατία πλήττεται και τα συμφέροντα των πολλών υποτάσσονται στους ολίγους.
Παλιά υπήρχαν οι πόλεμοι και υπερίσχυε ο ισχυρότερος στρατιωτικά, τώρα κυριαρχεί παντού η οικονομία και υπερισχύει ο ισχυρότερος οικονομικά .
Πως όμως η ελιτ αυτή κάνει τους λαούς να την αποδεχτούν;
Με την τεχνολογία την πληροφορική, τα ΜΜΕ στο όνομα δήθεν της δημοκρατίας και της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών, δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες ώστε οι πολίτες να συνηθίσουν σε ένα τρόπο ζωής όπου τα πάντα ελέγχονται ψηφιακά διότι πλέον όλες οι δουλειές θα γίνονται πλέον μέσω κομπιούτερ και διαφόρων σάϊτ Έτσι πλέον το σύστημα θα είναι πληροφορημένο για τις συνήθειες του πολίτη, τι του αρέσει, τις συνθήκες ζωής του, τι γράφει πως εκφράζεται ποιες είναι οι ιδέες του. Ο πολίτης υφίσταται συνέχεια έναν καταιγισμό πληροφοριών που το ίδιο το σύστημα εγκρίνει. Οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως facebook istagram Social Media twiter κλπ λειτουργούν με την πληροφόρηση από τις προτιμήσεις κάθε χρήστη και εμφανίζουν πάντα στοιχεία, πληροφορίες σχετικές με αυτές. Η κοινωνική διάδραση μεταξύ των ανθρώπων επηρεάζεται από όλα αυτά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς. Αυτό γίνεται έτσι ώστε σταδιακά ο πολίτης να γίνει ελεγχόμενος χωρίς να το καταλαβαίνει. Νομίζει ότι γνωρίζει και ότι ελέγχει, ενώ στην πραγματικότητα η βούλησή του γίνεται ελεγχόμενη.
Οι υπερ-εθνικές ελιτ της δήθεν αριστείας οι οποίες και αυτές δημιουργούνται συμβιβαζόμενες με το σύστημα ώστε να μπορούνε να απολαμβάνουν πολύ περισσότερα στο νέο αυτό σύστημα ζωής, μέσω άλλων βλακών τους οποίους έντεχνα υποδαυλίζουν, και είναι αυτοί υπερ-εθνικιστές ρατσιστές ψεκασμένοι, οπαδοί των θεωριών συνομωσίας, και γενικά άνθρωποι περιθωριακοί, απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα και την ίδια τη δημοκρατία. Δημοσιεύματα για την ανικανότητα την διαφθορά, την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών και εν γένει της πολιτικής ελιτ των εκλεγμένων αντιπροσώπων και εκτελεστικών στρέφουν τους πολίτες αρχικά έναντι των πολιτικών ιδίως αυτών που δεν έχουν συμβιβαστεί με το σύστημα, κοινώς δεν έχουν πουληθεί σε αυτό, και τους απαξιώνουν σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην δημοκρατία και στην δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων τους μέσω αυτής και του κράτους δικαίου.
Απαξιώνεται λοιπόν το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί που αποτελούν το δημοκρατικό καθεστώς με συνεχείς αποτυχίες που επιδρούν στο βιοτικό επίπεδο του λαού το οποίο σταδιακά πέφτει.
Το ισχύον δημοκρατικό σύστημα πλέον έχει αποτύχει να διασφαλίσει την ευημερία των πολιτών, εμφανίζεται ανεπαρκές και διεφθαρμένο.
Οι πολίτες που έχουν μάθει σε έναν τρόπο ζωής δυσαρεστούνται και αναζητούν την επάνοδό τους στο επίπεδο αυτό.
Τι φταίει; Η ανικανότητα και η διαφθορά των πολιτικών και ένα σύστημα δημόσιας διοίκησης γιγαντωμένο μη λειτουργικό και διεφθαρμένο.
Πως μπορεί να αλλάξει αυτό; με λιγότερο κράτος, μείωση του κράτους, και ισχυροποίηση του ιδιωτικού τομέα. Εκεί λοιπόν εμφυτεύεται έντεχνα στην συνείδηση των πολιτών ότι οι άνθρωποι οι οποίοι μπορούνε να τα αλλάξουν όλα αυτά και να βελτιώσουν το κράτος και την οικονομία είναι οι άριστοι με τα πτυχία και τα μάστερ και ντοκτορά από τα καλύτερα πανεπιστήμια οι οποίοι έχουν διακριθεί στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα κλπ.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι αγαπημένοι της πολυεθνικής ελιτ οι οποίοι αποτελούν και τα ανώτερα στελέχη των επιχειρήσεων που ελέγχονται από αυτή. Προωθούνται από αυτή και γίνονται πολιτικοί που υποστηρίζονται από το σύστημα και λειτουργούν σύμφωνα με τα συμφέροντα αυτού.
Δεν γίνεται ανατροπή δια της βίας του ισχύοντος πολιτεύματος, αλλά όσο και να φαίνεται περίεργο αυτό ανατρέπεται μέσα από την ίδια την δημοκρατία. Οι ίδιοι οι πολίτες αποφασίζουν τη δημοκρατία και πόσο δημοκρατία και ελευθερία θέλουν.
Αυτό λοιπόν γίνεται μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία έντεχνα εισάγουν άκριτα έναν καταιγισμό πληροφοριών στο μυαλό των ανθρώπων και επηρεάζουν συμπεριφορές.
Το σύστημα λοιπόν αυτό της παγκοσμιοποίησης περιορίζει τις ελευθερίες των πολιτών και έντεχνα προωθεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών.
Η δημοκρατία περιορίζεται , οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Αυτό λέγεται νεοφιλελευθερισμός επίσημα το φιλελεύθερο δημοκρατικό σύστημα το οποίο βασίζεται στο άρθρο του συντάγματος περί ανάπτυξης της προσωπικότητας.
Είναι λοιπόν δημοκρατία κατΆ όνομα όμως αυταρχισμός και ρέπει προς απολυταρχία.
Ο Γνώμονας αυτού του συστήματος είναι η οικονομία, και ότι προωθεί την οικονομική πρόοδο.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Συζητήσεις για Θέματα Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center