Ο Rene Descartes (γνωστός και ως Καρτέσιος) γεννήθηκε το 1596 στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας (πρώην La Haye) και πέθανε το 1650 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, όπου και βρέθηκε αποδεχόμενος πρόσκληση της βασίλισσας Χριστίνας. Φιλόσοφος με μεγάλη έφεση στα Μαθηματικά σπούδασε στο γαλλικό κολέγιο Jesuit. Εξαιτίας της φιλασθένειάς του κατά τη διάρκεια της σχολικής του ηλικίας, του παραχωρήθηκε η άδεια από το κολέγιο να παραμένει στο κρεβάτι του μέχρι τις έντεκα το πρωί, συνήθεια που κράτησε για όλη του σχεδόν τη ζωή.
Επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την παραδοσιακή Αριστοτελική φιλοσοφία. Το κολέγιο έκανε τον Ντεκάρτ να συνειδητοποιήσει την ανεπάρκεια της μάθησης που του προσφερόταν. Το μόνο που παρουσιαζόταν στα μάτια του ως ικανοποιητικό ήταν η μαθηματική επιστήμη, η οποία αποτέλεσε και τη βάση σε όλα σχεδόν τα έργα του. Πέρασε από το Παρίσι όπου και σπούδασε. Ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη, αλλά τον τράβηξε περισσότερο η Ολλανδία όπου και έμεινε για είκοσι χρόνια.
Το σπουδαιότερο έργο του κατά πολλούς αποτελεί η «Γεωμετρία» του. Έδωσε μεγάλη σημασία στην εφαρμογή της Αλγεβρας στη Γεωμετρία. Ο Ντεκάρτ, με το φιλοσοφικό του στοχασμό και τις πρωτοποριακές επιστημονικές του θεωρήσεις συνετέλεσε στην προετοιμασία του εδάφους για την έλευση του Ευρωπαϊκού διαφωτισμού. Το ρητό του 'cogito ergo sum' δηλ. σκέφτομαι άρα υπάρχω προβάλλει την ιδιαίτερη σημασία που έδινε ο ίδιος στην ανθρώπινη λογική και ταυτόχρονα αποτελεί τη φράση-σήμα κατατεθέν των εκάστοτε φιλοσόφων, των επί μέρους επιστημόνων, αλλά και όλων των ανθρώπων, περικλείοντας το νόημα της ενδεδειγμένης στάσης ζωής. Το ρητό αυτό όμως, ως βάση της λογοκρατίας, έτυχε και σφοδρότατης κριτικής από τους μεταγενέστερους φιλοσόφους του Υπαρξισμού.
Σύγχρονα, η τάση της μετανεωτερικότητας (μεταμοντερνισμός) επιδιώκει να υπερβεί την παραδοσιακή πια φιλοσοφία της παντοδυναμίας του ανθρωπίνου λόγου, αναδεικνύοντας μια πιο ευέλικτη και σχετική επιστημονική οπτική.