Αφορισμοί


...για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, του μεγάλου, του ωραίου και του αληθινού, κατέβα κι άστραψε εδώ πέρα, στη δόξα της δικής σου γης και του ουρανού. Βέβαια...κοίτα, μην αστράφτεις και πολύ γιατί δε φαίνεται η διαφήμιση της Coca Cola.

...παιδαγωγώντας.

Το καλό παιδί είναι το ήσυχο παιδί. Το άριστο παιδί είναι το αποχαυνωμένο. Μόνον έτσι ο μονόφθαλμος δάσκαλος θα βασίλευε στα τυφλά παιδιά.

...η εκμάθηση των αρχαίων.

Η αρχαία ελληνική πρέπει να μείνει ζωντανή. Γι αυτό άλλωστε αποτελεί και κύριο μάθημα στη διδασκαλία της μέσης εκπαίδευσης. Η γραμματική κρίνεται απαραίτητη για την κατανόηση. Το συντακτικό κρίνεται απαραίτητο για την κατανόηση. Η κατανόηση δεν κρίνεται απαραίτητη, γιατί θα μας πάρει και θα μας σηκώσει.

...σύγχυση των ρόλων.

Για το ζήτημα της ευθανασίας ομιλούν οι γιατροί. Για τη θανατική ποινή, οι δικηγόροι. Για την κλωνοποίηση, οι βιολόγοι. Όλοι προσπαθούν να τεκμηριώσουν τις απόψεις τους με φιλοσοφικά επιχειρήματα. Επομένως οι επιστημονικές ιδιότητές τους, εν προκειμένω, κρίνονται επιεικώς άχρηστες. Για σκεφτείτε. Μια κοινωνία, στην οποία δεν έχει θέση ο φιλόσοφος, δεν είναι άχρηστη;

...απορία.

Γιατί η ελευθερία της έκφρασης δίνεται απλόχερα συνήθως σε κείνους που δεν έχουν ελευθερία της σκέψης;

...δεύτερη απορία.

Ένας έξυπνος μαθητής επαινείται και είναι παράδειγμα προς μίμηση. Γιατί ο ίδιος εκείνος έξυπνος μαθητής, όταν γίνει έξυπνος ενήλικος, θεωρείται βλάσφημος και επικίνδυνος επαναστάτης;

...πολιτική διαπίστωση.

Καλός πολιτικός είναι εκείνος που επιχειρηματολογεί τεκμηριωμένα και ομιλεί ευπρεπώς. Γι αυτό άλλωστε οι καλοί πολιτικοί είναι και καλοί δικηγόροι. Η αλήθεια, πίσω από τα όμορφα λόγια, είναι μια μικρή και ασήμαντη λεπτομέρεια. Γιατί Θεέ πάντοτε να κυβερνούν οι σοφιστές και όχι ο Σωκράτης;

...η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία,

έτσι λένε όσοι δεν πραγματοποίησαν ποτέ τους ούτε μια από αυτές. Η ελπίδα μπορεί κακόμοιρε να πεθαίνει τελευταία. Δε σε προβληματίζει όμως ότι εσύ θα πεθάνεις, χωρίς να το καταλάβεις, πριν από αυτήν;

...οι ιερείς στην εξουσία.

Δώστε την εξουσία στον ιερέα. Θέλω να δω την έκφραση του προσώπου του, όταν θα προσπαθήσει να κάνει τη βασιλεία των ουρανών δημοκρατία επί της γης.

...η επιστήμη της Νομικής.

Η Νομική είναι η ανώτερη επιστήμη: Ένας πολιτικός ανατροπέας, αν αποτύχει, κρίνεται ένοχος εσχάτης προδοσίας. Ο ίδιος όμως, αν επιτύχει, κρίνεται ήρωας των ηρώων. Αυτό θα πει ανωτερότητα!

...ο μονόλογος του γέρου.

Πώς κατάντησε έτσι η κοινωνία. Οι νέοι έχουν χάσει αξίες και ιδανικά. Όλα είναι μια σκέτη απελπισία, σε τέτοιο βαθμό που να μου θυμίζουν τα νιάτα μου και τη γεμάτη τύψεις ζωή μου.

...φυσικός νόμος.

Ό,τι κερδίζεις σε δύναμη, το χάνεις σε χρόνο. Ό,τι κερδίζεις σε χρόνο, το χάνεις σε δύναμη.Όλα τα αιώνια είναι τα κατεξοχήν αδύναμα.

...ένα μαθηματικό πρόβλημα.

Το ακόλουθο αποτελεί ένα μαθηματικό πρόβλημα -με τη λύση του- που περιεχόταν σε σχολικό βιβλίο παιδιών δημοτικού:

Μια γάτα έπεσε σε ένα πηγάδι 20 μέτρων. Κάθε μέρα ανεβαίνει 5 μέτρα και γλιστράει 3 μέτρα. Σε πόσες μέρες θα βγει από το πηγάδι;

Λύση: 5-3 = 2 μέτρα ανεβαίνει κάθε μέρα.

20:2 = 10 μέρες θα χρειαστεί.

Μακάρι ναμουν μπροστά και να έβλεπα τη γάτα, όταν την 8η μέρα (οπότε και θα είχε ανεβεί ήδη 8χ2 = 16 μέτρα) θα ανέβαινε 5 μέτρα ώστε να φτάσει τα 21 (ενώ το πηγάδι είναι 20 μέτρα). Εδώ, είμαστε μπροστά σε μια συγκλονιστική επιστημονική ανακάλυψη: Μια γάτα, χωρίς την προσθήκη οποιουδήποτε εξαρτήματος και όντας στην ατμόσφαιρα της γης, νίκησε αφεαυτού της το νόμο της βαρύτητας. Μακάριοι οι «παιδαγωγοί» που σπέρνουν στα παιδιά μας την πνευματική τύφλα.

...μέσα στη σκέψη του σύγχρονου πολιτικάντη.

Αστους τώρα να δυσαρεστούνται, άστους τώρα να ξεφωνίζουν. Οι «νόμιμές» μας υπεξαιρέσεις του σήμερα θα γίνουν εκτυφλωτική προεκλογική εκστρατεία του αύριο. Οι δέκα εκατομμύρια σκύλοι του Παβλόφ θα μας ψηφίσουν αντανακλαστικά.

  

© 2002-2013 filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Κατασκευη ιστοσελιδων