"Τα μάρμαρα από μόνα τους δε σημαίνουν τίποτα". Τι λέτε ρε αχρείοι;


Διαβάζουμε στα "NEA" τις δηλώσεις του εκπροσώπου των συμβασιούχων του υπουργείου πολιτισμού: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4601338

«Το "Όχι" αποκτά και μια ουσιαστική σημασία πλέον. Δεν μπορεί άνθρωποι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να απολύονται εν μια νυκτί», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτων Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, Νίκος Χασομέρης, προσθέτοντας ότι «τα μάρμαρα από μόνα τους δεν λένε τίποτα. Κάποιοι άνθρωποι τα αναδεικνύουν. Χωρίς αυτούς δεν μπορεί να δουλέψει αυτό το μνημείο».

Τι να πρωτοσχολιάσει ένας εχέφρων άνθρωπος που έχει βγάλει -έστω- το δημοτικό σχολείο. Έχω την εντύπωση ότι σχολιάζοντας αυτή τη βλακεία, της δίνω ιδιαίτερη σημασία. Θα αρκεστώ σε λίγα λόγια.

Είναι επικίνδυνο να εμπιστευόμαστε τη συντήρηση των αρχαιοτήτων σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τι είναι αυτά τα πράγματα που συντηρούν. Αποδεικνύουν οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι για άλλη μια φορά ότι ο ρουσφετολογικός τρόπος πρόσληψης του δημοσίου διορίζει όποιον να'ναι όπου να'ναι.

Και φυσικά ρε ηλίθιε από μόνα τους τα μάρμαρα λένε κάτι. Κάθε τετραγωνικό εκατοστό του "μαρμάρου" κρύβει πίσω του όλη την ιστορία του δυτικού πολιτισμού. Κάθε πτυχή της δωρικής κολώνας κρύβει πίσω της τη γέννηση της φιλοσοφίας, της δημοκρατίας, της αττικής τραγωδίας, των θετικών επιστημών και των καλών τεχνών. Κάθε τετραγωνικό εκατοστό του μαρμάρου φέρνει καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο να γίνουν έστω και για λίγα λεπτά της ώρας μέτοχοι του χρυσού αιώνα του Περικλή.

Εσείς οι απαίδευτοι άνθρωποι που παρακαλούσατε στα γραφεία των βουλευτών της περιφέρειάς σας ή στις κατά τόπους κομματικές οργανώσεις σας να βολευτείτε στο δημόσιο ρημάζετε και καταστρέφετε όλο αυτό το μεγαλείο που από μόνα τους τα λεγόμενα "μάρμαρα" αναδύουν. Μας κάνετε ρεντίκολο σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα για να πληρωθείτε, αναρτώντας πανιά με συνθήματα και σκαρφαλώνοντας πάνω τους δείχνοντας σε όλο τον κόσμο ότι οι Έλληνες δεν γνωρίζουν τι είναι αυτά τα "μάρμαρα" και γι αυτό τα λεηλατούν με αυτό τον χυδαίο τρόπο.

Τι είστε εσείς ρε γελοίοι; Οι αρχιτέκτονες του Παρθενώνα ή οι εξ'αίματος εκπρόσωποι της εκκλησίας του δήμου της αθηναϊκής δημοκρατίας; Από πότε ένας βιβλιοθηκάριος της σχολής φυσικών επιστημών θεωρεί ότι η θεωρία της σχετικότητας από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα χωρίς αυτόν; Από πότε ένας πωλητής τουριστικών αγαλματιδίων που τα ξεσκονίζει στο Μοναστηράκι θεωρεί ότι ο εικονιζόμενος Σωκράτης από μόνος του δε λέει τίποτα χωρίς αυτόν; Από πότε ένας αποθηκάριος μουσικών οργάνων θεωρεί ότι η κλασική μουσική δε σημαίνει τίποτα χωρίς αυτόν;

Μα είναι γελοίο ακόμα και που το συζητάμε. Είναι τόσο κραυγαλέα απαίδευτοι αυτοί οι άνθρωποι που αντί να αντισταθούν -έστω και κάποιοι από αυτούς- στην ηλιθιότητα του συνδικαλισμού τους, πάνε σαν τα κοπάδια κάτω από τη βλακεία που αναδύει η δυναμική της ομάδας να υψώνουν πανιά διαμαρτυρίας στο κορυφαίο παγκόσμιο σύμβολο του δυτικού πολιτισμού. Είναι τόσο κραυγαλέα απαίδευτοι που νομίζουν ότι η τεχνική δουλειά που κάνουν τους κάνει ουσιαστικούς συμμέτοχους στη δημιουργία της Ακρόπολης και παράλληλα τους κάνει να αισθάνονται πως δικαιούνται μέρος της ιδιοκτησίας της καταλαμβάνοντάς την και απαγορεύοντας στους επισκέπτες να τη δουν από κοντά! Λες και είναι τσιφλίκι τους, λες και η Ακρόπολη περιέχει προϊόντα τους τα οποία σταμάτησαν να παράγονται από το εργοστάσιό τους! Λες και στο κάτω κάτω κάποιο αόρατο χέρι τους κρατάει αλυσοδέσμιους να εργάζονται στον ιερό βράχο της Ακρόπολης χωρίς να πληρώνονται.

Και ας αφήσουμε το προφανές και ουσιαστικό του θέματος που είναι η έλλλειψη γνώσης για τα "μάρμαρα" και ας πάμε στο καθαρό συνδικαλιστικό κομμάτι. Στον ιδιωτικό τομέα κύριοι τι θα κάνατε αν για δύο μήνες δεν σας πλήρωνε το αφεντικό; Για πόσους μήνες θα συνεχίζατε να δουλεύετε δωρεάν; Δεν θα φεύγατε, ή έστω, δεν θα απεργούσατε, δεν θα καθόσασταν σπίτι σας και δεν θα ψάχνατε εναλλακτικές λύσεις; Αν ακόμα είχατε τόσο ανάγκη τα χρήματα, δεν θα κινούσατε νομικές διαδικασίες; Άλλωστε τόσο ικανοί και περιζήτητοι που είστε φαντάζομαι θα βρείτε εύκολα εργασία σε οποιοδήποτε ανάλογο πόστο και στον ιδιωτικό τομέα. Μήπως φοβάστε ότι στον ιδιωτικό τομέα δεν γίνεται να κάνετε κατάληψη στην επιχείρηση του αφεντικού αν σας αφήσει απλήρωτους επειδή θα σας την πέσουν οι security με κλωτσοπατινάδες και δεν θα σας αφήσουν δόντι για δόντι; Μήπως φοβάστε απλώς ότι τόσο ανίκανοι που είστε δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή πιθανότητα να βρείτε αλλού δουλειά; Μήπως πάλι φοβάστε ότι πουθενά αλλού δεν θα πληρώνεστε ανεξαρτήτως από το έργο που παράγετε και ότι αλλού μπορεί να υπάρχει κάποιος που να σας αξιολογεί;

Ποιός ικανός άνθρωπος που έχει ανάγκη από δουλειά δεν θα έφευγε από την εργασία του αν έστω και για έναν ή δύο μήνες δεν πληρωνόταν; Ποιός έξυπνος άνθρωπος δεν θα ήταν σε θέση να καταλάβει ότι επειδή δεν πληρώθηκε από το αφεντικό του, δεν του ανήκει δικαιωματικά η επιχείρηση του αφεντικού του; Ποιός νοήμων άνθρωπος δεν θα καταλάβαινε ότι απλούστατα μπορεί να φάει ξύλο αν κάνει πως παρεμποδίζει τη λειτουργία μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού στον ιδιωτικό τομέα; Επειδή όμως τυγχάνει να έχουμε διακοσμητικά σουβενιρς για υπουργούς πολιτισμού και ρουσφετομιζανθρώπους για νεοέλληνες πολίτες, όλος αυτός ο παραλογισμός μας φαίνεται δεδομένος.

Την επόμενη φορά που θα δείτε έναν απλήρωτο φαναρτζή της Ferrari να κάνει κατάληψη σε μια πίστα της formula 1, μια απλήρωτη καθαρίστρια στην Οξφόρδη να κλείνει τις πύλες του Oxford University και έναν απλήρωτο τυροπιτά κυλικείου στο Johns Hopkins Medicine στη Βαλτιμόρη να σφραγίζει τις πόρτες της μονάδας εντατικής θεραπείας με κορδέλα διαμαρτυρίας, να ξέρετε ότι πίσω τους κρύβεται κάποιος ελληναράς συνδικαλιστής με λίστα αιτημάτων προς ικανοποίηση.

  

© 2002-2013 filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Κατασκευη ιστοσελιδων