Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Δημ. Κουφοντίνας: «Η σιωπή της κοινωνίας είναι γκαστρωμένη»
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2, 3  Επόμενο
 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Συζητήσεις για Θέματα
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
opyrgos
Αποκλεισμένο μέλος


Εγγραφή: 30 Νοέ 2007
Δημοσιεύσεις: 13248

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 23, 2013 11:28 am    Θέμα δημοσίευσης: Δημ. Κουφοντίνας: «Η σιωπή της κοινωνίας είναι γκαστρωμένη» Απάντηση με ΣυμπερίληψηΗλέξη «τροµοκρατία» είναι ξανά της… µόδας. Οι σφαίρες στο γραφείο του πρωθυπουργού, η βόµβα στο Mall, η προκήρυξη. Μια προκήρυξη, µέσω της οποίας η Σύµπραξη των αναρχικών Οργανώσεων Αγρια Ελευθερία και Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων δεν παραλείπει να εκφράσει την αλληλεγγύη της στον -έγκλειστο επί 11 χρόνια- «αµετανόητο αντάρτη της 17Ν», όπως οι ίδιοι τον χαρακτηρίζουν, ∆ηµήτρη Κουφοντίνα.
Τι τους λέει, όµως, µε τη σειρά του, ο ∆ηµήτρης Κουφοντίνας; Ο «Λουκάς» της 17 Νοέµβρη, της οργάνωσης που σηµάδεψε όσο καµία άλλη τη µεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας, µιλάει Στο ΧΩΝΙ. Και τα όσα λέει θα συζητηθούν πολύ. Τρία σηµεία ξεχωρίζουν, όµως, µε την πρώτη µατιά:
1.Πιστεύει ότι η κοινωνία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Η σηµερινή σιωπή της είναι γκαστρωµένη και κανείς δε µπορεί να προβλέψει πότε η απέραντη οργή θα εκραγεί ιαµατικά.
2.∆εν αντιµετωπίζει όµοια τις ενέργειες στο πρωθυπουργικό γραφείο και στο Mall. Το χτύπηµα στη Συγγρού µιλάει από µόνο του, λέει. Για το Mall, επισηµαίνει µεν ότι «το κράτος παρανοµεί και µια επαναστατική οργάνωση αποδίδει ∆ικαιοσύνη», αλλά δεν αφήνει την ευκαιρία να σχολιάσει -προφανώς σε αντιδιαστολή µε την προηγούµενη απάντηση- ότι οι δυναµικές ενέργειες θα πρέπει όσο το δυνατόν να µιλάνε από µόνες τους.
3.Τον απασχολεί ιδιαίτερα πώς θα κινητοποιηθεί ο εργαζόµενος λαός και η νεολαία. Στο πλαίσιο αυτό, επισηµαίνει ότι η σκέψη που δοκιµάστηκε στο αντάρτικο πόλης, από το οποίο προέρχεται, ήταν ότι «η ένοπλη δράση γεννά επαναστατική συνείδηση στην κοινωνία». Αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να γίνει.


Εντεκα χρόνια στη φυλακή, παρακολουθείς την επικαιρότητα;
Καµιά φορά -µε τα ΜΑΤ, τις επιστρατεύσεις, τα στρατοδικεία για τις επαναστατικές οργανώσεις, τις πραξικοπηµατικές Πράξεις Νοµοθετικού Περιεχοµένου, τα «αποφασίζοµεν και διατάσσοµεν»- µου φαίνεται σα να βλέπω εκείνα τα Επίκαιρα που πρόβαλαν τον καιρό της χούντας…

Ξαφνικά, η κυβέρνηση τα έβαλε µε τις καταλήψεις. Τυχαίο;
Σύµφωνοι, δεν είναι τυχαία η στιγµή. Η επίθεση στις καταλήψεις γίνεται για αποπροσανατολισµό. Οµως είναι κάτι πολύ παραπάνω. Η τρικοµµατική κυβέρνηση έχει αποφασίσει οµόφωνα να κάνει επίδειξη ισχύος και καταστολής. Να στείλει ένα µήνυµα δια ροπάλου στην κοινωνία, να την τροµοκρατήσει, ότι και η παραµικρή εστία αντίστασης θα τσακιστεί. Η απάντηση που πρέπει να δοθεί; Περισσότερες καταλήψεις. Περισσότεροι χώροι ανάσας για τη νεολαία και µεγαλύτερο άνοιγµα των καταλήψεων στην κοινωνία. Και, ακόµα, βλέπεις πόσοι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, χάνουν τα σπίτια τους, πληθαίνουν οι άστεγοι. Λέω: αυτό-οργάνωση των ανέργων, καταλήψεις, στέγες. Είναι βασικό, αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωµα, γιατί το τριτοκοσµικό µέλλον που µας επιβάλλουν είναι γεµάτο µε παραγκουπόλεις, τενεκεδοµαχαλάδες ανέργων και αστέγων, όπως έγινε σε όλες τις χώρες που πέρασε το ∆ΝΤ.

Το χτύπηµα στο γραφείο του πρωθυπουργού είναι κάτι που θα το έκανε και η 17Ν;
Μη ξεχνάµε, είναι το γραφείο του πρωθυπουργού των µνηµονίων και της υποτέλειας. Το συµβολικό χτύπηµα αυτό είναι από τις ενέργειες που µιλάνε από µόνες τους. Χρειάζεται πραγµατικά µεγάλη προσπάθεια για να το παρερµηνεύσεις και όσοι επιχειρούν τέτοιες διαστρεβλώσεις διακινδυνεύουν τη σοβαρότητά τους.

Η βόµβα στο Mall; Είναι η τυφλή βία που έχεις καταδικάσει;
Το Mall είναι της γνωστής οικογενείας Λάτση. Που πλούτισε στα χρόνια της πρώτης γερµανικής κατοχής. Οι σηµερινοί κυβερνώντες του το χάρισαν. Είναι κατασκευασµένο σε οικόπεδο του Οργανισµού Εργατικής Κατοικίας, που µε κόπο και ιδρώτα το είχαν αποκτήσει οι εργαζόµενοι. Σύµφωνα µε απόφαση της ολοµέλειας του ΣτΕ, είναι αυθαίρετο και άρα πρέπει να κατεδαφιστεί. ∆ηλαδή, το κράτος παρανοµεί και µια επαναστατική οργάνωση αποδίδει ∆ικαιοσύνη. ∆εν είναι µια ενδιαφέρουσα προσέγγιση αυτή;
Η οργάνωση που έκανε την ενέργεια, πάντως, εξήγησε -στην προκήρυξή της- όλη τη δική της σκέψη. Μπορεί να συµφωνεί κανείς ή να µη συµφωνεί µε αυτή, πρέπει να παραδεχτούµε όµως ότι πήρανε όλα τα µέτρα για να µην πάθει το παραµικρό οποιοσδήποτε άσχετος, µε πολύ µεγάλη προσωπική διακινδύνευση τους.
Τώρα, µε όλο το θάρρος που µου δίνει η προσωπική αναφορά που κάνουν σε µένα στην προκήρυξή τους, να πω ότι -ιδιαίτερα στη σηµερινή συγκυρία- οι δυναµικές ενέργειες θα πρέπει όσο είναι δυνατόν να µιλάνε από µόνες τους. Να µην έχουν ανάγκη από εξηγήσεις και να µη δίνουν λαβές για φτηνή κινδυνολογική προπαγάνδα.


Εχεις τονίσει ότι, ειδικά τώρα, χρειάζεται περισσότερη σκέψη πριν τη δράση. Κάποιοι θεώρησαν ότι ασκείς κριτική, πας να φρενάρεις τις σηµερινές οργανώσεις. Μετά τις τελευταίες ενέργειες, τι έχεις να πεις;
Κατά λέξει είχα πει «και τώρα χρειάζεται πολλή σκέψη πριν από τη δράση». Θυµάµαι τη συζήτηση που είχαµε στις αρχές του 2009, µέσα στην ιδιαίτερη συγκυρία τότε. Από τότε µεσολάβησαν µνηµόνια, τροµακτική εκτόξευση της ανεργίας, δολοφονία των ονείρων, ισοπέδωση της κοινωνίας, απροκάλυπτη πλέον κατοχή της χώρας από το γερµανικό κεφάλαιο. Η ίδια αρχή «σκέψη πριν από τη δράση» ισχύει και τώρα, όπως ίσχυε πάντα, γενικά, ιστορικά. Για παράδειγµα, όσο αφορά το αντάρτικο πόλης από το οποίο προέρχοµαι, η σκέψη που δοκιµάστηκε ήταν «η ένοπλη δράση γεννά επαναστατική συνείδηση στην κοινωνία». Και τότε, αλλά και τώρα, η σκέψη ήταν και παραµένει «πώς θα κινητοποιηθεί, πώς θα οργανωθεί ο εργαζόµενος λαός και η νεολαία». Αυτό είναι το ερώτηµα που πρέπει να απαντηθεί και σήµερα από όλους τους επαναστάτες, ιδιαίτερα από τις δυναµικές οργανώσεις λαϊκής αντιβίας. Αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να γίνει.

Είδαµε τους «διαδόχους» της 17Ν να ακολουθούν, πολύ χονδρικά, δύο κατευθύνσεις. Πιο στοχευµένες ενέργειες και πιο πολιτικό λόγο από τη µια και πιο οργισµένη αντίδραση από την άλλη. Οι ενέργειες των τελευταίων εβδοµάδων προς πια µεριά κλίνουν;
∆ε συµφωνώ µε τη διάκριση που κάνεις. Στο χώρο των οργανώσεων της δυναµικής δράσης υπάρχουν πολλές προτάσεις, υπάρχουν διαφορετικά σχέδια. Στις ενέργειες της τελευταίας περιόδου, εκδηλώθηκαν πολλές από τις διαφορετικές τάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγµή σε αυτό το χώρο. Ειδικά, πάντως, για τις δύο ενέργειες που συζητήσαµε πιο πριν, στο γραφείο πρωθυπουργού και στο Mall, ένα µεγάλο µέρος της κοινωνίας δεν τις είδε και αρνητικά, τουλάχιστον ως µια κάποια αντίδραση.

Τον προηγούµενο Απρίλιο είχες προβλέψει ότι έρχεται κοινωνική έκρηξη. Ηρθε; Ή, µήπως, ο κόσµος κοιτά αποσβολωµένος το τσουνάµι της τρόικας και του µνηµονίου να ισοπεδώνει τη ζωή του, ανίκανος να αντιδράσει;
Κανείς δε µπορεί να µαντέψει και να ορίσει την ηµεροµηνία της κοινωνικής έκρηξης. Είναι αλήθεια ότι η κοινωνία βράζει. Είναι επίσης αλήθεια ότι αυτή η διαδικασία είναι πολύπλοκη και επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες, άλλοτε επιταχυντικούς και συνήθως επιβραδυντικούς. Και είναι αλήθεια επίσης ότι λείπει εκείνη η επαναστατική συλλογική πολιτική δύναµη που θα συνεγείρει και θα δώσει προοπτική. Θυµάσαι, πριν από καιρό, όταν η κοινωνική θερµοκρασία ανέβαινε δραµατικά και έφτανε σε σηµείο έκρηξης, συνέβαινε ήδη µια εκρηκτική διαδικασία χαµηλής έντασης: τεράστιες µαχητικές διαδηλώσεις, χηµικός πόλεµος, οι πολιτικοί είχαν λουφάξει, δεν τολµούσε να κυκλοφορήσει κανένας τους.
Κι ύστερα ήρθαν οι πολιτικοί πυροσβέστες. Με τους αφορισµούς κατά της βίας, µε εκκλήσεις για ηπιότητα και οµαλότητα, µε έναν υπνωτικό λόγο που εξάτµιζε τη λαϊκή οργή. Ο λαός έβλεπε και βλέπει εκείνους που έπρεπε να καταγγείλουν, να συγκαλέσουν στη δράση, εκείνους που έβλεπε ως αποκούµπι, να δέχονται «µειλίχια» τις σκαιές λοιδορίες µιντιακά από τους της κήρυκες της υποτέλειας, από τους υπεύθυνους της καταστροφής, και να µην αντιδρούν, να µη χτυπούν το χέρι στο τραπέζι. Ετσι συνθλιβόταν και συνθλίβεται ο λαϊκός ψυχισµός, έτσι επικρατεί η ηττοπάθεια και η αίσθηση της εγκατάλειψης. Βάλε και τη στρατηγική του σοκ από τους µάστορες του ∆ΝΤ και της τρόικας. Βάλε και το συµπλήρωµά της, την κτηνώδη βία των ΜΑΤ. Οµως, η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση και αυτή η σιωπή είναι γκαστρωµένη. Κρύβει µέσα της απέραντη οργή, που κανείς δε µπορεί να προβλέψει πότε θα εκραγεί ιαµατικά, παρασέρνοντας στο διάβα της εχθρούς και «φίλους».

Μπροστά στα δύσκολα, οι υποτιθέµενοι αντίπαλοι, Ν∆, ΠΑΣΟΚ και ∆ΗΜΑΡ, ένωσαν τις δυνάµεις τους. Η Αριστερά γιατί µονίµως µεγαλοποιεί τις εσωτερικές της διαφορές και ελαχιστοποιεί τις οµοιότητες;
Οταν ακούω να χαρακτηρίζουν τη σηµερινή συγκυβέρνηση ως κυβέρνηση Τσολάκογλου, µου έρχονται πάντα στο νου τα λόγια του ∆ηµήτρη Γληνού από το φυλλάδιο «Τι Είναι και Τι Θέλει το ΕΑΜ», όπου είχε χαρακτηρίσει τους τότε κυβερνητικούς συνεργάτες της γερµανικής κατοχής «φιλόδοξα και ιδιοτελή καθάρµατα».
Είδες, όµως, µε τι ευκολία οι ορκισµένοι πολιτικοί εχθροί µέχρι χτες, τακιµιάσαν; Πώς καλύπτει ο ένας τον άλλον; Πώς ενώθηκαν σα γροθιά εναντίον µας; Εµείς που αντιµετωπίζουµε την ίδια µοίρα, το ίδιο φάσµα της ανεργίας και της πείνας, τον ίδιο αργό θάνατο, την ίδια ταπείνωση, δεν πρέπει να ενωθούµε; ∆ε σου µιλάω για ενότητα των ηγεσιών. Οχι. Για ενότητα των ανθρώπων στη βάση µιλάω, µε την ιδιαίτερη ταυτότητα του ο καθένας, µ’ όλες τις διαφορές µας, αλλά ενωµένοι και στον ίδιο αγώνα, που δε µπορεί να τον δώσει ο καθένας ξεχωριστά, για να φτάσουµε στην ίδια λύτρωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ µοιάζει να έρχεται ως η επόµενη κυβέρνηση. Πολλοί του ασκούν κριτική ότι «στρογγυλεύει» τις απόψεις του, για να πάρει την εξουσία. Ποια είναι η γνώµη σου;
Την εξουσία ή την παίρνεις µόνος σου µε τους δικούς σου όρους, ή σου τη δίνουν µε τους δικούς τους όρους. Φαίνεται ότι, επειδή οι πολιτικοί –εδώ- που προωθούν τα µνηµόνια καίγονται γρήγορα, έχουν σύντοµη ηµεροµηνία λήξης, τον τελευταίο καιρό οι ισχυροί του κόσµου διαµορφώνουν, µεθοδικά όπως πάντα, ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Βλέπουν έναν πολιτικό διπολισµό, µε αρκετά εφήµερα ενδιάµεσα µικροκόµµατα, δυο πολιτικών πόλων που θα τους διακρίνει «σοβαρότητα» και «υπευθυνότητα». Μ’ ένα λειτουργικό καταµερισµό ρόλων, άλλοτε ως «εποικοδοµητική» αντιπολίτευση και άλλοτε ως «ρεαλιστική» κυβέρνηση, που θα εξασφαλίζουν τη σταθερότητα του συστήµατος.
Νοµίζω ότι µετά τα ταξίδια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερµανία και τις ΗΠΑ, την ουσιαστική παράδοση από µέρους της πιστοποιητικών νοµιµοφροσύνης, καθώς και τον αφοπλισµό της από τα τελευταία διαπραγµατευτικά όπλα, διαφαίνεται η πρόθεσή της να ακολουθήσει µια ρεαλιστική πολιτική, ανάλογη µ’ αυτήν των «προοδευτικών» µνηµονίων του Χριστόφια στην Κύπρο. Εναπόκειται πλέον στην εσωτερική δυναµική αυτού του κόµµατος-µετώπου, αλλά και στη δυναµική του λαϊκού κινήµατος, το αν και πόσο θα λειτουργήσει αυτό το στρογγύλεµα των θέσεων που ανέφερες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Αριστερά των ρήξεων που έχεις ζητήσει στο παρελθόν ή η διαχειριστική Αριστερά που έχεις προβλέψει ότι θα αποτύχει;
Εγώ βλέπω ολοένα και περισσότερο να στρογγυλεύονται οι λέξεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό της λεξιλόγιο να πλουτίζει σε συναίνεση και να φτωχαίνει σε ρήξη. Αυτό που λέω είναι ότι δε µπορούµε να βαδίζουµε στον ίδιο δρόµο. Οτι δεν µπορούµε να πείσουµε τους ισχυρούς για το «λάθος» τους, επειδή δεν κάνουν κανένα λάθος: µας βάζουν να πληρώσουµε εµείς την κρίση τους. Οτι δεν µπορούµε να περιµένουµε ανάπτυξη από την Ε.Ε., επειδή η πολιτική της είναι µία: λιτότητα, ύφεση, κινεζοποίηση και λεηλασία της Ελλάδας και της Λατινικής Ευρώπης. Οτι δε µπορούµε να επωφεληθούµε από τις αντιθέσεις ΗΠΑ-Γερµανίας, επειδή ο δικός τους ο καβγάς είναι για το δικό µας πάπλωµα. Οτι η µόνη σωτηρία για τον τόπο είναι ένα ενδογενές παραγωγικό µοντέλο αυτοδύναµης ανάπτυξης και µια πραγµατική δηµοκρατία για να µοιράζουµε δίκαια τον κόπο των χεριών και του νου µας. Οτι αυτό µπορεί να γίνει µόνο ενάντια στη θέληση της άρχουσας τάξης και της τρόικας. Είναι αδύνατο να γίνει χωρίς ρήξη µ’ αυτούς. Αυτό δε µπορεί να γίνει από δυνάµεις που αποδέχονται πλήρως τους κανόνες του παιχνιδιού που οι ισχυροί επιβάλλουν. ∆εν είναι παιχνίδι που παίζεται στους διαδρόµους, αλλά κρίνεται στους δρόµους. Από τη µετωπική δράση όλων των ζωντανών δυνάµεων του τόπου. Και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, ούτε ανέµενα να είναι, η Αριστερά των ρήξεων που ζητάω, έχω ζητήσει, πιστεύω και οραµατίζοµαι.

Το ΠΑΣΟΚ, πώς το βλέπεις; Τελείωσε ή θα ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του;
Παραδοσιακά, η εκλογική πελατεία του ΠΑΣΟΚ ήταν κυρίως τα µεσοστρώµατα. Αυτά ακριβώς που κατέστρεψε στο µεγαλύτερο µέρος τους η µνηµονιακή πολιτική του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Λογικά, ένιωσαν προδοµένοι, το εγκατέλειψαν µαζικά, οδηγώντας το στην εκλογική καταβαράθρωση και την προϊούσα διάλυση. Οµως, από αυτή τη διαδικασία καταστροφής των µεσοστρωµάτων και διάλυσης του ΠΑΣΟΚ δηµιουργούνται δύο ενδιαφέρουσες συνεπαγωγές: καταρχάς, είναι γνωστό ότι τα ιδιαίτερα διευρυµένα στη χώρα µας µεσοστρώµατα, τοποθετηµένα ανάµεσα στους δύο ταξικούς πόλους, λειτουργούσαν ως αποσβεστήρας των µαχητικών ταξικών αγώνων και αποτελούσαν παράγοντα σταθεροποίησης του συστήµατος. Τώρα, η µαζική φτωχοποίησή τους (βέβαια, ένα µικρό, ανώτερο τµήµα τους θα παραµείνει προνοµιούχο) δηµιουργεί δυνητικά ένα χώρο ενίσχυσης των µαχητικών αγώνων. Οµως, όσο δεν διαµορφώνεται επαναστατική προοπτική, το πιο καθυστερηµένο πολιτικά τµήµα τους θα αποτελέσει το ακροατήριο στα φασιστικά κηρύγµατα. Ταυτόχρονα, ένα τµήµα των µικροµεσαίων στελεχών της ΠΑΣΟΚικής κοµµατικής, κρατικής και συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, εντελώς ΠΑΣΟΚικό, προσχωρεί στο ΣΥΡΙΖΑ δηµιουργώντας αυτή την αναγέννηση -όπως τη λες- του ΠΑΣΟΚ µέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, ειδικά για το ΠΑΣΟΚ: δε µπορεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες του, τα ολοκληρωτικά αποκαΐδια του. Είναι ένα ΠΑΣΟΚ στάχτη και µπούρµπερη. Ενα ΠΑΣΟΚ που µεταµορφώθηκε σε ΠΑΣΟΚ της καταστροφής και του ολέθρου.

Αυτές τις µέρες, θέλουν να µας στρέψουν κατά των απεργών του µετρό. Πιο πριν, εναντίον κάποιων άλλων. Κοινωνικός αυτοµατισµός;
Αυτό τον κοινωνικό αυτοµατισµό, αυτό το «διαίρει και βασίλευε», ειδικά το ∆ΝΤ τον έχει αναγάγει σε επιστήµη, στις χώρες από τις οποίες πέρασε. Εγώ όµως λέω να αναζητήσουµε τη δική µας υπεύθυνη θέση, ως κοινωνία να ξεπεράσουµε τον ατοµισµό, αναζητώντας συλλογικές λύσεις. Ως νέες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάµεις που πρέπει να αναδειχτούν, να διδαχτούµε από τις ήττες µας. Να εγκαταλείψουµε την πεπατηµένη των παλιών µορφών κινητοποιήσεων που προωθούσαν οι παλιές, ξοφληµένες και µε αντι-ιστορικό ρόλο συνδικαλιστικές και πολιτικές ηγεσίες, να αναζητήσουµε καινούριες µορφές πάλης, να επανεξετάσουµε τη µεθοδολογία των εργατικών κινητοποιήσεων, έτσι που να µη στρέφονται εναντίον άλλων κοινωνικών µερίδων. Να ξεκινούν κλιµακωτά. Να επιζητούν την ταξική και λαϊκή αλληλεγγύη και, κυρίως, να µη θέτουν όριο δικό τους τα ολοένα και στενότερα όρια της αστικής νοµιµότητας.
Και κάτι ακόµα σηµαντικότερο: να αποδεχτούµε και να αναλάβουµε το αναπόφευκτο κόστος των µαχητικών συνδικαλιστικών και πολιτικών αγώνων. Κόστος προσωπικό και συχνά επώδυνο. Οπως συνέβαινε στις παλιότερες κινητοποιήσεις, στις πολύ πιο αντίξοες συνθήκες των περασµένων χρόνων. Τότε που κατακτήθηκαν όλα εκείνα τα δικαιώµατα των δύο τελευταίων αιώνων, που τώρα µας τα αρπάζουν µέσα σε λίγα χρόνια κι εµείς τα παραδίδουµε ουσιαστικά αµαχητί.


EIΠE
✓ Για τις καταλήψεις
Η τρικοµµατική κυβέρνηση έχει αποφασίσει οµόφωνα να κάνει επίδειξη ισχύος και καταστολής. Να στείλει ένα µήνυµα δια ροπάλου στην κοινωνία, να την τροµοκρατήσει, ότι και η παραµικρή εστία αντίστασης θα τσακιστεί. Η απάντηση που πρέπει να δοθεί; Περισσότερες καταλήψεις.

✓ Για το χτύπηµα στο γραφείο του πρωθυπουργού
Το συµβολικό χτύπηµα αυτό είναι από τις ενέργειες που µιλάνε από µόνες τους.

✓ Για τον Λάτση
Το Mall είναι της γνωστής οικογενείας Λάτση. Που πλούτισε στα χρόνια της πρώτης γερµανικής κατοχής. Οι σηµερινοί κυβερνώντες του το χάρισαν. Είναι κατασκευασµένο σε οικόπεδο του Οργανισµού Εργατικής Κατοικίας, που µε κόπο και ιδρώτα το είχαν αποκτήσει οι εργαζόµενοι. Σύµφωνα µε απόφαση της ολοµέλειας του ΣτΕ, είναι αυθαίρετο και άρα πρέπει να κατεδαφιστεί.

✓ Για τη βόµβα στο Mall
● Το κράτος παρανοµεί και µια επαναστατική οργάνωση αποδίδει ∆ικαιοσύνη.
● Ιδιαίτερα στη σηµερινή συγκυρία, οι δυναµικές ενέργειες θα πρέπει όσο είναι δυνατόν να µιλάνε από µόνες τους. Να µην έχουν ανάγκη από εξηγήσεις και να µη δίνουν λαβές για φτηνή κινδυνολογική προπαγάνδα.

✓ «Χρειάζεται πολλή σκέψη πριν από τη δράση»
● Η αρχή «σκέψη πριν από τη δράση» ισχύει και τώρα.
● Στο αντάρτικο πόλης δοκιµάστηκε η σκέψη «η ένοπλη δράση γεννά επαναστατική συνείδηση στην κοινωνία».
● Η σκέψη ήταν και παραµένει «πώς θα κινητοποιηθεί, πώς θα οργανωθεί ο εργαζόµενος λαός και η νεολαία».

✓ Για την τρικοµµατική
Ακούω να τη χαρακτηρίζουν κυβέρνηση Τσολάκογλου και µου έρχονται στο νου τα λόγια του ∆ηµήτρη Γληνού για τους τότε κυβερνητικούς συνεργάτες της γερµανικής κατοχής «φιλόδοξα και ιδιοτελή καθάρµατα».

✓ Για τον ΣΥΡΙΖΑ
● Εγώ βλέπω ολοένα και περισσότερο να στρογγυλεύονται οι λέξεις της ηγεσίας του. Το πολιτικό της λεξιλόγιο να πλουτίζει σε συναίνεση και να φτωχαίνει σε ρήξη.
● Μετά τα ταξίδια της ηγεσίας του σε Γερµανία και ΗΠΑ, την ουσιαστική παράδοση πιστοποιητικών νοµιµοφροσύνης και τον αφοπλισµό της από τα τελευταία διαπραγµατευτικά όπλα (…) εναπόκειται πλέον στην εσωτερική δυναµική αυτού του κόµµατος-µετώπου, αλλά και στη δυναµική του λαϊκού κινήµατος, το αν και πόσο θα λειτουργήσει αυτό το στρογγύλεµα των θέσεων.

✓ Για το ΠΑΣΟΚ
∆ε µπορεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες του. Είναι ένα ΠΑΣΟΚ στάχτη και µπούρµπερη.

✓ Για τις απεργίες
Να εγκαταλείψουµε την πεπατηµένη των παλιών µορφών κινητοποιήσεων που προωθούσαν οι παλιές, ξοφληµένες και µε αντι-ιστορικό ρόλο συνδικαλιστικές και πολιτικές ηγεσίες. Να επανεξετάσουµε τη µεθοδολογία των εργατικών κινητοποιήσεων, έτσι που να µη στρέφονται εναντίον άλλων κοινωνικών µερίδων.
_________________
"Mόνην τε ὀρθὴν πολιτείαν εἶναι τὴν ἐν κόσμῳ."
― Διογένης
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
troian
Πρύτανης


Εγγραφή: 05 Ιαν 2011
Δημοσιεύσεις: 2267
Τόπος: ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 23, 2013 12:14 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

με θυμιζει λιγο καστοριαδη:

« Ξέρετε, τον Μάρτιο του '68 θα έλεγε κανείς με σιγουριά ότι ο
γαλλικός πληθυσμός ήταν εντελώς αποχαυνωμένος. Όμως δύο μήνες
μετά ήρθε ο Μάης...
Κανείς, ποτέ, δεν προέβλεψε μια κοινωνική έκρηξη ή μια ριζική αλλαγή
στη στάση του πληθυσμού. Η ιστορία είναι δημιουργία. »
_________________
μακεδονίτικα πουλιὰ λαλοῦν μακεδονίτικα
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΚΛΑΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 01 Οκτ 2012
Δημοσιεύσεις: 243
Τόπος: ΒΕΡΟΙΑ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Φεβ 24, 2013 2:05 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Προσωπικά, επειδή τυγχάνει να είμαι οπαδός της καρμικής θεωρίας( του περίφημου<<ότι σπείρεις, θα θερίσεις>>)

Η βία! Δεν θα νικηθεί με βία...

Επίσης και η δυστυχία δεν θα χτυπηθεί με δυστυχία...( Σε αντιδιαστολή με τις θεωρήσεις της αριστερής, παρακρατικής και χιλίων δυο μορφών με τις οποίες μπορεί να εμφανιστεί η τρομοκρατία)

Εξάλλου και στην επιστήμη της χημείας ακόμη, βλέπουμε το οξύ να εξουδετερώνεται από βάση...Το οξύ, δεν θα εξουδετερωθεί από οξύ...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
troian
Πρύτανης


Εγγραφή: 05 Ιαν 2011
Δημοσιεύσεις: 2267
Τόπος: ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 25, 2013 1:00 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

κλας

κι τρομοκρατια τι ειναι, η σπορα ή ο θερισμος;
_________________
μακεδονίτικα πουλιὰ λαλοῦν μακεδονίτικα
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΚΛΑΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 01 Οκτ 2012
Δημοσιεύσεις: 243
Τόπος: ΒΕΡΟΙΑ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 25, 2013 1:18 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

troian έγραψε:
κλας

κι τρομοκρατια τι ειναι, η σπορα ή ο θερισμος;


Και τα δύο αγαπητέ. Τα οποία δρουν στο πεδίο της δυστυχίας και όχι της ευτυχίας.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 25, 2013 8:36 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Είναι φανερό ότι μια Ελλάδα με το κόσμο στη φτώχεια δεν μπορεί να πάει μπροστά, να παράγει νέες τεχνολογίες, καινοτομίες, που θα δίνουν αξία.
Άρα υποχρεούται η οποιαδήποτε κυβέρνηση να προχωρήσει στη θωράκιση των θεσμών και την επίτευξη διαρθρωτικών αλλαγών. Το ζήτημα εδώ είναι η ικανότητα των κυβερνώντων. Το οποιοδήποτε μήνυμα...από τρομοκρατικό χτύπημα..δεν βελτιώνει την ικανότητα των κυβερνώντων. Αντίθετα η επιλογή κατάλληλων στελεχών είναι η σωστότερη λύση.
Τι εκφράζει λοιπόν ένα τρομοκρατικό χτύπημα; Την οργή μιας ομάδας ικανότατων ανθρώπων, σαν τον Κουφοντίνα. Επιπλέον όμως το ξέσπασμα αυτής της ομάδας λειτουργεί κατευναστικά για την οργή περισσοτέρων ανθρώπων, που βολεύονται με ενέργειες τύπου 17Ν, και ενώ λογικά είναι κατά των ενεργειών, εντούτοις συναισθηματικά νιώθουν έναν κορεσμό. Αυτή η δικαίωση, η αυτόματη συναισθηματική δικαίωση, είναι επιτυχία όχι για την τρομοκρατία αλλά για τον τρομοκρατούμενο, το Κράτος.
Με απλά λόγια την επόμενη φορά που θέλει κάποιος να κάνει επανάσταση...να βρει μια συνταγή που να κατεβάζει κόσμο μαζί του!
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
MARIA
Πρύτανης


Εγγραφή: 27 Δεκ 2006
Δημοσιεύσεις: 6835
Τόπος: ΑΘΗΝΑ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 25, 2013 9:59 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

όσο ο κόσμος θα 'καπελώνεται' απο την αριστερά, δεν θα κατεβάνει στους δρόμους....
είναι τοσο γελοία ολα αυτά, αφου δεν μπορούν ούτε μεταξύ τους να τα βρουν οι αριστεροπασόκοι συνδικαλιστές...όταν γίνονται πορείες, αλλού ειναι η Αδεδύ, αλλού το Πάμε, αλλού η Γσεε...άρα τι περιμένεις Bugman?
_________________
Ο σκοπός της φύσης δεν είναι η διαιώνιση του ανθρώπινου είδους αλλά η διασφάλιση της βιοποικιλότητας των ειδών
Θεόφραστος
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
troian
Πρύτανης


Εγγραφή: 05 Ιαν 2011
Δημοσιεύσεις: 2267
Τόπος: ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 25, 2013 12:51 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

οταν βλεπεις πως αντιμετωπιστηκαν καποια ιστορικα γεγονοτα οπως ο μαης του36 απο τον μεταξα, οι ανταρτες στην δεκαετια του 40 που ηταν μαζικα κινηματα ασχετως τον σκοπο τους και οταν στα κοινωνικα θεματα εισαι μηδενιστης τοτε το ποιο λογικο ειναι να επιλεξεις την ατομικη τρομοκρατια.


επισης σαν μηδενιστης ακους απο μετριοπαθεις αριστερους οχι απαραιτητα πολιτικους για επανασταση αλλα χωρις εμπλοκη αυτου που το λεει (π.χ. λενε: δεν μπορει καποιος να τους βαλει μια βομβα, αλλα ο ιδιος να ειναι εξω απο το παιχνιδι σαν ουδετερος παρατηρητης λες και δεν βιωνει την ιδια ζωη με τον τρομοκρατη) ειναι επισης λογικο η ατομικη τρομοκρατια.
_________________
μακεδονίτικα πουλιὰ λαλοῦν μακεδονίτικα
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
opyrgos
Αποκλεισμένο μέλος


Εγγραφή: 30 Νοέ 2007
Δημοσιεύσεις: 13248

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 25, 2013 4:41 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

MARIA έγραψε:
όσο ο κόσμος θα 'καπελώνεται' απο την αριστερά, δεν θα κατεβάνει στους δρόμους....
είναι τοσο γελοία ολα αυτά, αφου δεν μπορούν ούτε μεταξύ τους να τα βρουν οι αριστεροπασόκοι συνδικαλιστές...όταν γίνονται πορείες, αλλού ειναι η Αδεδύ, αλλού το Πάμε, αλλού η Γσεε...άρα τι περιμένεις Bugman?
Καλά, ο καθένας το βιολί του!
Ενώ αν 'καπελώνεται' από την ακροδεξιά, είδαμε πόσο κατεβαίνει στους δρόμους.
_________________
"Mόνην τε ὀρθὴν πολιτείαν εἶναι τὴν ἐν κόσμῳ."
― Διογένης
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
opyrgos
Αποκλεισμένο μέλος


Εγγραφή: 30 Νοέ 2007
Δημοσιεύσεις: 13248

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 25, 2013 4:45 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Bugman έγραψε:
Είναι φανερό ότι μια Ελλάδα με το κόσμο στη φτώχεια δεν μπορεί να πάει μπροστά, να παράγει νέες τεχνολογίες, καινοτομίες, που θα δίνουν αξία.
Και αν καταλάβουν την εξουσία οι νεοναζί, θα πάμε ντουγρού μπροστά... στον γκρεμό!
_________________
"Mόνην τε ὀρθὴν πολιτείαν εἶναι τὴν ἐν κόσμῳ."
― Διογένης
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 25, 2013 8:15 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Δεν υπάρχουν νεοναζί στην Ελλάδα. Προφανώς αναφέρεσαι στους εθνικιστές. Δεν ξέρω ειλικρινά τι μπορεί να γίνει αν όλοι οι Έλληνες δια μαγείας γίνουν εθνικιστές...ίσως όλα τότε να είναι μαγικά! Πάντως αν όλοι γίνουν κομουνιστές...το πιθανότερο είναι να ζήσουν μια περεστρόικα και να γίνουν τελικά οι μεγαλύτεροι καπιτάλες στο κόσμο!
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
MARIA
Πρύτανης


Εγγραφή: 27 Δεκ 2006
Δημοσιεύσεις: 6835
Τόπος: ΑΘΗΝΑ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 25, 2013 11:01 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

opyrgiske

για μια ακομη φορά αποδεικνύεται ότι το μυαλο σου, δεν πιάνει πολλά...έχω πάλι μιλησει στο παρελθον και έχω πει ότι το μοναδικό μαζικό κίνημα όταν εκείνο των αγανακτισμένων πολιτών στο Σύνταγμα (δηλαδή ΚΑΝΕΝΑ καπέλο)...κράτησε αρκετό καιρό, αλλά έληξε άδοξα...

όλα τα υπόλοιπα είναι τρίχες....
_________________
Ο σκοπός της φύσης δεν είναι η διαιώνιση του ανθρώπινου είδους αλλά η διασφάλιση της βιοποικιλότητας των ειδών
Θεόφραστος
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΚΛΑΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 01 Οκτ 2012
Δημοσιεύσεις: 243
Τόπος: ΒΕΡΟΙΑ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Φεβ 26, 2013 1:41 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

MARIA έγραψε:
opyrgiske

για μια ακομη φορά αποδεικνύεται ότι το μυαλο σου, δεν πιάνει πολλά...έχω πάλι μιλησει στο παρελθον και έχω πει ότι το μοναδικό μαζικό κίνημα όταν εκείνο των αγανακτισμένων πολιτών στο Σύνταγμα (δηλαδή ΚΑΝΕΝΑ καπέλο)...κράτησε αρκετό καιρό, αλλά έληξε άδοξα...Οι αγανακτισμένοι πολίτες δεν ήταν και αυτοί, οι οποίοι προκάλεσαν και καλλιέργησαν αυτές τις φοβικές και <<εγκλωβιστικές>> καταστάσεις για την χώρα και τον λαό(Δ.Ν.Τ. και Μνημόνια)?

Η υπέρμετρη απαίτηση των ανθρώπων(μέσω εργατοπατέρων και αρχισυνδικαλισταράδων) για υψηλούς μισθούς και συντάξεις, πέραν από τις αληθινές οικονομικές δυνατότητες της Χώρας(τουλάχιστον όπως απεικονιζόταν η οικονομία στους προυπολογισμούς της χώρας) ήταν όπως γνωρίζουμε καλώς μία από τις αιτίες(όχι από τις βασικότερες) για της κατάρρευση της οικονομίας μας.


Ο λαός ήθελε κσι απαιτούσε χρήματα, όχι τόσο για την επιβίωση και τον βιοπορισμό του αλλά για να ικανοποιήσει την φιλαργυρία και την ανεξέλεγκτη απληστία του...Ο Κόσμος, προκειμένου να συναγωνιστεί τον γείτονα του στο Lifestyle της τρέχουσας εποχής, γινόταν θύμα όλων αυτών των πολυεθνικών εταιρειών,...

Τα περισσότερα μέλη από τους αγανακτισμένους, δεν ήταν αυτοί που έτρεχαν πίσω από την κάθε τράπεζα προκειμένου να τους εξασφαλίσει δύο και τρία δάνεια(στεγαστικά, καταναλωτικά)?Και έρχονται τώρα να αναθεματίζουν τους τραπεζίτες, διότι τους θεωρούν υπεύθυνους για την <<κατάντια>> τους!

Ουσιαστικά, ασχέτως τι λέμε, όλους αυτούς τους υποστηρίζουμε, έστω και δια της πλαγίας οδού...

Η ουσία για μένα δεν είναι ποιος πολιτικός χώρος καπελώνει τους αγανακτισμένους πολίτες και γενικότερα...Αλλά ότι οι αγανακτισμένοι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι αυτοί ήταν( και μάλλον εξακολουθούν να είναι) τα άξια τέκνα όλων αυτών των μεγάλων εκπροσώπων του καπιταλισμού και των τραπεζιτών...

Κάθε κίνημα αγανακτισμένου πολίτη, το οποίο θα έχει ως αφετήρια και Αρχή και γνώμονα των ενεργειών του, τα δεδομένα του καπιταλισμού, όχι μόνο δεν θα οδηγεί πουθενά(σε επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων) αλλά ασφαλώς θα λήγει και άδοξα...

Αυτό που χρειάζεται, όλοι εμείς είναι να αναπτύσσουμε σταδιακά πνεύμα αλληλεγγύης και ακτημοσύνης και σιγά-σιγά να συστρατευθούμε προκειμένου να εφεύρουμε ένα κοινωνικοπολιτικόοικονομικό σύστημα, το οποίο σταδιακά, θα αντικαθιστά τις ιδέες και πρακτικές του καπιταλισμού και το οποίο φυσικά δεν θα δημιουργεί ολιγαρχίες, οι οποίες θησαυρίζουν αλλά και καθορίζουν την ζωή και την μοίρα της ανθρωπότητας...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Φεβ 26, 2013 8:28 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΚΛΑΣ,
αυτά που προτείνεις, η αλλαγή στην νοοτροπία του καταναλωτή (έτσι μόνο μπορώ να χαρακτηρίσω τα περί ακτημοσύνης..που γράφεις) δεν έχουν θέση στον Ελληνικό χώρο (και δεν ξέρω που αλλού θα είχαν....).
Υποτιμάς τους αγανακτισμένους των πλατειών επειδή "δεν πρόσεξαν" ως άλλος Σιμήτης, όταν έπαιρναν δάνεια ας πούμε. Όμως δεν είναι έτσι το πράγμα. Το κύκλωμα εργασία - παραγωγή - αγορά δίνει πλούτο γιατί μετατρέπει τον χρόνο των εργαζομένων σε αγαθά και τα αγαθά καλύπτουν ανάγκες, και έτσι βιώνεται ο πλούτος. Για να λειτουργήσει το κύκλωμα μεσολαβούν οι τράπεζες όπου αφήνουν ένα μικρό χρηματικό ποσό να κυκλοφορεί έξω και ένα μεγάλο λογιστικά υπαρκτό (μόνο στα χαρτιά) το οποίο πιστώνεται σε λογαριασμούς, και το οποίο δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμο ως μετρητό αλλά μπορεί να δουλέψει να μεταγραφεί σε άλλο λογαριασμό. Οι μετακινήσεις αυτού του τεράστιου ποσού αντανακλούν τις αποφάσεις των κύριων του αλλά και εδώ είναι το ενδιαφέρον και τις αποφάσεις των τραπεζών. Δηλαδή οι τράπεζες για το χρήμα που εμείς δεν αποφασίζουμε τι θα το κάνουμε αλλά το έχουμε καταχωρημένο σε αυτές, επειδή το τοκίζουν, το δουλεύουν δηλαδή, το πουλάνε με τόκο σε άλλους, εγγράφοντας υποχρεώσεις εξόφλησης με τόκο φυσικά μεγαλύτερο. Έτσι έχουμε μια αγορά όπου οι κύριες δοσοληψίες αντανακλούν σε μεταφορές χρημάτων από λογαριασμούς σε λογαριασμούς, ενώ οι επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό και σε κεφάλαιο κίνησης γίνεται συνήθως με δανεισμό. Και έρχομαι τώρα στη σχέση τραπεζών και αγανακτισμένων. Όταν ξεκίνησε το πρόβλημα θίχτηκε το θέμα των καταθέσεων και το ύψος μέχρι το οποίο δύναται κανείς να βρει χρήματα στο λογαριασμό του, εγγυημένα. Δεν έγινε καμία συζήτηση στο άλλο μέρος, εκείνο των δανείων, παρά μόνο μπήκε μια ασφαλιστική δικλείδα για να μην χαθούν πρώτες κατοικίες από πλειστηριασμούς. Λόγω της πτώσης των παραγγελιών οι μεγάλες επιχειρήσεις μείωσαν τον τζίρο τους, απέλυσαν κόσμο, ο κόσμος περιόρισε τα έξοδα, έτσι μικρότερες επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχασαν τζίρο, μέχρι στο σημείο σήμερα να έχουμε ένα τριάντα τοις εκατό κλειστά μαγαζιά στους δρόμους, και περίπου τόσο ανεργία. Παράλληλα οι τράπεζες γέμισαν με κόκκινα δάνεια, δηλαδή χωρίς να έχουν όχι τα κέρδη από τους τόκους αλλά και τα κεφάλαια για να δώσουν το 1 από τα 9 σε σύνολο, που κάποιοι θα ήθελαν να σηκώσουν σε μετρητά. Παράλληλα δεν μπορούν να δώσουν δάνεια σε επιχειρήσεις, για πάγια και κεφάλαιο κίνησης γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν χρήμα για να δώσουν, αφού κύρια πηγή εισροής χρημάτων για τις τράπεζες δεν είναι οι καταθέσεις αλλά η διατραπεζική αγορά χρήματος. Δηλαδή άλλες τράπεζες βλέπουν τα κόκκινα δάνεια των δικών μας τραπεζών ως αιτία μη χορήγησης δανείων...προς τις τράπεζες. Που κολλάνε τώρα οι αγανακτισμένοι; Το κράτος παίρνει μέτρα με εφαρμογή λιτότητας, άρα προκαλώντας στην ουσία μικρότερη απαίτηση για δανεισμό των τραπεζών από τις μεγάλες τράπεζες. Έτσι οι τράπεζες χάνουν τζίρο, συρρικνώνονται και επακολουθεί η συγχώνευση ή απορρόφηση, δεν έχει σημασία το πως τελικά γίνεται. Οι αγανακτισμένοι βγαίνουν να φωνάξουν πριν ακόμα καταλάβουν τι γίνεται με τις τράπεζες, αφού βιώνουν το μεγάλο κύμα λιτότητας, και ήδη τους αγγίζουν τα πρώτα κύματα ανεργίας. Πραγματικά συγκεντρωμένοι στις πλατείες είναι οι άνεργοι με αίτημα όχι "δώστε μας λεφτά" αλλά "άμεση δημοκρατία", δηλαδή το πρόβλημα είναι στο μοντέλο αποφάσεων του κράτους, αναγνωρίζοντας ότι μέχρι σήμερα το κράτος δεν αποφάσιζε σωστά, ότι έκαψε τον κόσμο. Με τις εκλογές που ακολούθησαν έφυγε η απαίτηση για άμεση δημοκρατία, αφού εν τέλει η δημοκρατία εκφράστηκε δια της ψήφου!

Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει άμεση σχέση τραπεζών και αγανακτισμένων. Οι τράπεζες σχετίζονται με όλο το φάσμα της αγοράς και με καθένα πολίτη. Οι αγανακτισμένοι κατέβηκαν απαιτώντας ορθότερο μοντέλο αποφάσεων. Τέλος το πρόβλημα τη αφερεγγυότητας των τραπεζών δεν το προκάλεσαν οι πολίτες αλλά οι δανειστές των τραπεζών, οι μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού. Επίσης η εφαρμοζόμενη λιτότητα είναι επιλογή της κυβέρνησης για να σώσουν τις τράπεζες, και κατ΄επέκταση την συνέχιση του κυκλώματος εργασία-παραγωγή-αγορά. Η ανεργία και τα κλειστά καταστήματα δεν είναι αποτέλεσμα της λιτότητας αλλά της αδυναμίας των τραπεζών να χορηγήσουν κεφάλαια, που προκύπτει από την αδυναμία τους να αγοράσουν χρήμα από μεγάλες τράπεζες για το σκοπό αυτό.
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
skapaneas
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Μάϊ 2007
Δημοσιεύσεις: 12421
Τόπος: Εδώ ........ Χρόνος: Τώρα ....... Τρόπος: Απλά + Λαϊκά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Φεβ 26, 2013 9:25 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

! ! ! ! Idea

Bugman

Η εκχωρηση του δικαιωματος κοπης χρηματος απο το κρατος στις τραπεζες ειναι θεμελιωδες λαθος
Το κρατος ειμαστε ολοι μας
Οι τραπεζες ειναι ιδιωτες με σκοπο το κερδος
Ειναι δυνατον να περιμενει κανείς να ορθοποδησει μια κοινωνια οταν η οικονομια παραδιδεται στα χερια κερδοσκοπων ;
Οταν το κρατος ( δηλαδη ολοι μας ) δανειζεται για να σωσει τους κερδοσκοπους ποιος μπορει με στοιχειωδη νου, να περιμενει ανακαμψη και εξοδο απο την κριση ;
Δηλαδη αντι να παρει το κρατος τα ηνια στα χερια του με την επαναφορα του δικαιωματος ελεγχου του χρηματος στο δημοσιο, κοιταζει ( εξαναγκαζομενο ποικιλοις τροποις) να σωσει αυτους που προκαλουν το προβλημα
Πως το προκαλουν ;
Με τον υπερδανεισμο των πολιτων και των επιχειρησεων χωρις να διαθετουν τα αντιστοιχα κεφαλαια πραγματικα
Και για να εξασφαλισουν εστω και εικονικα την ικανοτητα τους στον υπερδανεισμο ( βεβαιως με την προσδοκια ακομα μεγαλυτερου κερδους ) καταφευγουν σε δανεισμο απο τις μεγαλες τραπεζες του εξωτερικου
Οι οποιες με τη σειρα τους περιμενουν κερδη χωρις να προσφερουν το παραμικρο στην πραγματικη οικονομια, οπως και οι πρωτες και ολες οι τραπεζες στον κοσμο
Αποτελεσμα : δημιουργειται μια ροη πραγματικου χρηματος ( στην ουσια εργασιακης ικανοτητος των πολιτων ) προς τα κεντρα που παραγουν εικονικο χρημα, "κοβωντας" χαρτονομισματα χωρις αντικρυσμα
Αυτοι που δανειζαν τις τραπεζες, τωρα τις ξαναχρηματοδοτουν μεσω των κρατων που δανειζονται για λογαριασμο τους
Και ειναι μεγαλη απατη να προσδοκα ο πολιτης να ερθει η ανακαμψη με τη σωτηρια των τραπεζων
Στην ακρη αυτου του νηματος βρισκονται ενα ή περισσοτερα "εξυπνα" κρατη ( ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ), που ελεγχουν το χρημα τους και κοβουν ( τυπωνουν ) πραγματικα χρημα χωρις αντικρυσμα που το διοχετευουν καταλληλα στην παγκοσμια αγορα με τη μορφη του δανεισμου των κρατωνΟ Ανθρωπος Ειναι Το Ον Που Νοει
_________________
Ο ανθρωπος ειναι ο λογος του συμπαντος
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Συζητήσεις για Θέματα Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2, 3  Επόμενο
Σελίδα 1 από 3

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center