Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας |
Συγγραφέας |
Μήνυμα |
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Πρύτανης

|
Δημοσιεύθηκε: Παρ Μάϊ 14, 2010 7:02 pm Θέμα δημοσίευσης: Σολώνειος Νομοθεσία |
|
|
Μήπως ξέρει κανείς αν υπάρχει σε κάποια έκδοση η σολώνειος νομοθεσία;
Υπάρχει η θέση ότι η κατηγορία κατά του Σωκράτη στηρίχτηκε στα άρθρα 150 και 151,τα οποία αφορούσαν την κρατική έγκριση που ήταν υποχρεωμένος να πάρει κάποιος δάσκαλος για το περιεχόμενο της διδασκαλίας του.Ο Σωκράτης ή το αμέλησε ή αδιαφόρησε περιφρονητικά (κατά τη γνώμη μου το πιο πιθανό) και καταδικάστηκε.
Ενδιαφέρον,ε; _________________ Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης) |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
Darkmind Πρύτανης

|
Δημοσιεύθηκε: Σαβ Μάϊ 15, 2010 5:11 pm Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
http://www.perizitito.gr/product.php?productid=115508&page=1 _________________ Πάντων χρημάτων μέτρον έστιν άνθρωπος
«Η φιλοσοφία στο βαθμό που παραμένει φιλοσοφία δεν μπορεί να συστήσει άμεσα βήματα αλλαγών. Προκαλεί αλλαγές μόνο όσο παραμένει θεωρία. Δεν είναι η θεωρία επίσης μια αυθεντική μορφή πρακτικής;» Theodor W. Adorno |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |

|
Δημοσιεύθηκε: Δευ Μάϊ 17, 2010 8:26 pm Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Ευχαριστώ! Υπόσχεται πολλά. _________________ Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
(Κώστας Βάρναλης) |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
Darkmind Πρύτανης

|
Δημοσιεύθηκε: Δευ Μάϊ 17, 2010 10:27 pm Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Πάντως αν το θες απλά για να εξακριβώσεις τους νόμους που αναφέρεις, δεν θα σου χρησιμεύσει σε τίποτα, επειδή απλά η καταδίκη του Σωκράτη δεν βασίστηκε σε κανένα νόμο, αλλά στο συναίσθημα που προκάλεσαν τα τοτε γεγονότα. _________________ Πάντων χρημάτων μέτρον έστιν άνθρωπος
«Η φιλοσοφία στο βαθμό που παραμένει φιλοσοφία δεν μπορεί να συστήσει άμεσα βήματα αλλαγών. Προκαλεί αλλαγές μόνο όσο παραμένει θεωρία. Δεν είναι η θεωρία επίσης μια αυθεντική μορφή πρακτικής;» Theodor W. Adorno |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
eleonora Πρύτανης

Εγγραφή: 19 Οκτ 2009 Δημοσιεύσεις: 910 Τόπος: Των Ονείρων...
|
Δημοσιεύθηκε: Τρι Μάϊ 18, 2010 12:05 am Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Martin Ostwald
"From Popular Sovereignty to the Sovereignty of Law"
Law, Society, and Politics in Fifth-Century Athens
 _________________ Εδώ, στην αγκαλιά της δυνατής τούτης γης που οι θαλασσινοί άνεμοι σέρνονται πάνω της...
Rainer Maria Rilke |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |

|
Δημοσιεύθηκε: Τρι Μάϊ 18, 2010 12:17 am Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Darkmind έγραψε: | Πάντως αν το θες απλά για να εξακριβώσεις τους νόμους που αναφέρεις, δεν θα σου χρησιμεύσει σε τίποτα, επειδή απλά η καταδίκη του Σωκράτη δεν βασίστηκε σε κανένα νόμο, αλλά στο συναίσθημα που προκάλεσαν τα τοτε γεγονότα. |
Γιατί είσαι τόσο σίγουρος;
Ευχαριστώ,Ελεονώρα! _________________ Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
(Κώστας Βάρναλης) |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
Darkmind Πρύτανης

|
Δημοσιεύθηκε: Τρι Μάϊ 18, 2010 12:34 am Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Μα επειδή η παλινορθωμένη δημοκρατία έπρεπε οπωσδήποτε να επιστρέψει τα "δανεικά", και εφόσον βρήκαν και σοβαρά πατήματα απο τη συμπεριφορά του Σωκράτη δεν χρειαζόταν τίποτα άλλο. Και ο νόμος να χρησιμοποιήθηκε, ήταν απλά το μέσο για να ικανοποιηθεί ο σκοπός - το συναίσθημα.
Ξέρεις, αυτες τις μέρες σκεφτόμουνα να ανεβάσω στο φόρουμ αυτα που εχω διαβάσει και συμπεράνει σχετικά με τη καταδίκη του Σωκράτη. Μετα απο αυτό, ίσως και να το πράξω σύντομα. _________________ Πάντων χρημάτων μέτρον έστιν άνθρωπος
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |

|
Δημοσιεύθηκε: Τρι Μάϊ 18, 2010 12:44 am Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Είχε κηρυχθεί,όμως,πολιτική αμνηστία.Γι' αυτό θεωρώ πολύ πιθανό το σενάριο της νομικής παραβίασης. _________________ Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
(Κώστας Βάρναλης) |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
eleonora Πρύτανης

|
Δημοσιεύθηκε: Τρι Μάϊ 18, 2010 3:07 pm Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Darkmind έγραψε: | Πάντως αν το θες απλά για να εξακριβώσεις τους νόμους που αναφέρεις, δεν θα σου χρησιμεύσει σε τίποτα, επειδή απλά η καταδίκη του Σωκράτη δεν βασίστηκε σε κανένα νόμο, αλλά στο συναίσθημα που προκάλεσαν τα τοτε γεγονότα. |
ΚΑΘΕ υπόθεση που εισάγεται στο δικαστήριο και δεν είναι ένα απλό λυντσάρισμα, χρειάζεται έναν Τυπικό Νόμο για να αισθανθούν αυτοδικαιωμένοι αυτοί που πήραν την απόφαση. Το αν η επίκληση του νόμου αυτού στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα ή είναι απλή επικάλυψη της ΠΡΟΘΕΣΗΣ καταδίκης, είναι κάτι που όσοι έχουν ιστορική συνείδηση το αναζητούν.
Άρα, σωστάα ο ο Ιωάννης ψάχνει να βρει αν υπάρχουν κάπου καταγραμμένες τέτοιες διατάξεις, για να δει - όπως νομίζω - αν πραγματικά μπορούσε, έστω και τυπικά, να "στοιχειοθετηθεί" κατηγορία.
Προσωπικά, δε νομίζω ότι υπήρχε μια τέτοια δυνατότητα. Οι κατηγορίες είναι γνωστές.
Για τα πιο γενικά, πιστεύω ότι καταδίκη του Σωκράτη, ήταν πολιτική με την ευρεία και όχι με τη στενή έννοια.
Δεν ήταν τόσο ζήτημα να βγει από τη μέση ένας άμεσος πολιτικός αντίπαλος, αλλά να δοθεί στο λαό ένα εξιλαστήριο θύμα, να στηθεί ένας ιδεατός χορός στις συνειδήσεις για να ξεχαστεί η αισχύνη των πραγματικών χορών γύρω από τα γκρεμισμένα "Μακρά Τείχη"...
Και οι "Δημαγωγοί" - όπως με πυκνή μαθητεία διδάσκομαι τελευταία - αυτό έχουν σαν κύριο οδηγό επιτυχίας. Να ανιχνεύουν τις ενοχές και τα πάθη του πληθυσμού και να δικαιώνουν τις πρώτες και να ικανοποιούν τα δεύτερα, ώστε όταν τους χρειάζεται να τον κινητοποιούν σαν όχλο και όταν πάλι το θέλουν να τον χειραγωγούν σαν κοπάδι.
_________________ Εδώ, στην αγκαλιά της δυνατής τούτης γης που οι θαλασσινοί άνεμοι σέρνονται πάνω της...
Rainer Maria Rilke |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |

|
Δημοσιεύθηκε: Τρι Μάϊ 18, 2010 4:48 pm Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Νομίζω πως οι κατηγορίες είναι πολύ γενικές,ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο να εξειδικευτούν στην παραβίαση πιο ειδικών διατάξεων.Βέβαια,θα ήταν καλό να βρίσκαμε κάπου μια τέτοια μαρτυρία για τα πρακτικά της δίκης ή παρόμοιας περίπτωσης. _________________ Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
(Κώστας Βάρναλης) |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
rakis Πρύτανης
|
Δημοσιεύθηκε: Τρι Μάϊ 18, 2010 8:44 pm Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
O Σωκράτης όντως μπορεί να ήταν εξιλαστήριο θύμα. Αυτό δε σημαίνει ότι τον κατηγόρησαν έτσι. Οι αιτίες ήταν πολιτικές και θρησκευτικές και ως εχθρός της Δημοκρατίας θα μπορούσε να βρεθεί νομική βάση. Δεν υπήρχε νόμος για την κατάλυση της δημοκρατίας; _________________ Truth springs from argument amongst friends
http://rakis1.wordpress.com/ |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
Darkmind Πρύτανης

|
Δημοσιεύθηκε: Τρι Μάϊ 18, 2010 9:07 pm Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Μη μου το χαλάς Rakis!
μέχρι αύριο θα έχω δημοσιεύσει σχετικό άρθρο. _________________ Πάντων χρημάτων μέτρον έστιν άνθρωπος
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
eleonora Πρύτανης

|
Δημοσιεύθηκε: Τρι Μάϊ 18, 2010 10:15 pm Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
eleonora έγραψε: | ...για να δει - όπως νομίζω - αν πραγματικά μπορούσε, έστω και τυπικά, να "στοιχειοθετηθεί" κατηγορία.
Προσωπικά, δε νομίζω ότι υπήρχε μια τέτοια δυνατότητα. Οι κατηγορίες είναι γνωστές. |
Νομίζω ότι οι φράσεις της παράθεσης παρανοήθηκαν, και φταίει η δική μου βιασύνη και ασάφεια για αυτό.
Δεν εννοούσα ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να στοιχειοθετηθεί κατηγορία, και μάλιστα ήταν λάθος επιλογή η λέξη "δυνατότητα".
Ήθελα να αναφερθώ στη χρήση των νόμων του Σόλωνα που παραθέτει ο Ιωάννης, και στο γεγονός ότι δεν υπήρχε λόγος επίκλησής τους, αφού ήδη οι κατηγορίες που τον βάρυναν ήσαν επαρκείς για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος, και να έχει δίκιο ο Ιωάννης, ότι χρειαζόταν μια εξειδίκευση των κατηγοριών.
Μόνο που καλό θα είναι, να μην αρχίζουμε να μπερδεύουμε τις εποχές και τις διαδικασίες απόδοσης της δικαιοσύνης και εφαρμογής του νόμου.
Έχω την αίσθηση, ότι την εποχή εκείνη, η "δικογραφία" ήταν το ήσσον στοιχείο.
Κάποιες επί πλέον πληροφορίες:
«Τάδε εγράψατο και αντωµόσατο Μέλητος Μελήτου Πιτθεύς Σωκράτει Σωφρονίσκου Αλωπεκήθεν: Αδικεί Σωκράτης, ούς µεν η πόλις νοµίζει θεούς ού νοµίζων, έτερα δε καινά δαιµόνια εισηγούµενος. Αδικεί δε και τους νέους διαφθείρων. Τίµηµα θάνατος» (Διογένης Λαέρτιος, 2.5.40).
Δηλαδή: «Ο Μέλητος ο Πιτθεύς, γιος του Μέλητου, κατέθεσε την παρακάτω ένορκη µήνυση εναντίον του Σωκράτη, γιου του Σωφρονίσκου, από τον δήµο Αλωπεκής: Ο Σωκράτης δεν αναγνωρίζει τους θεούς που αναγνωρίζει η πόλη, εισάγει νέες θεότητες και διαφθείρει τους νέους. Η ποινή που προτείνεται είναι ο θάνατος»
(βλ. επίσης Ξενοφών, Αποµνηµονεύµατα 1.1: «αδικεί Σωκράτης ούς µεν η πόλις νοµίζει θεούς ου νοµίζων, έτερα δε καινά δαιµόνια εισφέρων. Αδικεί δε και τους νέους διαφθείρων»).
http://www.toxolyros.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=22845&lang=en&Itemid=1016 _________________ Εδώ, στην αγκαλιά της δυνατής τούτης γης που οι θαλασσινοί άνεμοι σέρνονται πάνω της...
Rainer Maria Rilke |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |

|
Δημοσιεύθηκε: Τετ Μάϊ 19, 2010 2:06 pm Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
"Εισάγει νέους θεούς":κάλλιστα θα ταίριαζε αυτό με τη συμπλήρωση "χωρίς την έγκριση της πολιτείας",όπως υποθέτω ότι έγινε.Ίσως αυτό που λέω να μην ειπώθηκε γιατί θα ήταν αυτονόητο για την εποχή. _________________ Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
(Κώστας Βάρναλης) |
|
Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
Chaos Πρύτανης

|
|
Επιστροφή στην κορυφή |