Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

ΥΠΕΡΘΕΩΡΙΑ - ΥΠΕΡΘΈΜΑ
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2, 3 ... 26, 27, 28  Επόμενο
 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  

Μπορούμε να συνθέσουμε απόψεις για κάτι ευρύτερο ;
ΝΑΙ
66%
 66%  [ 20 ]
ΟΧΙ
16%
 16%  [ 5 ]
ΙΣΩΣ
13%
 13%  [ 4 ]
no time
3%
 3%  [ 1 ]
Σύνολο Ψήφων : 30

Συγγραφέας Μήνυμα
LSNM
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Νοέ 2007
Δημοσιεύσεις: 1953

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 09, 2008 2:16 pm    Θέμα δημοσίευσης: ΥΠΕΡΘΕΩΡΙΑ - ΥΠΕΡΘΈΜΑ Απάντηση με Συμπερίληψη

Επειδή γίναμε μάρτυρες ενός καταιγισμού αναλύσεων μεταξύ των φίλων bugman και rakis (η σειρά είναι αλφαβητική Smile )

Επειδή έγινε εμφανές οτι ο κατακερματισμός θεμάτων δεν οδηγεί παρά :
1. στην επανάληψη σκέψεων και θέσεων
2. σε αδιέξοδα τα οποία μέσα από την σύνθεση ίσως να μπορούσαν να ξεπεραστούν εκτός κι αν τα αδιέξοδα έγιναν αυτοσκοπός προς δόξα της φιλοσοφίας (διορθώστε με, παρακαλώ εάν κάνω λάθος) και της διόγκωσης του content της ιστοσελίδας.

Επειδή πρότεινα στην τεχνική υποστήριξη μια νέα ενότητα για ενδελεχή αναζήτηση-ανάλυση αλλά ο άφhαντος φίλος afham ως διαχειριστής δεν απάντησε (... ίσως το διασπασμένο το μη ενοποιημένο να είναι και ευκολότερα εκποιήσιμο διότι δεν συνιστά κλπ κλπ ...) > στοιχηματίζω οτι και μόνον γι'αυτό το σημείο θα απαντήσει.

Επειδή υποθέτω όλοι μας όσοι έχουμε περιδιαβάσει στα θέματα βλέπουμε τις τρεις ενότητες : ανθρώπινος νους, σύμπαν και θεός, οικονομικοπολιτικές προσεγγίσεις να διαχέονται παντού.

Επειδή όποιος δεν θέλει να καπνίσει καλώς έχει αλλά πρέπει να μπορούν και να καπνίσουν όσοι το επιθυμούν.

Δια ταύτα φρονώ (πρόταση καταθέτω) :

να αυτορυθμιστούμε και να επιχειρήσουμε μέσα από ένα θέμα-de facto ενότητα να υπάρξει μία σύγκληση (...)

Είναι αυτό εφικτό ; Τι λέτε ;

Το λοιπόν :

ΥΠΕΡΘΕΩΡΙΑ έχουμε ; Αμ δεν έχουμε !

Τι έχουμε ; Πολλές και μάλιστα αμφισβητούμενες θεωρίες και υποθεωρίες έχουμε αλλά υπερθεωρία καμιά.
Γιατί δεν έχουμε υπερθεωρία ; Γιατί αυτή θα έπρεπε να έχει επαληθεύσιμες προβλέψεις σε όλα τα τρέχοντα επιστημονικά πεδία. Ή όχι ; Περιμένω γνώμες.

Η γνώση που παράγεται παγκοσμίως καθημερινά είναι ασύλληπτη. Οι θεωρίες που θα μπορούσαν να παραχθούν επίσης.
Και τι βλέπουμε να συμβαινει ;

Ο βιολόγος βλέπει στο DNA όλη τη μήτρα του μη "άψυχου" κόσμου ενώ ο θεολόγος τον εφιάλτη του

ο ηλεκτρονικός μπορεί να δει τον μετασχηματισμό της ύλης σε δυαδική "σκέψη" μέσα από την λειτουργία των τρανζίστορ και ο νευροβιοπληροφορικάριος διασυνδέει νευρώνες με ηλεκτρονικούς προσαρμοστήρες με σκοπό να λαμβάνει ή να στέλνει πληροφορία σε έμβυο ον ...

ο αστροφυσικός μιλάει για κοσμικές ακτίνες γ που ενδεχομένως λέει ο βιολόγος αποτελούν μεταλλαξιογόνο παράγοντα για το ανθρώπινο και όχι μόνο DNA

ο επιδημιολόγος μελετά τα DNA ανά περιοχές και χαρτογραφεί τους αδύναμους κρίκους την ίδια στιγμή που στατιστικολόγοι στέλνουν προσημειωμένα χαρτονομίσματα από ένα διεθνές αεροδρόμιο και όταν τα ξαναεντοπίσουν εξάγουν συμπεράσματα για την ταχύτητα μετάδοσης παγκοσμίως των λοιμωδών ...

Τι να πρωτο δει κανένας ; Δειγματάκια είναι αυτά και δεν πιάσαμε τα στρατιωτικά θέματα που πάντα είναι η κινητήριος δύναμη των τεχνολογικών επαναστάσεων (λογιστικό είναι μόνον το πρόβλημα της διάθεσής τους στο κοινό αφού βεβαίως απαρχαιωθούν).

ο πληροφορικάριος μπορεί να δει την πληροφορία ως μία οντότητα που διακινείται ή καταχωρείται, παράγει, επεξεργάζεται σε διάφορα μέσα έχει χρόνους προσπέλασης ενώ την ίδια στιγμή ο νευρολόγος μετράει τα χιλιοστάδευτερολέπτου εντός των οποίων ένα ερέθισμα δεν μπορεί να ξαναταξιδέψει ως πληροφορία προς τον εγκέφαλο.

ο φιλόσοφος θεωρεί οτι αυτό που χάρισε ο άνθρωπος στο σύμπαν είναι ο λόγος και ο μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης λέει μπορεί μια μέρα να τραβήξουμε το χαλί κάτω από τον λόγο και να τον "ανεβάσουμε" πάνω σε κάτι άλλο το οποίο θα του κουνήσουμε το μαντήλι στη πορεία προς το άγνωστο - στη μνήμη του λόγου θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε κι εμείς...

τα ανωτέρω είναι φυσικά απλά σκέψεις επί των εξελίξεων, επί των διασταυρούμενων συμπερασμάτων που μπορεί να προκύπτουν και των θεωριών στις οποίες οδηγούμαστε.

δεν ξέρουμε (εάν μπορούσαν να νεκραναστηθούν) αυτοί οι αρχαίοι φιλόσοφοι εάν αντίκρυζαν τα επιτευγματα της σημερινής επιστήμης εάν κατά πρώτον εύρισκαν την λαλιά τους ποτέ ξανά και κατά δεύτερον εάν μας θεωρούσαν επιμειξία θεών κι ανθρώπων

εάν άρθρωναν κουβέντες τι νομίζω πως θα επεσήμαιναν ; Την έλλειψη διασυνοριακής επικοινωνίας όχι χάριν ερευνητικών προγραμμάτων αλλά χάριν της υπερθεωρίας την οποία θα μπορούσαμε να δρομολογήσουμε και να προσεγγίσουμε όσο οι επιμέρους εξελίξεις είναι ραγδαίες και μπορούν να δώσουν πληρέστερη την ΕΙΚΟΝΑ που τόσο ψάχνουν όλοι αλλά εγκλωβιζόμενοι σε υπερεξειδίκευση μάλλον την χάνουν ...
Αν μας έλεγαν : μα είναι δυνατόν να έχετε προχωρήσει τόσο να έχετε φτάσει μετά τον μεγάλο πόλεμο ειδικά σε δυσθεώρητα ύψη επιστημονικής γνώσης σε όλους τους τομείς, η ταχύτητα διάδοσης της πληροφορίας να είναι ουσιαστικά ακαριαία και να μην κάθεστε να τα "παντρέψετε" όλα αυτά προκειμένου να αχθείτε σε κάτι πλησιέστερο από αυτό στο οποίο είχαμε φτάσει εμείς ; Τι θα απαντούσαμε ; Ο καθένας με την προσωπική θεωρία του ; Δεν θα ήταν οπισθοδρόμηση ;
Και από μία άλλη γωνία, εάν κάποιες θεωρίες εξυπηρετούν το σκοπό τους εξαιρετικά μεν και στηριζόμενες σε πολλαπλούς πυλώνες αλλά κάθε πόσο καιρό ή κατά περίπτωση εξεχουσών συνθηκών-γεγονότων χρήζουν αναπροσαρμογής και αναθεώρησης όπως το γρηγοριανό έχασε κάποιες μέρες στα τόσα χρόνια λόγω μη ικανοποιητικής προσέγγισης της περιστροφής της Γης, τότε αν μία αναδυόμενη επιστήμη μπορεί να δώσει εξηγήσεις μικρορυθμιστικές της μεγάλης θεωρίας πως θα καταφέρουμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να αγνοηθεί η δυνατότητα αυτή λόγω καθεστώτος ;


ίσως τελικά υπηρετούσαν καλύτερα τον Σκοπό για τον οποίο ουσιαστικά ομιλώ πριν εκατοντάδες χρόνια όταν σπούδαζαν πολλές διαφορετικές επιστήμες.

Ευχαριστώ
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
skapaneas
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Μάϊ 2007
Δημοσιεύσεις: 12421
Τόπος: Εδώ ........ Χρόνος: Τώρα ....... Τρόπος: Απλά + Λαϊκά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 09, 2008 4:09 pm    Θέμα δημοσίευσης: Re: ΥΠΕΡΘΕΩΡΙΑ - ΥΠΕΡΘΈΜΑ Απάντηση με Συμπερίληψη

LSNM έγραψε:


ΥΠΕΡΘΕΩΡΙΑ έχουμε ; Αμ δεν έχουμε !


Σαφως και απαντω ναι στο ερωτημα !

Μπορουμε να εχουμε μια Υπερθεωρια !

Αλλωστε αυτην ψαχνουν και οι φυσικοι, αλλά με αλλα λογια : Την Θεωρια Του Ενιαιου Πεδιου !

Το κλειδι για την καταρτιση ή την κατακτηση αυτης της Υπερ-θεωριας βρισκεται μεσα στο ιδιο το αιτημα περι αυτης: Μπορουμε να εχουμε μια Υπερθεωρια ;

Η Υπερθεωρια οπως και καθε αλλη θεωρια δεν ειναι παρα ενα Συνολο Λογου το οποιο "συνοψιζει" τα παντα !

Αρα αποτελειται απο Αρχες και Νομους και Εργαλεια με τα οποια μπορουμε να χειριστουμε τα παντα !

Κατα συνεπεια το κλειδι για την Διατυπωση αυτης της Υπεθεωριας ειναι Ο Λογος !

Στην ουσια λοιπον: Η Συνθεση της Υπερθεωριας Ειναι Μια Συνθεση Λογου !
_________________
Ο ανθρωπος ειναι ο λογος του συμπαντος
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
skapaneas
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Μάϊ 2007
Δημοσιεύσεις: 12421
Τόπος: Εδώ ........ Χρόνος: Τώρα ....... Τρόπος: Απλά + Λαϊκά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 09, 2008 4:15 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Η Συνθεση Λογου, ειναι μια διαδικασια η οποια απαιτει αναφορα στην ουσια του λογου καθε φορα!

Δηλαδη απαιτει την αναλυση των λογων τους οποιους ενδιαφερομαστε να συνθεσουμε, εις τροπον ωστε ο καθενας τους να ειναι συνθεσιμος με οποιονδηποτε αλλο εχει υποστει παρομοια επεξεργασια.

Η συνθεση ειναι μια εργασια κατα την οποια απο "μερη" δημιουργουμε ενα "ολο".

Αρα τα μερη οφειλουν να ειναι ευδιακριτα και χειρισιμα απο τον συνθετη.

Με αλλα λογια ο συνθετης πρεπει να εχει την ευχερεια της διαπιστωσης των ιδιαιτερων χαρακτηριστικων του καθενος μερους, για να μπορει να το τοποθετησει εκει που κατα τη γνωμη του δενει καλυτερα με τα αλλα.

Επομενως ο συνθετης πρεπει να εχει ακριβη εικονα των μερων που προκειται να συνθεσει, ωστε να διακρινει τις λεπτομερειες τους και τις ραφες που τα "συναρμοζουν", για να μπορει να κανει τις αναγκαιες διασπασεις όποτε το χρειαζεται, όποτε το κρινει αναγκαιο για τη συνθεση που επιχειρει.

Ο συνθετης λοιπον του λογου, μοιαζει με ενα μικροβιολογο που εχει βαλει κατω απο το μικροσκοπιο του νου του, τους υπο συνθεση λογους και τους μελεταει δομικα ωστε να φτασει στις αναγκαιες και ικανες δομες που εκπηγαζουν απο αυτους για να τις ανασυνθεσει.

Ειναι λοιπον ενας τεχνολογος του νου, ο οποιος βλεπει πισω απο τα γραμματα που απαρτιζουν το σωμα του λογου και οικοδομει τις πραγματικοτητες οι οποιες εμπεριεχονται αφανως μεσα στον εκφερομενο λογο !

Ειναι ενας ανθρωπος ο οποιος τιναζει μια ακτινα νοητου φωτος απο το τριτο ματι στο μετωπο του, με την οποια διαποτιζει τους υπο συνθεση λογους ακτινογραφωντας τους τετραδιαστικα και δημιουργωντας τις νοητες πραγματικοτητες που εκπορευονται απο τον καθενα ξεχωριστα και οι οποιες εκτεινονται μεσα απο τις επιφανειες των αναλυομενων λογων, προκειμενου να τους συνθεσει, διεισδυοντας και ο ιδιος στο τελος μεσα σε αυτο το πληθος των νοητων πραγματικοτητων με το δικο του νοητικο σωμα.

Εχοντας λοιπον μπροστα του ο συνθετης, τους "τοπους" των λογων που εχει αναλυσει και οι οποιο προφανως ειναι "ξενοι" μεταξυ τους, ανακαλυπτει με τη δημιουργικη του φαντασια τις γεφυρες οι οποιες καθιστουν τα "ξενα" συνολα προσβασιμα το ενα απο το αλλο !

Φανταστειτε λοιπον για παραδειγμα μετα απο ολα αυτα, ενα ανθρωπο στο μεσο τριων ανεξαρτητων κυκλων σε τριγωνικη διαταξη, να "χαραζει" ενωτικες γραμμες που οδηγουν τριγωνικα απο την περιφερεια του ενος στην περιφερεια των αλλων.

Αυτη ειναι η εργασια της Συνθεσης του λογου εικονικα!



Ας ελθουμε τωρα στο "περιεχομενο" του λογου, το ποιο δεν μπορει να ειναι αλλο απο μια εικονα η οποια ανταποκρινεται σε μια δεδομενη πραγματικοτητα!

Διοτι αυτος ειναι ο λογος για τον ανθρωπο!

Ενα συνολο λεξεων ή σηματων γενικοτερα, το οποιο μπορει να αποκωδικοποιηθει απο το νου του ανθρωπου-δεκτη, παραγοντας μια εικονα η οποια ειναι συμβατη παντοτε με τον εξοπλισμο του !

Ειναι αδιαφορο τελικα αν αυτη η εικονα ανταποκρινεται στην εικονα που εχει ο πομπος οταν συνθετει το μηνυμα!

Σημασια εχει να κατανοηθει απο τον δεκτη και να τον παραπεμψει σε καποιες συγκεκριμενες ενεργειες μεσα στο δικο του κοσμο, οι οποιες ομως να μην καταλυουν τη νομιμοτητα και τη λειτουργικοτητα του κοσμου του.

Ο λογος λοιπον ειναι μια φορμουλα δρασης, με την οποια ο δεκτης μπορει να εξελιξει τον κοσμο του, διαμορφωνοντας ενα ευρυτερο πλαισιο λειτουργιας που του παρεχει τη δυνατοτητα μεγαλυτερης ευελιξιας στα ζητηματα της ζωης του !

Αρα ο λογος ειναι κωδικοποιημενο προγραμμα δρασης το οποιο και πρεπει να ανοιξει !

Ειναι λοιπον σαν κλειστο κιβωτιο το οποιο και πρεπει να ξεκλειδωθει και περιμενει απο τον αποδεκτη του να το πραξει !

Μεσα λοιπον σε καθε κιβωτιο-λογο κρυβονται θησαυροι, ο οποιοι ανακαλυπτονται μονο οταν το κιβωτιο λειτουργησει αποκαλυπτικα !

Σημειωτεον οτι μεσα σε καθε κιβωτιο υπαρχει μια πληρης και λειτουργουσα πραγματικοτητα !
Διαφορετικα δεν εχει νοημα ο λογος που την εμπεριεχει !

Αρα σε καθε κιβωτιο-λογο βρισκουμε ενα τρισδιαστατο συστημα το οποιο απο μονο του υπαρχει και ενεργει...

Και παραγει ενα προϊον το οποιο εχει μια συγκεκριμενη χρησιμοτητα.

Προφανως το προϊον αυτο δεν μπορει παρα να εξυπηρετει ανθρωπινες αναγκες, αφου ο αντιστοιχος λογος που συνοψιζει το συστημα παραγωγης του, ειναι μια ανθρωπινη επινοηση.

Η αναγνωριση της αναγκης η οποια εξυπηρετειται απο το καθε προϊον, ειναι δυνατη μονο οταν το κιβωτιο παραδοσει τον καρπο του στον δεκτη !

Σε καθε περιπτωση λοιπον ο καρπος του συστηματος που λειτουργει σε καθε κιβωτιο-λογο ειναι ενα μαργαριταρι !

Αυτη ειναι η εικονα λοιπον του Λογου: Ενα κλειστο κιβωτιο στο εσωτερικο του οποιου αναπαυεται ενα μαργαριταρι !



Φανταστειτε τωρα οτι μεσα στους κυκλους της προηγουμενης εικονας της Συνθεσης βρισκεται ενα κιβωτιο - λογος.

Και ο ανθρωπος που χαραζει τις ενωτικες γραμμες μεταξυ τους, στην "πραγματικοτητα" περπαταει πανω στις γραμμες αυτες προσεγγιζοντας διαδοχικα τα κιβωτια τα οποια και ανοιγει κρατωντας ενα κλειδι στο χερι !

Βγαζει απο μεσα τα μαργαριταρια και αφου τα κοιταζει καμποση ωρα με θαυμασμο, "μετατρεπει" το κλειδι σε μεταλλικο νημα και το περναει μεσα απο τα μαργαριταρια δημιουργωντας ενα πολυτιμο και πανακριβο περιδεραιο για... την αγαπημενη του ! ( Cool )

Αυτη ειναι η εικονα της Συνθεσης Λογου !



Ακολουθωντας λοιπον τα βηματα αυτης της προτεινομενης Συνθεσης Λογου, θεωρωντας ολες τις υπαρχουσες θεωριες ως κιβωτια-λογους, μπορουμε να κατασκευασουμε τελικα το Πολυτιμο Περιδεραιο της Υπερθεωριας !

Την οποια βεβαιως Υπερθεωρια πρεπει να προσκομισουμε σε αυτον που μας την παρηγγειλε !

Για να ειμαστε ακριβεις με την εικονα Της Συνθεσης που δωσαμε παραπανω !



Κατα συνεπεια και συμφωνα παντα με την προτεινομενη Ελευθερη Συνθεση Λογου, η αναγκαιοτητα για μια Υπερθεωρια ή Θεωρια του Ενιαιου Πεδιου οπως προανεφερα, ειναι μαλλον μια "παραγελλιά" απο Καποιον ο οποιος και αναμενει με προσμονη το αποτελεσμα της Παγκοσμιας Συνθετικης Εργασιας μας !

--->
_________________
Ο ανθρωπος ειναι ο λογος του συμπαντος


Έχει επεξεργασθεί απο τον/την skapaneas στις Δευ Φεβ 18, 2008 4:48 pm, επεξεργάσθηκε 3 φορές συνολικά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
LSNM
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Νοέ 2007
Δημοσιεύσεις: 1953

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 09, 2008 6:32 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

φίλε skapanea ... ζωγράφισες Smile

Παράθεση:
...Δηλαδη απαιτει την αναλυση των λογων τους οποιους ενδιαφερομαστε να συνθεσουμε,

εις τροπον ωστε ο καθενας τους να ειναι συνθεσιμος με οποιονδηποτε αλλο εχει υποστει

παρομοια επεξεργασια....


Αυτό μου φέρνει άμεσα στο μυαλό αυτό που είπα τις προάλλες οτι έθεσε ο Νιούμαν :
Παράθεση:
Ισχυρίζεστε οτι υπάρχει κάτι που δεν μπορεί μια μηχανή να το κάνει. Εάν μου πείτε ακριβώς (αναλυτικά) ΤΙ είναι αυτό που δεν μπορεί να κάνει η μηχανή τότε πάντα θα μπορώ να κατασκευάσω μία μηχανή που να μπορεί να το κάνει"

θα μπορούσαμε και κατ'επέκταση γιατί όχι δώσε μου τους ακριβείς Wink λόγους για τους οποίους θέλεις μία θεωρία και τότε αυτή θα είναι εφικτό να συνθεθεί ...
Όσο βατό ακούγεται και το ένα και το άλλο, ουσιαστικά συναντούν την απεραντοσύνη των ανακαλύψεων που έχουμε ακόμα μπροστά μας ..

Δεν είναι οτι μια υπερθεωρία τώρα θα έδινε το "τέλος" απλά από τον απίστευτο κατατεμαχισμό της γνώσης που έχει επιτευχθεί θα δοθεί μια σύνοψη. Σε 1000 ή σε 200 μόλις χρόνια μπορεί ο εκ νέου κατατεμαχισμός σε ακόμα λεπτομερέστερες επιμέρους γνώσεις να οδηγήσει στην ανάγκη αναθεώρησης και επανασύνταξης αυτής της "σύνοψης".

Παράθεση:
...να το τοποθετησει εκει που κατα τη γνωμη του δενει καλυτερα με τα αλλα...

πολύ ωραία αυτό στο κομμάτι του ... "lego" (ταιριάζει και με του φίλου bugman το σκεπτικό) πλην όμως μου τα χαλάς διότι μιλάς με ενικό ενώ εγώ εξ ορισμού θεωρώ πως πολλοί θα πρέπει να συμψηφίσουν. Αν αληθεύει αυτό που είπε ο φίλος rakis για τον Κρικ οτι ειρωνεύτηκε τον Έντελμαν ο οποίος δεν είναι πολύ μακρυά από το πεδίο του τότε αρχίζουμε και μπαίνουμε από τέλος προς την αρχή ίσως πολύ ορθά όπως το ίδιο εφαρμόζω όταν σχεδίαζω βάσεις δεδομένων. Λοιπόν έστω οτι δυνάμεθα να αχθούμε στην υπερθεωρία. Μήπως αυτό σημαίνει οτι κάποιοι πλέον ακόμα και νομπελίστες θα πρέπει να αποδεχτούν οτι δεν θα έχουν το θέσφατο ; Θα είναι κυρίαρχοι ενός κλάδου μόνον πλέον τη στιγμή της δημιουργίας του δέντρου. Πάει πακέτο ο αλτρουισμός με την επιστήμη ;
Παράθεση:
...προγραμμα δρασης...

να το αληθινό μαργαριτάρι φίλε μου. Δεν θα προκύψει τίποτε χωρίς πρόγραμμα δράσης
Παράθεση:
...ενα τρισδιαστατο συστημα...

μήπως ο Ευκλείδιος χώρος είναι λίγος για εκεί που θέλουμε να φτάσουμε ;

..........

συνοψίζοντας φίλε skapaneas την ζωγραφισμένη ανάλυσή σου Smile
μέχρι στιγμής βλέπω από άκρη σ'άκρη σε όλα τα θέματα να συμβαίνει αυτό που και επίσημα (ανεπίσημα κυβερνητικά δεν έχω ιδέα τι γίνεται) συμβαίνει με τις επιστημονικές θεωρίες - θέλουν να χτυπηθούν μόνες τους με το θηρίο. Να φτιάξουν μόνες τους το περιδεραιο για ίσως ευνόητους λόγους ... Εδώ ανοίγονται κιβώτια αλλά τις ενωτικές γραμμές θα τις ψάξουμε ; Αυτή τη σκοπιμότητα έχει αυτό το post φίλε μου και σ'ευχαριστώ

ΥΓ : η μετέπειτα επεξεργασία αφορά μόνον τα κενά διαστήματα και τις άχρηστες κενές γραμμές ..
_________________
Αν δεν φας το "θεριό", θεριό δεν γίνεσαι ... [Αριστοτέλης σε ελεύθερη μετάφραση]
"Truth is much too complicated to allow anything but approximations" John von Neumann


Έχει επεξεργασθεί απο τον/την LSNM στις Σαβ Φεβ 09, 2008 7:05 pm, επεξεργάσθηκε 2 φορές συνολικά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
LSNM
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Νοέ 2007
Δημοσιεύσεις: 1953

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 09, 2008 6:38 pm    Θέμα δημοσίευσης: Re: ΥΠΕΡΘΕΩΡΙΑ - ΥΠΕΡΘΈΜΑ Απάντηση με Συμπερίληψη

skapaneas έγραψε:
....Αλλωστε αυτην ψαχνουν και οι φυσικοι, αλλά με αλλα λογια : Την Θεωρια Του Ενιαιου Πεδιου ...


Αυτή η θεωρία αφορά τη Φυσικομαθηματική επιστήμη
δεν άπτεται εξελικτικών θεμάτων ψυχονευροβιολογικών
όχι απόλυτα - αν και δέχομαι την ανάγκη διερεύνισης και καθόλου αβασάνιστα απόριψης της ύπαρξης μιας "γεννήτριας" τυχαιότητας εντός μας που διαπερνά τον εγκέφαλο και δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από κβάντα πλην όμως ο λόγος που έχουμε παράγει εδώ και χιλιάδες χρόνια δεν διατμήθηκε από αυτό το plenum όπως έγραψε ο φίλος rakis
_________________
Αν δεν φας το "θεριό", θεριό δεν γίνεσαι ... [Αριστοτέλης σε ελεύθερη μετάφραση]
"Truth is much too complicated to allow anything but approximations" John von Neumann
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
skapaneas
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Μάϊ 2007
Δημοσιεύσεις: 12421
Τόπος: Εδώ ........ Χρόνος: Τώρα ....... Τρόπος: Απλά + Λαϊκά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 09, 2008 6:47 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

LSNM έγραψε:
Αυτή τη σκοπιμότητα έχει αυτό το post φίλε μου και σ'ευχαριστώ

Εγω σε ευχαριστω φιλε μου για την ευκαιρια που μου εδωσες, να ανοιξω ενα κιβωτιο λογου αμεσως μολις διαβασα την εισαγωγη σου και να ανακαλυψω κι εγω για πρωτη φορα κατι καινουργιο.

Βλεπεις ειναι το θεμα που εθεσες και ο τροπος που το εθεσες, που με οδηγησαν σε μια νεα προσεγγιση !

Ετσι ανοιξα ενα κιβωτιο για χαρη της συλλογικοτητας και το κατεθεσα εδω !

Αν προσεξουμε και διατηρησουμε το αναλογο υφος και ηθος στην εξελιξη της οικοδομησης, τοτε καθε post θα ειναι και ενα μαργαριταρι !

Επισημαινω και παλι οτι το παραπανω κειμενο ειναι πρωτοτυπο και αποψινη παραγωγη, θελοντας να υπογραμμισω την τεραστια δυναμη του λογου στην προσπαθεια μας να ανιχνευσουμε και να διερευνησουμε καινουργια πεδια γνωσης !
_________________
Ο ανθρωπος ειναι ο λογος του συμπαντος
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
rakis
Πρύτανης


Εγγραφή: 22 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 2857

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 09, 2008 11:40 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Μία υπερθεωρία εκτιμώ πως είναι χίμαιρα. Αν αναλογιστούμε την ιστορικότητα του ανθρώπου και το βαθμό που επηρεάζεται από τα κοινωνικά δεδομένα και διαμορφώνουν και τον τρόπο σκέψης του, τότε μπορούμε να ισχυριστούμε ότι και λόγος δεν είναι πανάκεια.

Παραφράζοντας τον Τσώρτσιλ( αν θυμάμαι καλά) που το είχε πει για τη δημοκρατία: Ο Λόγος είναι το χειρότερο μεθοδολογικό εργαλείο , αλλά δεν υπάρχει καλύτερο. Όσοι υποστήριξαν ότι έφτασαν στην απόλυτη αλήθεια απέτυχαν. Πχ οι φυσικοί με μια οίηση έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν ότι θέλουν λίγο ακόμη να γνωρίσουν τα πάντα για τη φύση, και τσουπ, βγήκε η κβαντομηχανική και ανέτρεψε την εν λόγω πεποίθηση. καλό παράδειγμα για την πιθανότητα υπερθεωρίας, είναι η πραγματικότητα του μικρόκοσμου και του μεγάκοσμου. Αν δεχτούμε ότι και οι 2 πραγματικότητες είναι ρεαλιστικές, τότε είναι και ασύμβατες, ασυμφιλίωτες. Πχ, όταν φιλάω τη γυναίκα μου, δεν υπάρχω , αλλά είμαστε ένα σύνολο κβαντικών φαινομένων;

Η πιθανότητα υπερθεωρίας κλείνει το μάτι στον αναγωγισμό. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το εξής:
1. Το γεγονός ότι το "πραγματικό αντικείμενο" που δίδεται στη σύνολη εμπειρία μας μπορεί να σκοπευθεί από απεριόριστες στο πλήθος σκοπεύσεις, και
2. το ότι η συστατική κάθε επιστήμης γωνία σκόπευσης επί του πραγματικού αντικειμένου συνιστά μια προοπτική, η οποία , επειδή ενέχει στο εσωτερικό της ολόκληρο το πραγματικό αντικείμενο, δηλ. συγκροτεί το σύμπαν, διαγράφει πλήρως , με την ίδια κίνηση, δηλ. συστατικά, από το οπτικό της πεδίο κάθε άλλη προοπτική επί αυτού του αντικειμένου.
Άρα, η εν λόγω προοπτική δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να επικοινωνήσει με την όποια άλλη ώστε να είναι συγκρίσιμη με αυτήν, αναγώγιμη σε εκείνην ή ανταγωνιστική.

ΥΓ Επιστημονικά αναγωγικά προγράμματα υπάρχουν, αλλά δεν καταργούν την επιστήμη που ανάγεται σε μια άλλη, πχ η φυσική στα μαθηματικά, αλλά αυτό γίνεται γιατί χρησιμοποιείται ως μεθοδολογικό εργαλείο. Δεν εξαφανίζεται η μία από τις δύο.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
LSNM
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Νοέ 2007
Δημοσιεύσεις: 1953

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Φεβ 10, 2008 5:15 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

εδώ υπήρχε κείμενο που το αφαίρεσα και παρατείθεται στο link :
http://www.filosofia.gr/forum/viewtopic.php?p=42847&highlight=#42847


Λοιπόν φίλε μου να σε ενημερώσω οτι αυτή την υπερθεωρία-χίμαιρα προτείνω να την διατυπώσουμε εδώ μέσα σε αυτό το forum.
Αν θέλεις ξαναδιάβασε την αμέσως προηγούμενη σειρά Smile

Κατάλαβες όχι απόλυτα αλλά σχετικά λάθος το Υπερθεωρία.
Έχω παρακάτω αρκετά να σου πω αφού με αμφισβητείς ! Και συ τέκνον Βρούτε ; Laughing
Δεν εννοώ την υπερθεωρία όπως εκτιμώ οτι την εννοείς εσύ. Εσύ πάντως δεν έδειξες να έχεις καμία επιφύλαξη επί των λεγομένων μου ... (...) ... (...)
Κατ' αρχάς ανάμεσα στις 2 πραγματικότητες μικρόκοσμο μεγάκοσμο είμαστε εμείς. Συνεχώς θα επιχειρούμε να τραβήξουμε αυτές τις δυο κουρτίνες προκειμένου όταν θα κλείσουν αν κλείσουν κάποτε ίσως να καταλάβουμε οτι δεν κάναμε τίποτε άλλο παρά να βεβαιωθούμε πως είμαστε μόνοι μας σε ένα "υποφωτισμένο" συμπαντικό δωμάτιο ... (άντε να αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο)
Σε όλο αυτό το διάστημα χρέος μας να περνάμε και καλά. Να μια πρώτη υπερθεωρία της υπερθεωρίας Smile
Υπάρχουν δύο πιθανότητες : να είναι το "κενό" άπειρο ανάμεσα στις δύο πραγματικότητες και άπειρες ανακαλύψεις να μας περιμένουν - άπειρες κβαντομηχανικές να μαθηματικοποιηθούν ή να είναι πεπερασμένο και να τελεσφορήσουμε. Όσο δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα από τα δύο ενδεχόμενα δεν έχει νόημα λες η "υπερθεωρία". Το βρίσκω μόνον απαισιόδοξο. Πάντρεψες ευφυώς την κβαντική με ένα φιλί που προφανώς θα ήταν πολύ γλυκό για να το αναφέρεις Smile αλλά και ως εκ τούτου πολύ αποθαρρυντικό για να μην προσδώσεις στο άγνωστο θεωρητικό φάσμα συγκεκριμένη συμπεριφορά :
Παράθεση:
ασύμβατες, ασυμφιλίωτες

Θα το χαραχτήριζα έως αντιεπιστημονικό αλλά ξέρεις πόσο σε εκτιμώ.

Η πιθανότητα υπερθεωρίας κλείνει το μάτι στον αναγωγισμό λες αλλά δεν ξέρουμε και αν φιλιέται μαζί του. Στην διαδικασία αναζήτησης ενωτικών γραμμών διεπιστημονικών δεν είναι απαραίτητο οτι μόνον θα ανάγουμε. Θα ήταν ίσως απλοικό. Δεν θα επιδιώξουμε να πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω μας (έχουμε και ... δουλειές) αλλά δεν θα προβούμε και σε κάτι τόσο απλοικό.
Παράθεση:
1. Το γεγονός ότι το "πραγματικό αντικείμενο" που δίδεται στη σύνολη εμπειρία μας μπορεί να σκοπευθεί από απεριόριστες στο πλήθος σκοπεύσεις, και
2. το ότι η συστατική κάθε επιστήμης γωνία σκόπευσης επί του πραγματικού αντικειμένου συνιστά μια προοπτική, η οποία , επειδή ενέχει στο εσωτερικό της ολόκληρο το πραγματικό αντικείμενο, δηλ. συγκροτεί το σύμπαν, διαγράφει πλήρως , με την ίδια κίνηση, δηλ. συστατικά, από το οπτικό της πεδίο κάθε άλλη προοπτική επί αυτού του αντικειμένου.

Δεν καταλαβαίνω το πρέπει εδώ. Λες Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε.
Πιστεύω με την ανωτέρω δήλωση επιχειρείς να κανονικοποιήσεις την ανθρώπινη αναζήτηση και εν γένει να τελεολογήσεις επί της εγκεφαλικής δραστηριότητας Smile Για κάποιον λόγο χρησιμοποιείς το άπειρο (μέσα από τις απεριόριστες στο πλήθος σκοπεύσεις) και την υποτιθέμενη απόσταση των δύο πραγματικοτήτων (μπορεί και να μην υφίσταται ! και την κατασκευάζουμε εμείς ! με Μαθηματικά μάλιστα ! σε ένα ασύλληπτο συμπαντικό remake του Σαλονίκη Καβάλα μέσω Κοζάνης ! το σκέφτηκες αυτό ; ) προκειμένου να μην υπάρχει ελπίδα ... Sad Smile
Το "άπειρο" είναι πολύ βολικό διότι μόλις δεν θέλουμε να προχωρήσουμε το επικαλούμαστε

Δεν ήθελα να εξαντληθείς σε ένα άρθρο γιατί ζητώ ανέφικτα πράγματα αλλά να κβαντίσεις μία σκέψη στο μυαλό σου οτι κάτι διαφορετικό μπορούμε να κάνουμε εδώ μέσα Smile μην φύγεις λοιπόν !

Για κάθε ανθρώπινο λόγο φίλε μου rakis που θα δηκνύει μία κατεύθυνση θα υπάρχει πάντα (ακόμα και εν τη απουσία ανθρώπων) ένας τουλάχιστον λόγος που θα δηκνύει μία άλλη κατεύθυνση.

Η θεωρία ή όποια θεωρία πόσο καιρό ισχύει ; Μέχρι να ανατραπεί. Ε λοιπόν ρωτώ αν έχετε όρεξη για μία υπερθεωρία που θα την στήσουμε εδώ που μπορεί να ανατρέπεται και να βελτιώνεται καθημερινά εδώ μέσα βασισμένη στις κατακερματισμένες γνώσεις συμπεράσματα που διασπείρονται ολούθε στο forum.
Αφήστε τις επιστημονικές κοινότητες να ασχολούνται με το δούναι αφού εξασφαλίσουν τα του λαβείν.
Στις μελέτες χρησιμοποιούμαι δύο μεθόδους ανάλυσης αλληλένδετες και όχι απομονωμένες. Top-Down (από πάνω προς τα κάτω) και Bottom-Up (από κάτω προς τα πάνω)
Η πρωτη εφορμεί από μια περιγραφή υψηλού επιπέδου προς μια πιο λεπτομερή περιγραφή, με κατάλληλη εφαρμογή της λειτουργίας της αποσύνθεσης ενώ αντιθέτως η δέυτερη (και πιο συνηθισμένη ξεκινά από βασικά/πρωταρχικά μπλοκ και τα συνδυάζει για να δημιουργήσει μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα μπλοκ
Όταν κάτι είναι πολύπλοκο τότε η ανάλυση γίνεται συνήθως και με τους δύο τρόπους, συγχρόνως:

με Top-Down: επικεντρώνουμε στο : τι σχεδιάζουμε > ελέγχουμε την πολυπλοκότητα (αναγκαστικά για τους computerάδες για να μην οδηγηθούν στο δρομοκαείτιο)
με Bottom-Up: επικεντρώνουμε στο : πως το σχεδιάζουμε > συγκεντρώνεται στις λεπτομέρειες

Έτσι λοιπόν εκτιμώ οτι βασιζόμενοι στις επιμέρους αέναες αναλύσεις θα ορίσουμε "εμείς" την επιθυμητή πολυπλοκότητα τουλάχιστον αρχικά - να είναι και αρκούντως "ψυχαγωγική"

Εκτιμώ οτι χρειαζόμαστε

Α. κεφι
Β. μοναδιαία αρίθμηση του κάθε Post προκειμένου για άμεσες γρήγορες ξεκούραστες αναφορές (πχ αυτά που γράφεις φίλε rakis στο ΥΥ-004359 έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που είχες γράψει το 2008 στο ΥΥ-000007 τότε που ούτε εγγόνια είχες ούτε συνταξιούχος άνετος ήσουν Laughing )
Γ. ένα πλάνο δράσης πχ
1. μία γενική συζήτηση και διάγνωση ενδιαφέροντος (βέβαια τρώγοντας ανοίγει η όρεξη)
2. ένα πλάνο δράσης κοινεί συνενεση
κατόπιν ενδεχόμενα διότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία
Δ. ένα σημείο-βάση δεδομένων όπου ίσως στις διχογνωμίες που πρέπει να υπερπηδηθούν για να μην βαλτώσει το εγχείρημα να καταχωρούνται στατιστικά.

και τελειώνοντας εις αναμονήν των φίλων ξαναεπισημαίνω ΚΑΙ με την κάτωθι παραπομπή, το Α.

http://www.filosofia.gr/forum/viewtopic.php?p=39879&highlight=#39879

Για το Β. ίσως χρειαστεί η συνδρομή του φίλου afham
_________________
Αν δεν φας το "θεριό", θεριό δεν γίνεσαι ... [Αριστοτέλης σε ελεύθερη μετάφραση]
"Truth is much too complicated to allow anything but approximations" John von Neumann


Έχει επεξεργασθεί απο τον/την LSNM στις Κυρ Φεβ 10, 2008 1:45 pm, επεξεργάσθηκε 1 φορά συνολικά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
rakis
Πρύτανης


Εγγραφή: 22 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 2857

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Φεβ 10, 2008 9:56 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Η αναφορά στον Τσώρτσιλ ήταν αστεϊσμός και δεν καταλαβαίνω την "ιστορική" επίθεση.
Μετά, έκανα λάθος εκ παραδρομής, για το μεγάκοσμο, εννοούσα τον κόσμο μας.
χρέος μας είναι να περνάμε καλά; Πόσους υποστηρικτές έχει αυτή η θεωρία;Μπορεί κάποιος να θέλει να αυτοκτονήσει.
Μετά, πρόσεξε τι λέω: ότι υπάρχουν επιστημονικά αναγωγιστικά προγράμματα.
Για το απεριόριστο των σκοπεύσεων το είπα με τη σκέψη ότι εν δυνάμει οι επιστήμες είναι άπειρες, άρα καθίσταται υπέρ μιας υπερθεωρίας όπως την εννοείς Smile .
Για το ασυμφιλίωτο των 2 πραγματικοτήτων, οκ να δεχτώ ότι μέχρι τώρα , αν θέλουμε να κρατήσουμε τους 2 ρεαλισμούς , δεν μπορεί να γίνει αυτό. ασ προσπαθήσουμε να τους συμφιλιώσουμε(έχω και γω κάποιες ιδέες) Very Happy .
Α! και το "πρέπει" το είπα γιατί οι αναγωγιστικές απόπειρες το ξεχνάνε συνήθως,Ας προχωρήσουμε, έχοντάς το υπόψη , και στη συνέχεια ας ανατραπεί Very Happy
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
skapaneas
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Μάϊ 2007
Δημοσιεύσεις: 12421
Τόπος: Εδώ ........ Χρόνος: Τώρα ....... Τρόπος: Απλά + Λαϊκά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Φεβ 10, 2008 1:24 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

rakis έγραψε:
Μία υπερθεωρία εκτιμώ πως είναι χίμαιρα.

Χαιρομαι που της εδωσες ηδη μορφη!

Παράθεση:
Στην Ελληνική μυθολογία η Χίμαιρα ήταν ένα ον που ανέπνεε φωτιά, είχε σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού, και για ουρά είχε ένα φίδι. Σύμφωνα με άλλες περιγραφές είχε περισσότερα από ένα κεφάλια. Ήταν κόρη του Τυφώνος και της Έχιδνας. Η Χίμαιρα ενώθηκε με τον Όρθρο και απόγονοί τους ήταν το Λιοντάρι της Νεμέας και η Σφίγγα.
( Βικιπαίδεια )

Αρα μπορει να υπαρξει και να λειτουργησει...

rakis έγραψε:
Αν δεχτούμε ότι και οι 2 πραγματικότητες είναι ρεαλιστικές, τότε είναι και ασύμβατες, ασυμφιλίωτες. Πχ, όταν φιλάω τη γυναίκα μου, δεν υπάρχω, αλλά είμαστε ένα σύνολο κβαντικών φαινομένων;

Δηλαδη ισχυριζεσαι οτι τα κβαντικα φαινομενα δεν υπαρχουν πραγματικα και οτι ειναι αποκυημα της φαντασιας "μας";
Και τι σε εμποδιζει να φιλας και να συλλογιζεσαι ταυτοχρονα ή πολυ περισσοτερο να βιωνεις κβαντικα το γεγονος;
Εχεις δυο διαφορετικες οπτικες γωνιες του ιδιου συμβαντος: "Επιδερμικη" και "κβαντικη"
Αν καταφερεις να "συνδυασεις" βιωματικα το ενα με το αλλο, φανταζεσαι την αισθηση που θα αποκομισεις ;
Η επιδερμικη επαφη "ερμηνευομενη" νοητικα και εισχωρουσα στη συνειδηση ως ενα συνολο εκρηκτικων αλληλεπιδρασεων μικροσκοπικων φαινομενων.
Και μη βιαστεις να πεις οτι δεν γινεται... Very Happy
Γιατι για μια και μονο φορα στη ζωη μου και πριν απο πολλα χρονια το βιωσα ( με τη γυναικα μου κι εγω ), σε κατασταση "πληρους" περιπτυξης...
Σε βεβαιωνω λοιπον οτι ειναι εξοχως συναρπαστικο...
Και αποκαλυπτικο του τι συμβαινει οταν "αναπτυσσεται ή λειτουργει" μια τετοια αισθηση!


rakis έγραψε:
Άρα, η εν λόγω προοπτική δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να επικοινωνήσει με την όποια άλλη ώστε να είναι συγκρίσιμη με αυτήν, αναγώγιμη σε εκείνην ή ανταγωνιστική.

Αν καταλαβαινω καλα, θεωρεις οτι καθε επιστημη εχει τη δικη της θεωρηση των πραγματων, η οποια ειναι ξενη με τις αλλες επιστημες.
Και παραβλεπεις το γεγονος οτι πολλες επιστημες εχουν ηδη πραγματοποιησει συγκλιση και λειτουργουν αποτελεσματικα.

Δυο παραδειγματα που μου ερχονται στο νου αυτη τη στιγμη ειναι: η Τριγωνομετρια και η Βιοχημεια, αλλά και η Φυσικοχημεια ( ενα τριτο παραδειγμα ).

Αν υπαρχουν τετοιες συγκλισεις, γιατι δεν μπορουν να υπαρξουν και ευρυτερες ;

Αν θελουν και οι επι μερους θεωρησεις να διατηρησουν την οντοτητα τους, ας το κανουν !
Αλλά η πραξη θα δειξει οτι ειναι προτιμοτερο να αντιμετωπιζονται τα φαινομενα με το Ενιαιο Εργαλειο !

Το "κολπο" ειναι αν μπορω να χρησιμοποιησω μια τετοια εκφραση, να μπεις με θετικο τροπο στο παιχνιδι.

Γιατι περι παιχνιδιου προκειται.

Και μιλαμε βεβαιως για ενα παιχνιδι του μυαλου, το οποιο θα προσπαθησει μεσα απο τη συλλογικοτητα, να συνθεσει ολες τις υπαρχουσες βασικες θεωρησεις των πραγματων σε ενα ενιαιο ολο λειτουργικο και αποτελεσματικο.

Εαν θελουμε λοιπον να εχει ελπιδα το εγχειρημα, επιβαλλεται να προσδιοριστουν με σαφηνεια τα υπο συνθεση μερη.

Σιγουρα μια τετοια λιστα, δεν μπορει να εξαιρεσει καμια προσπαθεια του ανθρωπου να κατανοησει συνολικα τον κοσμο.

Διοτι μια Υπερθεωρια δεν μπορει παρα να ασχολειται με το συνολο του κοσμου και οχι με το μερος.

Αρα οι Θεωριες που εχουν μια τετοια γενικοτητα στην αντιμετωπιση των πραγματων οφειλουν να αποτελουν τα "συστατατικα" στοιχεια της Υπερθεωριας!
_________________
Ο ανθρωπος ειναι ο λογος του συμπαντος


Έχει επεξεργασθεί απο τον/την skapaneas στις Δευ Φεβ 11, 2008 2:29 pm, επεξεργάσθηκε 2 φορές συνολικά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
rakis
Πρύτανης


Εγγραφή: 22 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 2857

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Φεβ 10, 2008 3:18 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Σκαπανέα,

ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου.

Το θέμα είναι ότι οι 2 θεωρίες,αν διατείνονται ότι είναι ρεαλιστικές , καταλήγουν , για τον ίδιο χώρο, ότι υπάρχουν οι δικές της ιδιότητες και, την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν οι ιδιότητες που προσκομίζει η "ανταγωνιστική" για την πραγματικότητα. Για πχ το χρώμα: ότι την ίδια στιγμή, για την ίδια επιφάνεια, ότι είναι, και , ταυτόχρονα, δεν είναι χρωματιστή καθαυτή.

για τα άλλα που λες είναι σε σχέση με αυτό που είπα: αναφέρεσαι σε επιστημονικά αναγωγιστικά προγράμματα , και όχι στις επιστήμες στο σύνολό τους, ώστε η μία να απορροφηθεί από την άλλη.

Όσο για αυτό που έφτασες με τη γυναίκα σου, μπορείς να μου πεις το κόλπο; θα σου ήμουν ευγνώμων Wink
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
LSNM
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Νοέ 2007
Δημοσιεύσεις: 1953

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Φεβ 10, 2008 6:54 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Παράθεση:
χρέος μας είναι να περνάμε καλά; Πόσους υποστηρικτές έχει αυτή η θεωρία;Μπορεί κάποιος να θέλει να αυτοκτονήσει.

Φίλε μου rakis ομολογώ οτι σε περίμενα πιο θαραλλέο ή πάντως όχι τόσο αποθαρρυντικό
εάν φτάσουμε να μας απασχολεί το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν όσοι σκέπτονται να αυτοκτονήσουν σε σχέση με τον γήινο πληθυσμό τότε αυτή η απρόσμενη αποδοχή κατ'αρχάς θα μας κάνει να τα βροντήξουμε από τις εργασίες μας διότι ήδη θα έχουμε κλητευθεί με το αζημείωτο αλλού .. Very Happy

Θα περιμένω και τους άλλους συμφορουμιστές να εκθέσουν τις απόψεις τους
Υποψιάζομαι θα είσαι από τους ελάχιστους που δεν ενδιαφέρεται να συνθέσουμε κάτι που δεν θα είναι απαραίτητα σωστό.Σωστά ;
Ποια θεωρία δεν αμφισβητείται σήμερα ; Γιατί θα πρέπει να μην είναι αμφισβητούμενη αυτή που ίσως συνθέσουμε ;
Για δες ένα άτομο τι μπορεί να κάνει μόνο του (άρθρο από μεταφορά του στα Ελληνικά από το New Schientist : http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_16_10/12/2007_214850 την διαφορά λες να την έκανε το διδακτορικό ;
Δεν μπορούμε τόσοι νοήμονες άνθρωποι εδώ μέσα να διατυπώσουμε κάτι σύνθετο ; (Ξέχασες να ψηφίσεις Smile )
Μας χαλάει το να μην μπορέσουμε να την συνθέσουμε αλλά να ασχοληθούμε με ένα νέο σκεπτικό σε όλα τα επίπεδα σε αυτό το forum ;

Επίσης λέω οτι χωρίς την χρήση των όποιων καναλιζαρισμένων αναγωγιστικών προγραμμάτων τα οποία μάλιστα δεν γνωρίζουμε ακριβώς εκ της ιδέας της συλλήψεώς τους και υλοποίησής τους σε τι βαθμό μπορούν να αφήσουν τον νιπτήρα βρώμικο προκειμένου να ανακαλυφθεί η πενικιλίνη (εδώ μπορούμε να βρωμίζουμε όσο θέλουμε και να απο-αποστειρωνόμαστε προκειμένου για την ελπιδοφόρα "άλλη" οπτική γωνία : ουσιαστικά λέω χρήζουμε βιβλιαρίου καινού αν όχι και βρώμικου) μπορούμε να φανταστούμε τους εαυτούς μας σαν πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες ή πολεοδόμους που βρέθηκαν στην ύπαιθρο εν είδη προσκοπικής εκδρομής και "καλούνται" εκ της εκεί καταστάσεως να φτιάξουν όχι πλέον έναν ουρανοξύστη αλλά ένα καταφύγιο μια καλύβα !

Την ουσία λοιπόν διότι και τα δύο έχουν κοινό παρονομαστή : κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες επιζητεί ο άνθρωπος είτε στον ένα είτε στο άλλο να βάλει από κάτω το κεφάλι του. Ένα κεραμύδι ! (top-down) Smile

Και κλείνω με πραγματική μου εμπειρία : το 1984 ένας ξάδερφός μου μικρός έπαθε ένα ατύχημα άσχημο και στη μακρά ανάρρωσή του ο θείος μου για ευνόητους λόγους έδωσε εκείνα τα δυσθεώρητα για την εποχή 35.000 δραχμές και του αγόρασε ένα Spectrum.
Ήταν ένας από τους πρώτους πολύ δημοφιλείς υπολογιστές μικροκαμωμένο με πολύ περιορισμένες δυνατότητες σε σχέση με τους σημερινούς. Για τον ξάδερφο ήταν κάτι για να σπάει την ώρα του. Για μένα ήταν ένα μικρό θαύμα. Ήταν ο παράδεισος. Ο απίθανος αυτός λοιπόν μικρός τσαούσης δεν με πολυάφηνε να το παίρνω στα χέρια μου και το μόνο που μπορούσα ήταν να παίρνω το manual με την γλώσσα προγραμματισμού και ναι τα πρώτα προγράμματα της ζωής μου τα έφτιαξα χωρίς το computer μπροστά μου - περνούσαν ίσως και τρεις μέρες για να πάω να τα δοκιμάσω. Όταν πήγαινα με την ψυχή στο στόμα να τα δοκιμάσω μην τυχόν και μουλαρώσει και δεν με αφήσει τελικά με τα χίλια ζόρια ξεκινούσα την πληκτρολόγηση ενόσω αυτός έλεγε : Έλα ρε, δεν θα δουλέψει ... έλα άστο χαζομάρες δεν θα δουλέψει ... δεν θα δουλέψει ...δεν θα δουλέψει .... δεν θα δουλέψει ....
Έλα όμως που δούλευε το ρημαδιασμένο .. και δουλεύει ακόμα και φέρνει λεφτά γιατί μουλάρωσα εγώ στο τέλος.
Καλό απόγευμα σε όλους
Περιμένω τη συμμετοχή σας Smile !
_________________
Αν δεν φας το "θεριό", θεριό δεν γίνεσαι ... [Αριστοτέλης σε ελεύθερη μετάφραση]
"Truth is much too complicated to allow anything but approximations" John von Neumann
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
rakis
Πρύτανης


Εγγραφή: 22 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 2857

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Φεβ 10, 2008 11:49 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Δεν είμαι απαισιόδοξος, απλώς πολύ προσεκτικός και σχολαστικός.
Δεν απάντησα στο ερώτημα, γιατί δεν το κατάλαβα. τι σημαίνει:
'Μπορούμε να συνθέσουμε απόψεις για κάτι ευρύτερο ;"
τι εννοείς με το no time;
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
rakis
Πρύτανης


Εγγραφή: 22 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 2857

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 11, 2008 12:27 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

τι μου θύμησες! spectrum ! εγώ τελικά είχα πάρει amstrad όχι 64 αλλά 128! Φοβερό μηχάνημα! με δισκέτες, όχι κασέτες...καλά ήταν , ωραίες εποχές
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 11, 2008 12:55 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Rakis, είμαι παλιότερος Laughing Laughing
ξεκίνησα από εποχή ZX81...πριν βγει ο Amstrad....
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2, 3 ... 26, 27, 28  Επόμενο
Σελίδα 1 από 28

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center