Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Κέλσος: Αληθής Λόγος κατά χριστιανών

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
maxim_97
Πρύτανης


Εγγραφή: 08 Ιαν 2005
Δημοσιεύσεις: 2769
Τόπος: ΑΘΗΝΑ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Απρ 30, 2016 10:32 am    Θέμα δημοσίευσης: Κέλσος: Αληθής Λόγος κατά χριστιανών Απάντηση με Συμπερίληψη

Κέλσος: Αληθής Λόγος κατά χριστιανών

http://www.pare-dose.net/3515

Ο «Αληθής Λόγος» είναι έργο υπεράσπισης του Ελληνισμού, το πρώτο ελληνικό έργο αντιιουδαϊκής και αντιχριστιανικής πολεμικής. Ο Κέλσος, Έλληνας εκλεκτικός φιλόσοφος της ύστερης αρχαιότητας, αντλώντας επιχειρήματα από το οπλοστάσιο της Ελληνικής Φιλοσοφίας, από την Ιστορία και τη Θρησκειολογία, δίνει την ελληνική απάντηση σε ένα δόγμα που το θεωρεί προϊόν βάρβαρης και απολίτιστης σκέψης (γράφει χαρακτηριστικά, ότι ο Χριστιανισμός απευθύνεται σε ηλίθιους και αμόρφωτους). Ο «Αληθής Λόγος», με το αδιάβλητο κύρος του αρχαιοελληνικού λόγου, έρχεται να ανατρέψει τους μύθους περί «ελληνοχριστιανισμού», καταδεικνύοντας με έμφαση το χάσμα ανάμεσα στο Ελληνικό Πνεύμα και τον Χριστιανισμό.

Ο «Αληθής Λόγος», γραμμένος το 178 μ.Χ., σώζεται σχεδόν αυτούσιος χάρη στον χριστιανό κατηχητή Ωριγένη ο οποίος, προκειμένου να αντικρούσει τον Κέλσο, τον παρέθεσε μέσα στο απολογητικό του έργο «Κατά Κέλσου», ακριβώς ως είχε. Έτσι, η ανασύνθεση του «Αληθή Λόγου» δεν στάθηκε ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση: Χρειάστηκε να ανασυρθεί το κείμενο μέσα από το αρχικό χειρόγραφο του Βατικανού ('Ά", Vat gr. 386. 13ος αι.) και να αποδοθεί στο ακέραιο, με την διατήρηση, στα σημεία όπου χρειαζόταν, μόνο των "συνδετικών" λέξεων ή φράσεων του Ωριγένη.

Σήμερα οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο «Αληθής Λόγος» όπως περιέχεται στο «Κατά Κέλσου» αποτελεί το 80% του αρχικού, και θεωρείται ότι μόνο οκτώ-εννιά σημεία έχει απαλείψει ή συντομεύσει ο Ωριγένης.

Η αντιχριστιανική πολεμική του Κέλσου είναι η πρώτη που ξεφεύγει από το μέχρι τότε επίπεδο αντιμετώπισης των χριστιανών από μέρους των λογίων -αν μπορεί βέβαια να θεωρηθεί ως σοβαρή αντιμετώπιση, είτε η διακωμώδηση των απλοϊκών αντιλήψεων και της ευπιστίας των χριστιανών είτε οι περιστασιακές και χονδροειδείς επιθέσεις κατά της υποτιθέμενης ανηθικότητας ή και εγκληματικότητάς τους. Τέτοιες επιθέσεις άλλοτε στηρίζονταν σε -συνήθως συκοφαντικές και ιουδαϊκής έμπνευσης- φήμες που ήθελαν τους χριστιανούς να τελούν αιμομικτικά όργια κ.τ.λ., και άλλοτε σε προκλητικές και «ασεβείς» συμπεριφορές και γενικά στην αντικοινωνική στάση των ίδιων των χριστιανών.


Διαβάστε περισσότερα: Κέλσος: Αληθής Λόγος κατά χριστιανών | Πάρε-Δώσε http://www.pare-dose.net/3515#ixzz47ISrRF53
_________________
Επίκουρος:
Ο θάνατος δεν υπάρχει ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους πεθαμένους – εφόσον για τους πρώτους δεν υπάρχει, ενώ οι άλλοι δεν υπάρχουν πια".
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα AIM διεύθυνση
spyros
Πρύτανης


Εγγραφή: 21 Αύγ 2008
Δημοσιεύσεις: 3896
Τόπος: Μακεδονία

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Μάϊ 02, 2016 10:51 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Χριστός Ανέστη!

Μαξ, το κείμενο απαντάται λέξη προς λέξη από έναν Χριστιανό έστω και μη Ορθόδοξο (ήταν μάλλον Πλατωνιστής και Στωικός), τον Ωριγένη.
Κανένα "επιχείρημα" του Κέλσου δεν μένει αναπάντητο.
Η υπόθεση αυτή είναι τελειωμένη εδώ και 1800 χρόνια.

Και πάλι Χριστός Ανέστη και καλό κουράγιο για τις δοκιμασίες που έρχονται.
_________________
Μανή, Θεκέλ, Φάρες.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Μάϊ 02, 2016 11:08 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Είναι η μέθοδος "ψεκάστε,σκουπίζουμε,τελειώσαμε". Τη συνιστούν 1800 κατασκευαστές πλυντηρίων εγκεφάλου!
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
troian
Πρύτανης


Εγγραφή: 05 Ιαν 2011
Δημοσιεύσεις: 2267
Τόπος: ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Μάϊ 02, 2016 12:25 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Νομίζω το ίδιο θέμα έχει συζητηθεί αρκετές φορές.

Γεια σας και χρόνια πολλά
_________________
μακεδονίτικα πουλιὰ λαλοῦν μακεδονίτικα
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Μάϊ 03, 2016 10:39 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Ας δούμε ένα παράδειγμα απ' τον λόγο του Κέλσου για να κρίνουμε αν αντιμετωπίστηκε λογικά επαρκώς απ' τον Ωριγένη:

Κέλσος:

"Ο ίδιος ο Ιησούς χρησιμοποιώντας μαγικά τεχνάσματα φάνηκε πως έκανε θαύματα, και μάλιστα πρόβλεψε ότι και άλλοι θα ’ παιρναν μαθήματα και θα ’ καναν τα ίδια, παριστάνοντας τους σπουδαίους κι ότι τα κατορθώματα τους δήθεν οφείλονται στη δύναμη του θεού· και κάτι τέτοιους τους ξαπόστελνε ο Ιησούς. (Αν είχε δίκιο να τους καταδικάζει, τότε όντας κι ο ίδιος ένοχος για τα ίδια πράγματα, ήταν τιποτένιος· και αν δεν ήταν τιποτένιος ο ίδιος τότε δεν ήσαν τιποτένιοι και όσοι πήγαν να τον μιμηθούν.) "


Απάντηση Ωριγένη:


"...Ο Ιησούς υποστήριξε ότι όποιος κάνει μάγια δίχως την έγκριση του Θεού, χρησιμοποιεί τα μάγια για πράματα που δεν έχουν άδεια από τον Θεό.

Κι αν και έστω παραδέχεσαι ότι ο Δάσκαλός μας έκανε μαγικά τεχνάσματα, με ποια απόδειξη ξεστομίζεις κάτι τέτοιο; Ότι δηλαδή για μαγικά τεχνάσματα επρόκειτο και όχι για κάτι άλλο; Διότι εμείς οι Χριστιανοί γνωρίζουμε ότι με την δύναμη του Θεού ενεργούσε και έπραττε όλα εκείνα τα αγαθά που χάριζε στους μαθητευόμενούς Του, αφού σαφώς καμιά επίδειξη δεν έκανε ο Ιησούς για να εντυπωσιάσει, παρά μόνο αγαθοεργίες για να ευεργετήσει. Τέτοιος είναι ο Θεός και κανείς δεν μπορεί να Τον διατάξει να πράξει μάγια, ως λες, τώρα ή μετά άνευ κάποιου αγαθού και καλοπροαίρετου σκοπού, που ως Θεός σοφός ορίζει. Για μάγο λοιπόν τον πέρασαν πολλές φορές ιερείς και Φαρισαίοι και όλο περισσότερα τεχνάσματα του ζητούσαν να επιτελέσει για να εντυπωσιαστούν αυτοί προσωπικά, παρά για να ευεργετηθούν κάποιοι δυστυχείς ανθρώποι από ετούτα."

Η απάντηση του Ωριγένη ότι υπάρχουν μάγοι χωρίς την έγκριση απ' το θεό ενώ ο Χριστός ενεργούσε με τη δύναμη του θεού δεν αναιρεί το επιχείρημα του Κέλσου,αφού προϋποθέτει αυτό που πρέπει ν αποδείξει:ότι δηλαδή τα θαύματα του Χριστού έχουν τη δύναμη του θεού ενώ των άλλων θαυματοποιών δεν έχουν. (Λήψη του ζητουμένου)

Η δικαιολογία ότι τα θαύματα του Ιησού δεν έγιναν για να εντυπωσιάσουν αλλά για ανθρωπιστικούς λόγους δεν αποδεικνύεται ,αφού τα δυο αυτά κίνητρα μπορούν άνετα να συνυπάρχουν με προτεραιότητα είτε του ενός είτε του άλλου και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια προτεραιότητα αντιστοιχούσε στον Ιησού απ' το γεγονός και μόνο ότι αρνήθηκε κάποια θαύματα που του ζήτησαν.Το ίδιο κάνουν και άλλοι θαυματοποιοί ,όταν τα βρίσκουν σκούρα...

Κέλσος-Ωριγένης: 1-0
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
eleonora
Πρύτανης


Εγγραφή: 19 Οκτ 2009
Δημοσιεύσεις: 910
Τόπος: Των Ονείρων...

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάϊ 04, 2016 2:29 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Razz




Γεια, Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά και Καλά!
Δεν είχα τι να κάνω και έβλεπα τα παλιά μου άρθρα εδώ και σε άλλα sites που διασκέδαζα. Την αγάπη και τη φιλία που γνώρισα με σας όπως και λίγων άλλων ανθρώπων που έχω συναντήσει έτσι, την θεωρώ ανεκτίμητη.
Για την ώρα είμαι ένα τεράστιο pregnant ζώο, ακινητοποιημένο σε ένα κρεββάτι σε μια σουίτα του JHH και μου επιτρέπεται η βόλτα και η εργασία πάνω σε κλειστά προσδιορισμένο πρόγραμμα.
Αν και ο τοκετός είναι μάλλον για τις 5 Μαΐου, με εντολή του Μεγάλου Κτήνους έχω εισαχθεί από τώρα και έχουν μπει αυστηροί περιορισμοί σε κάθε μου δραστηριότητα.
Βασιλική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα. Θα βγω όμως, δε θα βγω?
Θα το πληρώσει...

Twisted Evil

Για το ειδικό αντικείμενο του άρθρου, κανείς από τους ανταγωνιστές δεν είναι αξιόπιστος. Και οι δύο χρησιμοποιούν την ίδια ξύλινη επιχειρηματολογία με την οποία μας βασανίζουν και τα πολιτικά κόμματα της εποχής που ζούμε τώρα.
Η πίστη στον Θεό, τον Χριστό και το Πνεύμα που απορρέει από τον πρώτο είναι προσωπική υπόθεση και δεν μπορεί ούτε να γίνεται αντικείμενο προπαγάνδας ούτε επίκρισης. Είναι θέμα προσωπικής επιλογής η αποδοχή' και δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε με τη βία, ούτε με μηχανισμούς καθεστωτικής διάδοσης ενός Λόγου που είναι αληθινός.

Rolling Eyes

Εδώ προβλέπεται ένα εξάμηνο με απίστευτο γέλιο.
Η υστερικιά Hillary και ο τρελόβλακας Trump θα διεκδικήσουν την "ισχυρότερη θέση στη Γη", επιδιώκοντας να διαδεχθούν τον Στάθη Ψάλτη Obama.
Πάλι καλά που δεν εξαρτάται από αυτά τα πρόσωπα η διακυβέρνηση. Γίνεται όμως όλο και πιο επικίνδυνο αυτό το γεγονός: Δηλαδή απομακρύνεται από την φυσική ηγεσία του "επώνυμου άρχοντα" και επομένως διαχέεται μέχρι εξαφάνισης η Ευθύνη!

Για την Ελλάδα, θα έλεγα να εστιάστε την διερεύνησή σας αλλού και όχι στα οικονομικά που είναι άλλων υπόθεση. Η γνώμη μου είναι ότι εκείνο που επιδιώκει το παρόν μπλοκ εξουσίας - όχι μόνο και ειδικά οι πολιτικοκομματικές ομάδες που μετέχουν σε αυτό, αλλά ένα ευρύτερο οικονομικοκοινωνικό άθροισμα - είναι η συγκράτηση του με κάθε θυσία (των Άλλων) στη νομή της εξουσίας, μέχρι να εγκαταστήσει εκείνους τους μηχανισμούς που θα την κάνουν μη ανατρέψιμη από οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία.
Κάτι ανάλογο είχε γίνει την δεκαετία του '80, όταν εγκαταστάθηκε ένα καθεστώς με τους περίφημους τρεις πυλώνες του Αντρέα. Οι δύο βραχυχρόνιες πολιτικές κυβερνήσεις της δεξιάς που μεσολάβησαν, υποχρεώθηκαν να διαχειρίζονται τη χώρα κάτω από την επικυριαρχία του και υποκείμενες στον έλεγχό του.
Το ίδιο αυτό καθεστώς ανασχηματίζεται τώρα, ίσως με νέα πρόσωπα αλλά με την ίδια λογική. Μόνο που τώρα δεν υπάρχουν πια εξωτερικές εισροές για διανομή και επομένως θα πρέπει να στηριχθεί σε άλλες μεθόδους για την επιβίωση και επικράτησή του' πράγμα που θα μπορούσε να γίνει αληθινά επικίνδυνο.

Τέλος πάντων, δική σας υπόθεση είναι να επιβιώστε με τις επιλογές σας.
Εμένα, δεν μου πέφτει λόγος.




Twisted Evil Embarassed Twisted Evil Embarassed Twisted Evil
_________________
Εδώ, στην αγκαλιά της δυνατής τούτης γης που οι θαλασσινοί άνεμοι σέρνονται πάνω της...
Rainer Maria Rilke
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάϊ 04, 2016 8:34 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

eleonora έγραψε:
Razz


Η πίστη στον Θεό, τον Χριστό και το Πνεύμα που απορρέει από τον πρώτο είναι προσωπική υπόθεση και δεν μπορεί ούτε να γίνεται αντικείμενο προπαγάνδας ούτε επίκρισης. Είναι θέμα προσωπικής επιλογής η αποδοχή' και δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε με τη βία, ούτε με μηχανισμούς καθεστωτικής διάδοσης ενός Λόγου που είναι αληθινός.



Όταν ακρωτηριάζεται η λογική και η φύση του ανθρώπου εξαιτίας κάποιας θρησκείας ,η λογική επιχειρηματολογία που θ' αναδείξει αυτόν τον ακρωτηριασμό είναι ανθρωπιστική πράξη. Φυσικά,όποιος θέλει μπορεί να συνεχίσει να ζει ακρωτηριασμένος και να κοιμάται του καλού καιρού!
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
troian
Πρύτανης


Εγγραφή: 05 Ιαν 2011
Δημοσιεύσεις: 2267
Τόπος: ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάϊ 04, 2016 8:02 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Ωχ κατάλαβα (δηλαδή δεν καταλαβα ακριβώς, έχω μια ιδέα) τι γίνεται και μας λέει η ελεονόρα για πολιτική ορθότητα κτλπ.


_________________
μακεδονίτικα πουλιὰ λαλοῦν μακεδονίτικα
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center