Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Οικονομική κρίση 2008 το μεγάλο σορτάρισμα

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
KOSTAS GIAVASOGLOU
Πρύτανης


Εγγραφή: 19 Ιούν 2011
Δημοσιεύσεις: 186

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Ιαν 14, 2016 11:43 am    Θέμα δημοσίευσης: Οικονομική κρίση 2008 το μεγάλο σορτάρισμα Απάντηση με Συμπερίληψη

Οικονομική Κρίση το 2008 13/1/2016
Σορτάρισμα με ευκαιρία την πολύ κατατοπιστική ταινία το μεγάλο σορτάρισμα θα παραθέσω μερικές σκέψεις

Εποχή 2007 η Στεγαστική Πίστη στις ΗΠΑ ευρίσκεται σε υψηλότατη μόχλευση. Οι τιμές των ομολόγων τα οποία ήταν καλυμμένα με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια χαμηλής εξασφάλισης πολύ ψηλά. Οι τιμές των ακινήτων στα ύψη. Οι τράπεζες είχαν βρει έναν τρόπο να ωραιοποιούν τους ισολογισμούς τους αφαιρώντας τα δάνεια και στην θέση τους βάζανε ομόλογα τα οποία αντικρύζονταν με στεγαστικά ενυπόθηκα δάνεια. Τα ομόλογα αυτά ήταν βαθμολογίας 3Α κα 2 Α, ανώτατη αξιολόγηση, ενώ πιο κάτω υπήρχαν ομόλογα Β ΒΒΒ και χαμηλότερης αξιολόγηση όπου στήριζαν την πυραμίδα των 3 Α Οι οίκοι αξιολόγησης χωρίς κανένα ενδοιασμό δίνανε την ανώτατη αξιολόγηση γιατί ήταν τόσα τα κέρδη που αν δεν την δίνανε, οι τράπεζες θα πήγαιναν στον επόμενο οίκο που ήταν παραπέρα. Έτσι λοιπόν στην πυραμίδα αυτή χώνανε και ομόλογα χαμηλής αξιολόγησης τα οποία στηρίζονταν σε δάνεια τα οποία ήταν σε καθυστέρηση. Τα δάνεια δίνονταν χωρίς αξιολόγηση σε ανθρώπους αλλοδαπούς, χωρίς εισόδημα, ανέργους, ακόμη και σε σκύλους. Δεν κάνανε ούτε καν διασταύρωση των στοιχείων αν πράγματι υπήρχε ο δανειολήπτης, εμφανίζανε μια κατάσταση στην τράπεζα οι διαμεσολαβητές από πιθανούς δανειολήπτες στην οποία ήταν και καμπαρετζούδες άνθρωποι χωρίς σταθερή δουλειά. Οι τράπεζες μια μία τυπική διαδικασία χωρίς κανένα έλεγχο σπεύδανε να τα δώσουν άμεσα γιατί αλλιώς θα τα έδινε ο ανταγωνισμός και θα χάνανε τα κέρδη.
Τα αμοιβαία τα οποία συντίθεντο από αυτά τα ομόλογα συνέχεια ανέβαιναν ως προς τις τρέχουσες αξίες. Κάποια στιγμή τέλειωσαν και έπρεπε να υπάρξουν και άλλα συμβόλαια, τότε δημιούργησαν και άλλα προϊόντα βασιζόμενα επάνω στις αξίες αυτές τα οποία ήταν παράγωγα αυτών και συνίσταντο σε στοιχήματα πχ ότι αυτός που έχει το ομόλογο θα κερδίσει και σε ένα χρόνο θα πάρει και άλλο σπίτι ή κότερο, ή αυτοκίνητο κλπ. Όλα αυτά τα στοιχήματα συνίσταντο σε γεγονότα μελλοντικά τα οποία θα εκπληρώνονταν λόγω της ανόδου της αγοράς του χρηματιστηρίου, αύξησης του πλούτου και της κατανάλωσης.
Υπουργός Οικονομικών τότε ήταν ο Ηenry Polson 74 Secretary of Finance and former CEO of Golman Sachs και Διοικητής της FED Alan Grispan. Οι οποίοι φέρουν πολύ μεγάλη ευθύνη για την τεράστια φούσκα των ομολόγων.

Δεν υπήρχε κανένας έλεγχος και όποιος έλεγε κάτι εις βάρος του συστήματος της θεσμικής εκτροπής της φούσκας, αυτομάτως τίθετο στο περιθώριο ή και έξω από το σύστημα. Δεν ήταν εύκολο κάποιος να κρούσει των κώδωνα του κινδύνου αν και υπήρχαν άνθρωποι που είχαν αντιληφθεί την φούσκα. Ομοιάζει λίγο με τον μύθο του Σπηλαίου του Πλάτωνα όπου όλοι με πλάτη στη φωτιά βλέπανε αντανακλάσεις και σκιές, πλαστές εικόνες της αλήθειας ή όπως αυτοί θέλανε να είναι. Η ανοικοδόμηση ήταν στα ύψη και αγοράζανε ακριβά σπίτια άνθρωποι που δεν υπήρχε περίπτωση να πληρώσουν.
Κάποιοι το είχαν αντιληφθεί και το θεωρούσαν πολύ ανήθικο αυτό που γίνονταν διότι γνώριζαν ότι αργά ή γρήγορα το πράγμα θα σκάσει. Φυσικά κανένας δεν τους λάμβανε υπόψη και τους θέτανε στο περιθώριο λέγοντάς τους ανίδεους, χαζούς, ότι δεν ακολουθούν την πορεία των πραγμάτων. Αυτοί ήταν μικροεπενδυτές και κάποιο που είχαν αποχωρήσει από μεγάλη τράπεζα αρνούμενοι την συμμετοχή στην εξαπάτηση των ανθρώπων. Αυτοί ήταν στραμμένοι προς το φως της φωτιάς όμως για τους άλλους ήταν ακατάληπτοι.
Κάποιοι από αυτούς ανέλαβαν να εξετάσουν τα 10 μεγαλύτερα ομόλογα για να δούνε αν τα στεγαστικά που καλύπτονταν από αυτά πληρώνονταν Τελικά όχι μόνο δεν πληρώνονταν αλλά εμφάνιζαν και μεγάλες καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών.
Ως ήταν φυσικό κατάλαβαν ότι το σκάσιμο της φούσκας ήταν θέμα χρόνου και αγόρασαν αμέσως ασφάλιστρα κινδύνου για τα ομόλογα αυτά ποντάροντας στην χρεοκοπία. Οι τράπεζες το βλέπανε ότι δεν πληρώνονταν τα στεγαστικά και όμως αγοράζανε και άλλα ΒΒΒ τα οποία τα εντάσσανε στην πυραμίδα τον ΑΑΑ. Οι επενδυτές νομίζανε ότι αγόραζαν ΑΑΑ αλλά από κάτω υπήρχαν ΒΒΒ και αν σκάγανε αυτά θα συμπαρέσυραν και όλο το οικοδόμημα της θεσμικής εκτροπής.
Αν και τα στεγαστικά σκάγανε το ένα μετά το άλλο οι τράπεζες το κρύβανε για να μη υπάρξει πανικός και έρθουν επενδυτές και καταθέτες και τα πάρουν όλα οπότε θα γίνονταν ότι με το 1929.
Όταν η αξία των ομολόγων έπεσε πχ στο 40% κάποιες τράπεζες αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας γιατί τα ίδια κεφάλαια είχαν πέσει πολύ.
Έτσι σκάσανε η FANIE MAΕ, BEER STERNS, LEHMAN PROTHERS. Σκάσαν τα ομόλογα ΑΑΑ που ήταν η οικονομία των ΗΠΑ και το Τραπεζικό σύστημα. Μπρος στον κίνδυνο αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να στηρίξει τις τράπεζες με τα χρήματα των φορολογούμενων. Μετά την κρίση περίπου 8 εκ μείνανε άνεργοι και 6 εκ χωρίς σύνταξη. Πολλά εκατομμύρια χάσανε τα σπίτια τους.
Αυτοί που ποντάρανε στα ασφάλιστρα κινδύνου κέρδισαν από 80 εκ οι μικροί και από 1 δις-2,7 δις οι μεγάλοι. Όμως καμία χαρά δεν είχαν γιατί είδαν εκατομμύρια ανθρώπους να καταστρέφονται. Και στο μέλλον δεν τους ξαναδέχτηκε το σύστημα διότι κάτι τέτοιοι λειτουργούσαν κατά της μόχλευσης που φέρνει κέρδη και μπόνους. Το σύστημα χρειάζεται ανθρώπους να το μεγαλώνουν και να φέρνουν υπερκέρδη και όχι ανασταλτικά στοιχεία.
Πιστεύετε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα να αναχαιτισθεί η κρίση;
Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι αυτοί που βλέπουνε την αλήθεια και προσπαθούν να ειδοποιήσουν τους άλλους έχουν κάποιο μέλλον στο σύστημα αυτό της οικονομίας;
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
troian
Πρύτανης


Εγγραφή: 05 Ιαν 2011
Δημοσιεύσεις: 2267
Τόπος: ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Ιαν 14, 2016 4:28 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Ο οικονομικός κύκλος του καπιταλιστικού συστήματος είναι νόμος. Οπως υπάρχει η ανάπτυξη υπάρχει και η ύφεση μας αρέσει, δεν μας αρέσει. Τα τελευταία 2-3 χρόνια ακούω για την φούσκα των ασιατικών αγορών ήδη άρχισαν τα πρώτα κλύσματα.
_________________
μακεδονίτικα πουλιὰ λαλοῦν μακεδονίτικα
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
spyros
Πρύτανης


Εγγραφή: 21 Αύγ 2008
Δημοσιεύσεις: 3896
Τόπος: Μακεδονία

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Ιαν 14, 2016 5:08 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Κώστα, δες λίγο τους δείκτες επιτοκίων-χρηματιστηρίων.
Όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια τα χρηματιστήρια πέφτουν και το αντίστροφο.
Δεν είναι τυχαίο.
Η αγορά κινείται με κανόνες.

Το θέμα είναι ποιος βάζει τους κανόνες.

Στην παγκοσμιοποιημένη αγορά, μια ομάδα ιδιωτών: η FED, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ.
Οι αγορές ελέγχονται από αυτόν.
Όταν η FED ανακοινώνει αύξηση επιτοκίων, η αγορές αντιδρούν με συγκεκριμένο τρόπο. Το ίδιο και όταν ανακοινώνει μείωση επιτοκίων.

Αποτέλεσμα: ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση πλούτου σε ολοένα και λιγότερους ανθρώπους.

Το μεγάλο αφεντικό λοιπόν είναι η FED και όσοι-ελάχιστοι την ελέγχουν.
_________________
Μανή, Θεκέλ, Φάρες.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Ιαν 15, 2016 2:54 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Γράφω πρώτα το λάθος συλλογισμό:
"Καθένας μας είναι υπεύθυνος στο βαθμό που ορίζει το "κεφάλαιό" του. Δηλαδή αν κάποιος δεν έχει λεφτά...δεν ευθύνεται για την κατάσταση"

Σκεπτόμενοι με όρους καπιταλισμού...ο παραπάνω συλλογισμός δεν είναι λάθος αν σκεφτούμε ότι στην Ελλάδα μετράει "η θέση" που δίνει "πλούτο" και εμφανίζεται ως ετήσια χρήση, τζίρος. Αν δηλαδή για κάποια αιτία αποσυρθεί κάποιος ενώ έβγαζε χρήμα...τότε έχει την ευθύνη της "αποτυχίας" του συστήματος, που αφορά τον ίδιο!

Ας σκεφτούμε πιο πλατιά. Ότι έχουμε δυναμικές καταστάσεις και πως αυτό που βιώνουμε είναι η συνισταμένη. Άρα η θέση μας είναι συνέπεια όχι μόνο των δικών μας, ενεργειών, αλλά και των άλλων. Έτσι το υπάρχον κεφάλαιο δεν είναι παρά η τωρινή θέση και για να αλλαχτεί αυτή δεν είναι μόνο θέμα δικών μας ενεργειών αλλά και των ενεργειών των άλλων. Σε μια πορεία "ανταγωνιστική" πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι η πίεση δύναται να μας κάνει δυνατότερους αλλά σταδιακά να αποδυναμώσει τους άλλους και να επέλθει κορεσμός και για μας. Αφού όλοι στηριζόμαστε στα έσοδα, ή αλλιώς των άλλων τα έξοδα!

Έτσι σημασία έχει μόνο η "απόδοση". δηλαδή το αν μένει κανείς ενεργός σε τομέα που βγάζει χρήμα ή όχι. Αν κάποιος διαιωνίζει μια "χαμένη" υπόθεση με το σκεπτικό ότι έχει επενδύσει πολλά, τότε χάνει χρόνο και χρήμα, και ταυτόχρονα τραβάει και όλη την οικονομία κάτω. Το αίτημα για περισσότερο ανταγωνιστική οικονομία, έχει να κάνει με την απόδοση.

Εδώ όμως θα κάνω μια παρένθεση..Έχει η απόδοση σχέση με τις φούσκες; Βεβαίως έχει. Κάθε πράξη έχει το πρόβλημα να φθάσει στο λάθος Ειδικά όταν δεν το έχουμε βιώσει παλιά, και δεν έχουμε μάθει να το αποφεύγουμε. Αυτό σημαίνει ότι ηθελημένα ουδείς ήθελε να χαλάσει την σταθερότητα των εσόδων του. Υπάρχουν αίτια, από επιλογές μέχρι και φυσικά φαινόμενα που φέρνουν μειώσεις, αποτυχίες.

Το ότι η ζωή μέσα από ένα αγχωτικό περιβάλλον, με γρήγορους ρυθμούς μας φέρνει πολλές φορές σε διλήμματα και απογοητεύσεις είναι σίγουρο. Δεν θα φτάσουμε να λέμε "πονάει κεφάλι, κόψε κεφάλι" αλλά σίγουρα τις επιπτώσεις των δικών μας και των άλλων θα τις γευτούμε όλοι. Η μόνη σοβαρή κίνηση αντιμετώπισης "μαζικής" κρίσης. είναι ο συντονισμός σε κοινές ενέργειες. Π.χ. τα capital controls είναι μια συντονισμένη κοινή ενέργεια. Ανεξάρτητα πώς μας φαίνονται, ή τι κόστος έχει για τον καθένα, η ενέργεια αυτή είναι ένα από τα φάρμακα. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ένα άλλο. Πάλι και σε αυτές έχουμε συντονισμό κοινών ενεργειών.

Σε αυτό λοιπόν το στοιχείο (του συντονισμού) οι προσπάθειες μονάδων έχουν αξία. Αλλά μεγαλύτερη αξία έχουν εκείνες οι ενέργειες που συντονίζονται για μεγάλο αριθμό ανθρώπων και αυτό μπορεί να το πετύχει η κυβέρνηση! Έτσι ουσιαστικά τα μεμονωμένα άτομα, που δεν έχουν ίχνος εξουσίας, αδυνατούν να προσφέρουν πραγματικά, παρά μόνο να χαϊδέψουν ίσα που να το αγγίξουν το θέμα και τίποτα παραπάνω.

Στην Γερμανία των Ναζί, ο ολοκληρωτισμός στηρίχτηκε στη δυναμική του συντονισμού, όπου το "Ένας λαός, ένα έθνος, ένας Φύρερ" ήταν η απόλυτη οδηγία του "συντονιζόμαστε". Εδώ έφτασε η κατάσταση στον αντίποδα, στην φιλονικία του "σωστότερου", με την όποια σπουδή ο καθένας καταλάβαινε περί σωστού (και οι Άγγλοι είχαν φάει Ινδούς και άλλους..ένα σωρό, δεν ήταν μόνο οι Γερμανοί/Ιταλοί/Γιαπωνέζοι...μακελάρηδες). Ο πολύ συντονισμός κλείνει τα μάτια σε ελευθερίες και δικαιώματα.

Ουσιαστικά λοιπόν η ορθή πρόταση είναι "είμαστε υπεύθυνοι στο βαθμό που στηρίζουμε αξίες, όπως ελευθερία αλλά και σεβασμό στον άνθρωπο, στις παραδόσεις του, στη γλώσσα του, στο τρόπο ζωής του". Καλός ο ανταγωνισμός αλλά εμείς βάζουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί. Αν το ξεχάσουμε θα μας πάρει η κάτω βόλτα. Είναι καιρός λοιπόν για "αντεπίθεση" των πολιτικών και γενικά της καλής πολιτικής ενάντια σε καιροσκοπισμούς, και ακατάλληλους και αντικοινωνικούς ανθρώπους.
Μπορεί η πολιτική να καταλήξει για το ποιοι και πώς με τις συμπεριφορές τους, κύρια τις οικονομικές ζημίωσαν το κράτος και να πάρει μέτρα. Ώστε να αφήσει υγιείς και φιλικούς στην κοινωνία ανθρώπους και επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται!
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
KOSTAS GIAVASOGLOU
Πρύτανης


Εγγραφή: 19 Ιούν 2011
Δημοσιεύσεις: 186

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Ιαν 15, 2016 11:37 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Η ουσία του θέματος είναι το κατά πόσο μπορεί να ελεγχθεί μια τέτοια κατάσταση. Οι αγορές έχουν την τάση να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους με συνεχή μόχλευση. Μόχλευση είναι το πόσες φορές τα ίδια κεφάλαια χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κέρδους. Δεν υπάρχει όριο στις αγορές.

Η FED φέρει ευθύνη για την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που πρόσφερε άφθονο κα φθηνό χρήμα για επενδύσεις ενώ το πράγμα είχε ξεφύγει. Έπρεπε να μειώσει την ροή του χρήματος με μικρή άνοδο των επιτοκίων σταδιακά ώστε να γίνει ένα ήπιο ξεφούσκωμα όμως δεν το έκανε έγκαιρα και τελικά το έκανε πολύ αργά.

Οι εποπτικές αρχές που ελέγχονταν από το Υπουργείο Οικονομικών δεν κάνανε τίποτα διότι βλέπανε τα κέρδη που έφερνε η ανάπτυξη και θεωρούσαν ότι οι προηγούμενες αποδόσεις εξασφάλιζαν και τις μελλοντικές.

Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί ένα τέτοιο σύστημα υψηλής εντροπίας και πολυπλοκότητας που τελικά καθίσταται μη ελεγχόμενο. Η δυναμική ήταν τέτοια ώστε όποιος έμπαινε ενάντια και στοιχημάτιζε εναντίον του θεωρείτο εχθρός της ανάπτυξης και συντρίβεται από το ίδιο το σύστημα.

όταν το σύστημα καταρρέει και δικαιώνονται αυτοί που το προέβλεψαν υπάρχει τέτοια μιζέρια που κανένας δεν τους δικαιώνει.

Μοιραία και πάλι θα αρχίσει η άνοδος, όμως αυτούς κανένας δεν τους θέλει γιατί θεωρούνται αντιαναπτυξιακοί.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Ιαν 15, 2016 12:15 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Το θέμα της μόχλευσης είναι μεν το χρήμα, αλλά στη τελική η αξία του χρήματος μεταβάλλεται. Έτσι σήμερα το χρήμα δεν μπορεί να επενδυθεί...Η μεταβολή των επιτοκίων δεν διορθώνει αυτή τη κατάσταση.
Πχ η αγορά σπιτιού την εποχή που οι αξίες πέφτουν...σημαίνει πέταμα χρημάτων. Θα μπορούσε κανείς να το δει σαν ευκαιρία; Όχι, ευκαιρία θα είναι όταν αγοράσεις πράγματα αξίας όταν ανεβαίνουν οι τιμές.
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
troian
Πρύτανης


Εγγραφή: 05 Ιαν 2011
Δημοσιεύσεις: 2267
Τόπος: ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Ιαν 15, 2016 6:39 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Η κρίση έχει υλικές βασεις και λόγω τις συνεχής μόχλευσης είχαμε κρίση υπερπαραγωγής ειδικά στον τομέα της κατασκευαστικής και συνάμα της κτηματαγοράς.

Bugman έγραψε:
Το θέμα της μόχλευσης είναι μεν το χρήμα, αλλά στη τελική η αξία του χρήματος μεταβάλλεται. Έτσι σήμερα το χρήμα δεν μπορεί να επενδυθεί...Η μεταβολή των επιτοκίων δεν διορθώνει αυτή τη κατάσταση.
Πχ η αγορά σπιτιού την εποχή που οι αξίες πέφτουν...σημαίνει πέταμα χρημάτων. Θα μπορούσε κανείς να το δει σαν ευκαιρία; Όχι, ευκαιρία θα είναι όταν αγοράσεις πράγματα αξίας όταν ανεβαίνουν οι τιμές.


Ω ναι αυτό ακριβώς είναι ευκαιρία για την ακρίβεια πρέπει να αγοράζεις στην κατώτατη τιμή και να πουλήσεις στην ανώτατη. Εσύ βέβαια έχεις στο νού σου όταν αρχίζουν να πέφτουν και όταν αρχίζουν να ανεβαίνουν εξού και μπερδεύεσαι.
_________________
μακεδονίτικα πουλιὰ λαλοῦν μακεδονίτικα
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
KOSTAS GIAVASOGLOU
Πρύτανης


Εγγραφή: 19 Ιούν 2011
Δημοσιεύσεις: 186

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιαν 16, 2016 12:29 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Είναι πολύ δύσκολο να πηγαίνεις αντίθετα σε ένα σύστημα το οποίο έχει μια ισχυρή φορά, αυτό είναι ανέφικτο ακόμη και αν βλέπεις ότι αυτό θα σκάσει. Έίναι όπως το αυτοκίνητο στην κατηφόρα, όταν αρχίσει να κινείται είναι εύκολο να το προλάβεις, όταν όμως η ροπή γίνει μεγαλύτερη δεν πιάνεται με τίποτα. Συνεπώς θα πρέπει τα ελεγκτικά όργανα να πιάνουν εν τη γεννέσει τέτοιες καταστάσεις και κυρίως να υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου.

Το φθηνό χρήμα ρέει, οι τράπεζες δίνουν δάνεια, με τα δάνεια αγοράζονται πάγια στοιχεία και ακίνητα, αυτό προκαλεί αύξηση της ζήτησης, η αύξηση της ζήτησης προκαλεί άνοδο των τιμών, η άνοδος των τιμών τραβάει και άλλους επενδυτές, ο καθένας σκέφτεται ότι η επένδυσή του που αγόρασε ακριβά θα ανέβει και άλλο κ.ο.κ.
Οι τράπεζες βλέπουν τα δάνεια να έρχονται σε κρίσιμη θέση σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια. Τι κάνουν; επειδή έχουν κέρδη και θέλουν να αυξήσουν και άλλο τις τιμές των μετοχών τους, συνεννοούνται με τις επενδυτικές και δημιουργούνται ομόλογα τα οποία αντικαθιστούν τα δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών και ωραιοποιούν αυτούς. τα ομόλογα αυτά είναι τα sumbprimes που αντικρύζονται με ενυπόθηκα δάνεια.

H κατάσταση αυτή δημιουργεί ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας , αύξηση του πλούτου ευμάρεια, αύξηση της κατανάλωσης και το σύστημα διογκώνεται από όλες τις πλευρές.

Τα ομόλογα φυλλορροούν, δεν πληρώνονται τα δάνεια γιατί πως να πληρωθεί το δάνειο που πήρε ο άνεργος, ο μετανάστης, ο σκύλος γιατί και αυτό έγινε, οι τράπεζες δεν τους έβλεπαν τους δανειολήπτες, τα έδιναν με καταστάσεις που προσκόμιζαν οι μεσίτες που ήταν και κομπιναδόροι και είχαν βγάλει τόσο που ζούσαν σαν εκατομμυριούχοι.

Πως να πληρώσει ο σκύλος επάνω στον οποίο βασίστηκε το ομόλογο;

Υπάρχει λοιπόν ένα ολόκληρο σύστημα μια ανάπτυξη απ' όλες τις πλευρές στον αέρα και αυτό διότι δεν υπάρχουν αξίες επάνω στις οποίες να βασιστεί, υπάρχει στην ουσία χρήμα πλασματικό άνευ αξίας. Μια ανάπτυξη χωρίς μέλλον που βασίζεται επάνω στην κατανάλωση.

Αυτό έσκασε και συμπαρέσυρε και αξίες πραγματικές

Και τι γίνεται τώρα; το ίδιο σύστημα ξαναδημιουργείται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα για να σκάσει ξανά.

Μέσα σε όλα αυτά την πληρώσαμε και εμείς που δεν είχαμε σχέση με αυτά αλλά είχαμε με άλλα. και την πληρώνουμε και θα την πληρώνουμε συνέχεια.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Ιαν 19, 2016 1:26 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Πάντα τη πληρώνει ο αδύναμος! Και εμείς ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε αδύναμοι. Διότι για να γίνεις δυνατός πρέπει να μπορείς και να υπάρχει το περιβάλλον το ανάλογο. Όταν το περιβάλλον δεν νοιάζεται για τους δυνατούς χάνουν όλοι. Δεν πάει μπροστά το κράτος με τους πολλούς εργάτες. Προφανώς θα τους στείλει αλλού! Πάει μπροστά μόνο με οραματιστές που βρήκαν ανθρώπους που έβλεπαν ότι με το ρίσκο, την επένδυση έρχεται το χρήμα.
Σήμερα ζούμε στο βασίλειο του παπλώματος. Όλα τα λεφτά από κάτω! Με αυτό το πάπλωμα δεν κάνουμε επενδύσεις! Πρέπει να βγουν τα λεφτά και να επενδυθούν! Να γίνουν συμφωνίες, εγώ τα λεφτά εσύ τη δουλειά! ή εμείς τα λεφτά εσείς τη δουλειά!
Δεν φτιαχνόταν πυραμίδα αν δεν υπήρχε Φαραώ! Ξαφνικά στα καλά καθούμενα δεν μαζεύεται κόσμος και κάνει επιχειρήσεις! Η έλλειψη λοιπόν είναι πρωτίστως έλλειψη επενδυτών. Τι πάει στραβά; Έχουμε κακούς επενδυτές. Γιατί;
Διότι στην Ελλάδα λεφτά έχουν οι κακοί επενδυτές, οι οποίοι έβγαλαν ευκαιριακά λεφτά! Δεν θα μας πείραζε και τώρα να κάνουν το ίδιο! Αλλά γιατί δεν γίνεται;
Διότι τώρα λείπουν και εκείνοι οι ξένοι που είχαν επενδύσει στην Ελλάδα και έσπρωχναν χρήμα, χωρίς να υπολογίσουν τους πονηρούς. Τώρα άντε να τους φέρεις πίσω...Πέταξε το πουλί.
Άρα είμαστε για τα μπάζα;
Ναι είμαστε! Ότι έμεινε από τα ασημικά θα το πάρουν και αυτό!
Και έτσι πάμε χαμένοι;
Όχι δεν πάμε απλά αν θέλαμε κάτι καλύτερο απλά δεν γίνεται! Θα μένουμε στην αδράνεια και θα λέμε για τους ελάχιστους που ευκαιριακά για δυο τρία χρόνια τα παίρνουν...και μετά ..τίποτα!
Και το τελικό ερώτημα: Αξίζουμε κάτι καλύτερο;
Φυσικά αξίζουμε όπως όλοι οι άνθρωποι πρέπει να κοιτάμε μπροστά...Ας διορθώσουμε τα λάθη μας και μετά θα δούμε επιτυχίες. Το ανάποδο δεν γίνεται!
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
KOSTAS GIAVASOGLOU
Πρύτανης


Εγγραφή: 19 Ιούν 2011
Δημοσιεύσεις: 186

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Ιαν 19, 2016 11:12 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

όταν δεν παράγεις και έχεις δανειστεί δεν έχεις να πληρώσεις την αποπληρωμή του δανείου και τότε σου παίρνουν τα πάγια. Αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα η οποία δεν έχει οργάνωση και παραγωγική βάση

όλα τα μνημόνια που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις οδηγούν στην ύφεση, και η ύφεση σε καταστροφή των παραγωγικών δομών, η καταστροφή των παραγωγικών δομών οδηγεί σε πτώση της παραγωγής, και ανταγωνιστικότητας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω πτώση του βιοτικού επιπέδου και αδυναμία αποπληρωμής των δανείων.

Μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται, μείωση τα σπάταλου και αντιπαραγωγικού κράτους δεν γίνεται, και τελικά θα μας πάρουν τα πάγια μέσω του ταμείου αποκρατικοποίησεων κινητά, ακίνητα, πετρέλαια κλπ.

Η κυβέρνηση συνεχώς υποχωρεί και δίνει δίνει και οι δανειστές όλο ζητάνε ζητάνε, στο τέλος θα κερδίσουν οι δανειστές οι οποίοι θα πάρουν μια χώρα ολόκληρη σε τιμή ευκαιρίας.


Έχει επεξεργασθεί απο τον/την KOSTAS GIAVASOGLOU στις Τετ Ιαν 10, 2018 10:17 pm, επεξεργάσθηκε 1 φορά συνολικά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
spyros
Πρύτανης


Εγγραφή: 21 Αύγ 2008
Δημοσιεύσεις: 3896
Τόπος: Μακεδονία

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Ιαν 19, 2016 11:28 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Ηδη εχουν παρει τις τραπεζες τσαμπα.
Ειχα 4500 μετοχες εθνικης τις οποιες σε βαθος 4ετιας ειχα αγορασει περιπου για 6000 €.
Πριν τα Χριστουγεννα η κυβερνηση δωρισε σε ξενες τραπεζες μετοχες (και) της εθνικης με 0.02€ ! Ταυτοχρονα εκανε σπλιτ 15:1 στις δικες μας. Ετσι σε μια νυχτα βρεθηκα με 300 μετοχες (4500:15=300) αξιας 300*0.25=75€!

Φυσικα αυτο δεν προβληθηκε απο κανενα μμε διοτι εμεις οι κατοχοι μετοχων ειμαστε οι υποπτοι κεφαλαιοκρατες και παλιοκαπιταλιστες και επειδη η (καθε) κυβερνηση εχει τους τροπους της να κρυβει τις βρωμιες της.
Στην προκειμενη η βρωμια της ξεπερασε και τα ορια της εθνικης προδοσιας. Δε μπορει να ξεπουλα ετσι τους πολιτες της δινοντας τους ως τροφη στους διεθνεις μεγαλοκαρχαριες. Ομως, η πρωτη φορα αρστερα, το εκανε και αυτο.
_________________
Μανή, Θεκέλ, Φάρες.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
troian
Πρύτανης


Εγγραφή: 05 Ιαν 2011
Δημοσιεύσεις: 2267
Τόπος: ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Ιαν 20, 2016 8:28 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Νομίζω στην ανταγωνιστικότητα έχουμε ανεβεί Κώστας.

Σπύρο δεν μπορούσες να αγοράσεις;
_________________
μακεδονίτικα πουλιὰ λαλοῦν μακεδονίτικα
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
spyros
Πρύτανης


Εγγραφή: 21 Αύγ 2008
Δημοσιεύσεις: 3896
Τόπος: Μακεδονία

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Ιαν 20, 2016 9:57 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Οχι. Η τιμη 0.02€/μετοχη ηταν μονο για συγκεκριμενες ξενες τραπεζες. Εμας μας εδωσε την δυνατοτητα να αγορασουμε με 0.30€/μετοχη και μονο επειδη ειμαστε ηδη μετοχοι. Αυτη τη στιγμη η μετοχη παιζει στα 0.25€. Θα επρεπε λογικα να αγορασω, αλλα ..:
1. Ηδη ξενα κεντρα κατεχουν τεραστια ποσοτητα μετοχων με 0.02€ οποτε και 0.03€ να πεσει εγω θα χανω κατα 90% ενω αυτοι θα κερδιζουν κατα 50%
2. Η εκλογη Μητσοτακη και η διθυραμβικη στηριξη του απο την Δυση για εμενα προεξοφλει πιθανοτατη πολιτικη ασταθεια και πτωση της κυβερνησης, δηλαδη ακομα μεγαλυτερη κατρακυλα των μετοχων..

Μην το ψαχνεις. Οσο προσπαθεις να λειτουργησεις ορθολογικα, τοσο περισσοτερο χαος βιωνεις..

Πιστευω οτι η κυβερνηση Τσιπρα ειναι μακραν η χειροτερη κυβερνηση που θα μπορουσε ποτε να ειχε η Ελλαδα. Μπαχαλο και σκατα παντου, ενα πραμα..
_________________
Μανή, Θεκέλ, Φάρες.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
iason
Πρύτανης


Εγγραφή: 01 Ιούν 2003
Δημοσιεύσεις: 4108
Τόπος: (Γ)Ελλάς

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Ιαν 20, 2016 12:15 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

spyros έγραψε:
Ηδη εχουν παρει τις τραπεζες τσαμπα.
Ειχα 4500 μετοχες εθνικης τις οποιες σε βαθος 4ετιας ειχα αγορασει περιπου για 6000 €.
Πριν τα Χριστουγεννα η κυβερνηση δωρισε σε ξενες τραπεζες μετοχες (και) της εθνικης με 0.02€ ! Ταυτοχρονα εκανε σπλιτ 15:1 στις δικες μας. Ετσι σε μια νυχτα βρεθηκα με 300 μετοχες (4500:15=300) αξιας 300*0.25=75€!


Δεν δικαιούσαι να παραπονιέσαι. Καθόλου δεν το δικαιούσαι. Έπαιξες κι έχασες. Από την αρχή το ήξερες!

Twisted Evil

Τα σκατά των άλλων μας ενοχλούν, τα δικά μας... όχι. Wink
_________________
-Κάθε λόγος μπορεί να έχει αντίλογο. Κάθε αντίλογος πρέπει να έχει λόγο.
-Εγέμισεν ο ουρανός πετούμενους γαϊδάρους.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center