Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ
Μετάβαση στη σελίδα Προηγούμενο  1, 2
 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Ξένα έργα
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 5:47 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΝΑΥΤΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ

Η ταξιδιωτική ναυτία είναι "ένα κενό του στομάχου",λέει η Κινέζικη ιατρική.Όταν ταξιδεύουμε με κάποιο μεταφορικό μέσο,οι πατούσες μας απομακρύνονται από το πάτωμα.Λοιπόν,κάτω από το πόδι αρχίζει ο μεσημβρινός των Νεφρών,που " τρέφεται" από τις δονήσεις της γης αν τον χωρίσουμε απ'αυτήν, "εκνευρίζεται" και κάνει εμετό τις συγκινήσεις που του προκαλούμε.Η κακή του κατάσταση χαλάει την ισορροπία του συνεπιβάτη του,του μεσημβρινού της Χοληδόχου Κύστης,που αρχίζει κι αυτή να κάνει εμετό το κενό μέσα στο οποίο την βύθισαν.
Όσοι δε ενδιαφέρεστε για την Ασιατική άποψη,μάθετε ότι τα νεφρά είναι "οι πόρτες του στομάχου".

ΝΑΥΤΙΑ

Στην Ασία,"ναυτία:το να γεμίζεις μια λεκάνη αθόρυβα",γιατί η ναυτία συμβαίνει μέσα στο κεφάλι. "Πονάει η καρδιά μας,έχουμε "ανάγκη να κάνουμε εμετό δίχως να κάνουμε εμετό".

Στην καθημερινή γλώσσα μας λέμε: " Όταν βλέπω το τάδε πράγμα(ή όταν ακούω,ή όταν διαβάζω κάτι τέτοιο) με πιάνει ναυτία". Έχει πληγωθεί η ψυχή.Ευαίσθητη,ευσυγκίνητη,προσπαθεί ν'αντέξει,νοιώθει την ανάγκη να κάνει εμετό για να βγάλει αυτό που την πλήγωσε ,δεν το κάνει,αλλά το αντικαθιστά μ'ένα ξέσπασμα του χαρακτήρα που το αποδεσμεύει.Εδώ κινδυνεύει ο μεσημβρινός της Χοληδόχου Κύστης ,ο εσωτερικός ζήλος δεν έχει σωστή δόση,είναι παρά πολύ βίαιος και δεν αντέχει τα σοκ που προκαλούνται από τους άλλους.

Οι ναυτίες έρχονται επίσης και από μια κόπωση που παράγει ένα σφίξιμο δίχως να προσπαθήσει να απελευθερωθεί,διότι η προσπάθεια θα ήταν πάρα πολύ μεγάλη γι'αυτή την κατάσταση κόπωσης.Πρέπει να μάθει ν'ακούει δίχως να καταγράφει,όταν τα λόγια είναι "εμέσιμα",αν διεισδύσουν στ'αυτιά.Αν τα αφήσει στην πόρτα,δεν θα κουράσουν και οι ναυτίες δεν θα συμβούν.
Η γενναιοδωρία,η απλοχεριά στις ιδέες και στα γεγονότα μπροστά στα οποία είμαστε θεατές,αφήνουν την ευαισθησία σε ειρήνη κι ανοίγουν την διάκριση.Και τότε,αντίο ναυτίες !


ΝΕΥΡΑ

Τα άρρωστα νεύρα είναι διαταραχές της ζωτικότητας που προκλήθηκαν από τα συναισθήματα: χαρά,οργή,άγχος,θλίψη,φόβο.Εξασθενίζουν ή παγώνουν από τις σιγκινήσεις,αλλά επίσης μπορούν και να μαλώσουν,να πάθουν φλεγμονή ή να περάσουν στην οργή.

Δεν είναι εύκολο να είσαι κύριος των νεύρων σου,όταν είσαι υπερευαίσθητος,σαν να σ'έχουν γδάρει ζωντανό.Κι ωστόσο,η κατάσταση τους εξαρτάται από τον μεσημβρινό των Νεφρών,που κατασκευάζει την σωματική ρώμη και που είναι "η αποθήκη της αναπαραγωγικής ενέργειας(σπέρμα)".

Το να είσαι άρρωστος απ'τα νεύρα σου,σε καθιστά στείρο.Ο εγκέφαλος,σωματικά.ηθικά ή νοητικά και τα νεύρα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, το ένα δε, διατάσσει το άλλο.Πρόκειται για μια ανισορροπία που θεραπεύεται δύσκολα,γιατί οι νεφροί φέρουν την κληρονομικότητα.Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να χαμηλώσουμε τα χέρια.Πρέπει να επιτεθούμε στο πρόβλημα δια του αυτοελέγχου που μας κάνει να αποφύγουμε την κατάθλιψη και την υπερδιέγερση.Τούτο είναι απαραίτητο για όποιον θέλει να πάει μακριά.


ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ

Οι νευραλγίες δίνουν πόνους τόσο έντονους,ώστε μας εμποδίζουν να κάνουμε το ό,τιδήποτε.Ο ασθενής σκληραίνει,κλείνεται,δεν σκέφτεται πια τίποτε.Οι νευραλγίες παρεμβαίνουν σε φύσεις που έχουν μια αδυναμία ψυχική,σωματική ή καρδιακή,σε στιγμές αποθάρρυνσης.Ο ασθενής δημιουργεί τον πόνο του,φοβάται.Επιθυμίες που δεν πραγματοποιήθηκαν,μερικές φορές δε καπρίτσια,προκαλούν μια απελπισία δίχως σχέση με την πραγματικότητα ,η οποία όμως,πάνω σε μια αδύναμη φύση,προκαλεί νευραλγίες που καθιστάνται το αίτιο του πόνου.Μπορούν να είναι:

- Οσφυϊκές νευραλγίες,λόγω πίκρας μέσα στην οποία απομονώνεται ο άνθρωπος αρνούμενος τους άλλους.

- Νευραλγίες προσώπου,λόγω ευσυγκινησίας,συναισθημάτων που πληγώθηκαν ζωηρά(λόγω ενός μικροπταίσματος) και οι οποίες παίρνουν φωτιά.

- Νευραλγίες του διαφράγματος,λόγω του πλου της ζωής που προκαλεί φουσκοθαλασσιές στην καρδιά,κι επειδή το άτομο αυτό δεν ξέρει πως να ταξιδεύει σε φουσκωμένη θάλασσα,παθαίνει νευραλγία.Η νευραλγία επιβάλλει την παρουσία της,αυτός δε,είναι και ο καλύτερος λόγος για να μην μπορείς να πάρεις μια απόφαση.

"¶στε τον,σήμερα έχει τα νεύρα του",και "πώς θέλετε να κάνετε κάτι,αφού υποφέρει τόσο πολύ;".Και η νευραλγία κέρδισε την πρώτη θέση.


ΝΕΥΡΑΣΘΕΝΕΙΑ

Κατά την διάρκεια των κρίσεων του,ο νευρασθενικός παραμένει μόνος,κλεισμένος στο δωμάτιο του,με τα παράθυρα κλειστά,αποκλείει τον εαυτό του από τον κόσμο,φοβάται τους ανθρώπους,αναζητά την ολική σιγή,μένει ξαπλωμένος.Δεν τρέφεται ή τρέφεται ελάχιστα.

Μετά από μερικές μέρες,σηκώνεται,ανοίγει τα παράθυρα του,αναλαμβάνει την ζωή του και ξαναγίνεται φυσιολογικός,αλλά όμως,όλοι βλέπουν ότι "έχασε το γέλιο του",κατ' αυτη την περίοδο.Η νευρασθένεια είναι ένα είδους κατάθλιψης,είναι μια ασθένεια κατά την διάρκεια της οποίας ο εγκέφαλος είναι και τα νεύρα έχουν εξασθενίσει,γιατί η ζωτικότητα είναι ελλατωματική.
Η Κινέζικη ιατρική συνιστά, "να χρησιμοποιήσουμε την δυσαρέσκεια προς τον εαυτό,προκειμένου να διαλύσουμε την ασθένεια ή τον φόβο για να την νικήσουμε".


ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ

Το πνεύμα είναι ταραγμένο και λησμονεί ότι η ενέργεια βρίσκεται σε κατάπτωση.Αυτή η κατάσταση δίνει:φόβο,ευσυγκινησία,θλίψη,υπερβολικές μεταμέλειες.Έχετε χάσει την θέληση σας και δεν ελέγχετε τον εαυτό σας πλέον,όπως κάνει ο οδηγός που σκέφτεται τα προβλήματα του και ξεχνά ότι οδηγεί το αυτοκίνητο του,παρ'όλο που κρατάει στα χέρια του το τιμόνι,τρέμοντας διανοητικά,γιατί οι σκέψεις του είναι χαμένες μέσα στους καπνούς μιας ευαισθησίας που ξέσπασε.

Προσέξτε αυτού του είδους τις κρίσεις.Αν δεν τις σταματήσετε ξαναπαίρνοντας την θέληση σας στα χέρια σας,αμέσως μόλις εμφανιστούν,θ'αρχίσουν ν'αυξάνονται.Όπως λέγεται στην Κίνα: "Όταν χοροπηδάει το μικρό γουρουνάκι,εντάξει,όταν όμως αρχίσει να χοροπηδάει το χοντρό..."


ΝΕΦΡΑ

Ο αυταρχισμός,η υπερβολή των αποφάσεων,της ζωτικότητας,της πανουργίας,η ανάγκη να σηκώνεσαι ένω μόλις έχει καθίσει,το να μην μπορείς να τρως,ενώ ταυτόχρονα πεινάς,ο εμετός,όλα αυτά είναι σημάδια ενός μεσημβρινού των Νεφρών του οποίου τα κύματα είναι υπερβολικά ισχυρά.

Η αναποφασιστικότητα,το σύμπλεγμα κατωτερότητας και αποτυχίας,η έλλειψη εξουσίας,ο φόβος.η αδυναμία,η επιθυμία να κλείνεις την πόρτα σου και να μένεις μόνος,οι εσφαλμένες ιδέες,η απελπισία,ο συγκεχυμένος και τρεμαμένος λόγος,το άσθμα,η κλειστοφοβία,η γκριζόμαυρη όψη του προσώπου,όλα αυτά δείχνουν πως αυτός ο μεσημβρινός έχει ανεπαρκή κύματα.
Λέγεται: "Τούτος εδώ έχει γερά νεφρά".Η Κινέζικη ιατρική το επιβεβαιώνει: Αυτός ο μεσημβρινός είναι "ο υπουργός που κατασκευάζει την ρώμη",δίνει τον τόνο.Είναι ο "κύριος των νεύρων".

Είναι φορτισμένος με την κληρονομικότητα του κάθε ατόμου.Είναι ο κάτοχος της σεξουαλικής ενέργειας,αυτής που εμψυχώνει τη ζωή κι επιτρέπει την δημιουργία.Δρα επί των μαλλιών,των σεξουαλικών οργάνων,της πλάτης,των αυτιών.Ο φόβος φρενάρει την καλή λειτουργία των νεφρών,οι συγκινήσεις,το ψύχος,δρουν επάνω του.

Όταν είναι σε καλή κατάσταση,δίνει μια απόφαση και μια βούληση που βλέπουν αμέσως τα υπέρ και τα κατά,δίνει επίσης οξυδέρκεια,γοητεία,ενθουσιασμό,μια έλλονη βούληση,ψυχή αρχηγού.Σκεφτείτε τα νεφρά σας αποφεύγοντας να τα αφήσετε να προσβληθούν από το ψύχος,χρησιμοποιώντας κινήσεις που γίνονται με βαρύτητα,πίνοντας στις πέντε το απόγευμα...αν θέλετε να γοητεύσετε και να νοιώθετε πως είστε "γερά νεφρά".


ΝΕΦΡΙΤΙΦΑ

Η νεφρίτιδα είναι μια φλεγμονή των νεφρών.Επέρχεται μετά από μια διέγερση όπου ο χαρακτήρας αποδείχθηκε πολύ χολερικός,ευαίσθητος,παρασυρμένος,αφομοίωσε άσχημα τα πράγματα,ένοιωσε αδύναμος δίχως να γεύεται πια τις ομορφιές της ζωής.Μπλοκάρισε την κατανόηση του.Έπαθαν φλεγμονή.Η ασθένεια θα σβήσει αργά αργά,όταν επανέλθει η εσωτερική ηρεμία.Βλέπε και την λέξη "φλεγμονή".



ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ

Με την νοσταλγία,ταξιδεύει κανείς μέσα σε παχιά ομίχλη,όπου πλέει μακριά από την πραγματικότητα των πραγμάτων,εκτός χρόνου,έρμαιο των επιθυμιών και των ενστίκτων του.Η κατάσταση μπορεί ν'αλλάξει και να καταπραϋνθεί με την την προυπόθεση ό,τι δεν θα μας γίνει μανία για να καταφεύγουμε σ'αυτήν,όπως καταφεύγουμε στα ναρκωτικά.


ΝΤΕΛΙΡΙΟ

Το ντελίριο είναι ένα είδους κρίσης τρέλας με μηρυκασμούς εσφαλμένων και έμμονων ιδεών όπου ο ασθενής αρνείται να τις αλλάξει.Οικρίσεις συνοδεύονται από φόβο,από λήθη,από κατάθλιψη,από "εκατό κοπώσεις",αλλά επίσης και από ταραχή και υπερβολικά εξημμένους λόγους.

Η φύση αναστατώνεται εύκολα για ένα τίποτε,λησμονεί.Η μνήμη είναι σε σύγχυση.Η ψυχή πονά,είναι φτωχή,ανισόρροπη,κι επικοινωνεί άσχημα με το συνειδητό.Αυτή η ασθένεια μας κάνει ν'αγγίξουμε με το δάκτυλο τις βλάβες που προκαλούνται από τις εσφαλμένες ιδέες μέσα στις οποίες το συνειδητό κρατά αιχμάλωτη την ψυχή,δίχως να μπορούμε να παρέμβουμε συνειδητά,μιας και η πνευματική ενέργεια δεν έχει πλέον δικαιώματα.

Ο μεσημβρινός του Λεπτού Εντέρου είναι πολύ άρρωστος.Αντλεί ενέργεια και δυνάμεις μέσα από έναν νωτιαίο μυελό που δεν είναι υγιής.Εμείς ,που με τις πράξεις και τις σκέψεις μας καλλιεργούμε τον νωτιαίο μυελό και εκλεπτύνουμε τα αγγεία που τον διατρέχουν.Από ζωή σε ζωή,τον βαραίνουμε,τον ακρωτηριάζουμε ή τον μεταμορφώνουμε κάνοντας τον λαμπερό.Είναι επικίνδυνο "να κόψουμε τις επαφές με τον ουρανό".


ΝΤΙΠΟΥΙΤΡΕΝ (νόσος του)

Τα προβλήματα στην παλάμη των χεριών εκφράζουν την ανάγκη να μείνει το άτομο μόνο,στον δικό του εσωτερικό λαβύρινθο.Αυτή η ασθένεια φτάνει με μια αποθάρρυνση και με μια απελπισία,που εκφράζονται με εξανθήματα,με ιδρψμένα χέρια ή με σκληρές μπάλες που εμποδίζουν το άτομο να εργαστεί και να σφίξει το χέρι των άλλων.


ΝΤΡΟΠΑΛΟΤΗΤΑ

Το να οπισθοδρομείς μπροστά στον αγώνα της ζωής,το να παραιτείσαι απ'τα πράγματα πριν καν δοκιμάσεις,το να φοβάσαι τους ανθρώπους που δεν γνωρίζεις,όλα αυτά είναι μια μορφή άγχους που προκαλείται από την ντροπαλότητα.
Το να κάνεις κάθε μέρα το ίδιο πράγμα και κατά τον ίδιο τρόπο,το να αποκτάς συνήθειες,να δρας με ηρεμία,όλα αυτά ενισχύουν τον μεσημβρινό της Καρδιάς.Αυτός συχνά βρίσκεται σε αδυναμία λόγω του συντρόφου του,του μεσημβρινού της Χοληδόχου Κύστης,που τον καταπιέζει μέσω κρίσεων νευρικής οξυθυμίας που εναλλάσσονται με τον λεμφατισμό.


ΝΥΧΙΑ

Μέσα στα νύχια αντανακλάται η κατάσταση της ζωτικής ενέργειας.Τα "τρώμε",αν δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε κι'αν η ζωή μας υποχρεώνει να υποταχθούμε.Σπάνε,εάν η ζωτικότητα είναι ακανόνιστη κι'αν έχουμε πτώση της ισχύος,έχουν άσχημη μορφή,εάν η δύναμη δεν αντιλαμβάνεται κάποιο νόημα της ζωής.Είναι μαλακά,αν αρχίζει να μας καταλαμβάνει η κόπωση.

Η Κινέζικη ιατρική διδάσκει: " Ο Μεσημβρινός του Ήπατος ανθίζει μέσα στα νύχια".Εξετάζοντας τα θα κάνετε πολύ καλή διάγνωση για την κατάσταση αυτού του Μεσημβρινού,του οποίου τα κύματα διανέμουν τις βιταμίνες που συντηρούν την τονικότητα της ζωτικής ενέργειας.


ΟΓΚΟΙ

Η Κινέζικη ιατρική έχει πολύ όμορφες εικόνες για να περιγράψει τους όγκους.Τους αποκαλεί:" Μεταξωτό σακούλι","δίκτυο των φουσκωμένων αγγείων",μυς δίχως κόκαλα","σάκο".Ο όγκος είναι μια συσσώρευση ζωτικότητας που έχει μπλοκαριστεί,έχει σχηματιστεί από κάποια εσωτερική θλίψη,που το άτομο δεν μπορεί να την εκφράσει:Η διανοητική πνοή την οποία διαθέτει,δεν είναι αρκετά ισχυρή για να κάνει αυτή την συσσώρευση να εξαφανιστεί.Κάυε ον θα έπρεπε να είναι ικανό να διαλύσει κάθε τι που έχει γίνει κόμπος.
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 5:48 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΟΙΔΗΜΑ

Η συγκινησιακή ευαισθησία,αυτή που φοβάται κι απελπίζεται,γεννά νερό,κάνει να πρηστεί το σώμα και σιγά σιγά το δηλητηριάζει.Αυτό το νερό είαι περισσότερο ψυχικό παρά φυσικό,άρα είναι δύσκολο να το διώξουμε.

Γιατί τόση απελπισία;Δεν είναι καλά να βλέπουμε τα πράγματα κάνοντας τα να χοντρύνουν.Δεν έχουν τη σημασία που τους αποδίδουμε.Ανεβείτε σ'ένα μεγαλύτερο ύψος(στο ύψος του Πύργου του ¶ϊφελ ή κάποιας σύγχρονης πολυκατοικίας)κι έπειτα κοιτάξτε τα αυτοκίνητα να τρέχουν στο δρόμο:Θα έλεγε κανείς πως μοιάζουν με παιδικά παιχνίδια.Και σκεφτείτε ,πως αν ετενίζετε την ζωή όπως αυτά τα αντικείμενα όταν τα βλέπετε από ψηλά,το οίδημα σας σιγά σιγά θα εξαφανιστεί.Είναι αυτό που αποκαλούμε: "Να φιλοσοφήσεις τη ζωή".


ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ

Ο οισοφάγος συστέλλεται όταν δεν μπορεί πια να καταπιεί ένα κομμάτι της ζωής ,συσπάται λόγω φόβου κι αγωνίας ή πίκρας,όταν οι επιθυμίες δεν πραγματοποιούνται,πυρακτώνεται μετά από συγκινησιακές κρίσεις που έχουν αγγίξει την ευαισθησία του προς την αρμονία.

Πονάει,όταν η απελπισία του δεν βρίσκει πια γέφυρα για να ξεφύγει ή όταν δεν μπορεί πια να επιλύσει τα προβλήματα του.Η συνείδηση ταράσσεται:Μ'αυτή πρέπει να ασχοληθεί ο ασθενής.Ξαναβρίσκει εκεί τάξη κοιτάζοντας την ζωή κατά πρόσωπο κι όχι παραμερίζοντας αυτό που δεν θέλει να βλέπει.

Το καλό φάρμακο είναι να χαλαρώσεις και να επιλέξεις ένα ζεστό,ήρεμο,φιλικό χέρι που χαλαρώνει τους σπασμούς και βοηθάει την βάρκα του εαυτού να διασχίσει τον στρόβιλο του ποταμού της ζωής.Μπορείτε επίσης να βάλετε το χέρι σας ή κάποιο αντικείμενο από κεχριμπάρι,πάνω στον εισοφάγο.Το κεχριμπάρι,συλλαμβάνει τα κακά κύματα,ανακουφίζει,θέτει και πάλι τάξη,μόλις τελειώσει η εργασία,το κεχριμπάρι πρέπει να πλυθεί με νερό για να παραμείνει φορτισμένο.


ΟΚΝΗΡΙΑ

Ο οκνηρός κουράζεται με την σκέψη πως θα κάνει κάτι.Η Κινέζικη ιατρική θεωρεί αυτήν την κατάσταση ως ασθένεια:Δείχνει έλλειψη επιθυμίας για τη ζωή ,ένα άφημα,η νευρική ένταση δεν έχει θάρρος.Εδώ έχει ελλείψεις ο μεσημβρινός της Χοληδόχου Κύστης του οποίου τα κύματα είναι φτωχά και σε μικρή ποσότητα.Λειτουργώντας σε συμβίωση με τον μεσημβρινό των Πνευμόνων,φτωχαίνει τις ικανότητες αυτού του υπουργού των ανταλλαγών,που δεν θέλει πλέον ούτε να δώσει,ούτε να πάρει.

Λέγεται: "Τα χέρια του πιάσανε αράχνες",όταν κάποιος δεν θέλει να εργαστεί...Κι ακριβώς σ'αυτό το σημείο η Κινέζικη ιατρική έχει ένα σημείο βελονισμού που ονομάζεται "ανάκτορο των κοπώσεων".Πρέπει,τέλος πάντων,να θεραπεύσουμε και τα δυο.


ΟΜΦΑΛΟΣ

Αν κάποια μέρα ο ομφαλός σας προκαλέσει πόνο ανακαλεί στην τάξη:Γιατί να προστατεύετε τόσο τον εαυτό σας και ν'ασχολείστε υπερβολικά μαζί του;Κάντε του κάποιες χαρές,χαϊδεψτε τον για να τον ενθαρρύνετε,αλλά φροντίστε να μην γίνει ο στόχος της ζωή σας.Οι πόνοι γύρω από τον ομφαλό εκφράζουν τα βάσανα που επιβάλλει η ζωή στον εαυτό..Προσοχή να μην γίνετε ομφαλοσκόποι.


ΟΡΘΟΚΟΛΙΤΙΔΑ

Η ορθοκολίτιδα είναι μια ταυτόχρονη φλεγμονή του ορθού και της τελικής μοίρας του παχέως εντέερου.Αυτή η κατάσταση εκφράζει μια μεγάλη εσωτερική θλίψη που φλέγει τον "υπουργό των μεταδόσεων και των ατραπών".

Η ευαίσθητη ψυχή πληγώθηκε στην ευαισθησία της,εκδηλώνει την ευαισθησία της με δάκρια αίματος,όταν η αρθοκολίτιδα καταστεί αιμορραγική.Η χροιά φτάνει σε μια "Υπέρτατη Λευκότητα",λέει το σημείο που αγγίζειο βελονιστής για να περιθάλψει την αιμορραγία και να καταπολεμήσει την ψυχική κόπωση,το άτομο είναι "κοντα στα δάκρια".λέει το σημείο που τονώνει και ξαναδίνει την παρόρμηση προς την ζωή και τους άλλους.

Το δάκρυ είναι εσωτερικό:Ο ασθενής έθεσε τέλος στις χαρές του,τις οποίες δεν βλέπει πλέον,αυτοτιμωρείται,θέτει μόνος του απαγορεύσεις στον εαυτό του,αυτοακινητοποιείται "φλέγοντας" μια πόρτα εξόδου(πρωκτός),δεν χωνεύει μια δοκιμασία και το αίμα εξέρχεται επαναστατικά.Θα ήταν προτιμότερο να ηρεμήσει ο ασθενής τις επιθυμίες του,να αποδεχθεί τους σταυρούς της ζωής μάλλον,παρά να αυτοκρωτηριάζεται και να τίθεται μόνος του πάνω στον σταυρό.


ΟΣΦΡΗΣΗ

Το κόκαλο της μύτης,το ηθμοειδές,απαρτίζεται από δυο πολύ λεπτά φύλλα που είναι κολλημένα κάθετα,τα οποία λαμβάνουν τον αέρα που διεισδύει από τα ρουθούνια.Η πρόσληψη των οσμών δίνεται από ένα νεύρο που ξεπροβάλλει από τον πρόσθιο λοβό του εγκεφάλου και που καταλήγει σ'ένα εξόγκωμα στον οσφρητικό βολβό.

Εγκέφαλος και οσμή συνδέονται στενά.

Μια αμφιβολία,μια απελπισία για το περιβάλλον μέσα στο οποίο δρούμε,μια αποθάρρυνση που δόθηκε από μια βαθιά δυσφορία λόγω ελάχιστα αρμονικών ανταλλαγών με τους άλλους,αρκεί στο νεύρο για να συσπαστεί,η όσφρηση χάνεται,ο οσφρητικός βολβός δεν έχει δύναμη.

Αν ένας καλός τρόπος διαβιώσεως,μια αίσθηση ιεραρχίας δεν τηρούνται μέσα στο περιβάλλον το οποίο δεν μπορούμε πλέον να νοιώσουμε,η όσφρηση απαντά με το να απομονωθεί και το εσωτερικό της μύτης αναπνέει,αλλά δεν προσλαμβάνει πλέον τίποτε.
Η έλλειψη οσφρήσεως κατά τη γέννηση συχνά είναι η συνέχιση μιας ιστορίας περασμένης ζωής.Όμως συμβαίνει να υπάρχει τότε που μια αντιστάθμιση.Ο εγκέφαλος είναι πιο δυνατός,η φαντασία είναι πλούσια,οι συνειρμοί είναι έξοχοι,η συγκέντρωση είναι καλύτερη από το φυσιολογικό.Γιατί να βοηθήσουμε έναν τέτοιο άνθρωπο να ξαναβρεί την όσφρηση του; Θα έχανε την αξία του εγκεφάλου του.Ο καθένας είναι κύριος του εαυτού του και τον χρησιμοποιεί όπως θέλει.


ΟΣΦΥΪΚΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΟΙ

Πάνω σε κάθε σπόνδυλο της σπονδυλικής στήλης,η Κινεζική παράδοση θέτει ένα σημείου βελονισμού που αντιστοιχεί σε έναν Μεσημβρινό ή σε ένα μέλος του σώματος: Οι πέντε οσφυϊκοί σπόνδυλοι βρίσκονται πάνω από το ιερόν οστούν.Παίζουν σημαντικό ρόλο και οι διαταραχές τους μας κάνουν να υποφέρουμε πολύ.

Περιθάλπουμε ως εξής:

Πέμπτος οσφυϊκός : Την χλιδή (είτε ως προς την ενδυμασία,την διατροφή,την νόηση ή την σάρκα), κάθε ένστικτο ηδονής,απορύθμισης,που είτε το εμποδίζουμε,είτε το αφήνουμε να πορευθεί ελεύθερα ,την περιφρόνηση,την απουσία ελέους,την δυσαρέσκεια,την πικρία,την νευρική ένταση ,την κατάθλιψη λόγω εξαντλήσεως.

Τέταρτος οσφυϊκός : Την ανάγκη να δώσουμε μια κλωτσιά σε κάποιον ή σε κάτι,την άρνηση της υποταγής,την πικρία που οφείλεται σε μια κακή αφομοίωση ενός εξωτερικού περιστατικού,την πληγωμένη ευαίσθητη ψυχή,την δυσκολία προσεγγίσεως των πραγματοτήτων της ζωής,τον φόβο.

Τρίτος οσφυΪκός : Το συναίσθημα αδυναμίας που μπλοκάρει την ανάγκη να δώσουμε μια κλωτσιά σε κάποιον,την άρνηση επικοινωνίας,την έλλειψη επιθυμίας για ζωή, την ανάγκη να απομονωθούμε από τον κόσμο,την συγκινησιακή ευαισθησία που ασθενεί συναισθηματικά λόγω αποθαρρύνσεως,την ντροπαλότητα που παραλύει,τα συναισθήματα ενοχής.

Δεύτερος οσφυϊκός : Την άρνηση της υποταγής που συνοδεύεται από συναίσθημα αδυναμίας,την καταπιεσμένη οργή και την καταπιεσμένη αμφιβολία,την πικρία,την ντροπαλότητα που καταπνίγει τις επιθυμίες και το πνεύμα,την θλίψη,τις συγκινησιακές κρίσεις που οφείλονται στην απογοήτευση και που μπορούν να φθάσουν ως τις διανοητικές διαταραχές.

Πρώτος οσφυϊκός : Το συναίσθημα αδυναμίας με το οποίο προσκολλάται στην καρδιά μας μια απελπισία,την αγωνία που υπερμεγεθύνει τις έγνοιες,τον φόβο,την απελπισία,την καταπιεσμένη οργή,την νεύρωση που οφείλεται σε έμμονες ιδέες,την αδράνεια μπροστά σε κάποια πράγματα.

Οι πόνοι ,τα περαστικά μπλοκαρίσματα του κάθε συγκεκριμένου οσφυϊκού σπόνδυλου,έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο αίτιο.Έχουν πάντοτε στη βάση τους ένα συναίσθημα αδυναμίας και πικρίας ανάμικτο με ναυτίες μέσα στις οποίες έχουμε κολλήσει με μια απελπισία στην καρδιά.Α,αν μπορούσαμε να δώσουμε μια κλωτσιά σε κάποιον ή σε κάτι...

Η σκέψη κινητοποιεί μια ολόκληρη στρατιά που συσσωρεύεται πάνω στον αντίστοιχο οσφυϊκό σπόνδυλο και εγκαθίσταται εκεί για να δώσει την κλωτσιά.Έται,κολλημένοι ο ένας δίπλα στον άλλον,οι κινητοποιημένοι "στρατιώτες " περιμένουν πάνω στο νεύρο που βγαίνει από την ακανθώδη απόφυση.Βρίσκονται εκεί, αλλά καμιά εντολή δεν δίνεται,είτε για να κινηθούν και να δώσουν μια γερή κλωτσιά,είτε για να διαλυθούν και να εγκαταλείψουν την μάχη.Πολύ καλά πειθαρχημένοι ,οι στρατιώτες αυτοί δεν κινούνται και γίνονται πέτρες,παραλύουν τις κινήσεις του οσφυΪκού σπονδύλου.Δεν ακούν τις κραυγές του πόνου,ούτε τις γεμάτες ,νευρική αναταραχή,σκέψεις που στερούνται λογικής.

Όπως έχει συμβεί σε πάμπολλους ανθρώπους,βρέθηκα ένα βράδυ με ισχιαλγία,είχα διπλωθεί στα δυο και πήγα στο σαλόνι μπροστά στις χαλαρωτικές μαξιλάρες μου...Είχε έρθει η στιγμή να εφαρμόσω τη μέθοδο που δίδαξα σε όλους...Δίχως να κάθομαι ή να ξαπλώσω,μα ούτε και να σταθώ όρθια,γιατί υπέφερα,προσπαθούσα να βρω ποιό ήταν το άτομο πάνω στο οποίο θα ήθελα να μετρήσω τη δύναμη του ποδιού μου.Ήταν πολύ εύκολο,μέσα σ'ένα δευτερόλεπτο είχε έρθει στη σκέψη μου.Να του επιτεθώ;Αδύνατον και αδιανόητο.Νοιώθοντας εντελώς αδύναμη να ανακουφιστώ σωματικά μ'ενα τέτοιο άθλημα ,ένοιωθα μια ναυτία που ανέβαινε,συνοδευόμενη από πικρία.Ήμουν μόνη.

Ομολογώντας πως ήμουν ηλίθια επειδή είχα απογοητευθεί ηθικά και σωματικά από μαι επιθετικότητα,άρχισα να φαντάζομαι με πολύ απαλό τρόπο τα κύτταρα να "κουτρουβαλούν" με την άνεση τους προς τον δεύτερο οσφυϊκό σπόνδυλο,κάνοντας εκεί μασάζ και περιμένοντας,περίμενα δε να τους μιλήσω,να τους εξηγήσω πως θα έπρεπε να πάνε στην θέση τους.Τα βοηθούσα διανοητικά.Προσπάθησα να διώξω την πικρία,την απελπισία,την επιθετικότητα.

Βάζοντας επίσης και την κρέμα τίγρη που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι για να κάνουν μασάζ (με περιστροφική κίνηση) σ'αυτόν τον δεύτερο οσφυϊκό σπόνδυλο.Δυο ώρες αργότερα,είχα ξαπλώσει για τον βραδινό ύπνο με κάποιους πόνους,αλλά έχοντας συνειδητοποιήσει πλήρως τα σφάλματα των σκέψεων μου που είχαν προκαλέσει το μπλοκάρισμα.Την επόμενη πρωϊ ,ανάλαφρη και γαλήνια,θυμήθηκα τους πόνους της προηγούμενης ημέρας,μονάχα την ώρα που έπαιρνα το πρωινό μου.


ΟΥΛΑ

"Μάτωσαν α ούλα του".Θαρραλέα,όπως φαίνεται,κλείνει το σώμα και σιωπά.Τι είναι το στόμα;Το μικρό Ιατρικό Λεξικό Λαρούς ,το περιγράφει ως ένα όργανο που διαθέτει ένα "δάπεδο"(μυϊκό),'εναν θόλο(οστέϊνο),που περιορίζονται στο μπροστινό μέρος από τις "αψίδες" των δυο γνάθων,που ανοίγονται σ'ένα άνοιγμα του οποίου οι "πόρτες" είναι τα χείλη.Στο πίσω μέρος ,συναντάμε τον "ισθμό του λάρυγγα",μια πόρτα εξόδου.

Μέσα σ'αυτόν ον χώρο είναι που ζει η γλώσσα,την οποία υγραίνει το σάλιο.Εδώ περνούν οι τροφές και οι ήχοι.Οι βάσεις των αψίδψν είναι τα ούλα.Από την κατάσταση τους εξαρτάται η υγεία των δοντιών και η καλή υγεία του στόματος.Είναι πάρα πολύ εύθραυστα.Δεν τους αρέσει η μόλυνση και αντιδρούν στους τραυματισμούς.Μία από τις ασθένειες τους είναι η ουλίτιδα.Τα ούλα φλέγονται και εκφράζουν μιαν απελπισία,εκφράζουν μια κακή αυτοάμυνα που συνοδεύεται από κόπωση,θλίψη,φόβο,μελαγχολία,το έδαφος καθίσταται τότε ανεπαρκές για την εξασφάλιση θεμελίων ,μιας και κατατρώγεται από ένα συναίσθημα αδυναμίας μπροστά στις επιθέσεις της ζωής ή κάποιου άλλου.

Όταν τα οχυρά μιας πόλης φαίνεται να χάνουν τις δυνάμεις τους,τα στερεώνουν,τα δυναμώνουν εκδιώκοντας κάθε δυσαρέσκεια ή εκνευρισμό,προσπαθώντας να αποφύγουν τους τσακωμούς που βάζουν φωτιά.Όποιος έχει άρρωστα ούλα,πρέπει να δράσει κατά τον ίδιο τρόπο.Κι'αν το μπορεί,ας αποσυρθεί για λίγο στην ζωή ακούγοντας μια γλυκιά μουσική σε λα.Η ουλίτιδα θα καλμάρει και η αυτοάμυνα θα αντλήσει και πάλι την δύναμη της.

ΟΥΛΙΤΙΔΑ

Τα ούλα είναι ένα οργανικό ανάχωμα όπου ριζώνουν τα δόντια και τρέφονται με την συνεργασία του υπερβάλλοντος των οστών(που κυβερνώνται από τον μεσημβρινό των Νεφρών),λέει η Κινεζική ιατρική.Είναι ντελικάτα,ματώνουν εύκολα εάν μια βούρτσα,που κάποιο νευρικό χέρι την κινεί άτσαλα,ξεφλουδίζει την αρρωστημένη ευαισθησία τους.

Τα ούλα φοβούνται τους ερεθισμούς,σφίγγουν όταν υπάρξει ένα συναίσθημα νευρικής απελπισίας ή μαλακώσουν πολύ και μολύνονται,όταν νοιώσουν ανίσχυρα.Όταν είναι αναιμικά,άρρωστα,παρατούν τα δόντια ,τα οποία μένουν ξυπόλητα και εγκαταλείπουν αυτό το οργανικό ανάχωμα που δεν τους δίνει πια τίποτε το εποικοδομητικό.

Ο ιδιοκτήτης τους τα συντηρεί άσχημα στα περάσματα της ζωής,όπου έχει μια δυσπεψία έναντι κάποιου ανθρώπου ή κάποιου πράγματος εξοργιστικού ,που κάνει τις νευρικές εντολές να είναι υπερβολικές.Τα ούλα αντιδρούν στις συγκινήσεις,όπως τα οχυρά μιας πόλης τρέμουν και καταρρέουν απ'τις ρωγμές όταν υποστούν επίθεση.

Κολυμπούν μέσα στην ζεστή υγρασία του σάλιου που τα λιπαίνει.Το σάλιο ήταν η πανάκεια των γιαγιάδων μας για τα σπυράκια των παιδιών.Όμως αυτό το σάλιο είναι ευεργετικό ή ανθιυγεινό,ανάλογα με την νοοτροπία αυτού που τα δημιούργησε...Τα ούλα σας δεν θα πάθουν ποτέ ουλίτιδα,αν θεμελιώσετε την σιγή στην εσωτερική σας ζωή,προφυλασσόμενοι από τα αισθήματα που έρχονται από τα έξω.Κάντε τα να κολυμπήσουν μέσα στην μακαριότητα.


ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑ

Η πίκρα και η ψυχική κόπωση ανοίγουν την πόρτα στην ουρηθρίτιδα ,ασθένεια φλεγμονής ή μόλυνσης ης "ατροπού περάσματος για την εκπομπή ούρων".



ΟΥΡΟΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ

Η πίκρα,η αναταραχή,η υπερβολή στην απόφαση ,στην οργή,στον χαρακτήρα,οι φυγές,οι πυρετοί,οι αϋπνίες,οι δοθιήνες, η επιθυμία να κοιμάσαι και να μην τρως,δείχνουν έναν μεσημβρινό της Ουροδόχου Κύστης του οποίου τα κύματα είναι υπερβολικά ισχυρά .Οι καταπτώσεις,μια τάση προς τον φόβο ,ένας εγκέφαλος συγκεχυμένος και ταραγμένος,οι απυσίες,μια έλλειψη απόφασης,τα σκουλήκια στο έντερο,η αναιμία,η κωφότητα,η μαλθακότητα,προέρχονται από έναν μεσημβρινό της Ουροδόχου Κύστης του οποίου τα κύματα είναι πάρα πολύ ασθενή.

Στην Κινεζική ιατρική ,ο μεσημβρινός της Ουροδόχου Κύστης είναι ο "υπουργός των ποταμών". Διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο.Δίνει δραστηριότητα,ζωντάνια,λαμπερά μάτια,αν τα κύματα του έχουν ρυθμίσει καλά τα κύματα των Νεφρών,δινοντάς τους δύναμη και σταθερότητα.Σταθεροποιεί την νευρική ένταση κι εκχέει στο αίμα τα σχηματιζόμενα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Διατάσσει το αίμα,τους σπασμούς,τα μάτια.Απ'αυτόν εξαρτώνται οι κράμπες,οι καλόγεροι,οι αϋπνίες μ'εναν εγκέφαλο που δεν σταματά να εργάζεται,η ιγμορίτιδα.Είναι αυτός που ηρεμεί ή διεγέρει τα όργανα σε περίπτωση πυρετού.Αυτός ο μεσημβρινός είναι ο μεσημβρινός που έχει την μεγαλύτερη διαδρομή.Μέσω αυτού δρα η φαντασία,μέσω αυτού διατυπώνονται οι έννοιες,μέσω αυτού υπάρχει η λογική.Βοηθά την πραγμάτωση.

Οι ποταμοί αποτελούν τον πλούτο της χώρας την οποία διασχίζουν,ο μεσημβρινός της Ουροδόχου Κύστης είναι παράλληλος με την σπονδυλική στήλη: " Ποτίζει" το κεφάλι,την πλάτη,τις κνήμες,για να καταλήξει στο μικρό δάκτυλο του ποδιού.Χωνέψτε την ζωή,αφομοιώστε το εξωτερικό,διώξτε τις εσφαλμένες ιδέες,ισορροπείστε την εσφαλμένη ένταση,κι οι γαίτες σας θα έχουν καλή άρδευση.


ΟΥΡΤΙΚΑΡΙΑ (ΚΝΗΔΩΣΗ)

Η ουρτικάρια είναι ένα εξάνθημα που συμβαίνει ματά από μια τροφική τοξίνωση.Ποιές ήταν οι σκέψεις που κατοικούσαν στον εγκέφαλο σας καθώς τρώγατε αυτήν την τροφή;Μεταξύ επτά ατόμων που έφαγαν το ίδιο φαγητό,μονάχα ένας έπαθε κρίση ουρτικαρίας.Κατά την διάρκεια της συζήτησης,ήταν σιωπηλό...Τι να σκεφτόταν; Το εξέφρασε με ουρτικάρια.
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 5:50 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Στην αρχαία Κίνα,κάθε πάθηση των γεννητικών οργάνων εθεωρείτο αποτέλεσμα διαμάχης ανάμεσα στην ηδονή και στο καθήκον,λόγω ανισορροπίας των παθών.

Με τη γεμάτη εικόνες γλώσσα τους,ονομάζουν την κλειτορίδα "Χρυσή Πύλη" ,πύλη που έχει την οσχύ να ανοίγει στο πέρασμα του αγαπημένου όντος,του οποίου η "Παρατεταμένη Σκληρότητα" της προσφέρει χαρά και γονιμότητα.Είναι όμως,επίσης το σύμβολο του ανοίγματος προς κρυμμένα πλούτη,όταν ένας "Πάντοτε Ισχυρός" χρησιμοποιεί την ράβδο του,όπως ο Μωυσής,δίχως ν'αναζητά εκεί κάποιο εγωϊστικό και ιδιωτικό συμφέρον,αλλά προκειμένου να κάνει την πνευματική ζωή να αναβλύζει.

Οι Ινδουϊστές ομιλούν για το Γιονί και το Λίνγκαμ και για την ένωση τους,που τους διδάσκουν στον λαό με τα αγάλματα,που η παρακμή μας τα αποκαλέι ερωτικά,αλλά που σημαίνουν κάτι το εντελώς διαφορετικό.Το συζυγικό κρεβάτι επιστεγάζεται από έναν θόλο,που θυμίζει ουρανό,γιατί κάθε ένωση που συντελείται με υγιή και δυνατή αγάπη,αποδεσμεύει μεθυστικές δονήσεις που φέρει τα δυο συμπλεκόμενα όντα στον έβδομο ουρανό.Μακράν του να διαταράξει τα γεννητικά όργανα,αυτή η πράξη τα εμπλουτίζει και τα δυναμώνει.Πάντοτε στην αρχαία Κίνα,η μήτρα της γυναίκας ήταν το "Βασιλικό Ανάκτορο" του "Μεγάλου Ροπάλου",του ροπάλου που έφεραν οι Γίγαντες του Βάγκνερ.

Το να γίνουν οι δυο Ένα απαιτεί ένα δόσιμο του εαυτού,αυταπάρνηση προκειμένου ο ένας να σκέφτεται μονάχα τον άλλον για να του δώσει τα πάντα,πράξη πολύ δυσκολότερη απ'όσο μπορούμε να φανταστούμε στην σύγχρονη εποχή μας,όπου ο Έρωτας δεν διδάσκεται πλέον ως μια θρησκευτική πράξη,αλλά σχεδόν σαν κάτι το άγριο όπου ο καθένας προσπαθεί να νοιώσει ότι καλύτερο,εξ'ου και οι διαταραχές και οι παθήσεις των γεννητικών οργάνων που αυξάνουν ολοένα και περισσότερο.Η ασθένεια μας δίνει το αίτιο της διαταραχής :

- Η φλεγμονή είναι μια επανάσταση που πυράκτωσε το αίμα.

- Η μόλυνση είναι μια απελπισία που γενικώς καλλιεργείται λόγω εσφαλμένων ιδεών.

- Οι συσπάσεις είναι ψυχικά μπλοκαρίσματα που προκαλούνται από την πικρία ή από μια συγκινησιακή ευαισθησία που προκαλεί απομόνωση.

- Η φαγούρα : Σημαίνει πως "έχω ανάγκη",αλλά "δεν θέλω" ή "δεν μπορώ".

Και το σημείο όπου εκδηλώνεται η πάθηση έχει νόημα: Έτσι,ένα πρήξιμο ή μια φλεγμονή στα χείλη του κόλπου ή στους βαρθολίνιους αδένες,κλείνει την "Χρυσή Πύλη" για τον σύντροφο της στιγμής εκείνης.Η φλεγμονή του πέους είναι μια ηδονή την οποία αρνούμαστε στον εαυτό μας,την ηδονή της εισόδου...Ή πάλι,προκαλείται από μια διεστραμμένη απόλαυση.Το μπλοκαρισμένο όσχεο,η σκληρή ή υπερβολικά χαλαρός σπερματικός πόρος ,το μπλοκάρισμα της εκσπερμάτωσης,είναι το σημάδι μιας ιστορίας διακυβευόμενων συμφερόντων που δεν θέλουμε να τ'αφήσουμε.

Ένα ινομύωμα κατασκευάζεται από την επιθυμία της γυναίκας που θέλει ένα παιδί μέσα στην ψυχή της,αλλά που το σώμα της το αρνείται.Ο προστάτης είναι ένα πρήξιμο με την μορφή καρδιάς: δεν υπάρχει συνολική ικανοποίηση στο σωματικό και στο συναισθηματικό πεδίο.Η έλλειψη στύσης είναι ένας ασθενής Μεσημβρινός του Ήπατος,γιατί αυτός είναι που διεγείρει την σεξουαλική επιθυμία.

Τα γεννητικά όργανα είναι ένα εξαίρετο λεπτεπίλεπτο,πολύτιμο,υπερευαίσθητο ρολόι,που υπακούει στα ένστικτα ή στον εγκέφαλο.Δημιουργεί την σεξουαλική ζωή μου εμψυχώνει το σώμα,τη ψυχή και το πνεύμα.Εμψυχώνεται από την εσώτερη φλόγα της οποίας ο στόχος διαφέρει από άτομο σε άτομο.


ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Λόγω σωματικής ή ηθικής εξάντλησης , ο εγκέφαλος "κατασκευάζει ένα βουνό πραγμάτων " και χάνει την επαφή του με το πραγματικό.Δίχως να το συνειδητοποιήσει,τρέφεται με εσφαλμένες ιδέες."Βλέπει κι ακούει αυτό που δεν υπάρχει",λένε τα κείμενα.
Στις σοβαρές περιπτώσεις,δίνεται η εντύπωσηότι το σώμα και η ψυχή έχουν αποσπασθεί το ένα από τ'άλλο.Οι Κινέζοι λένε ότι υπάρχει "ένα κενό αίματος",άρα ένα κενό ζωτικότητας.Τις πιο πολλές φορές εμφανίζονται με κρίσεις όπου οι περισσότεροι από εμάς,λόγω πίκρας,κατασκευάζουν λανθασμένες ιδέες.

Είναι ενδιαφέρον να ξέρουμε ότι αυτά τα σφάλματα κρίσεων δεν οφείλονται,για τους ανατολικούς,στην βλακεία,αλλά πρόκειται για μια ασθένεια των μεσημβρινών που την προκαλεί ο εγκέφαλος λόγω του άγχους και της απώλειας αυτοελέγχου.


ΠΑΡΑΛΥΣΙΑ

'Οταν δοθεί μια εντολή να σταματήσει η εργασία ,μια απεργία, παραλύει την χώρα.Κατά τον ίδιο τρόπο,ένα χέρι,ένα πόδι,ένα πρόσωπο ,ένα στόμα ή ένας μυς,παραλύει μετά από εντολή του εγκεφάλου.Λόγω αρνήσεως να πάει προς τη ζωή(είτε λόγω απελπισίας,είτε λόγω οργής),λόγω επιθυμίας να μην την κοιτάζει πια στο σύνολο της,και λόγω απόφασης να μην κάνει πια κάτι,μια απεργία έχει κηρυχτεί και τα μέσα επικοινωνίας έχουν παραλύσει.

Η Κινέζικη ιατρική έχει μια χαρακτηριστική φράση : " Όταν οι ενέργειες Γιν και Γιανγκ δεν βρίσκονται πλέον σε αμοιβαίες αντιδράσεις(δηλαδή ,όταν μια χώρα έχει επαναστατήσει ή όταν ένα ον διαφωνεί με το περιβάλλον του) οι ΟΕ (αγωγοί κυμάτων που χρησιμεύουν ως κύκλωμα άμυνας και κάνουν να κυκλοφορήσουν τα κύματα) δεν είναι ικανοποιημένοι.Το άτομο χάνει την βούληση του και δεν μπορεί να στηριχτεί στον εαυτό του,ούτε να κυριαρχήσει στο σώμα του ".

Μ'άλλα λόγια ,τούτο σημαίνει ότι ο εγκέφαλος παραλύει το σώμα και θέτει εκεί την επανάσταση,εάν δεν το ελέγχει πλέον.Κάθε άτομο κυβερνά τον εαυτό του ,όπως κυβερνά την οικογένεια του,την εργασία του,την ζωή του.Αν όμως,ευθύς εξαρχής θέλει να διορθώσει το σφάλμα που τον ακινητοποιεί,δίνει στο χέρι,στο πόδι ή σε κάποιο άλλο σημείο,την διαταγή να ξαναρχίσει την πορεία του.Είναι πιο εύκολο να παραλύσεις,παρά να ξαναρχίσεις να αμύνεσαι,να πολεμάς,να κυβερνάς τον εαυτό σου.


ΠΑΡΑΝΥΧΙΔΑ

Μια καταπίεση συναισθημάτων και ιδεών,μια κόπωση του πνεύματος(πολύ κοντά στην οκνηρία) κάνουν να γεννηθούν οι παρανυχίδες,είδος αποστήματος και μόλυνσης ,πάνω στα δάκτυλα και προς τα νύχια.

Εάν η ενέργεια Γιανγκ,θερμή και ενεργή,δεν χρησιμοποιείται,ούτε από τον εγκέφαλο (που κοιμάται) ,ούτε από την φυσική δραστηριότητα (λεμφατισμός ή έλλειψη επιθυμίας),"κραυγάζει την επιθυμία της" αποσυντιθέμενη (πύον) στο σημείο όπου θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί (χέρια).Οι παρανυχίδες ανακλούν την νοοτροπία του ιδιοκτήτη των δακτύλων.


ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ

Οι έγνοιες,η θλίψη,οι δυσκολίες ανταλλαγής ή κατανόησης με το περιβάλλον,οι συγκινησιακές καταστάσεις,διαταράσσουν τα κύματα των Μεσημβρινών του Στομάχου και των Πνευμόνων,που είναι υποχρεωμένοι να καταπίνουν και να αναπνέουν ιδέες αντίθετες με τις δικές τους,το στομάχι βάζει σ'αυτήν την πέψη οξύτητα.Οι πνεύμονες αφήνουν να εισέλθει διεστραμμένη ενέργεια μέσα στο ελάττωμα των κυμάτων του παιδιού της,του Παχέως Εντέρου...και τα παρασιτικά σκουλήκια εγκαθίστανται,καθιστώντας το ον νευρικό και ευερέθιστο.

Αυτά τα σκουλήκια ωοτοκούν και αυξάνονται με τη νέα Σελήνη,στιγμή κατά την οποία τα φυτά,τα μαλλιά,θα αποκτήσουν μια νέα παρόρμηση.Αν δεν θέλετε να αφήσετε να πολλαπλασιαστούν αυτά τα σκουλήκια,πρέπει να περιθάλψετε τις ιδέες εγκαταλείποντας τις έγνοιες.Αν δώσετε "χαρά και ηδονή " ,τούτο θεραπεύει τους πνεύμονες,'χαρά ,δραστηριότητα,χλιαρότητα" είναι αυτά που θεραπεύουν το στομάχι.


ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

Όταν τα χέρια αρχίζουν να τρέμουν,μπορούμε να σκεφτούμε τον μεσημβρινό του Ήπατος,η κακή κατάσταση του οποίου μεταφράζεται σε τρεμουλιάσματα που προκαλουνται από την θλίψη,την κόπωση,ένα είδος κατάθλιψης.Το αίτιο είναι ψυχικό ή σεξουαλικό.
Αν η ταραχή των χεριών ακολουθείται απο παραλυσία,τότε έχουμε την Παρκινσον: Ένα πρόβλημα της ζωής δεν επιλύθηκε και η θλίψη γι'αυτό είναι βαθιά .Πρόκειται για έναν αργό θάνατο,όπου ο ασθενής εγκατάλειψε την μάχη πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα : Τα χέρια του ξαφνικά ένοιωσαν ανίκανα να συνεχίσουν την εκπλήρωση των συνηθισμένων κινήσεων,ταράχτηκαν ,κι έπειτα σιγά σιγά ακινητοποιήθηκαν,αρνούμενα τη ζωή .


ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ

Η νευρικότητα,η ταρχή,η εκτίμηση του εαυτού,οι πόνοι του ώμου,οι πόνοι του λαιμού και των ούλων,η δυσκοιλιότητα,προέρχονται από τον Μεσημβρινό του Παχέως Εντέρου,του οποίου τα κύματα είναι πανίσχυρα.Οι μαύρες ιδέες,η νευρασθένεια,οι έγνοιες που δημιουργούμε ως προς τον εαυτό μας,το κρύο,η διάρροια,τα σπυριά,δείχνουν πως ο Μεσημβρινός αυτός έχει πολύ αδύναμα κύματα.
Στην Κινεζική ιατρική,ο Μεσημβρινός του Παχέως Εντέρου είναι ο " Υπουργός Επικοινωνιών " : Απορροφά και εκκενώνει.Για την Κίνα,αυτός που εξασφαλίζει την ζωτικότητα και δρα επί των διαταραχών του νευρικού συστήματος.Τα πάντα κυκλοφορούν καλά ; Η ζωτικότητα είναι πανίσχυρη. Έχει φράξει η οδός ; Οι μαύρες ιδέες εγκαθίστανται μαζί με την κόπωση.

Τα κύματα αυτού του Μεσημβρινού κινούνται ,δονούνται νερυικά στην περίπτωση της συγκινησιακής επιδρομής.Επηρεάζονται από το μέσο εντός του οποίου ζουν.Δίνουν χαρά στη ζωή ή την καταργούν,δίνουν μια μεγάλη ευαισθησία και ευσυγκινησία,καθώς και καπατσοσύνη.Αυτός ο Μεσσημβρινός ικανοποιείται από το καλό φαγητό.Μπορούμε να συγκρίνουμε τις περιελίξεις του εγκεφάλου με τις περιελίξεις του εντέρου: Αν διατηρείτε άχρηστες ιδέες μέσα στο κεφάλι σας ,θα κρατάτε τα απόβλητα μέσα στα έντερα σας.Σκεφτείτε το !


ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Η παχυσαρκία έχει πολλούς λόγους υπάρξεως. Συχνά,είναι η έκφραση μιας "έλλειψης" στο συναισθηματικό πεδίο : Περιμένουμε "κάτι" που δεν φτάνει,κι ωστόσο το αναζητάμε,κι όταν πιστέψουμε πως το βρήκαμε,κάνουμε τα πάντα για να το αποκτήσουμε,όμως το παιχνίδι απογοητεύει και ψάχνουμε τότε ένα άλλο.

Αυτή η έλλειψη ικανοποίησης δίνει ένα συναίσθημα απογοήτευσης,που "αντισταθμίζεται" με το να φουσκώσει το στομάχι μας.Οι συναισθηματικές σχέσεις δίνουν συγκινήσεις που προστιθέμενες η μια μετά την άλλη,παράγουν,με τον ίδιο ρυθμό,την ενέργεια του νερού στο σώμα.Αυτά τα κύματα συσσωρεύονται και κάνουν να ανέβει το βέλος της ζυγαριάς ως την παχυσαρκία,σημάδι μιας ασθενούς συγκινησιακής ευαισθησίας.Αυτές οι συγκινησιακές καταστάσεις,συχνότητα οξείες σε ορισμένους παχύσαρκους,ξέρουν πώς να αποδεσμεύουν το υπερβάλλον τους σε ξεσπάσματα οργής...που τους προσθέτει κιλά.

Η παχυσαρκία έχει επίσης σχέση με μια δυσκολία στις κοινωνικές ανταλλαγές.Οι "αγάπες" ή τα "μίση",μια έλλειψη ισορροπίας στα πάθη (είτε είναι υλικά,είτε ψυχικά),οι εξεγέρσεις ενάντια στο περιβάλλον,σχηματίζουν ένα βασικό υφάδι.Ο ασθενής δεν απεχθάνεται να "πετάξει έξω απ'την πόρτα" αυτόν που δεν του αρέσει,αλλά μπορεί επίσης να υποδεχθεί με εξαίρετο τρόπο τον καλεσμένο ,έστω κι'αν αυτός δεν αξίζει τίποτε.Ο παχύσαρκος προσελκύει τις σχέσεις με άσχημο τρόπο.

Φανταστείτε ότι διαθέτετε μέσα στον εγκέφαλο μια θέση ελέγχου που ,δια των πνευμόνων ,αερίζει τους σωλήνες των εντέρων σας,τους σωλήνες των ατροπών και των επικοινωνιών που,κατά τις περιόδους δυσκολίας της ζωής,δεν κάνουν καλά την δουλειά τους : Δεν γαλακτώνουν τα λίπη,δηλαδή δεν τα διαλύουν,τα αφήνουν να τελματώνονται και να διειδύουν παντού,προσθέτοντας κιλά στους άλλους.Αν θέλετε να αδυνατίσετε,αλλάξτε και μεταμορφώσετε την συμπεριφορά σας στις ανθρώπινες σχέσεις,αερίστε μέσα στην ηρεμία κάθε τι που είναι άχρηστο ή βλεβερό.Νοιώστε την γεύση της ζωής ,χωνέψτε την ,και οι μεσημβρινοί των Πνευμόνων και του Παχέως Εντέρου και θα κάνουν τη δουλειά τους.Δεν θα παχυνέτε άλλο.


ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Την συσσώρευση αίματος που προετοιμάστηκε για να κατασκευάσει μια "φωλιά" για κάποιο νεογέννητο,αίμα που δεν έχει γονιμοποιηθεί για τρεις ή τέσσερις εβδομάδες,η σελήνη,που το διέπει,το αποδιώχνει,κι έτσι δημιουργεί καινούργιο χώρο και η γυναίκα ξαναρχίζει ένα νέο κύκλο.

Αυτό που ονοομάζουμε "μηνιαία περίοδο" ,στην αρχαία Κίνα ονομάζεται "νερό του ουρανού". Αυτό το ποιοτικό όνομα μας κάνει να καταλάβουμε τους πόνους της κοιλιάς που νοιώθει η γυναίκα ,η οποία,θέλοντας ένα παιδί,βλέπει την ελπίδα της να χάνεται και να μεταμορφώνεται σε απώλεια αίματος μια φορά για κάθε Νουμηνία.

Γενικά,θα έπρεπε να έχουμε μια ωορρηξία στην πανσέληνο και η περίοδος να έρχεται κατά τη νέα σελήνη.Οι απορυθμίσεις είναι πολυάριθμες και ποικίλες : Η Δύση στρέφει την προσοχή της στους πόνους,την ποσότητα,την ποιότητα,στον ρυθμό του αποβαλλομένου υλικού,ενώ η Ανατολή στρέφει όλη της την προσοχή πάνω στην ισορροπία ανάμεσα στο αίμα και στην ενέργεια που το εμψυχώνει.Για την Κινεζική αντίληψη,η ύλη εμψυχώνεται από ένα καλώδιο λεπτών κυμάτων : " η ενέργεια είναι πάντοτε ενωμένη με το αίμα",λένε τα κείμενα,"όταν η ενέργεια μειώνεται,το αίμα παγώνει,εάν κατέβει κατεβαίνει και το σώμα,εάν ανέβει,ανεβαίνει ανεβαίνει και το αίμα". Αυτή η ενέργεια ελέγχεται από τον εγκέφαλο,που την τρέφει με σκέψεις.

Ο άντρας δίνει την σπορά,αλλά μόνο η γυναίκα έχει την ισχύ να παντρευτεί" με την σελήνη για να αποκτήσει ένα παιδί...Όσες γυναίκες ενδιαφέρεσθε γι'αυτό το θέμα,να ξέρετε ότι η γονιμοποίηση του ύδατος ου ουρανού εξαρτάται από την αρμονική ισορροπία των μεσημβρινών του Ύπατος και των Πνευμόνων,όπου ο πρώτος πρέπει να είναι πιο "πλούσιος" από τον άλλο.Ποιοι είναι αυτοί οι δυο μεσημβρινοί ; Μέσα στον μεσημβρινό του Ύπατος αποθησαυρίζεται το "Ρουν" και μέσα στον μεσημβρινό των Πνευμόνων αποθησαυρίζεται το "Προ",λένε τα κείμενα. Αυτές οι δυο λέξεις είναι Κινέζικοι όροι που υποδηλώνουν την ψυχή και το σώμα.Αν το σώμα της γυναίκας θέλει παιδί και η ψυχή της δε το επιθυμεί,δεν θα συμβεί η σύλληψη.

Η σωματική και η ψυχική ένωση του άντρα και της γυναίκας έλκει ένα παιδί,αλλά η ένωση του σώματος και της ψυχής της γυναίκας πρέπει να εναρμοστεί προς τον ίδιο στόχο για να μπορέσει να συλλάβει.Και,από τη στιγμή που το συλλαμβάνει,είναι μόνη με το παιδί της...καθώς και μαζί με τη σελήνη,της οποίας οι μήνες σημειοδοτούν τις βαθμίδες.

Τα αγάλματα των αρχαίων παρθένων είναι στηριγμένα πάνω σε ημισέληνους,στραμμένες προς τα πάνω,όταν η παρθένος είναι Μητέρα Παιδιού,αλλά με τις αιχμές προς τα κάτω,όταν είναι μόνη,και γενικά αυτή η ημισέληνος είναι κάτω από το πόδι της.Αυτή η συμμαχία της μητέρας και της σελήνης θραύεται με όλα τα σύμβολα που αντιπροσωπεύει,όταν η γυναίκα απομακρύνεται από τη φύση,ξεχνά τον ρόλο της και ρυθμίζει την περίοδο της με χάπια.


ΠΕΤΡΕΣ

Οι πέτρες είναι αποτέλεσμα ιδεών που συγκεντρώθηκαν,οι οποίες είναι εσφαλμένες,μιας και κατέληξαν σε λάθος.Όσο συγκεντρώθηκαν οι σκέψεις,ταυτόχρονα και στην ίδια εικόνα,σχηματίζοταν μια συσσωρευση ζωτικότητας,σκληρή σαν πέτρα,στο όργανο που αντιστοιχεί στο σφάλμα.Ιδού δυο παραδείγματα :

Πέτρες στα νεφρά.

Ο μεσημβρινός που τρέφει τα νεφρά,είναι ο "Υπουργός που κατασκευάζει τη ρωμαλεότητα".Φτιάχνει ένα φράγμα που φιλτράρει και που απωθεί ό,τι δεν θέλει.Είναι ο "Κύριος των Νέφρων".Αν είστε ισορροπημένοι σ'αυτούς τους τομείς,τα νεύρα σας είναι σωματικά και διανοητικά στερεά.Αν όμως,γνωρίζετε τον φόβο ή τις συγκινήσεις,φρενάρουν.Το ίδιο δε ,συμβαίνει αν είστε πολύ αυταρχικοί.
Και πώς σχηματίζονται οι πέτρες; Λόγω μιας έλλειψης βουλήσεως και μιας αναποφασιστικότητας που εναλλάσσονται με εκδηλώσεις εξουσίας και αυταρχισμού,ένας άνθρωπος υιοθετεί την ακόλουθη στάση.Ξέρει πως είναι αδύναμος,κι έτσι,μπροστά σε μια επίθεση,"συσσωρεύει" τη ζωτικότητα του για να ντοπαριστεί και να μπορέσει να αμυνθεί.Γι'αυτόν τον λόγο,ο εγκέφαλος του συγκεντρώνεται και θέτει εκεί όλες τους τις σκέψεις που ανταποκρίνονται στην κινητοποίηση των δυνάμεων που, σαν ένα σύνταγμα στρατιωτών,συγκεντρώνονται στα νεφρά,πίσω από το φράγμα,για να φιλτραρουν το πέρασμα.Όμως, αυτή η κινητοποίηση είναι εξουθενωτική για τον αδύναμο: Μόλις τελειώσει η μάχη,ξεχνάει τους στρατιώτες του,τους αφήνει στο πεδίο μάχης,βάζει την ουρά στα σκέλια ,καθίσταται κωβός στις φωνές των άλλων,δεν βλέπει πια...και η μάζα της νευρικής ενέργειας που είχε αποθηκεύσει ,γίνεται πέτρα.

Οι πέτρες δεν προέρχονται από τα νεφρά.Σχηματίζονται μέσα στα νεφρά,πράγμα που είναι εντελώςδιαφορετικό.Είναι σχεδόν πάντοτε προβλήματα συνειδήσεως που αγγίζουν το θέμα της αποφασιστικότητας και της βουλήσεως.Αν πάρουμε έναν εργένη που δείχνεται πάντοτε αναποφάσιστος στις εντολές του όταν έχει προβλήματα συνειδήσεως: Ξέρετε,ήδη,ότι μπορεί να αποκτήσει πέτρες στα νεφρά,ίσως να έχει πολλές.Μια μέρα,συναντά μια ισορροπημένη και αποφασιστική γυναίκα που του αρέσει,Την παντρεύεται.Αυτή πια παίρνει τις αποφάσεις για λογαριασμό του,κι οι πέτρες εξαφανίζονται.Μετά από αρκετούς μήνες,καμιά άλλη πέτρα δεν σχηματίζεται.
Ένας νεαρός συγκεντρώνει τα βάσανα του,τα ταξινομεί,δίχως να τα λησμονεί, μέσα στα ερμάρια του εαυτού του και τα απωθεί με ξεσπάματα βίαιης οργής...που εκδηλώνονται σχηματίζοντας πέτρες στα νεφρά,των οποίων ο Μεσημβρινός είναι ο κύριος των νεφρών: Τα μετέτρεψε σε σφαιρίδια! Τα ξεσπάματα της οργής του τον τυφλώνουν,άρα διψά για απολύτρωση.Σκάει ,κατά τον ίδιο τρόπο που αυτές οι πέτρες εμποδίζουν το φράγμα των νεφρών.

Το νερό πρέπει να κυλάει ήρεμα και γαλήνια το φίλτρο δεν σταματάει το νερό,αλλά το βελτιώνει.Αν δημιουργείται ένα δράμα συνειδήσεως για πράγματα που δεν αξίζουν ,αν φράζετε την πορεία του νερού σ'ένα σημείο κι έπειτα το αφήνετε να διαφύγει ορμητικά ,σημαίνει πως παίρνετε αποφάσεις δίχως κρίση.Πρέπει να στοχαστείτε πάνω στην εφήμερη αξία των πραγμάτων της ζωής και να μην χρησιμοποίται το δημιουργικό σας Yang ,που είναι γόνιμο και θερμό,για να φτιάχνετε πέτρες που δεν χρησιμεύουν σε τίποτε.

Πέτρες στην χολυδόχο κύστη.

Στην Κινεζική ιατρική,ο Μεσημβρινός που τρέφει την χοληδόχο κύστη,"δίνει παρόρμοση σε όλα τα όργανα".Συμβολικά,"είναι ο υπάλληλος που κάνει τις καλύτερες κρίσεις,που δείχνει αποφασιστικότητα και αυθεντία".Ελέγχει το ευερέθιστο των νεύρων.Ένα ατρόμητο,μαχητικό,αποφασιστικό άτομο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ατού του εάν κάποιος από το περιβάλλον του το φρενάρει και το καταπνίγει.Οι σκέψεις του είναι βαριές από επιθετικότητα,από δυσαρέσκεια,ακόμα και από ζηλια ή φθόνο.Το θάρρος βέφαται από φόβο.Μια πέτρα που συγκεντρώνει αυτή την απελπισία,σχηματίζεται μέσα στην χοληδόχο κύστη του.

Το άτομο που είναι μαλακό μέσα στη ζωή,που παραβλέπει τον ρόλο του,που δεν διατάζει ούτε αποφασίζει,έχει τις ίδιες πιθανότητες με το δεσποτικό ή τυραννικό άτομο να έχει πέτρες.Και οι δυο αυτές κατηγορίες ανήκουν στο έδαφος των πετρών,γιατί εκτρέπουν τις δονήσεις από τον ρόλο της χοληδόχου κύστης τους.Δεν είναι θαρραλέα,αποφασιστικά,αλλά τυραννικά,αυταρχικά,οξύθυμα άτομα.Δεν δίνουν παρόρμηση στους άλλους,αλλά οπισθοχωρούν μπροστά στη προσπάθεια,αποθαρρυμένοι,κεραυνοβολημένοι μπροστά σε μια απόφαση.

Πέτρες στο σάλιο.

Στην ταοϊστική αλχημεία,δδάσκεται λοτι το σάλιο φτάνει στο στόμα μέσω δυο σιελογόνων : Ο αριστερός ονομάζεται "Πηγάδι Χρυσού", ο δε δεξιός "Πηγή Λίθων" .Ένας αυταρχικός άνθρωπος,που η ζωή δε του επιτρέπει να πραγματοποιήσει τον αυταρχισμό του,έχει πέτρες στο σάλιο...Υλοποιεί την απελπισία του...ή την οργή του! Είναι καλύτερο να κάνετε να ρέει ο αγωγός του "Πηγαδιού του Χρυσού".
Στα δεξιά βρίσκεται η κοινωνική ζωή,στα αριστερά η εσωτερική ζωή.Αντί να θέλετε να παίξετε τον αυταρχικό στο περιβάλλον σας,θα ήταν προτιμότερο να ασκήσετε αυτή την εξουσία επί του ίδιου σας του εαυτού,ζώντας μια εσωτερική ζωή,γιατί κατ'αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσετε τον "Χρυσό Αθανασίας".


ΠΕΨΗ

"Δεν μπορώ νσ χωνέψω αυτήν την ιστορία",λέει με πίκρα και αηδία."Τούτο εδ΄ψ χωνεύει άσχημα την τροφή",διαπιστώνει ένας γείτονας,"Την ξερνά κι αυτή που πρκαλεί ανυσηχία".Η πίκρα,το άγχος,ο εκνευρισμός,ανακατεύουν την ψυχική οξύτητα με τις τροφές που δέχεται το στομάχι.

Στην εξοχή.απαγορεύεται να μιλάνε ή να ενοχλούν τα γουρούνια όταν τρώνε,Σκεφτείτε,τώρα,πως διεξάγονται τα γεύματα στις περισσότερες οικογένειες στην εποχή μας.Κοιτάνε μια ταινία με πολλούς φόνους στην τηλεόραση ή διαλέγουν εκείνη ακριβώς τη στιγμή(όπου είναι συγκεντρωμένη όλη η οικογένεια) για να τσκωθούν...

Η καλή ή κακή πορεία της πέψης ελέγχεται εξ'ολοκλήρου από τον εγκέφαλο,που δέχεται ή αρνείται ιδέες,γεγονότα ή το περιβάλλον.Ένας άνθρωπος σαράντα ετών ξεκινάει μόνος του για διακοπές ,η γυναίκα του ταξιδεύει για λογαριασμό της.Ακουμπισμένος στην κουπαστή ενός πλοίου που πλέει σε μια άλλη ήπειρο για να του αλλάξει τις ιδέες ,σκέφτεται το πόσο μοναχικός είναι,καθώς κοιτάζει τα κύματα.Ξαναθυμάται τις τελευταίες φράσεις της γυναίκας του...και αρχίζει να κάνει εμετό."Χωνεύουμε τις τροφές ,όπως χωνεύουμε τις ιδέες" , λένε οι Ασιάτες.


ΠΙΠΙΛΑ

Το να είναι μέσα στο κουκούλι που αντιπροσωπεύει την μήτρα της μητέρας,σαφώς πρέπει να δίνει ευχάρισα αισθήματα,που το παιδί τα ξαναδημιουργεί ενστικτωδώς,βυθίζοντας τον αντίχειρα του μέσα στην υγρή και ζεστή ατμόσφαιρα του στόματος.
Ο αντίχειρας είναι ο δρόμος του μεσημβρινού των Πνευμόνων,έτσι,όντας καλά προφυλαγμένος,ο "υπουργός των ανταλλαγών" δεν φοβάται τίποτε,το μόνο που του χρειάζεται πια,είναι να απολαμβάνει τον ίδιο του τον εαυτό,κάνοντας πιπίλα με τον αντίχειρα του,μακριά από τις καταιγίδες του εξωτερικού κόσμου.Μερικά παιδιά αντικαθιστούν τον αντίχειρα με το μέσο δάκτυλο.Είναι το δάκτυλο του μεσημβρινού του Παχέως Εντέρου,που είναι η έδρα της ευαισθησίας : την βάζουν στην άκρη ,προστατεύοντας την από τις καταιγίδες της ζωής.


ΠΙΤΥΡΙΔΑ

Αυτά τα μικρά λεπτά σωματίδια,που αποκαλούνται πιτυρίδα,παράγονται από δυο υπερβολές: Είτε ένα κενό ζωτικότητας με οκνηρία και νωθρότητα,είτε μια υπερβολή ζωτικότητας,σκέψεων,νοημοσύνης,συνειρμών,αισθημάτων,εικόνων και φαντασίας.Καταργώντας τις προαναφερθείσες υπερβολές,κάνουμε οικονομία στις λοσιόν και τα σαμπουάν,το δέρμα ηρεμεί.


ΠΛΑΤΗ

Η πρόσοψη ενός σπιτιού είναι κάτι το οποίο το βλέπεις,βρίσκεται απέναντι στους επισκέφτες.Κανείς δεν μπαίνει από το πίσω μέρος,εκτός κι'αν είναι μέλος της οικογένειας.Το ίδιο συμβαίνει με την πλάτη μας: Είναι το μέρος του σώματος που στηρίζουμε στην πλάτη της καρέκλας ή στον τοίχο,σε περίπτωση που κουραζόμαστε,το προστατεύουμε δε ή το προσανατολίζουμε,όπως η Πυθία των Δελφών,προς το όρος ,για να αντλούμε από εκεί δύναμη και έμπνευση."Γυρίζουμε την πλάτη¨στον άλλον για νατου δείξουμε την διαφωνίας μας.

Οι πόνοι στην πλάτη επέρχονται γενικά από συναισθήματα βαθιά πληγωμένα.Αν κάποιος σας επιτεθεί από πίσω και πετύχει τον στόχο του:

* Ή κυρτώνετε την πλάτη από αδυναμία,υποφέροντας διανοητικά,συγχέοντας την αδυναμία και την ταπεινότητα έχετε ναυτίες που σας αφήνουν "δίχως ευλυγισία", κάνετε να γεννηθεί ο φόβος,κι όσο περισσότερο μεγαλώνει η ανησυχία σας ,τόσο περισσότερο η πλάτη σας προκαλεί πόνο.

* ή κάνετε άκαμπτη την πλάτη λόγω αλαζονείας και άρνησης να υποταγείτε.Δεν θέλετε να υποταγείτε σε κάποιον ή μπροστά σε κάτι,και παθαίνετε νοητική ακαμψία καθώς αναδιπλώνεστε πάνω στα προβλήματα σας.

Για να μην υποφέρετε,η πλάτη ζητάει εσωτερική αρμονία που καλλιεργεί τον σεβασμό,το θάρρος και την ταπεινότητα.Το Ι Κινγκ,το βιβλίο της Κινεζικής σοφίας λέει στο δέκατο πέμπτο εξάγραμμο: "Η Κινέζικη ευγένεια,η τόση διάσημη,της οποίας η μετριοπάθεια εκδηλώνεται με χαμόγελα και με μια πλάτη που κάμπτεται" υπενθυμίζει ότι "όταν σκύβει η πλάτη,στη συνέχεια ανορθώνεται".Διαβάστε επίσης,τα όσα γράφονται στο λήμμα "σπονδυλική στήλη".
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 5:51 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΠΛΕΥΡΙΤΙΔΑ

Η πλευρίτιδα είναι μια φλεγμονή της μεμβράνης των πνευμόνων,που καθιστά αδυνηρή την αναπνοή,εξηγείη Ασία.Τα Κινέζικα κείμενα προσθέτουν: Πρόκειται για μια "ενέργεια δυσαρέσκειας". Αυτή η ασθένεια εμφανίζεται μετά από μια καή πέψη ενός περιστατικού της ζωής,που αφήνει το άτομο αποθαρρυμένο με την εντύπωση πως δεν μπορεί να βρει μια γέφυρα για να ξεφύγει.
Αν σας συμβεί αυτό,αναζητήστε βοήθεια προκειμένου να ανακτήσετε το θάρρος σας και να δείτε καθαρά,προκειμένου να ξαναβρούν την ισχύ τους τα κύματα των άρρωστων μεσημβρινών.


ΠΛΗΞΗ

''Πλήττω", λέει ένα παιδί που φαίνεται να μην του αρέσουν καθόλου τα μοναχικά παιχνίδια.Του χρειάζονται φίλοι για να ζωογοήσει τη δύναμη του. Ξέρετε ότι η Κινεζική ιατρική θεωρεί αυτήν την κατάστάση ως ασθένεια ; Τα ζωτικά κέντρα δεν έχουν αρκετή ισχύ.Η πλήξη εκφράζει την μελαγχολία που προκαλεί την αναιμία,και που αναγγέλει καταστάσεις κατάθλιψης στο μέλλον,αν δεν δράσει το περιβάλλον.


ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ

Μι αναγκαία για τρυφερότητα,μια ευτυχία στο κλάμα,νευρικά χτυποκάρδια,βήχας,υπερτάση,λαχάνιασμα ,άσθμα,αναπνευστικά προβλήματα λόγω φλεγμονής,όλα αυτά δείχνουν ότι τα κύματα του μεσημβρινού των Πνευμόνων είναι πάρα πολύ ισχυρά.Το άγχος,οι θρήνοι,η θλίψη,οι στεναχώριες,τα αναπνευστικά προβλήματα,η υπόταση,η αδύναμη καρδιά,η μεταβαλλόμενη χροιά,όλα αυτά δείχνουν ότι τα κύματα του μεσημβρινού αυτού είναι πάρα πολύ αδύνατα.

Στην Κινεζική ιατρική,οι μεσημβρινοί των Πνευμόνων είναι ο ϋπουργός των ανταλλαγών" , "σύνδέει το εσωτερικό με το εξωτερικό" ,αντλώντας απ'τον αέρα που αναπνέει,μια δύναμη που μπορεί να συγκριθεί με την δύναμη που αντλεί το στομάχι από τις τροφές.Δρα επί του μεταβολισμού των λιπαρών ουσιών.

Δρα επί των μαλλιών,που όταν είναι αδύναμος είναι άτονα,η φωνή,η όσφρηση,το δέρμα,εξαρτώνται από την κατάσταση του.Σ'αυτόν τον μεσημβρινό δεν αρέσει η ξηρασία,αλλά η υγρασία τον παγιδεύει.Όταν έχει λαχανιάσει,τον έχουν εξασθενίσει οι έγνοιες,οι μεταμέλειες.Είναι ένας μεσημβρινός ευαίσθητος στη επιρροή των συναισθημάτων,που βάζουν φωτιές στις σκέψεις.Πρέπει να εναρμονίσουμε την αναπνοή του.

'Οταν είναι σε καλή κατάσταση ,δίνει καλή αντίληψη,ικανότητα να τα βγάζουμε πέρα στις δυσκολίες,εμπιστοσύνη στον εαυτό,διαίσθηση.Αν θέλετε να υπερέχετε των άλλων,να έχετε μια κανονική και ήρεμη δράση,και τότε ο μεσημβρινών των Πνευμόνων θα σας δώσει πολύ χαρά.


ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

Αυτή η ασθένεια είναι "μια φλεγμονή μικρών βρόγχων λεπτών σαν τρίχα".Προκαλείται από ψυχικές διαταραχές με κρύο και κατάθλιψη,όπου η ανησυχία ,ο φόβος,η συγκίνηση,έχουν εξασθενίσει την ενέργεια.Κουρασμένος από την ζωή ενάντια στην οποία εξεγέρθηκε,ο ασθενής νοιώθει πλέον αποθάρρυνση,έχει κατεβάσει τα χέρια παραιτούμενος από την μάχη.Βρίσκεται σε μεγάλη αδυναμία και η πνευμονία εμφανίζεται.

Ο μεσημβρινός των πνευμόνων 'ανθίζει μέσα στις τρίχες ,οι οποίες τρέφουν τα Νεφρά".Τα Νεφρά έχουν ως κύριο την Σπλήνα-Πάγκρεας και οι Πνεύμονες δέχονται την πνοή Γιν της Σπλήνας-Παγκρέατος.Αυτοί οι τρεις μεσημβρινοί δεν διανέμουν σχεδόν καθόλου ενέργεια Γιν,έχουν χαλάσει,είναι ανίκανοι να σβήσουν τη φωτιά που τους κατέβαλε.

Η σύζυγος των Νεφρών είναι ο Κύριος της Καρδιάς,που είναι "μητέρα του Γιν¨.Είναι ο μεσημβρινός που μπορεί να δράσει .Ο ασθενής πρέπει να συνειδητοποιήσει ξανά την στάση του,όταν θα επανέλθουν οι δυνάμεις,θα θεραπευτεί την ημέρα που θα αναλάβει την έννοια των ευθυνών.Ο Κύριος της Καρδιάς ονομάζεται επίσης "Περίβλημα της Καρδιάς ",αυτός που κυβερνά με νοημοσύνη τις σκέψεις και τις έγνοιες και του επιτρέπει την κατανόηση.


ΠΟΔΑΓΡΑ

Μια κόπωση τς ζωής,μια επιθυμία να μην κάνεις κάτι που είναι μπροστά σου,μια απελπισία,πρήζουν τις αρθρώσεις.Δεν μπορείς πια να βαδίσεις.Αυτά τα ξεσπάσματα της φλεγμονής είναι πολύ επώδυνα.Έχουν πάντοτε ψς σημείο εκκινήσεως έναν δισταγμό ανάμεσα στην ηδονή και στο καθήκον: Όταν καρφώνεσαι στο κρεβάτι,δεν χρειάζεται πια να επιλέξεις.

Όμως,αυτή η αντίδραση μπροστά σε μια δοκιμασία της ζωής,καθιστά το άτομο νευρικό πάνω σ'ένα υπόβαθρο φόβου,γιατί ξαναβάζει στην μνήμη του κάποιον ή κάτι που δεν το χώνεψε καλά.Μια νευρική ταραχή καταλαμβάνει τον μεσημβρινό του Ήπατος,που αρχίζει να πυρακτώνεται με μια ανώμαλη θερμοκρασία.Όσο περισσότερο πυρακτώνεται η τροφή που απαρτίζεται απ'το γεγονός ή απ'το άτομο,τόσο περισσότερο χάνει την ισορροπία του το ουρικό οξύ του αίματος κι αυξάνεται.

Ο μεσημβρινός του Ήπατος,"η αποθήκη του αίματος",δεν ρυθμίζεται πια,το Γιανγκ-Οέ ξεκινάει να πυρακτώνει την περιοχή των αρθρώσεων.Η ποδάγρα πιάνει το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού,απ'όπου περνά ο μεσημβρινός του Ήπατος,και η κορύφωση των πόνων συμβαίνει την νύχτα,μεταξύ της πρώτης και της τρίτης πρωινής ώρας ,που είναι και η ώρα αυτού του μεσημβρινού.
Το Ήπαρ είναι ο σύζυγος του μεσημβρινού Σπλήνας-Παγκρέατος,του οποίου η διαδρομή περνάει επίσης από το μεγάλο δάκτυλο.Αυτή η σύζυγος Σπλήνα γεμίζει την πορώση ουσία της με τις ακαθαρσίες που συσσώρευσε ο σύζυγος της,το Ήπαρ.Όμως,αυτό το παιχνίδι έχει όρια,κι η ποδάγρα γεννιέται ξεχειλίζοντας κατά τρόπο ώστε ούτε ο ένας ούτε ο άλλος να μπορούν να την σταματήσουν.

Ο μεσημβρινός του Ήπατος είναι "ο καθρέφτης της σοφίας".Ο μεσημβρινός Σπλήνας-Παγκρέατος δρα σύμφωνα με την συνείδηση και την ηθική,που υπαγορεύονται από τους πρόσθιους λοβούς του εγκεφάλου.Η ασθένεια,κακή και επώδυνη,ενοχλεί την πορεία κι απασχολεί την διάνοια.Κάθε συμφορά έχει ένα καλό: Αυτές οι μέρες υποχρεώνουν τον ασθενή να ασχοληθεί με έναν στοχασμό(Ήπαρ) που δείχνει τα σφάλματα(Σπλήνα-Πάγκρεας).Η ποδάγρα μπορεί να προσβάλει επίσης και τα δάκτυλα των χεριών.Το νόημα είναι το ίδιο: Οι κρίσεις θα επανέλθουν ,εάν δεν γίνει η αφομοίωση κάποιου ανθρώπου ή κάποιου πράγματος.

ΠΟΔΙΑ

Ένα πόδι που σε κάνει να υποφέρεις,κραυγάζει πως δεν έχει καμιά επιθυμία να προχωρήσει στην ζωή.Τα επιχειρήματα που πρέπει να εκπληρώσει,του φαίνονται πάρα πολύ δύσκολα,δεν έχει πια θάρρος,μπορεί να έχει μέχρι και φόβο.

Οι λόγοι αυτής της άρνησης 'εχουν διάφορα αποτελέσματα: Μια καταπίεση ιδεών ή συναισθημάτων καταστρέφει την νευρική ένταση και μεταφράζεται σε κράμπες όπου το πόδι συσπάται.Μια ανορεξία για την ζωή σπρώχνει στην αναζήτηση της σιωπής και στην απέχθεια για κάθε ανθρώπινο θόρυβο: Τα πόδια υποφέρουν καθώς αγγίζουν το έδαφος,οι έγνοιες,η ανασφάλεια,επιφέρουν αναποφασιστικότητα.Σεποιον θα υπακούσουν τα πόδια; Δεν προχωρούν παρά μονάχα όταν ο εγκέφαλος τους δώσει την εντολή,δισταγμοί για το παραμικρό,που βασανίζουν όμως την συνείδηση και βλέπουν το κακό παντού,παραμορφώνουν το πόδι στο μεγάλο δάκτυλο,βλέπε επίσης και τις λέξεις <κάλος>, <φτέρνα > και <κρεατοελιά> .

Τα πόδια είναι "οι τροχοί" του οχήματος σας,περιθάλψτε τα διανοητικά με το να αγαπάτε τη ζωή και να αποδέχεστε αυτό που η ζωή θέτει στα πόδια μας,είτε είναι ρόδα ,είτε αγκάθια.Έτσι τα πόδια σας δεν θα σας κάνουν πια να υποφέρετε.


ΠΟΛΥΠΟΔΑΣ

Οι πολύποδες είναι "μια υλοποίηση κάποιου πράγματος που δεν πάει καλά". Είναι του είδους με τα γάγγλια.Το σημείο όπου εμφανίζονται δείχνει το αίτιο,που είναι ένας ελλατωματικός μεσημβρινός: Ο πολύποδας γενικά βρίσκεται πάνω στην πορεία του,μπορεί επίσης να βρίσκεται πάνω σ'ένα μέρος του σώματος που προκαλέι έγνοιες.Πριν τον αφαιρέσετε,βρείτε το αίτιο της παρουσίας του,γιατί διαφορετικά,έστω κι'αν φύγει αυτός ο πολύποδας ,θα εμφανιστεί ένας μικρός αδελφός του.


ΠΟΝΟΙ

" Οι πόνοι είναι παραμύθια κι αυτοί που τους ακούν είναι ακόμα πιο τρελοί",προειδοποιεί μια λαϊκή παροιμία.Για την ίδια επιχείρηση,ο ένας θρηνολογεί και ουρλιάζει από πόνο,ενώ ο γείτονας του παραμένει σιωπηλός : "Μπορώ να το αντέξω",διαβεβαιώνει.
'Ελεγαν στο παρελθόν : "Σώπα,και πρόσφερε το στον καλό Θεό" και η ιδέα δεν ήταν τόσο χαζή,γιατί το να κάνεις μια θυσία και να την προσφέρεις,υποχρεώνει την διάνοια να απελευθερωθεί από το σώμα και τις αθλιότητες του,να αποσπαστεί από ένστικτά που δεν ενοχλούντααι καθόλου όταν έλκουν την προσοχή.

Να περιθάλψετε το ηθικό αίτιο του πόνου.Να μην λυπηθείτε καθόλου τα βάσανα σας,μέχρι του σημείου να εξεργεθείτε ενάντια στην ύπαρξη τους.Γιατί,δίχως να το ξέρετε,καταστρέφετε τον μεσημβρινό του Ήπατος σας λόγω μιας άχρηστης δυσαρέσκειας(και τον εξασθενίζετε παρ'όλη την καλή σας διάθεση).Ο πόνος είναι ευεργετικός όταν εξαφανίζεται,έχουμε την εντύπωση ότι είμαστε τόσο καλά τότε!Κι αυτός που τον υπέμεινε στωικά,έχει μεγαλώσει μέσα στην ψυχή του.


ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ

Οι πονοκέφαλοι είναι ποικίλοι και τα αίτια τους πολύ διαφορετικά :

- Οι ημικρανίες επηρεάζουν μια μονάχα πλευρά του κεφαλιού,στους κροτάφους.Είναι συγκινησιακά στρες που προκαλούνται από την επιθυμία να εξουσιάσουμε.Το συναντάμε σε ακέραια όντα,αποφασιστικά,που έχουν ανάγκη να δράσουν,αλλά η αδυναμία τους είναι πως παραλύουν από τις συγκινήσεις ή τα σοκ.Οι ημικρανίες συχνά μια οργή,έστω και ελαφράς μορφής.

- Οι κεφαλαλγίες είναι χρόνιες.Μπορούμε να δούμε εδώ τα σημάδια μιας θλίψης,γενικάμια μελαγχολία ή μια αγωνία,που κατατρέχουν ένα άτομο,που στρέφεται προς τον εαυτό του ,γιατί ο αέρας του περιβάλλοντος δεν του είναι ευχάριστος ή ευνοϊκός.

- Οι νευραλγίες είναι πάρα πολύ επίπονες,γιατί το κακό ακολουθεί την πορεία ενός νεύρου του οποίου ο εντοπισμός δείχνει την πηγή του προβλήματος,π.χ, κοντά στα αυτιά,το άτομο δεν θέλει να ακούσει κάποιον ή κάτι.Κουφένεται.Υποφέρει πολύ ! Στη σιαγώνα,το άτομο έχει κρατήσει σφικτά τα δόντια του για πολύ ,κρατά την οργή του ή την απελπισία του και δεν την εκφράζει,η δε νευραλγία του προσώπου είναι τόσο πιο οδυνηρή ,όσο περισσότερο καιρό έχουμε λησμονήσει το αίτιο του προβλήματος.Όποιο κι'αν είναι το σημείο,πρόκειται για μια εσωτερική αναταραχή γεμάτη πικρία που τεντώνει υπερβολικά το νεύρο.


ΠΟΝΟΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ

Ο πόνος στα πόδια εκφράζει την έλλειψη επιθυμίας να προχωρήσουμε στην ζωή λόγω ατονίας,όποια κι'αν είναι η μορφή του πόνου.Οι μεσημβρινοί των Νεφρών και του Ήπατος έχουν προσβληθεί.Οι Νεφροί είναι η επέκταση της κνήμης και του ποδιού: Εκτελεί μια κίνηση αναδίπλωσης λόγω φόβου,τρόμου,συγκινήσεων του Ήπαρ,δίχως σεξουαλική επιθυμία προς διέργεση,όταν έχει δεχθεί ένα σοκ , μετά από μια οργή ή μετά από μια δυσαρέσκεια,"στρεβλώνει τα πόδια,έχει αδυναμία στο βάδισμα".

Σκεφτείτε αυτά τα πόδια,κάντε τους μασάζ,βάλτε τους λίγο άρωμα,μιλήστε τους για να τα ενθαρρύνετε.Είναι πιο εύκολο να τους μιλήσετε,παρά να σταθείτε με θάρρος στα πόδια σας για να αντιμετωπίσετε την ζωή που είναι δύσκολη.
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 5:53 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΚΟΙΛΙΑ

Ο πόνος στη κοιλιά είναι ένα καταφύγιο για το παιδί που έχει μια εσωτερική κατάθλιψη.Δε θέλει να εκφραστεί,γιατί κανείς δεν θα ήθελε να το ακούσει,κι έτσι δείχνει το παχύ του έντερο,αυτό απορροφά και εκκενώνει τους πόνους του,έτσω κι'αν είναι φανταστικοί,εκφράζουν την δυσκολία του να εκφραστεί και να επικοινωνήσει.

Οι πονόκοιλοι των ενηλίκων έχουν την ίδια σημασία...γιατί ο μεσημβρινός του Παχέως Εντέρου είναι "η έδρα της ευαισθησίας" και αντιδρά στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει ο άνθρωπος.


ΠΡΗΞΙΜΑΤΑ

Το Γιανγκ είναι ενεργό,θερμό,το Γιν είναι ήρεμο,ψυχρό,δε μπορούν να υπάρξουν μόνα,ούτε να κάνει κάτι δίχως το άλλο.Ζουν μονάχα το ένα για το άλλο.Αν εξασθενίσουν και τα δυο,τίποτε δεν πάει καλά.

Το πρήξιμο είναι ένα είδος λεμφατισμού που συμβαίνει κατά τις στιγμές όπου έχει χαθεί η ανάγκη να τα βγάλουμε πέρα,όπου μας λείπουν οι δυνάμεις για να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας.Η εξάντληση,η κόπωση,εξεδίωξαν το Γιανγκ.Η ηρεμία του Γιν έγινε παθητικότητα,μιας και δεν αφυπνίζεται πια από το Γιανγκ.Ό,τι μέσα στο σώμα είναι νερό,αρχίζει να λιμνάζει.Τα νεφρά λιμνάζουν άσχημα.Ο μεσημβρινός της Χοληδόχου Κύστης σβήνει την εσωτερική του φλόγα,και,συχνά κατ'αρχήν,ο μεσημβρινός της καρδιάς εκδηλώνεται για να εκμπέμψει ένα σήμα κινδύνου γι'αυτή την αρχή και πρησμένη συμπεριφορά που υιοθετεί το σώμα.

Συχνά τα γόνατα είναι αυτά που ξεκινούν.Πρήζονται σε δυο σημεία του μεσημβρινού του Ήπατος.Είναι άρρωστα λόγω μιας μελαγχολίας,δίχως χαρά,που οπισθοχώρησε μπροστά στην προσπάθεια που έπρεπε να κάνει.Το μόνο μέσο για να φύγει το πρήξιμο είναι να βάλουμε σε τάξη την καθημερινή συμπεριφορά όπου η δραστηριότητα και η ανάπαυση πρέπει να αντισταθμίζονται.Να διεγείρουμε τις επιθυμίες του μεσημβρινού του Στομάχου,ο οποίος ξαναδίνει την επιθυμία για ζωή.

Αν είστε έτοιμοι να βάλετε τα κλάματα,κάντε το,με την προυπόθεση ό,τι μετα θα γελάσετε και θα νοιώσετε τη χαρά της ζωής.Αν το πρήξιμο είναι το αποτέλεσμα μιας συναισθηματικής απογοήτευσης,παρηγορηθείτε: Ένας χάνεται,δέκα βρίσκονται.Το να αλλάζετε τους φίλους αποτελεί μια ανανέωση.Το να πετάμε το άχρηστο,πάντοτε μας ανακουφίζει και μας ξανανιώνει.

ΠΡΗΞΙΜΟ

Το πρήξιμο της κοιλιακής χώρας παράγεται από μια εντύπωση συναισθηματικής απογοήτευσης.Η εντύπωση είναι ένα αίσθημα που δεν είναι πάντοτε εξαίρετο,κιάν προσθέσουμε την λέξη συναισθηματικό,το έδαφος γίνεται γλιστερό.

Η συναισθηματικότητα,η τρυφερότητα,η αγάπη που πιστεύει κάποιος πως έχει ανάγκη,είναι αδύνατον να μετρηθούν.Για κάποιον ,ένα φιλί είναι αρκετό για να γίνει ευτυχισμένος,για κάποιον άλλον,τα πολλά φιλιά που του δόθηκαν ,δεν είναι πάντοτε αρκετά.Η συναισθηματική απογοήτευση δεν υπάρχει παρά μόνο μέσα σε μια φαντασία που έχει ακόρεστη δίψα.

Κάντε ένα παιχνίδι : Σε μια λευκή σελίδα,χαράξτε μια κάθετη γραμμή στο μέσο του φύλλου,για να έχετε έτσι δυο στήλες.Στη πρώτη καταγράψτε αυτό που σας λείπει,στη δεύτερη αυτό που κατέχετε.Η πρώτη στήλη θα γεμίσει ταχύτατα,η δεύτερη αργά αργά,τις περισσότερες φορές δε , θα είναι μικρότερη.Είναι πολύ φυσικό.Έχουμε συνηθίσει αυτά που κατέχουμε και δεν τους προσδίδουμε προσοχή.Μην τελματώνεστε παραφουσκώνοντας την λίστα αυτών που σας λείπουν,αναγνωρίστε ότι η συναισθηματική απογοήτευση είναι πολύ σχετική,και το χαμόγελο σας θα ξεπρήξει την κοιλιά σας.

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

Ο προστάτης προκαλεί μια στένωση της διόδου απ'όπου περνούν τα ούρα.Συμβαίνει σε κάποιον που γερνά.Κουρασμένος από την ζωή,νοιώθει τις δυνάμεις του να μειώνονται.Η βούληση του δεν είναι πια αρμονική.

Η εκμηδένιση των εξωτερικών περιστατικών γίνεται κατά τρόπο άσχημο.Τα γειτονικά όργανα φλέγονται,είναι δυσαρεστημένα απ'αυτή την κατάσταση δράσεως...Και η ουρήθρα συστέλλεται και στενεύει κι'άλλο.Είναι μια εντολή για λειτουργία,που έχει χαλαρώσει.Μπορούμε να "επισκευάσουμε" το πρόβλημα για λίγο προκειμένου να "ανοίξουμε και να επιφέρουμε την επικοινωνία ",αλλά ο εγκέφαλος έχει ήδη δείξει μια κόπωση.Το σχήμα του προστάτη μοιάζει με καρδιά: Ο ασθενής εξακολουθεί να διατηρεί την ποιότητα αγάπης που του χρειάζεται ;


ΠΥΡΕΤΟΣ

Ο πυρετός έχει πάμπολλα αίτια που έχουν παντός είδους διαφορετικές εκδηλώσεις.Αυτό που έχουν ως κοινό στοιχείο,είναι μια έντονη εσωτερική θερμότητα, "μια υπερβολή του yang ",όπως λένε στη Κίνα.

Αν ο εαυτός μας έχει ταραχθεί ως συνέπεια μιας απογοητεύσεως,μιας άγνοιας,"αναμασά" τις συμφορές του με μια εντονότατη ενδοσκόπηση γυρνώντας προς τα πίσω και πάνω στον εαυτό του,με μια τέτοια ισχύ που μπορεί να φτάσει ως τις διανοητικές διαταραχές,η λαϊκή γλώσσα λέει για κάποιον που φαίνεται πως παροδικά χάνει το μυαλό του. " Θα έχει πυρετό,τούτος εδώ". Δίχως να πάει τόσο μακριά,δημιουργεί συγκινησιακές κρίσεις θερμαίνοντας την συνειδητότητα του έχοντας απογοητεύσεις και λύπες.Αν παραγεμίσουμε ένα καζάνι με κάρβουνα,αποκτούμε θερμότητα.

Ο πυρετός είναι μια διαταραχή της ψυχής.Φεύγει από μόνος του όταν πάψει η ενδοσκόπηση.Βγαίνουμε απ'αυτόν αδυνατισμένοι,αλλά αποφορτισμένοι.Είναι απαραίτητο να έχουμε πυρετό για να καταπραϋνουμε ένα καζάνι συγκινήσεων που βράζει : Αν τον σταματήσουμε,υπάρχει κίνδυνος να εκτονωθούμε με τρόπο πιο οδυνηρό,μέσω κάποιας άλλης εξόδου.


ΡΑΓΑΔΕΣ

Στις αρθρώσεις των δακτύλων του χεριού μπορεί να εμφανιστούν ραγάδες,σκασίματα που ενοχλούν και που προκαλούν πόνο.Δείχνουν τις άσχημες μορφές τους μετά από μια εσωτερική εξέγερση εναντίον μιας εργασίας,ενός περιστατικού ή ενός ανθρώπου.Η ζωτική ορμή κόβεται,η επικοινωνία με τους άλλους συμβαίνει άσχημα,τα χέρια δεν θέλουν πια να σφίξουν τα χέρια των άλλων ή μια εργασία δεν μας αρέσει.Ο άνθρωπος που υποφέρει απ'αυτές,δεν αγαπά αυτό που κάνει στη ζωή του,νοιώθει εξασθενησμένος ,αποκαμωνένος,αδύναμος να την αλλάξει.

Εάν δεν τεθεί ξανά η τάξη στην διάνοια και στην καθημερινή ζωή,οι ξεροκέφαλες ραγάδες θα μείνουν στη θέση τους.Οι κρέμες δεν τις απασχολούν,γιατί αυτές περιθάλπουν ένα αποτέλεσμα και όχι ένα αίτιο.Ο ασθενής πρέπει ν'αλλάξει επάγγελμα ή τον τρόπο ζωής...ή να τα αποδεχθεί.


ΡΕΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

Οι ρευματισμοί είναι ένα " σταμάτημα της ενέργειας που δεν κυκλοφορεί πια".Τα χέρια ,τα πόδια,τα μέλη του σώματος πονούν και οι κινήσεις επιβραδύνονται,το άτομο δρα λιγότερο,η ζωτικότητα μειώνεται.

Η απαισιοδοξία,η αγωνία για το μέλλον,η υπερβολή ως προς τη σημασία των εννοιών,η θλίψη,οι δισταγμοί είναι επίσης φράνα που συσσωρεύουν την συγκινησιακή ενέργεια για να εμποδίσουν την δράση.Όταν ο εγκέφαλος είναι δειλός,το σώμα απαντά με ρευματισμούς.


ΡΕΨΙΜΟ

Απ'τη στιγμή που γεννιέται,στη Δύση, κρατάμε όρθιο το μωρό μέχρι που να ρευτεί,αλλά διδάσκουμε στον ενήλικα ότι το ρέψιμο είναι αγενές : " Δεν πρέπει να ρεύεσαι " Αντίθετα,κατά τον Μεσαίωνα,το ρέψιμο ήταν ένας τρόπος για να ευχαριστήσεις τους οικοδεσπότες : το γεύμα ήταν καλό,επιστρέφει στη μνήμη,ευχαριστώ !

Επιστρέφουμε τον αέρα και κάνουμε εμετό,υγρό ή στερεό. Αυτά είναι δυο τρόποι εξέγερσης της ενέργειας.Είναι προτιμότερο να έχουμε ρεψίματα και να φαινόμαστε αγενείς,παρά να καταστρέφουμε το στομάχι μας μπλοκάροντας τα.Αν ακολουθήσετε μια τέτοια συμπεριφορά,θα το πληρώσετε ακριβά,καθώς θα υποφέρετε μετά από αεροφαγία.


ΡΙΓΗ

Η Κίνα τα αποκαλεί "σπασμούς παροξυσμού -ρίγη ".Είναι ακανόνιστα και επέρχονται μετά από μια οργή ή μια βαριά δυσαρέσκεια ,έναν φόβο ή μετά από μια κατάσταση σωματικής αδυναμίας.

Εδώ έχει προσβληθεί ο μεσημβρινός του Ήπατος ,δεν ήξερε πως να αμυνθεί ή δεν το κατάφερε.Ο ασθενής πρέπει να βρει το αίτιο στο βάθος του εαυτού του και να πάψει να τρέμει,αν αποδεχθεί να διαπιστώσει πως τούτο δεν αξίζει τον κόπο.Ο μεσημβρινός του Ήπατος τρέμει μετά από ένα σοκ κι ο μεσημβρινός των Πνευμόνων μετά από ένα διεγερτικό.


ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ

Η ρινορραγία είναι ένα συγκινησιακό στρες που απελευθερώνεται .Ένα αρχαίο έθιμο ζητά να τοποθετήσουμε ένα παγωμένο κλειδί στη πλάτη, το κλειδί επίσης είναι σύμβολο απελευθέρωσης. "Κάτι το κακό φεύγει"


ΡΙΝΟΦΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ

Τα αίτια είναι ίδια μ'αυτά που προκαλούν τα κρυολογήματα,αλλά είναι πιο βαριά,πιο σοβαρά,δε τα εκφράζει καθόλου ο ασθενής : "Βγάζει" με τα φτερνίσματα και με τη μύτη αυτό που έχει "στην καρδιά".Σκάει,για να καλέσει σε βοήθεια και να ασχοληθούν οι άλλοι μ'αυτόν.Ο μεσημβρινός του Παχέως Εντέρου,"ο υπουργός των ατραπών και των επικοινωνιών",έχει προσβληθεί :Είναι δυσαρεστημένος,ερεθισμένος,αυτό που κάνουν οι άλλοι δε του αρέσει,το περιβάλλον δεν είναι καλό.


ΡΥΤΙΔΕΣ

Οι ρυτίδες γεννιούνται μετά από μια εσωτερική καταιγίδα,μια δοκιμασία,έναν πόνο,μοιάζουν με την αποξήρανση της αστραπής που έκαψε στο πέρασμα της τις φλούδες.Η απελπισία,τα βάσανα,ανάβλυσαν μέσα από το ον,βγαίνοντας από ένα άνοιγμα,το άνοιγμα ενός σημείου βελονιστικού,προκειμένου να τρυπώσουν στο πρόσωπο.

Στη Δύση,το να έχεις ρυτίδες σημαίνει πως γέρασες και πλησιάζει ο θάνατος,μια κατάσταση που γεμίζει την λευκή φυλή με αγωνία για το μέλλον.Σβήνοντας τις ρυτίδες,ο Δυτικός νοιώθει ασφαλής :Παραμένει νέος.Στην Ανατολή,όπου ο γέρος παραμένει το σύμβολο του σοφού που είναι γεμάτος εμπειρίες,τιμούν το πρόσωπο όπου τα αυλάκια είναι η σφραγίδα ενός αγώνα που οδηγεί στην αποκόλληση,στην κατανόηση,στη γνώση.


ΣΑΛΙΟ

Το σάλιο τροφοδοτεί την επιθυμία : "Μας τρέχουν τα σάλια",μπροστά σε κάτι που επιθυμούμε,θεραπεύει τις εκδορές,γιατί του δίνεται η ισχύς να εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροβίων.Γονιμοποιεί τους λόγους : Ένας δικηγόρος έχει πολύ άμυνα και πολύ σάλιο.
Συγκρίνεται με το σπέρμα,του οποίου την δημιουργική ισχύ διαθέτει,αλλά σ'ένα διαφορετικό πεδίο.Ο δισταγμός,οι μεταμέλειες,η πίκρα,ο φόβος,η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό,η ευσυγκινησία καθιστούν το σάλιο δίχως ισχύ: Δεν χρησιμεύει πια σε τίποτε,όταν βρίσκεται σε υπερβολή ή σε έλλειψη.

Ο μεσημβρινός της Χοληδόχου Κύστης,"ο θησαυρός των υγρών που εκκρίνονται",είναι ενεργός για το σάλιο ,αλλά χρειάζεται να εξισορροπηθεί με τον μεσημβρινό των Πνευμόνων για να έχει καλή ποιότητα.Ο πρώτος αντιστοιχεί στην νευρική ένταση,ο δεύτερος στην ηρεμία και την αυτοπεποίθηση.Αν ένα απ'αυτά τα τρίασημεία σας λείπει,ας μην εκπλαγείτε αν έχετε υπερβολικό σάλιο ή έλλειψη σάλιου.


ΣΚΑΣΙΜΑΤΑ

Τα χέρια ,τα πόδια σκίζονται: Δεν θέλουμε πια να σφίξουμε το χέρι των άλλων ή να εκτελέσουμε μια χειρονακτική εργασία,δεν θέλουμε πια να προχωρήσουμε στην ζωή λόγο ντροπαλότητας ή κόπωσης.Στο παρελθόν,κατά τον χειμώνα,οι Κινέζες διέλυαν πάγκρεας χοίρου σε οινόπνευμα και άλειφαν μ'αυτό το πρόσωπο και τα χέρια τους,για να αποφύγουν τα σκασίματα.Το πάγκρεας ονομάζεται,στα Κινεζικά ιδεογράμματα,το "διπλό συκώτι", και "ζαχαρωμένο κρέας".

Ο μεσημβρινός του Ήπατος σας "υπερασπίζεται ενάντια στο εσωτερικό",άρα δεν έχει παίξει τον ρόλο του ως προστάτης.Είναι ο μόνος που "κατασκευάζει ζάχαρη" ,αυτήν την ζάχαρη που ο συμβολισμός της είναι η τρυφερότητα.Κι εδώ επίσης το συκώτι είναι ανεπαρκές ,μιας και τα σκασίματα είναι μια ένδειξη ενός καυτού ερεθισμού ενάντια σε κάτι που σας προκάλεσε ψύχος στη καρδιά.


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Μια εσωτερική εξέγερση ενάντια σ'ένα γεγονός ή σ'ένα ον είναι γενικά το σημείο εκκίνησεως αυτής της ασθένειας.Η εξέγερση είναι μια νευρική αποφόρτιση,όταν επεκτείνεται σε μια λανθάνουσα κατάσταση,προκαλεί ανισορροπία στο Γιανγκ και σιγά σιγά η στάση του ατόμου περνά στην νευρικότητα,με λόγους πολλές φορές παρανοϊκούς,με αναδίπλωση στον εαυτό.

Η εσωτερική νευρική αναταραχή είναι σχεδόν συνεχής και προδίδεται από μια δυσκολία συντονισμού.Μια έλλειψη αντίστασης στην κόπωση (το γιανγκ ευρισκόμενο σε υπερβολή,καίει όπως ο ήλιος ή ένα κύμα καύσωνα) κόβει την παρόρμηση προς τη ζωή.Τα πόδια δεν σε κρατούν πια.Αυτή η έλλειψη αυτοελέγχου ανακλά την κατάσταση του μεσημβρινού του Λεπτού Εντέρου,του οποίου η παραγωγή σε ζωτική ενέργεια δεν είναι καλής ποιότητας.Αυτή η ασθένεια είναι μια αργή αυτοκαταστροφή του εαυτού.
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 5:55 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΣΚΟΛΙΩΣΗ

Αυτή η λέξη πρόερχεται από την λέξη σκολιός,που σημαίνει στρεβλός,είναι μια ασθένεια που καθιστά την σπονδυλική στήλη ελικοειδή.Η Κίνα συμβουλεύει να περιθάλψουμε μ'΄ενα σημείο του μεσημβρινού των Πνευμόνων,το δέκατο, " για να ενδυναμώσουμε και να σβήσουμε τον φόβο,την αγωνία,την θλίψη ".

Στην γλώσσα της ιατρικής της ψυχής,η σκολίωση είναι προγενέστερη της γέννησης και δηλώνει μια προηγούμενη ζωή που προκάλεσε περισσότερες έγνοιες παρά χαρά ,αφήνοντας τόσο βαθιά σημάδια,σαν κι αυτά των ρόζων του φλοιού μιας αιωνόβιας ελιάς.

Η σημασία που δίνεται στην μορφή στην Ανατολή,είναι λιγότερο σημαντική απ'αυτήν που δίνεται στην ενέργεια.Αν το ον το έχει καταφάει η απελπισία,επιστρέφει χωρίς πολύ δύναμη ψυχής,και η μορφή ακολουθεί αυτήν την εικόνα.Μέσα στην σπονδυλική στήλη,υπάρχουν οι λεπτοί μεσημβρινοί ,που ξεκινώντας από τον εγκέφαλο,δίνουν τις εντολές στους μεσημβρινούς,καθώς πέρνουν μέσα από τους αντίστοιχους σπονδύλους,που εδώ είναι πιο αδύναμοι απ΄όσο κανονικά.

Το ελικοειδές των σπονδύλων πρέπει να περιθαλπεί,αλλά σκεφτείτε και την ψυχή που δεν είχε το θάρρος που έπρεπε.Βοηθήστε την αυτή την φορά ναενδυναμωθεί για να σβήσει τα αχνάρια,όπως συνιστούν στην Κίνα γι'αυτήν την ασθένεια.Πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής και να βγει απ'αυτήν μεγαλωμένη κι όχι εξασθενημένη και στρεβλή.


ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

Η σκωληκοειδίτιδα είναι μαι φλεγμονή του τυφλού εντἐρου : Σημιώστε τη λέξη " τυφλό ". Μια φλεγμονή προκαλείται από τον φόβο,την κούραση και το συναίσθημα ανασφάλειας : Σωματικά,πρόκειται για μια αντίδραση θερμότητας,ερυθρότητας,πόνου.
Η σκωληκοειδής απόφυση αποτελεί μέρους του κόλου το οποίου,στην Κινεζική ιατρική είναι η έδρα της ευαισθησίας.Σ'αυτή την τυφλή γωνία,το τυφλό έντερο,η φλεγμονή είναι το αποτέλεσμα τηα αταξίας που προκλήθηκε από το συναισθηματικές ταραχές,οι οποίες αποδιοργάνωσαν την ισορροπία της ευαισθησίας και της ευσυγκινησίας.

Δίχως να το συνειδητοποιήσει, ο άνθρωπος αυτός φοβόταν εδώ και πολλούς μήνες ,ένοιωθε πως πατούσε σε ασταθές έδαφος του οποίου δεν έβλεπε το τέλος,δίχως να μπορεί να το κατανοήσει είχε εξασθενήσει από έγνοιες που δημιουργήθηκαν από την φωτιά με την οποία αναδαύλιζε τις σκέψεις του.


ΣΠΑΣΜΟΙ

Οι σπασμοί είναι συσπάσεις μικρής διάρκειας,πολύ βίαιοι,που συστέλλουν και χαλαρώνουν.Είναι ακανόνιστοι και δημιουργούν μια κατάσταση ανησυχίας,τους αναμένουμε μ'ένα συναίσθημα αδυναμίας ,σα να είχαμε ένα κόμπο πόνων που βρίσκονται εκεί στα ξαφνικά και δεν ξέρουμε πώς να τους περιθάλψουμε.

Αυτός ο νευρικός κόμπος σχηματίστηκε σιγά σιγά,μετά από μια σειρά δυσαρεσκεών ή ερεθισμών που αφαίρεσαν όλη την γεύση της ζωής : Το άτομο επέτρεψε στις συγκινήσεις να δράσουν από τα μέσα.
Κάνοντας ταυτόχρονα μασάζ με τα δάκτυλα σας ανάμεσα στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού και το δεύτερο δάκτυλο του ποδιού,προσπαθήστε να βρείτε το αίτιο αυτών των εσωτερικών συσπάσεων.Αναγνωρίστε το σφάλμα σας,σκουπίστε το,χαλαρώστε σιγά σιγά την διάνοια και προσπαθήστε να μην αφήνετε να σας επιρεάζουν πια οι συγκινήσεις.
Οι σπασμοί είναι ανακλήσεις στην τάξη που είναι πολύ δυσάρεστες ,είναι δε,δύσκολο να ηρεμήσουμε τους κόμπους.


ΣΠΛΗΝΑ - ΠΑΓΚΡΕΑΣ

Η κατάθλιψη,οι μεγάλοι αναστεναγμοί,οι έμμονες ιδέες που υπερβάλλουν τις έγνοιες,η νευρασθένεια,η αποθάρρυνση,η μνήμη που χάνεται,η υπνηλία,το αργόστροφο μυαλό.δείχνουν έναν μεσημβρινό Σπλήνας -Παγκρέατος, του οποίου τα κύματα είναι υπερβολικά ισχυρά.Η κακή διανοητική εργασία,η κόπωση από το πρωί μέχρι τις πέντε το απόγευμα,ο μετεωρισμός,η δυσκολία στην επίλυση των προβλημάτων των μαθηματικών και της ζωής,η έλλειψη ευθυμίας ,όλα αυτά δείχνουν ότι τα κύματα αυτού του μεσημβρινού είναι πάρα πολύ αδύναμα.

Στην Κινεζική ιατρική,ο μεσημβρινός Σπλήνας -Παγκρέατος είναι "ο υπουργός που δείχνει τα σφάλματα και μιλάει για την δικαιότητα".Δρα επί της συνειδήσεως και της ηθικής ,επί της γνώσεως ,της νοημοσύνης και των ιδεών.Μεταμορφώνει το αίμα,καταστρέφει τα φθαρμένα ερυθρά αιμοσφαίρια,κατασκευάζει δε καινούργια : Αυτά τα αιμοσσφαίρια είναι καρπός των σκέψεων μας,γιατί ο εγκέφαλος είναι αυτός που διατάσσει την ποιότητα του αίματος, " κατοικίας της ψυχής",βλέπε την λέξη," αίμα".
Ο μεσημβρινός χρειάζεται μουσική :Τον τονώνει και τον καθιστά αρμονικό.Η ενέργεια του "πνίγεται",όταν ο εγκέφαλος έχει έμμονες ιδέες,"στραγγαλίζεται" , όταν οι έγνοιες είναι πάρα πολύ ισχυρές.Όταν είναι σε καλή κατάσταση,αυτός ο μεσημβρινός δίνει την ηθική συνείδηση,το πνεύμα της σύνθεσης,την ικανότητα να υπομένεις αυτό που ακούς και δεν σου αρέσει,την συγκέντρωση του πνεύματος.

Η Δυτική λαϊκή γλώσσα λέει : "Μου έπρηξες την σπλήνα",όταν το ον δεν μπορεί να χαλαρώσει εντελώς,όταν δεν μπορεί να εκδιώξει τις έμμονες ιδέες και τις έγνοιες...Όταν δεν έχει αρμονία στον μεσημβρινό του.


ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ

Η σπονδυλική στήλη είναι ο στύλος του ατόμου.Του δίνει την οριστική του μορφή και τον κάνει να ζήσει.Φανταστείτε ένα ωραιότατο δακάρι που στηρίζει την οροφή μιας στέγης:Λυγίζει,και το σπίτι γκρεμίζεται.Πιάνει σκουλίκια,κι όλα τ'άλλα δοκάρια που στηρίζονται σ'αυτό,αρρωσταίνουν.Παθαίνει σκολίωση..Εδώ κάτι μπορεί να γίνει,αλλά το σύνολο αδυνατίζει.Το ίδιο συμβαίνει και με τη σπονδυλική στήλη.

Η εξωτερική της ὀψη έχει λιγότερη σημασία απ'όση φαντάζεστε.Κοιτάξτε μια ελιά.Όσο περισσότερο γερνά,τόσο πιο πολύ στρεβλώνει ο κορμός της,αλλά ταυτόχρονα παραμένει στερεή σαν βράχος.Η σύγχρονη λευκή φυλή αγαπά τα καλοφτιαγμένα σπίτια που έχουν ορθές γωνίες,που είναι στιλπνά και ψηλά.Με την ίδια λογική,το ιατρικό σώμα ανησυχεί όταν έχει μια σπονδυλική στήλη που δεν είναι ευθεία,και την φροντίζει όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Η κίτρινη φυλή αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα πράγματα.Διδάσκει ότι η σπονδυλική στήλη είναι το καταφύγιο, "το σπίτι" εξαιρετικά λεπτών δονούμενων σωματιδίων που σχηματίζουν μια χορδή μέσα στο νωτιαίο μυελό.Αυτή η χορδή είναι η ζωή που κανείς δεν μπορεί να την αγγίξει δίχως να παραλύσει ή να πεθάνει.Όσο αυτή η χορδή δονείται,το ον μπορεί να δρα,να πραγματοποιεί,να σκέφτεται.Αυτή η χορδή εξαφανίζεται την ίδια ακριβώς στιγμή που επέρχεται ο θάνατος.

Η δραστηριότητα της ελέγχεται από τον εγκέφαλο.Οι διαταγές κατανέμονται μέσα στο σώμα δια μέσω των νευρών που ξεκινάνε από κάθε σπόνδυλο,προς τα δεξιά και προς τα αριστερά,και τα οποία νευρώνουν τις περιοχές του σώματος.Οι σκέψεις δρουν πάνω στους μεσημβρινούς,ένας δε, από τους σημαντικότερους διατρέχει την σπονδυλική στήλη.Σε κάθε σπόνδυλο,σ'ένα χώρο εκτάσεως ενός τετραγωνικού χιλιοστού,βρίσκεται ένα σημείο βελονισμού,ένα είδος σταθμού διαλογής.Από αυτούς τους σταθμούς ξεκινούν τα "τραίνα" των κυμάτων,που πηγαίνουν κατόπιν εντολής του εγκεφάλου να "θρέψουν"ή να "καταστρέψουν"ένα όργανο.
Αυτή η αρχαιότατη ασιατική παράδοση είναι εξαίρετη,γιατί με απλό τρόπο σ'αυτήν την εποχή του Υδροχόου που ανοίγεται μπροστά μας,οι δυτικές έρευνες θα " ανακαλύψουν" αυτόν τον τρόπο θεάσεως των πραγμάτων,που ήταν ίδιος με τον τρόπο θεάσεως των πραγμάτων που είχαν οι Σοφοί της Αρχαιότητας.

Έχουμε την σπονδυλική στήλη που θέλουμε να έχουμε.Την ενδυναμώνουμε ή την εξασθενούμε με τον μεσημβρινό των νεφρών ,του οποίου τα κύματα τρέφουν τα οστά,σχηματίζουμε δε ,τον νωτιαίο μυελό με τις σκέψεις μας,που τον εκλεπτύνουν ή τον κάνουν να ατροφήσει ανάλογα με το αν επιλέγουν την αφύπνιση προς τη σοφία ή προς τις ηδονές της γης.


ΣΠΥΡΙΑ ΠΥΡΕΤΟΥ

Ο πυρετός είναι το αποτέλεσμα μαις ενδισκόπησης (εξέτασης του εαυτού) που ζεσταίνει την συνείδηση :Γυρνάμε προς τα πίσω και επί του εαυτού μας με μια τέτοια δύναμη,η οποία μπορεί να δημιουργήσει διανοητικές διαταραχές.Η λαϊκή γλώσσα λέει : "Τούτο το πράγμα μου προκαλεί πυρετό,κοντεύω να παλαβώσω ".

Αυτές οι συγκινησιακές κρίσεις εκδηλώνονται και αποδεσμεύονται πάνω στο δέρμα με κόκκινα εξογκώματα,που αποκαλούνται σπυριά.¶στε τα να βγουν,αν αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο " εκφράζετε "την σκέψη σας,αλλά προσπαθήστε να μειώσετε σιγά σιγά την ένταση των εξετάσεων της συνειδήσεως και των προβλημάτων σας που προκύπτουν από αυτό.Με τον ίδιο ρυθμό,πυρετός και σπυριά θα χαθούν.


ΣΠΥΡΙΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ

Όταν εμφανίζεται ένα σπυρί,έρχεται να διηγηθεί κάποια εσωτερική απελπισία που δεν μπορεί να εκφραστεί.Συχνά,σ'αυτή την περιπτώση ,ασθενεί ο Μεσημβρινός του Παχέως Εντέρου,που είναι η έδρα της ευαισθησίας,της υπερευαισθησίας προς το περιβάλλον.
Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε το σημείο στο οποίο βγαίνει το σπυρί,προκειμένου να γνωρίσουμε την προέλευση της θλίψης ή των βασάνων.Έτσι,πάνω στο πρόσωπο,όπου ανθεί ο Μεσημβρινός της Καρδιάς,πρόκειται για ένα συναισθηματικό δράμα.Πάνω στα μάγουλα,κάτω από τα μάτια,το σημείο του βελονισμού ονομάζεται "Δοχείο των Δακρύων" και μιλά από μόνο του.Στα δεξιά και στα αριστερά των πτερυγίων της μύτης,το σημείο του βελονισμού ονομάζεται "Υποδοχή των αρωμάτων ".Τι έχετε μέσα στη μύτη ;
Πάνω στα χέρια,ένα σπυρί μπορεί να σημαίνει πως δεν νοιώθετε την ανάγκη να σφίξετε τα χέρια των άλλων ή να εργασθείτε.Κάθε δάκτυλο έχει μια έννοια : Ένα σπυρί πάνω στον παράμεσο δείχνει πως δεν έχετε ευτυχισμένη σχέση,πάνω στο μεσαίο δάκτυλο δείχνει οικογενειακά προβλήματα,κτλ...

Προσπαθήστε να βρείτε το γιατί, έπειτα καλέστε κάποιν ειδικά για να του εξημολογηθείτε τα βάσανα σας,και το σπυρί θα χαθεί σιγά σιγά.


ΣΤΕΙΡΟΤΗΤΑ

Η στειρότητα υπάρχει ,αλλά είναι πολύ σπανιότερη απ'όσο φαντάζεται κανείς.Αν η γυναίκα είναι από πέτρα και δεν θέλει να έχει παιδιά ,τότε δεν συμβαίνει.Γιατί είτε παίρνει χάπια είτε αυτοστειρόνεται εκούσια ηθικά ή φυσικά.

Η αντίθετη υπερβολή είναι η γυναίκα που θέλει παιδί με οποιοδήποτε τίμημα.Η Κίνα αποκαλεί αυτό το φαινόμενο "οργή ,γιατί δεν έχω παιδιά ",κι αποδίδει αυτή την στειρότητα στην οργή που καίει τον μεσημβρινό του Στομάχου,προκαλώντας αναπηρία στον αντίθετο του Μεσημβρία - Μεσονύχτιο,στον μεσημβρινό Κύριο της Καρδιάς ,που είναι "ο κύριος των ενώσεων"και διέπει την γονιμότητα.
Η στειρότητα εξαρτάται,μεταξύ άλλων,από τον μεσημβρινό του Ήπατος,που διεγείρει την σεξουαλική επιθυμία κι έχει έντονη δράση επί της σεξουαλικής ενέργειας (οωθήκες,όρχεις,στειρότητα κτλ..),από τον μεσημβρινό των Νεφρών που είναι το "καταπίστευμα της αναπαραγωγικής ενέργειας,(σπέρμα) ",και κυρίως από τον μυστηριώδη Κύριο της Καρδιάς,δια του οποίου "οι άντρες σχηματίζουν το σπέρμα,οι γυναίκες αποσπούν το ωάριο τους και έχουν την περίοδο τους".

Αυτή η στειρότητα είναι σωματική.Υπάρχει και μια άλλη πολύ πιο σοβαρή,η ασθένεια της ψυχής που είναι στείρα πνευματικά.

ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ

Η στενοχώρια είναι μια μρφή κατάθλιψης που προκαλείται από πολλούς μεσημβρινούς των οποίων τα κύματα είναι αδύνατα :
- Η Καρδιά επιτρέπει να έχουμεεπιρροή επί των άλλων λόγω της ευθυμίας της και του ενθουσιασμού της.Εάν τα κύματα της είναι σε αδυναμία,η ακτινοβολία σβήνει κι η στεναχώρια μας κάνει να χύσουμε δάκρυα.
- Το στομάχι είναι η "πηγή των επιθυμιών".Τα κύματα του,όταν είναι σε αδυναμία,το δείχνουν θλιμμένο.Δεν του αρέσει πια η ζωή.
- Το Ήπαρ είναι διαυγές,βλέπει,επεξεργάζεται,διεγείρει την σεξουαλική επιθυμία.Πως να το πετύχει,αν τα κύματα του είναι ανεπαρκή ; Είναι μελαγχολικό κι η στεναχώρια το καταλαμβάνει.
- Το Παχύ Έντερο είναι ικανό να γελάει καθώς μιλάει,να τα βγάζει πέρα σ'όλες τις περιπτώσεις,να είναι γεμάτο εξυπνάδα.Αν τα κύματα του χαμηλώσουν μέχρι του σημείου να γίνουν ανεπαρκή,τότε έχει μαύρες ιδέες κι η στεναχώρια βρίσκεται εκεί.
- Το Λεπτό Έντερο τροφοδοτεί το σώμα σε ενεργή ζωτική ενέργεια,καθιστά το άτομο δυναμικό και δημιουργικό.Τα κύματα του,όταν αδειάσουν ,δίνουν στεναχώρια.
- Ο Πνεύμονας δίνει την υπεροχἠ,την προσήνεια,αλλά όταν βρίσκεται σε αδυναμία θρηνολογεί :Τον έχει καταλάβει η στεναχώρια.
- Η Σπλήνα -Πάγκρεας βοηθά να επιλύσουμε τα προβλήματα και να "υποφέρουμε αυτό που ακούμε ". Πως να το κατορθώσουμε,αν τα κύματα δεν είναι δυνατά; Η στεναχώρια εμφανίζεται και υπερβάλλει τις έγνοιες.

Πηγαίνετε να δείτε σε κάθε περιγραφή μεσημβρινού γιατί αυτή που σας ενδιαφέρει έχει καταστεί ανεπαρκής και σας προκαλεί την στεναχώρια.


ΣΤΗΘΑΓΧΗ

Η ανυπομονησία της επιθυμίας να απελευθερωθούμε από την γήινη ζωή,να μην αναπνέουμε πια τα βάσανα μέσα στα οποία έχουμε την εντύπωση πως πνιγόμαστε δίχως να μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτά,προκαλεί πόνους στην καρδιά,πόνους που στραγγαλίζουν : Έχουμε στηθάγχη.

Ξεκινά με σπασμούς και πόνουςπου μοιάζουν με σουβλιές που τρυπάνε την καρδιά (το σουβλί είναι ένα είδος βελόνας που χρησιμοποιείται για να ράψουμε το δέρμα).Αν το αντιληφθείτε πως αυτός ο πρώτος πόνος δεν έχει σωματική προέλευση (γιατί το όργανο δεν πάσχει εκείνη τη στιγμή,απλώς προειδοποιεί πως "βασανίζεται από κάτι ή από κάποιον "),κι αν ψάξετε να βρείτε το αίτιο μέσα σας,οι κρίσεις δεν θα αυξηθούν,κι αυτή η προειδοποίηση δεν θα έχει συνέχεια.

Ψάξτε να βρείτε το αίτιο αυτού του πόνου μέσα στις σκέψεις που δημιουργήσατε εδώ και κάμποσο καιρό και που περιστρέφονται γύρω από κάποια θλίψη,από κάποια δυσαρέσκεια ή από κάποιον ερεθισμό ενάντια σε κάποιον ή σε κάτι :Αυτού του είδους οι σκέψεις προκαλούν απόβλητα που αμαυρώνουν "τον καθρέφτη της Σοφίας που γεννά τη σκόνη ",προειδοποιεί ένας γέρος Κινέζος σοφός.
Γίνεστε "ικανοί να καταστρέψετε και να θάψετε",κάνετε κακό δίχως να το συνειδητοποιείτε.

Αυτή η καταστροφή του εαυτού σας δεν σας αρέσει,γιατί νοιώθετε να αναταράσσεται η εσωτερική σας αρμονία.Η συνείδηση σας νοιώθει άσχημα,φοβάστε, και η καρδιά σας,τρόπον τινά ,"τρυπιέται".Αυτός ο φόβος μεταδίδεται στον Μεσημβρινό των Πνευμόνων,του οποίου τα κύματα βλάπτονται.Δεν μπορούν πια να αναπνεύσουν,πνίγονται,οι σκέψεις έχουν συσσωρεύσει εκεί ενέργεια :Η αρχαία Κινέζικη ιατρική έλεγε πως επρόκειτο για μια "μυστηριώδη,απροσμέτρητη ασθένεια".
Το σώμα δεν ασθενεί,αλλά ο εγκέφαλος του ατόμου θα ήθελε να πεθάνει γρήγορα...Εξαπατάται και πονά,γιατί αυτή η στηθάγχη δε του προσφέρει έναν γρήγορο θάνατο : Τον φθείρει αργά αργά ,παγώνοντας χέρια και πόδια.Τα χέρια δεν θέλουν πια να εργαστούν,ούτε να σφίξουν το χέρι του άλλου.Τα πόδια αρνούνται να προχωρήσουν : Σχεδόν μελανιάζουν...

Αλλά μονάχα ο θάνατος θα τα παγώσει εντελώς,Στην ουσία,αυτή η ασθένεια είναι μια διαμάχη ανάμεσα στην επιθυμία του θανάτου και στην επιθυμία της συνειδητότητας που σταματά,που φρενάρει,κρίνοντας πως δεν έχει φτάσει ακόμα η στιγμη : Η επιθυμία δεν είναι ξεκάθαρη,άρα δεν αποκτούμε αυτό που θέλουμε.

ΣΤΗΘΟΣ

Ένας "αξιαγάπητος χαρακτήρας" που έχει ανάγκη από "πολύ τρυφερότητα"είναι το σημάδι ενός μεσημβρινού των Πνευμόνων με ντελικάτα κύματα,του οποίου η ισορροπία είναι αμφίβολη.Αυτός ο υπουργός των ανταλλαγών νοιώθει αδύναμος και προσπαθεί να νοιώσει ασφάλεια τρεφόμενος από εντυπώσεις και αισθήματα.

Είναι μια δίνη,γιατί δεν ικανοποιείται ποτέ : Έχει ανάγκη ενός στήθους για να κουλουριαστεί εκεί.Όταν υποφέρετε στο στήθος,τούτο μαρτυράει μια μεγάλη ευαισθησία που την νοιώθετε σε βάθος σχετικά με ό,τι αφορά την οικογένεια.Όμως ,το να παίρνεις είναι εύκολο,το να δίνεις είναι δύσκολο :Οι πόνοι στο στήθος συχνά έχουν ως αίτιο μια ανάγκη να δίνουμε με τον φόβο πως δώσαμε πολύ.

ΣΤΟΜΑ

Το στόμα είναι λένα όργανο δράσης.Είναι μια μήτρα όπου το σάλιο παίζει το ρόλο του πλακούντα για τις λέξεις που σχηματίζονται εκεί.Όπως το σπερματοζωάριο συναντάει το ωάριο για να το γονιμοποιήσει,ο ήχος βρίσκει το στόμα για να γεννήθεί με τη μορφή λέξεων.

Η χροιά της φωνής είναι σαν τη χροιά της καμπάνας.Ηχεί χαρμόσυνα και αγνά ή θλιμμένα σαν ένα γυαλί.Είναι χαρούμενη σαν τον χείμαρρο ή σκληρή σαν σίδερο.Είναι η ηχώ της ψυχής.Στις Ινδίες,θεωρούν το στόμα ως κατοικία της Ντέβι της γλώσσας : Εκφράζεται μονάχα στο μέτρο όπου δίνονται τα σχετικά μέσα.Οι ασθένειες του στόματος γεννιούνται από άρρωστες σκέψεις που τις κρατάμε πριν εκμπέμθούν.Εκεί φυτρώνουν...Μην τις καλλιεργείτε επί μακρόν.Δείτε και την λέξη "ούλα".

ΣΤΟΜΑΧΙ

Οι υπερβολές των σκέψεων,η διανοητική υπερδιέγερση,τα ταραγμένα όνειρα,η ανυπομονησία, "όλος ο κόσμος έχει άδικο",η βαρύτητα,προέρχονται από τον μεσημβρινό του Στομάχου ,του οποίου τα κύματα είναι πανίσχυρα.Τα δάκρυα,η θλίψη,η κατάθλιψη ο μισανθρωπισμός,η ντροπαλότητα,τα παγωμένα πόδια,η πλήξη,τον δείχνουν να έχει πολύ αδύναμα κύματα.

Αυτή η τσέπη μέσα στην οποία καταχωνιάζονται οι τροφές,αποκαλείται από τους Ασιάτες "σιταποθήκη".Θα έπρεπε να βρίσκουμε εκεί "αφθονία και ευημερία". Από εκεί εξάγεται η ανθρώπινη ενέργεια που αντλείται από τις τροφές και τα ποτά.Αν έχετε έλκος ,αν είστε δυσαρεστημένος,γεμάτος έγνοιες όταν οι επιθυμίες σας δεν πραγματοποιούνται και φοβάστε,τότε το στομάχι σας λειτουργεί άσχημα.

Στην Κινέζικη ιατρική,λέγεται : "Το στομάχι χωνεύει τις τροφές ,όπως κάποιος χωνεύει τις ιδέες".Πρέπει πάντοτε να τρώμε με ηρεμία,διαφορετικά η οξύτητα μιας συζήτησης στο τραπέζι ανακατεύεται με την πέψη και της επιτίθεται.Και πως θέλετε να έχετε προσόδους ,αν η σιταποθήκη σας έχει μουχλιασμένες προμήθειες ;
Μάθετε στον εγκέφαλο σας να γεμίζει καλά την σιταποθήκη του,διχως να του δημιουργούνται έμμονες ιδέες ή να ξεσπά σε δάκρυα,έτσι ώστε να έχετε και την σωματική ζωτικότητα και την ψυχική ενέργεια που χορηγείται από ένα στομάχι σε καλή κατάσταση.

ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΣ

Ο στραβισμός προδίδει μια ψυχική σύγκρουση μέσα σε μια δυσκολία επικοινωνίας με τους άλλους : Μια επιθυμία για μοναξιά,που έρχεται αντιμέτωπη με την ανάγκη να σε θαυμάζουν,το πνεύμα ανεξαρτησίας έλκει,αλλά ο φόβος του να μείνει μόνος τρομάζει,η αλαζονεία και η ταπεινότητα διασταυρώνονται,η γλύκα του να μην πεις τίποτε,χρησιμοποιείται σφαλμένα από μια ανάγκη να θέτεις ερωτήσεις.

Ο στραβισμός μπορεί να προέρχεται από κάποιο περιστατικό.Έτσι,ένα κοριτσάκι πηγαίνει στο νηπιαγωγείο σε ηλικία τριών ετών.Δυο μήνες αργότερα,τα δυο της μάτια συγκλίνουν :Την εμπόδισαν να μιλήσει και να έλκει την προσοχή.
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 5:57 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΣΤΡΑΒΟΛΑΙΜΙΑΣΜΑ

"Έπαθε ψύξη",έλεγαν κάποτε,όταν κάποιος στραβολαίμιαζε.Το κρύο βρίσκεται μέσα στην συναισθηματική ή φιλική καρδιά,κάποιο πράγμα συνέβη κατά άσχημο τρόπο και δεν θέλουμε να κάνουμε έναν γύρο στον ορίζοντα για να το διαπιστώσουμε και να δράσουμε.Προτιμάμε να μπλοκάρουμε τον αυχένα για λίγες μέρες και να εκτονώσουμε το βάσανο μας με τη μορφή πόνων.Γιατί ὀχι ;


ΣΥΓΚΟΠΗ

"Η συκοπή είναι μια εξέγερση της ενέργειας που κλείνεται".Είναι η εικόνα μιας διάνοιας που έχει επαναστατήσει,η οποία αναδιπλώνεται επί του εαυτού της και απομακρύνεται από τον κόσμο κλείνοντας την πόρτα του Εαυτού...ενώ όμως ,αυτός είναι στο εξωτερικό.Εγκατάλειψε για λίγο την επικράτεια του.

Αυτό το κόψιμο δεν μπορεί να επεκταθεί χρονικά,το πνεύμα δεν μπορεί να εγκαταλείψει το σώμα για πάρα πολύ χρόνο...εκτός κι αν κάποιος είναι γιόγκι,αλλά σ'αυτήν εδώ την περιπτώση,δεν το εγκαταλείπει λόγω μιας εξέγερσης της ενἐργειας.


ΣΥΚΩΤΙ

Η δυσαρέσκεια,η οργή,η αδιαφορία,η πίκρα,η υπνηλία,η ζήλια,ο φθόνος,η κακία,σε βαθμό που να μπορεί κανείς να σκοτώσει και να θάψει,η φλεγμονή της άκρης τψν χειλιών,προέρχονται από τον μεσημβρινό του Ήπατος,του οποίου τα κύματα είναι πολύ ισχυρά.

Μια κόπωση,μια δυσκολία στο βάδισμα,το ευρέθιστο,η θλίψη,η ανάγκη για πράγματα,η αγένεια,οι ταχυκαρδίες,η έλλειψη επιθυμίας για ομιλία που σε σπρώχνει να στραφείς προς τον εαυτό σου,το τρέμουλο,όλα αυτά δείχνουν ότι τα κύματα αυτού του μεσημβρινού είναι πολύ αδύναμα.

Στην Κινέζικη ιατρική,το συκώτι είναι ο "στρατηγόςς που ελέγχει την εξωτερική άμυνα".Είναι ο μυστικός και κύριος της πανουργίας.Διέπει την αίσθηση προσανατολισμού (σκεφτείτε το συκώτι σας,αν χαθείτε στους προσανατολισμούς που πρέπει να λάβετε) την οπτική οξύτητα ( η οργή σας και οι έγνοιες αποδεσμεύονται από τα μάτια σας τα οποία σκοτεινιάζουν).Το συκώτι έχει τριάντα πέντα λειτουργίες.

Απεχθάνεται τους διαπληκτισμούς,αλλά επίσης και την πάρα πολύ μεγάλη σιγή.Του χρειάζεται ένα μουσικό φόντο κάπως πνιγμένο,σαν να έχουμε χρησιμοποιήσει σουρντίνα ,που δεν το ακούει,αλλά που,παρ'όλα αυτά,το φόντο αυτό το ηρεμεί.Εκτονώνεται με κλάματα.

Ένας μεσημβρινός του Ήπατος σε καλή κατάσταση καθιστά το άτομο διαυγές,δίνει την διάκριση και διεγείρειτην σεξουαλική επιθυμία.Στην Κίνα,λένε να προσέχουμε την κατάσταση του ,γιατί "είναι ένας καθρέφτης της σοφίας που γεννά σκόνη" ευκολότατα.


ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ

Αν ο εχθρός απειλεί να μας κατακτήσει,η στρατιά κινητοποιείται στο αδύναμο σημείο του εδάφους για να υπερασπίσει την χώρα.Με βάση αυτή την εικόνα,ο οργανισμός αμύνεται κινητοποιώντας ταχύτατα στις στρατιές του : Μια πλημμυρίδα αίματος καταλαμβάνει την περιοχή του σώματος που νοιώθει αδύναμη.Κάθε υπερβολή είναι σθένεια.Η ασθένεια αυτή αποκαλείται συμφόρηση :

- Στους πνεύμονες δείχνει την ύπαρξη εγνοιών: Η φωτιά της ενέργειας τψν σκέψεων που συσσωρεύονται από τις δύσκολες κοινωνικές ή οικογενειακές ανταλλαγές,δεν κινήθηκε σωστα.
- Στη μύτη: "Σε τρώει η μύτη σου να τσακωθείς με τη γυναίκα σου ;" Η οργή κατατρώγει αυτόν τον σύζυγο που δεν νοιώθει αρκετά δυνατός για να επικοινωνήσει ήρεμα με τη σύζυγο του.Κινητοποιεί το αίμα του στο αδύνατο σημείο,στη μ.υτη του,που έχασε το πνεύμα της καπατσοσύνης.
- Στον εγκέφαλο: Το αφεντικό ενός μεγάλου εργοστασίου δεν πρέπει ποτέ να είναι εξασθενησμένο.Ο εγκέφαλος χρειάζεται να είναι ξεκάθαρος και ταχύς.Εάν εξασθενήσει και δεν νοιωθει πια πως βρίσκεται στα ύψη της προσπάθειας του,το αίμα ανέρχεται εκεί επαναστατώντας ,το κεφάλι κοκκινίζει από οργή κι από το θερμό του Yang που συσσωρεύτηκε ταχύτατα επειδή οι επιθυμίες του δεν πραγματοποιήθηκαν.Και η εγκεφαλική συμφόρηση χειροτερεύει,αν ο εγκέφαλος έδωσε τη συμβουλή να πιούμε ποτό γιά να πάρουμε θάρρος.
- Στο συκώτι: Κάποιος,αφού επεξεργάστηκε και συνδύασε πολλά πράγματα μυστικά,έχοντας διεγείρει την σεξουαλική του επιθυμία με διαύγεια,να που δεν μπορεί να αποδεχθεί την ήττα του: Η χροιά του προσώπου του γίνεται καφεκίτρινη,οι άκρες των ματιών του πρήζονται και σκοτεινιάζουν.Βρίσκεται σε υπερδιέγερση,είναι πικρόχολος,δυσαρεστημένος,απογοητευέμενος.Τα πάντα συμβαίνουν με μια χροιά οργής.Ο εγκέφαλος του έστελνε και εξακολουθεί να στέλνει υπερβολικές στρατιές στον "Υπουργό των Πολέμαρχων",το συκώτι,που συσσωρεύει τις ενέργειες αυτές με αταξία και παθαίνει συμφόρηση.Τι πιο καταστρεφτικό από το θέαμα μιας στρατιάς που κινητοποιήθηκε ταχύτατα;


ΣΥΡΙΓΓΙΟ ΣΤΟΝ ΠΡΩΚΤΟ

Οι επιθυμίες για οδονές της σάρκας,καθώς και οι επιθυμίες του καθήκοντος,είναι δυο πόλοι έλξης εντελώς διαφορετικοί,οι οποίοι ενοχλούν τον μεσημβρινό του Παχέως Εντέρου,που είναι ο υπάλληλος ο επιφορτισμένος να υποδεικύει τον καλό τρόπο διαβίωσης.Αυτή η διακύμανση δε του ταιριάζει,και δίνει την γνώμη του χεοροτερεύοντας την πόρτα εξόδου του,τον πρωκτό.Θέλει να καταλάβει ο εγκέφαλος πως έχει διαπράξει σφάλμα .Αυτός ο μεσημβρινός του Παχέως Εντέρου θα βελτιώσει την κατάσταση της πόρτας του ευθύς μόλις ληφθεί μια απόφαση.

Πάνω στην σπονδυλική στήλη(για τους Ινδούς),ο πρωκτός είναι ένα όργανο δράσεως,που αντιστοιχεί στον δωδέκατο θωρακικό σπόνδυλο όπου βρίσκεται "το λαίμαργο πεπτικό κέντρο της ζωτικής τροφής" και "η πιθανή ανάπτυξη της περιοχής του μυστικού πυρός".

Και αν,αντί να ταλαντευόσαστε επικίνδυνα,τα ζούσατε και τα δυο δίχως υπερβολή;Σκεφτείτε έναν αμαξά που οδηγεί μια άμαξα με δυο τελείως διαφορετικά άλογα(ένα γαλήνιο κι ένα αγριεμένο) ,ο οποίος προσέχει πολύ,γιατί η υπερβολή θα τον οδηγήσει σε ατύχημα.Πρέπει να δείξετε ορθότητα,αμεροληψία,και να θυμάστε ότι το καθήκον πρέπει να έρχεται πρώτο,γιατί η ηδονή είναι άπληστη,θέλει πάντα περισσότερα και δεν παραχωρεί την θέση της παρά μόνον αν λάβει τη σσχετική εντολή απ'τον κύριο της.Αξίζει τον κόπο να το σταχαστείτε αυτό πριν επιτρέψετε στα συρίγγια να χαράξουν τα φαράγγια τους.


ΣΥΣΤΟΛΕΣ ΜΥΩΝ

Αν κάποιο παιδί δεν θέλει να υποχωρήσει,γίνεται άκαμπτο.συσφίγγεται,εκδηλώνοντας με τον τρόπο του την αρνηση του να υποταχθεί.Όταν το παιδί γίνει ενήλικοας,δεν αλλάζει πολύ τον χαρακτήρα του : Όταν κάποιο κομμάτι της ζωής του δεν του αρέσει,συσφίγγεται,κοκαλώνει τα χέρια και τα πόδια του.Και το περιβάλλον δηλώνει : "Είναι άρρωστος,παρέλυσε".

Ναι,φαινομενικά,στην πραγματικότητα όμως ,φοβάται και ίσως να έχει βαρεθεί την εργασία ή την ζωή του.Όταν τα χέρια ή τα πόδια έχουν συσταλθεί,έχουν κοκαλώσει,δεν μπορεί πια να δράσει.Η υπερβολική ακαμψία είναι τόσο ολέθρια όσο και η κατάσταση της μαλθακότητας ή της φλόγωσης.Η πραγματική στάση θα ήταν να είμαστε απαλοί σαν την κληματίδα,αλλά ταυτόχρονα με την δύναμη της βελανιδιάς,που συνοδεύεται από μια ολόκαρδη γενναιοδωρία.


ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ

Η αγωνία,ένας πολύ γρήγορος βηματισμός,μια έντονη συγκίνηση,η σωματική ή διανοητική διαταραχή,ο φόβος,όλα αυτά διαταράσσουν την ισορροπία του μεσημβρινού της Καρδιάς,που έχοντας ανάγκη για ηρεμία και αρμονία,αρχίζει να χτυπά κατά τρόπο άτακτο : Η ταχυκαρδία είναι το κάλεσμα του για βοήθεια.Μπορείτε ν'αποκαταστήσετε την ηρεμία κάνοντας ρυθμικές αναπνοές.

ΤΑΧΥΠΑΛΜΙΑ

Η καρδιά χρειάζεται ισορροπία και ηρεμία,δεν αντέχει τις εντάσεις και τις νευρικές εκτονώσεις δίχως να εκδηλώσει την σύγχυση της με νευρικά χτυποκάρδια.Η ευσυγκινησία,η άρρωστη ευαισθησία,η κατάθλιψη,την κάνουν να χάσει την ισορροπία της.
Μην αφήσετε να ταράζεστε από τις συναισθηματικές σας σχέσεις ,από τις φιλικές ή οικογενειακές σχέσεις,μέχρι του σημείου να κάνετε την καρδιά σας να χτυπά σαν τρελή : Τούτο είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι,που αδειάζει τα κύματα αυτού του μεσημβρινού και τρελαίνει το όργανο το οποίο δεν τροφοδοτείται πλέον.

ΤΕΡΗΔΟΝΑ

Τα δόντια είναι επάλξεις που κονιοποιούν κάθε τι που παρουσιάζεται μπροστά τους :Είναι ανελέητα,προκειμένου να υπερασπίσουν την θύρα μέσα από το άτομο ή το ζώο. Η λαϊκή γλώσσα λέει, "δείχνει τα δόντια του",για να περιγράψει κάποιον που γίνεται κακός επειδή του επιτίθενται.Θέλουμε να "δαγκώσουμε" κάποιον που δεν πολυσυμπαθούμε,Όμως,τα δόνται μας κλονίζονται όταν η αυτοάμυνα μας είναι κακή.Το χωριό έχει κακή άμυνα,ανα οι επέλξεις των οχυρών του βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Στην Κινέζικη ιατρική,ο Μεσημβρινός του Ήπατος μοιάζει με τον στρατηγό που διοικεί την άμυνα κατά του εξωτερικού,όλες οι απόφάσεις προέρχονται απ'αυτόν.Συνδυάζει,κάνει στρατηγικές.Αν οι επάλξεςι δεν είναι σε καλή κατάσταση,αυτός φταίει.Έχει κάνει κακά σχέδια,σάπια σχέδια.Και ιδού η τερηδόνα που κατατρώγει μια έπαλξη.

Το ήπαρ ως όργανο δεν έχει τίποτε,γιατί ο αληθινός και ο μοναδικός κύριος του Μεσημβρινού του Ήπατος,που τον τρέφει,είναι η διάνοια,είναι οι σκέψεις σας που εκμπέμπονται από τον εγκέφαλο σας.Αν επί αρκετούς μήνες κάνετε σχέδια βασιζόμενα πάνω στις νευρικές αντιδράσεις έναντι του περιβάλλοντος σας,αν νομίζετε πως η ζωή είναι πάρα πολύ σκληρή,η φρικτή πληρωμή αυτού του εσφαλμένου τρόπου θεάσως των πραγμάτων θα σας προκαλέσει έναν επι πλέον εφιάλτη : άρρωστα δόντια.

Η σωματική ζωτικότητα οφείλει την ισχύ της στην δύναμη της ψυχής σας ,που σβήνει αν αφεθεί να την καταβροχθίσουν οι έγνοιες και οι μαύρες ιδέες.Γιτί να πνίξετε μέσα στην απελπισία τον "Θυσαυρό των Ιδεών",δηλαδή τα κύματα του Μεσημβρινού Σπλήνας-Παγκρέατος; Σε τί θα χρησίμευε κάτι τέτοιο ;

Εάν τα παιδιά αποκτήσουν τερηδόνα σε πολυ μικρή ηλικία,ο βελονισμός τα περιθάλπει μέσω ενός σημείου που ονομάζεται "Ανάκτορο των Κοπώσεων" : Η ζωή ή το περιβάλλον δίνει στα παιδιά που γεννήθηκαν αγχώδη και ανήσυχα,μια ντροπαλότητα και μια αυτοάμυνα που προκαλούν φόβο ή εξέγερση.Τα παιδιά "κουράστηκαν" από τη ζωή πριν καν αρχίσουν να τη ζουν.Όσο θα τα περιθάλπει ο οδοντίατρος,προκαλέστε εμπιστοσύνη και ηρεμία σ'αυτούς τους κατόχους των ροκανισμένων επάλξεων,ενδυναμώστε τους ηθικά ,καταλάβετε την ανησυχία τους.

Ένα ζευγάρι γιατρών είχε τέσσερις κόρες.Η μια απ'αυτές κρατούσε συνέχεια στα χέρια της ένα μεγάλο σακούλι καραμέλες κι έτρωγε μέχρι να σκάσει.Οι άλλες αδελφές δεν έτρωγαν ποτέ καραμέλες.Η μόνη που δεν πήγε ποτέ στον γιατρό,ήταν αυτή που κρατούσε τις καραμέλες.Μην κατηγορείτε τη ζάχαρη (αντιπροσωπεύει την τρυφερότητα) ,αλλάξτε μάλλον τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τα πράγματα,εκτιμήστε την καλοζωία ,μασήστε καλά τη ζωή,και η τερηδόνα θα εξαφανιστεί.

Αλλάξτε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τα πράγματα,εξελιχθείτε ενώ ταυτόχρονα θα εκτιμάτε τις καλές ευκαιρίες που σας προσφέρει η ζωή,και η τερηδόνα σας θα μειωθεί,ενώ τα δόντια σας ,που ονομάζονται "δόντια Σοφίας",θα μεγαλώσουν και θα ενισχυθούν.


ΤΕΤΑΝΙΑ

Πάνω σ'ένα μόνιμο φόντο ερεθιστικότητας,οι μυς και τα νευρά τεντώνονται και συσπώνται,αυτές οι επώδυνες κρίσεις εμφανίζονται με παροξυσμούς όταν έρθουμε αντιμέτωποι με μια αντιξοότητα.Τα χέρια,τα πόδια,οι μυς,μπορούν να συσπαστούν,τα δάκτυλα του χεριού,σε μια δυνατή κρίση,σφίγγονται μεταξύ τους,ο αντίχειρας μπορεί να αναδιπλωθεί μέσα στην παλάμη και να κρυφτεί απ'τα άλλα δάκτυλα.

Πάνω στην διαδρομή του αντίχειρα ,βρίσκεται ο μεσημβρινός των Πνευμόνων,αυτός που συλλαμβάνει τον αέρα του περιβάλλοντος : Όταν τον βάζουμε στο εσωτερικό του χεριού και τον απομονώνουμε ,τούτο εκφράζει την απελπισία και την ναυτία της ζωής που οδηγούν προς τον θάνατο,είτε τον νοιώθουμε να έρχεται,είτε τον επιθυμούμε.

Αυτή η νευρική ασθένεια είναι πολύ οδυνηρή.Πρέπει να πρασπαθήσουμε να αναστείλουμε τις κρίσεις και να μην αδειάσουμε τα κύματα του μεσημβρινού των Πνευμόνων,ο οποίος έχει προσβληθεί,εποπτεύοντας τον εαυτό μας όταν ξεπροβάλλει μια αντιξοότητα.Πρέπει να καταπνίξουμε αμέσως την επιθυμία να διεγερθούμε,βλέποντας το αντικείμενο σαν "ασήμαντο",έστω κι αν αυτό είναι λάθος.Αν κρατήσετε την ηρεμία σας ,τα νεύρα δεν θα συσπαστούν.Πρόκειται για μια άσκηση αυτοελέγχου.

Ορισμένες κρίσεις προκαλούνται από μια ανήσυχη συνειδητότητα,που έχει την εντύπωση πως έδρασε λάθος.Αν αφήσουμε να γεννηθεί η δυσαρέσκεια ,οι Πνεύμονες σκάνε,τα νεύρα τεντώνονται κι η κρίση αρχίζει.Αν γυρίσουμε ταχύτατα προς τα πίσω για να σβήσουμε την δυσαρέσκεια και την αντιξοότητα,η νευρική κρίση σβήνει.


ΤΙΚ

Ο μεσημβρινός των Πνευμόνων ελέγχει το δέρμα,αλλά αν τούτο εδώ έχει ακούσιες κινήσεις,δηλαδή τικ,δείχνει ότι δεν το κυβερνά πλέον και δεν εκτελεί πια τον ρόλο του.Ο ένοχος είναι ο σύντροφος του,ο μεσημβρινός της Χοληδόχου Κύστης,ο οποίος ρυθμίζει την νευρική ένταση και ανακλά την ισορροπία των αντιλήψεων του εγκεφάλου : Έχει απορυθμιστεί.Τα τικ συναντώνται σε άτομα που έχουν ένα βαθύ άγχος και θλίψη και που εξωτερικεύουν αυτό που θέλουν να πουν,έσω αυτής της οξυθυμίας.



ΤΡΑΥΛΙΣΜΑ

Θα σας συνέβη,τουλάχιστον μια φορά στην ζωή σας.να θέλετε ν 'αρχίσετε μια φράση για να πείτε κάτι,κι αμέσως να συγκρατιέσστε δίχως να μπορείτε να την ολοκληρώσετε,συνειδητοποιώντας πως μόλις τραυλίσατε.
Ο εγκέφαλος σταμάτησε την εκπομπή,έκοψε τον ήχο.Μονάχα αυτός ξέρει το γιατί.Ίσως γιατί φοβόταν τις συνέπειες που μπορεί να είχε η φράση,ίσως λόγω δισταγμού,ίσως γιατί η μνήμη έβγαλε στην επιφάνεια μια κακή ανάμνηση τη στιγμή κατά την οποία προφέρατε μια λέξη.Μπορεί να τραυλίζουμε περιστασιακά,σε ορισμένα μόνο γράμματα,ή συνεχώς.

Θυμάμαι ένα ξάδελφο μου,ο οποίος τραύλιζε προφέροντας το οικογενειακό του όνομα που άρχιζε με το γράμμα "Π",όμως μέσα στην ίδια φράση μπορούσε να μιλήσει για ένα πηγάδι,ή για ένα παιχνίδι ,ή για ένα πλέγμα δίχως να διστάσει ούτε δευτερόλεπτο.Το τρεύλισμα δεν υπάρχει,όταν οι σκέψεις και οι επιθυμίες είναι καθαρές και σταθερές,ο ήχος τότε περνά από μια ορθάνοικτη θύρα.
Αν η ενέργεια της σκέψης είναι ταχύτατη,τα λόγια ταλαντεύονται ,γιατί θέλουν όλα να βγουν ταυτόχρονα σα να έβγαιναν από ένα μεγάλο κατάστημα σε στιγμή πανικού.Αν η ενέργεια της σκέψης είναι πολύ αργή,η ντροπαλότητα καθυστερεί τα λόγια,τα οποία δυσκολεύονται να γεννηθούν,προχωρούν,οπισθοφρομούν,ανακατεύονται,μπερδεύονται αντί να βγαίνουν αξιοπρεπώς από το στόμα.

Κι αν η ενέργεια της σκέψης μοιάζει με μια εκβολή ποταμών ή με μια λίμνη που την ταράσσουν ανεμοστρόβιλοι,η έλλειψη μέτρου και η αταξία προκαλούν το τραύλισμα.Στην Τουρκία,στις αρχές του περασμένου αιώνα,δίδασκαν σ'αυτούς τους ασθενείς πώς να μάθουν να μιλούν,βάζοντας τους μέσα στο στόμα μικρές στρογγυλές γαλέτες.Τα παιδιά ήσαν έτσι υποχρεωμένα να προσέχουν να μην τις καταπιούν,οπότε μείωναν και διευθετούσαν τον ρυθμό τους.Τα αποτελέσματα ήσαν εξαίρετα.

Τα λόγια μας είναι παιδιά μας.Είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα εκπαιδεύσουμε και να γίνουμε κύριοι τους,αλλά ,αν έχουμε πειθαρχία,μπορούμε να φθάσουμε στην εξωτερική και εσωτερική ηρεμία.



ΤΡΑΧΕΙΪΤΙΔΑ

Ὀταν βήχεις,τούτο αγγέλει την παρουσία μιας αμφιβολίας,μιας στεναχώριας,που γαργαλάνε κι έπειτα ερεθίζουν τον λαιμό,και τελικά φλέγουν την τραχεία.Η συνείδηση δεν είναι ήρεμη.Μια επικοινωνία ή μια ανταλλαγή με τους άλλους υπήρξε δύσκολη κι άφησε μια μεταμέλεια.Η νευρικότητα διεγείρεται,σύντομα την βοηθάει και μια αγχωμένη μνήμη που εξεγείρεται και δεν καταπίνει πια κάποιον ή κάτι.

Η ακτινοβολία της προσωπικότητας σβήνει.Η τραχειϊτιδα μπορεί επίσης να έχει ως προέλευση και μια σεξουαλική διαταραχή.Καλέστε τους πυροσβέστες του εγκεφάλου για να σβήσουν την φωτιά της τραχείας σας.Το αίτιο αξίζει πράγματι τον κόπο να σας προκαλεί τόσο κακό;



ΤΡΙΞΙΜΟ ΔΟΝΤΙΩΝ

Όταν τρίζουν τα δόνται,τούτο συχνά δείχνει πως υπάρχουν σκουλήκια στα έντερα.Η ευαισθησία υπέφερε κατά τις προηγούμενες μέρες,ο ασθενής ήταν "κοντά στο κλάμα","συγκράτησε"τη νευρική ένταση,τα δάκρυα ξαναμπήκαν μέσα του.Ήρθε η νύχτα,τα δόντια τρίζουν,σαν μια πόρτα που δεν έχει αδωθεί καλά,που είναι εγκαταλειμμένη και που θρηνολογεί.



ΤΥΜΠΑΝΙΣΜΟΣ

Η κοιλιά φουσκώνει και σκληραίνει,αντιδρώντας προς την καταδίωξη ὀπως οι αρχαίες μουσικές Κινέζικες πέτρες.Γι'αυτό τον λόγο,οι Ασιάτες αποκαλούν τον τυμπανισμό "πρήξιμο -ταμπούρλο".Αυτή η κατάσταση παράγεται από μια άρρωστη συγκινησιακή ευαισθησία που συμβαίνει ψυχικά απ'τη στιγμή που το άτομο φοβάται ή νοιώθει πως έχει προσβληθεί η ευαισθησία του.Πολλές γυναίκες γίνονται τότε πέτρες και τρόπον τινά ψυχρές,αρνούμενες να προσφέρουν στον εαυτό τους την οποιαδήποτε ηδονή.

Η ευαισθησία έχει την έδρα της στον μεσημβρινό του Παχέως Εντέρου,"στον υπουργό επικοινωνιών και οδών" : Είναι διάσημος για την ευλυγισία του,την οποία χαλάει η ευσυγκινησία.Το να απομονωθείς και να σκληρύνεις,γιατί είσαι πληγωμένος ,δεν διευθετεί κανένα πρόβλημα.Μιμηθείτε τους Ινδούς :Απ'τη στιγμή που νοιώθουν ότι η συγκινησιακή ευαισθησία τουςέχει προσβληθεί από την ζωή ή τους άλλους ,φράζουν το δρόμο σ'αυτή την ομίχλη που αρχίζει να ανεβαίνει.

Θέτουν τον εαυτό τους (το νοήμον μέρος τους) πάνω σε μια ντουλάπα και κοιτάζουν το εγώ τους( το ενστικτώδες μέρος) να χτυπιέται εδώ κάτω.Κάντε αυτή την άσκηση ανεβαίνοντας όσο πιο ψηλότερα γίνεται(σ'ένα είδος πύργου του ¶ιφελ) και κοιτάξτε τους άλλους να δρουν κάτω : Είναι σαν παιχνίδι δίχως μεγάλο ενδιαφέρον,γιατί η αναταραχή τους φαίνεται μάταιη.Είναι η εικόνα της λογικής που σας έδωσε ένα "πρήξιμο -ταμπούρλο".Αν καταλάβετε αυτή την αποκόλληση ,θα χαμογελάσετε,η ειρήνη και η ευκαμψία θα ανακτήσουν τα δικαιώματα τους.



ΥΠΕΡΓΛΥΚΑΙΜΙΑ - ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ

Η υπεργλυκαιμία και η υπόγλυκαιμία είναι δυο διαταραχές του Μεσημβρινού του Παγκρέατος που η Κίνα τον αποκαλεί "Διπλό Ήπαρ" και "Μεσημβρινό του Γλυκού Κρέατος".Το πάγκρεας απαρτίζεται από "αδένες που μοιάζουν με σταφύλι και σχηματίζουν το παγκρεατικό υγρό.Αυτό το υγρό εκχύνεται μέσω λεπτών αγωγών στον δωδεκαδάκτυλο και βοηθάει στην πέψη"

Η διαταραχή του σακχάρου μέσα στον οργανισμό έχει διπλή προέλευση :

- Το άτομο αμύνεται άσχημα ενάντια στη ζωή,κάνει το αντίθετο απ 'ότι πρέπει: Ο Μεσημβρινός του Ήπατος και του Παγκρέατος(Διπλό Ήπαρ) είναι ανισόρροποι.
- Το άτομο δεν χωνεύει τη ζωή,μιας και δεν της βάζει σωστή δόση σακχάρου.

Η υπεργλυκαιμία δίνει θλίψη,αποθάρρυνση,κόπωση.Η υπογλυκαιμία αίναι το αίτιο της αγωνίας,της εχθρότητας ενάντια στο περιβάλλον,προκαλεί δε,και μανιακές κρίσεις
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 6:00 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ορισμένα άτομα βρίσκονται σε συνεχή κινητικότητα.Πάντοτε σε κίνηση,εμπέμπουν ένα είδος ηλεκτρισμού που εκνευρίζει το περιβάλλον.Μη τους πείτε τίποτα για να σταματήσουν,μην προσπαθήσετε να τους δώσετε ηρεμιστικά : Δεν θα θεραπευόταν το κακό και θα ξαναεμφανιζόταν με κάποια άλλη μορφή.

Να ξέρετε πως πνίγονται λόγω ελλείψεως εμπιστοσύνης στον εαυτό τους,ενώ ταυτόχρονα θέλουν να αποδείξουν πως είναι ικανά να κάνουν πολλά πράγματα,αφού βρίσκονται σε συνεχή κίνηση.Έτσι,εξωτερικεύουν αυτό που δεν μπορούν να πουν.Δεν εκφράζονται με λόγια,αλλά μονάχα κουνώντας τον αέρα...Ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί για να καλέσει τους άλλους σε βοήθεια.


ΥΠΕΡΤΑΣΗ - ΥΠΟΤΑΣΗ

Όταν το βαρόμετρο δεἰχνει καλό καιρό,τα πάντα είναι καλά.Η ατμοσφαιρικ΄ή πίεση είναι γαλήνια.Αν το άτομο είναι υπερευαίσθητο και δεν ελέγχει καλά τον εαυτό του,και η παραμικρή αντιξοότητα ,ή μια οργή πουείναι υποχρεωμένο να την κρατήσει μέσα του,ή μια οξεία συγκινησιακή κρίση,η μια αγανάκτηση μπροστα σ'αυτό που θεωρεί ως αδικία, "αναταράσσουν το αίμα",το ζεσταίνουν,το κρατάνε υπό πίεση,έτοιμο να επιτεθεί.Αυτή την κατάσταση την αποκαλούμε υπέρταση.

Η υπερβολή καλεί πάντοτε και το αντίθετο της : Όταν οι δοκιμασίες έχουν φτάσει σ'ένα τέτοιο σημείο ώστε να μην μπορούμε ν'αντέξουμε πια το βάρος τους, "απολύουμε'την ενέργεια μας,αφηνόμαστε,μη έχοντας πια θάρρος,γιατί φοβόμαστε τις ευθύνες που επιβάλλει η ζωή.Αποκαλούμε αυτή την πτώση τάσεως υπόταση.

Ο εγκέφαλος είναι αυτός που δίνει τις εντολές της νευρικής τάσεως,ο οποίος δίδει, ή θέλει να αγνοεί,την εσωτερική ειρήνη.Όταν ξέρουμε πως να την ελέγχουμε,δεν υπάρχουν πια σκαμπανεβάσματα.


ΥΠΝΗΛΙΑ

Μπορεί κανείς να νοιώσει υπνηλία μετά από ένα καλό γεύμα,αυτός είναι ένας μικρό - υπνάκος που επεκτείνει μιαν ευχάριστη στιγμή.Το άτομο δεν μπορεί να σκεφτεί πια,ο Εαυτός εφήνεται να ζήσει.Ο γέρος που έχει υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας,βρίσκεται στο τέλος της ζωής του,περιμένει τον θάνατο.Το να έχεις όμως συνέχεια υπνηλία,ενώ είσαι σε ενήλικη ηλικία,τούτο είναι ασθένεια.Το ον αρνήται ασυνείδητα να ζήσει,το σκάει για να μην δράσει πια.



ΥΠΝΟΣ

Ο ύπνος εξαρτάται από την κατάσταση του μεσημβρινού του Ήπατος.Το να χρειάζεσαι πολλές ώρες ύπνου,είναι μια υπερβολή του Γιν του Ήπατος που φοβάται,έχει κουραστεί απ'τη ζωή ,πέφτει σε κατάθλιψη,στρέφεται προς τον εαυτό του...και κοιμάται.Μια επιθυμία να πεθάνεις σιγά σιγά,οι ψυχικές διαταραχές,όλα αυτά σπρώχνουν προς τον ύπνο.Αυτός που καθίσταται ευερέθιστος,δυσαρεστημένος,που βρίσκει τα πάντα άσχημα,έχει ενοχλήσεις με τον ύπνο του, "ο χαρακτήρας του φεύγει".

Η ώρα του Ήπατος είναι από τη μια εώς τις τρεις το πρωί.Συχνά ξυπνάμε κατ'εκείνες εκεί τις ώρες.Ένας Κινέζικος κανόνας διδάσκει ότι το Ήπαρ είναι μεσημβρία - μεσάνυχτα με το Λεπτό Έντερο,του οποίου η ώρα είναι από τις μια εώς τις τρεις το απόγευμα.Ο ένας είναι βραδινός ,ο άλλος ημερήσιος,οφείλουν να αντισταθμιστούν.Το Λεπτό Έντερο δίνει την παρόρμηση ,ανανεώνει,αναλαμβάβει,αν το κάνει κατά την διάρκεια της ημέρας,τούτο είναι εξαίρετο ,αν όμως,κατά την διάρκεια του ύπνου τη νύχτα συνεχίσει αυτή τη δραστηριότητα ,τότε ξυπνάει το Ήπαρ,που είναι μεσημβρία - μεάσανυχτα του,δεν μπορεί πλέον να ξανακοιμηθεί.

Αυτός ο μεσημβρινός του Λεπτού Εντέρου αντιστοιχεί στο κόκκινο,ενώ ο μεσημβρινός του Ήπατος στο μπλε μαρίν.Φανταστείτε ένα έντονο κόκκινο,δείτε το σαν φωτιά(δηλαδή σε υπερβολή),που το κάνει να φλέγεται.Την στιγμή που το κόκκινο ξαναπαίρνει το κανονικό του χρώμα,τούτο είναι σημάδι της ηρεμίας του.Επιστρέψτε στο Ήπαρ και κοιμηθείτε μέσα σένα μπλε μαρίν.

Δεν υπάρχουν ώρες ύπνου,η κάθε φύση έχει διαφορετικές ανάγκες.Αν όμως, θέλετε να είστε σε καλή διάθεση την επόμενη ημέρα,ας είστε στο κρεβάτι σας στις έντεκα το βράδυ,γιατί αυτή είναι η ώρα του μεσημβρινού της Χοληδόχου Κύστης,που ξαναφορτίζει τον εσωτερικό ζήλο.


ΦΑΓΟΥΡΕΣ

Ξέρετε ότι το δέρμα αναπνέει κι ότι χρειάζεται αέρα,νερό και ήλιο,αλλά ίσως δεν ξέρετε ότι η κατάσταση του δεν εξαρτάται αποκλειστικά από αυτά τα τρία στοιχεία,αλλά πό την κατάσταση του μεσημβρινού των Πνευμόνων που το τρέφουν και που τα κυβερνά ο εγκέφαλος.

Αν κάποια απασχόληση σταματήσει για μια στιγμή την αναπνοή σας προκειμένου να στοχαστείτε,κι αν το δέρμα κρίνει πως αυτό το διάστημα είναι υπερβολικά μακρύ,σας ανακαλεί στην Τάξη ζητώντας σας να το ξύσετε...Και οι πνεύμονες για να το κάνουν,εγκαταλείπουν για λίγο τις έγνοιες που απασχολούσαν τις σκέψεις τους, αναπνέουν...και τρέφουν και πάλι το δέρμα. Η φαγούρα παύει.


ΦΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ

Η φαρυγγίτιδα ,σας κάνει να υποφέρετε,σας καθιστά άφωνους,κόβει τοβ ήχο ανάμεσα σε σας και τον άλλον.Για ποιον λόγο ο εαυτός σας έδωσε εντολή να φράξει αυτός ο αγωγός ; Ποιός είναι ο εχθρός μπροστά στον οποίον κλείνετε τον δρόμο ;

Μην ψάξετε πολύ μακριά στον χρόνο :Το αίτιο βρίσκεται στην παραμονή ή στην προπαραμονή .Κάποιος ή κάτι σας πλήγωσε την ευαισθησία σας και δεν πέρασε ,εξακολουθεί να βρίσκεται στο λαιμό σας .Αντί να το καταπιείτε και να το ξεχάσετε,επιλέξατε να βάλετε φωτιά κατά μήκος αυτού του αγωγού απ'όπου περνάει η τροφή.Ναι,μέσα στο μυαλό σας είναι αδύνατον να καταπιείτε αυτή την ιστορία.

Αν κάνετε μια γρήγορη ανασκόπηση στο περιβάλλον σας,θα βρείτε γρήγορα τον εχθρό : Γενικά,δεν βρίσκεται μακριά.Ξαναζήστε τη σκηνή ή την ιστορία,παραδεχθείτε ότι η φαρυγγίτιδα είναι αρκετά επίπονη και πως το να βάζετε φωτιά στο λαιμό σας είναι κάτι το πολύ βίαιο...Και σίγουρα δεν είναι καθόλου επίπονο γι'αυτούς που είναι το αίτιο του προβλήματος σας !

"Σβήστε" μέσα στη σκέψη σας ό,τι σας ενόχλησε,και συγχωρείστε.Μόλις το κάνετε αυτό,κάντε την φωτιά να εξαφανιστεί χρησιμοποιώντας μια παλιά Τουρκική τεχνική : Βυθίστε έναν σπόγγο μέσα σε καυτό νερό,άστε τον πάνω στον λαιμό σας όλη τη νύχτα τυλίγοντας τον λαιμό σας με μια μάλλινη εσάρπα που θα κρατήσει ζεστή την υγρασία.

Η φαρυγγίτιδα θα φύγει μαζί με τις μαύρες ιδέες,αλλά την επόμενη φορά που θα έχετε δυσκολία με κάποιον,μην αφεθείτε να κατανικηθείτε από την εντονότατη αντίδραση σας προς τα αισθήματα που βιώνει η έντονη συναισθηματικότητα σας.Σκεφτείτε την φωτιά που θα προκαλέσετε.


ΦΛΕΒΕΣ

Οι φλέβες είναι ελαστικοί αγωγοί που μεταφέρουν το μαύρο αίμα στην καρδιά,αφού το λάβουν από τα τριχοειδή και τα λεμφατικά αγγεία.Η Κίνα τα ονομάζει "ήσυχα αγγεία".Μια υπερβολική βίαιη σωματική ή διανοητική προσπάθεια,μια σύσπαση,μια σκλήρυνση μπροστά σε κάποιο περιστατικό της ζωής,προκαλούν την ασθένεια τους :Τους κιρσούς.
Αν θέλετε να έχετε υγιείς φλέβες,ελέγξτε τις δυνάμεις σας πριν αναλάβετε μια δράση,κοιτάξτε αν είστε ικανοί να την εκπληρώσετε.Και αν το πεπρωμένο σας υποχρεώνει ν'αντέξετε μπροστά σε μια δοκιμασία,αποδεχθείτε την δίχως να σφίχτείτε.δίχως να σκληρυνθείτε,δίχως να δημιουργήσετε μέσα σας "κακό αίμα ".

Κατά περίεργο τρόπο,στην Κινέζικη ιατρική ,οι φλέβες εξαρτώνται από τον μεσημβρινό του Κύριου της Καρδιάς( που αντιστοιχεί στην Σελήνη),και το βελονιστικό σημείο της Συγκεντρώσεως των φλεβών είναι το τριάντα δυο του Στομάχου,που ονομάζεται ¨ξαπλωμένος λαγός"( οι μεσημβρινοί του Στομάχου και του Κύριου της Καρδιάς αποτελούν μέρος του κανόνα μεσημβρία - μεσονύχτιο,στηρίζοντας ο ένας τον άλλο.Δρουν και οι δυο στις φλέβες και στις φλεβίτιδες).

Στο ζωικό βασίλειο,ο λαγός είναι σεληνιακός,και στους Κινέζικους μύθους διηγούνται πως ο λαγός είναι η Σελήνη.Παρουσιάζεται ως αυτός που πρετοιμάζει το φάρμακο της αθανασίας( το Στομάχι είναι η "Αρχική Ενέργεια" στη αλχημεία και ο Κύριος της Καρδιάς προστατεύει το Τσεν).

Το μαύρο αίμα που κυλά στις φλέβες,ανανεώνεται μέσα στην καρδιά(που αποθησαυρίζει το Τσεν) και ξαναγίνεται κόκκινο.Ο λαγός είναι ξαπλωμένος,είναι ήρεμος,δεν έχει κιρσούς.Ακολουθήστε τις συμβουλές του Τσι -Πο : "Ο μεσημβρινός Κύριος της Καρδιάς έχει το καθήκον της κυκλοφορίας ,είναι ο υπάλληλος που καθοδηγεί τους υπηκόους στις χαρές και τις ηδονές τους",τότε το αίμα κυλά,οι φλέβες είναι ήρεμες .Αυτή είναι η πρώτη εργασία αυτού που θέλει να γίνει κάποια μέρα σοφός και να πετύχει την αθανασία.


ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ

Αυτή η ασθένεια είναι ο σχηματισμός ενός θρόμβου στο εσωτερικό μιας φλέβας,ενός ήρεμου αγγείου,όπως την αποκαλεί η Κινέζικη ιατρική.Αυτός ο θρόμβος είναι το παράγωγο ενός χολερικού χαρακτήρα,που είναι δυσαρεστημένος,σε υπερδιέγερση,ή του αντιθέτου του,όταν η απόφαση και η βούληση είναι ανεπαρκής,όταν υπάρχει ένα άφημα.Όπως και να έχει το πράγμα, οασθενής φτιάχνει "κακό αίμα".



ΦΛΕΓΜΑΤΑ

Ξεχάστε για λίγο την δυτική ιατρική και γίνετε Ασιάτες φανταζόμενοι το εξής : Σε περίοδο μεγάλων εγνοιών,εξαντλημένοι,υπερβάλλετε στα πάντα και ζείτε ένα εσωτερικό δράμα.Μ'αυτή τη στάση ,παραγεμίζετε τον μεσημβρινό Σπλήνας -Παγκρέατος ,ο οποίος αντιπροσωπεύει "τον θησαυρό των ιδεών" και δίνετε σ'αυτά τα κύματα μια υπερβολή ζωτικότητας.Αυτός ο στρόβιλος κυμάτων σε κίνηση (που μπορεί να συγκριθεί με τους στροβίλους των ιδεών σας ) τροφοδοτεί μια λίμνη που ονομάζεται Γιν -Οε ,όπου θέτει φωτιά.

Αυτή η φωτιά καίει το πνεύμα της αποφασιστικότητας σας.Δεν καταφέρατε να πετύχετε τον στόχο που θέσατε στον εαυτό σας.Έχετε χάσει την ελπίδα σας, έχετε ξεφύγει από τον δρόμο σας ,οι ιδέες παγιδεύτηκαν...μέσα στον στρόβιλο τους.Η μετάδοση που πρέπει να εκτελέσει ο μεσημβρινός του Παχέως Εντέρου,ξέφυγε κι αυτή με τη σειρά της απ΄τον δρόμο της.Οι δρόμοι έχουν γεμίσει κίνηση,ο μεσημβρινός των Πνευμόνων σκάει :Δεν μπορεί ν΄αντέξει τα βάσανα με τα οποία τον φόρτωσε το παιδί του,ο μεσημβρινός του Παχέως Εντέρου.Αυτές οι έγνοιες έγιναν φλέγματα.Κι όσο μεγαλώνει η εξέγερση ,τόσο αυξάνεται το πνίξιμο.Φτάνει ως τον εμετό.

Είναι καλό να φτύνετε,αλλά είναι ακόμα καλύτερο να καταπραϋνετε τις ιδέες,δίχως να λυσμονείτε ότι "οι σκέψεις είναι τόσο δύσκολο να δαμαστούν,όσο και η διάνοια",όπως μας θυμίζει ένα βιβλίο της Ινδουϊστικής σοφίας.



ΦΛΕΓΜΟΝΗ

Όταν ο υπαίτιος της "άμυνας ενάντια στο εξωτερικό"είναι ανεπαρκής ,τα κύτταρα δρουν με αταξία.Σε περίπτωση επίθεσης ,η αντίδραση τους είναι το να πυρακτωθούν.Σπεύδουν σε υπερβολικά μεγάλο αριθμό στο σημείο που δέχτηκε την επίθεση,προκειμένου να καταβροχθίσουν τους βλαβερούς βακίλους.

Κατ'αυτόν τον τρόπο ορισμένοι άνθρωποι, που έχουν μια ανεπάρκεια του μεσημβρινού του Ήπατος ,έχουν επώδυνες φλεγμονές,οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι το σημείο να τους προκαλέσουν πυρετό.Δίχως να το ξέρουν,αυτή η αταξία είναι δική τους...Αλλ 'αυτή η φλεγμονή,αν κατανοήσουν το νόημα της,μπορεί να τους σώσει από ένα σοβαρότερο κακό.



ΦΟΒΟΣ

Χίλια αίτια μπορούν να προκαλέσουν τον φόβο,κι ο καθένας μας τον γνώρισε τουλάχιστον μια φορά στην ζωή του.Σε στιγμές αδυναμίας,αποθάρρυνσης,θλιψης,λόγω συμπλέγματος κατωτερότητας ή αποτυχίας,ένα σοκ,ένας ξαφνικός θόρυβος,μια "έκρηξη"ευσυγκινησίας και να η πόρτα που ανοίγεται διάπλατα στον φόβο : Μπαίνει μέσα σ΄ένα δευτερόλεπτο ,και κάνει πολλές ζημιές ,γιατί αδειάζει τα κύματα πολλών μεσημβρινών μεταξύ των οποίων :

- Του Μεσημβρινού των Νεφρών,πάνω στον οποίο δρα πάρα πολύ ο φόβος.Τον φρενάρει,η ενέργεια του "αμβλύνεται".Η Κινέζικη ιατρική διδάσκει ότι τα νεφρά τρέφονται από το αυτί: Σκεφτείτε τους στρατιώτες που ξεκινούν για τη μάχη με τον ήχο των ταμπούρλων και των σαλπίγγων,καθώς και τα μαγαζιά,όπου μια κατάλληλη μουσική χαλαρώνει τα νεφρά ,των οποίων κύριος είναι ο μεσημβρινός των Νεφρών,κι ωθεί τους πελάτες να ψωνίσουν.Τους ντοπάρουν όλους ,κοιμίζουν τον φόβο της μάχης ή της υπρβολικής μεγάλης δαπάνης μέσα στο μαγαζί.

- Όταν τα νεφρά φοβούνται,θέτουν σε κίνδυνο την καρδιά,που αρχίζει να χτυπά και σπέρνει την αταξία.Η καρδιά δεν καταλαβαίνει πλέον τα πράγματα,τα κύματα της διασκορπίζονται.

- Αυτός ο μεσημβρινός των Νεφρών είναι επιφορτισμένος να τρέφει τον μεσημβρινό της Χοληδόχου Κύστης.Όταν φρενάρει από τν φόβο,είναι ανίκανος να το κάνει.Κι ιδού η Χοληδόχος Κύστης να μη δίνει πια την παρόρμηση της.

- Προκαλεί επίσης πανικό στην μητέρα του,στον Κύριο της Καρδιάς,που είναι " η μητέρα του αίματος". Λέγεται :"Φοβήθηκα τόσο ,ώστε το αίμα μου πάγωσε".

- Και τέλος,καθιστά εύθραυστο τον μεσημβρινό του Ήπατος ,ο οποίος αφήνοντας τον φόβο να διεισδύσει ,δεν έχει πλέον αυτοάμυνα.Μετά από ένα μεγάλο φόβο,συμβουλεὐουμε να πιείτε(νεφρά),να χαλαρώσετε(κύριος των νεύρων) και αν είναι απαραίτητο ,να κάνετε εμετό.Πρέπει να ηρεμήσει και η καρδιά και το αίμα.Ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρό σας.Διαβάστε στην λέξη "νεφρά"το τι χρειάζονται για να είναι δυνατά.



ΦΟΥΣΚΩΜΑ

Το φούσκωμα είναι ο καρπός ενός αισθήματος απογοήτευσης στη συναισθηματική ζωή.Το αίσθημα είναι καθαρά προσωπικό: εμείς κρυώνουμε κι οι άλλοι είναι ζεστοί.Πρόκειται για μια εκτίμηση του εγκεφάλου μας,και το στομάχι μας θέλει συνέχεια κάτι παραπάνω.

Η απογοήτευση υπάρχει μονάχα μέσα στην φαντασία μας: Έχω έναν φίλο που μεγάλωσε δίχως γονείς,ικανοποιημένος από τη μοίρα του στο συναισθηματικό πεδίο,κι έναν άλλο που τον παραχάλασαν οι γονείς του,ο οποίος διαμαρτύρεται συνεχώς πως δεν τον αγαπούν.Το φούσκωμα είναι ένα πρήξιμο από νερό ή από αέρα που δεν βρίσκεται στην θέση του.Η κοιλιά φουσκώνει σαν αορτήρας,τούτο δεν έχει περισσότερη υπόσταση απ΄όση ένα αίσθημα της συναισθηματικής ζωής.

Το να συνειδητοποιείς τα πράγματα,να αρκείσαι στην τύχη σου με χαμόγελο σημαίνει πως ξέρεις να υπολογίζεις τα καλά πράγματα σε κάθε τομέα,λησμονώντας τα κακά : Πετάξτε στα σκουπίδια αυτές τις κακές αναμνήσεις και η κοιλιά σας δε θα είναι πια πρησμένη.


ΦΤΕΡΝΑ

Η κίνηση του σώματος προς τα εμπρός στηρίζεται στην φτέρνα.Οι πόνοι σ΄αυτό εδώ το σημείο εμφανίζουν μιαν ηθική ¨κράμπα",έναν δισταγμό ,μια δυσαρέσκεια για τον εαυτό ή την ζωή,άγχος ή σύσπαση που ενοχλούν την βούληση,που εμποδίζουν την κυριάρχηση του σώματος και που υποχρεώνουν να κάμψουμε το σώμα.

Όταν ανακαλυφθεί αυτό το αδύνατο σημείο ,τούτο είναι μια διδασκαλία για τον εγκέφαλο που πρέπει να τον επιλύσει: Ο πόνος στην φτέρνα φεύγει ,έτσι όπως ήρθε: Δίχως φαινομενικό λόγο.



ΦΤΕΡΝΙΣΜΑΤΑ

Φτερνίζεστε συχνά;"Ποιός σας κάθεται στη μύτη;"...Πώς θα θέλατε να τον ξεφορτωθείτε! Κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού στην Αμερική,βρέθηκα με μια νεαρή κυρία που φταρνιζόταν είκοσι εώς τριάντα φορές μόλις ξυπνούσε το πρωί.Με τίποτε δεν μπορούσε να σταματήσει τούτη την άσκηση.Ομολογώ πως ξέσπασα στα γέλια καθώς την κοίταζα να φταρνίζεται μ΄αυτόν τον τρόπο,γιατί ήδη ήξερα πως θα θεραπευόταν:Περνούσε όλη τη νύχτα με κάποιον που φαινομενικά την καθιστούσε ευτυχισμένη ,αλλά που αυτή δεν ήξερε πως να τον ξεφορτωθεί...Όταν έγινε κι αυτό,σαν από θαύμα,σταμάτησαν τα φταρνίσματα.


ΧΑΣΜΟΥΡΗΤΟ

"Να βάζεις το χέρι σου μπροστά στο στόμα σου,όταν χασμουριέσαι".Τούτο μου έλεγαν με κοφτό τόνοο όταν ήμουν παιδί,κι η έκφραση αυτή επαναφέρει σε τάξη τον ασύνετο που εκδηλώνει την κούραση του,τη κόπωση του ή το γεγονός πως χωνεύει άσχημα κάποιο περιστατικό ή μια ιδέα που άκουσε και που του είναι ενοχλητική.

Ενστικτωδώς ,αν η ενέργεια εξαντληθεί,ο μολυσμένος αέρας προσπαθεί να εξέλθει και το στόμα ανοίγει εντελώς σαν ένας φούρνος που περιμένει μια φουρνιά ψωμιού.Αυτή η πολύ χαλαρή στάση είναι συχνά ένας σπασμός που απαιτεί χαλάρωση και ύπνο: "Πήγαινε να κοιμηθείς αφού χασμουριέσαι,σημαίνει πως χρειάζεσαι ύπνο".

Όλοι μας έχουμε χασμουρηθεί ακούσια όταν παρακολουθούμε κάποια διάλεξη,κάποιο κήρυγμα,ή κάποια συζήτηση που είναι πληκτική.Ο μεσημβρινός των Νεφρών είναι αυτός που προκαλεί τα χασμουρητά.Ο σύντροφος του,σύμφωνα με τον κανόνα Μεσημβρία - Μεσονύχτιο ,είναι επιφορτισμένος με το να μας κάνει να σεβόμαστε τους καλού τρόπους ζωής.Αν δεν του αρέσει ένα περιβάλλον ,επηρεάζει τον Μεσημβρινό των Νεφρών που προκαλεί χαλάρωση δια του χασμουρητού.



ΧΕΙΛΗ

Οι διαταραχές της ζωτικότητας που προκαλούνται από τα συναισθήματα ( χαρά,θλίψη,οργή,ανησυχία,φόβος), σχίζουν τα χείλη και τα ξεραίνουν,όπως ο ήλιος το καλοκαίρι ξεραίνει τη γη.Αν δεν χωνεύουμε κάποια όντα ,κάποια πράγματα ή κάποια πεεριστατικά,τότε πρήζονται τα χείλη,που υποφέρουν κι έχουν έτσι κάποιο λόγο για να μην επικοινωνούν πια και να τρώμε με "μισόκλειστα χείλη",δηλαδή όσο γίνεται λιγότερο.
Η σύνθεση του αίματος πρέπει να είναι συνεχής,προκειμένου η ψυχή να είναι σε ειρήνη.Ο μεσημβρινός του Ήπατος,ο Υπουργός των αρχηγών του στρατού,που διευθύνει την άμυνα ενάντια στο εξωτερικό,πρέπει ν΄αγρυπνά έτσι ώστε να είναι πάντα διαυγής στις ιδέες και στα σχέδια του.Αν διαταραχθεί από την δυσαρέσκεια,από την μνησικακία,από την ζηλοτυπία ,τα κύματα του αναταράσσονται και ταράσσουν τα κύματα της μητέρας του,του μεσημβρινού της Χοληδόχου Κύστης,που με τη σειρά του απορυθμίζει τα κύματα του μεσημβρινού του Παχέως Εντέρου.

Κατ΄αυτήν την αταξία,τα χείλη πρήζονται ,το αίμα δηλητηριάζεται.Πρέπει να εξουδετερώσουμε τα δηλητήρια του αίματος προκειμένου τα χείλη να ξαναγίνουν φυσιολογικά,και να περιθάλψουμε την δυσαρέσκεια , την οργή ή την μνησικακία που τα έκαναν να πρηστούν.Όταν κάποιος λέει παραπάνω λόγια απ΄όσο πρέπειι και κρίνει πως αυτό το σφάλμα είναι σημαντικό,λέμε ότι "μίλησε τόσο,ώστε δάγκωσε τα χείλη του".
Το να δαγκώνεις τα χείλη ( ή το εσωτερικό του στόματος) σημαίνει πως διαβρώνεις το φρένο σου,για να μην πεις κάποια πράγματα που κρύβεις.Είναι μια εικόνα που προδίδει μια αναστολή ανάμικτη με αγωνία και ανησυχία...που γρήγορα γίνεται μανία,αν δεν το προσέξεις.

Κινδυνεύοντας να σας σοκάρω,σας θυμίζω πως η γυναίκα έχει χείλη που ανοίγουν το στόμα και άλλα χείλη μπροστά στον κόλπο.Σπάνια ασθενούν και τα δυο: Αρρωσταίνουν ή τα μεν ή τα δε,ανάλογα με την περίπτωση.Τα χείλη του προσώπου δίνουν πρόσβαση προς την μήτρα του στόματος,τα άλλα προς την μήτρα όπου συλλαμβάνονται τα παιδιά.Τα ίδια αίτια είναι αυτά που διαταράσσουν και τα πάνω και τα κάτω χείλη.



ΧΕΡΙ

"Δώσε μου το χέρι σου",λέει η μητέρα στο παιδί και μια επικοινωνία εγκαθίσταται ανάμεσα στα δυο αυτά άτομα,γιατί η παλάμη του αριστερού χεριού έχει φτιαχτεί για να λαμβάνει και η παλάμη του δεξιού χεριού για να δίνει.Τα παιδιά κινούνται κυκλικά και πιασμένα χέρι χέρι για να επικοινωνήσουν μεγαλειωδώς μεταξύ τους και να νοιώσουν το ένα κοντά στο άλλο.Οι πόνοι στα χέρια εκφράζουν μια βαριεστιμάρα για τη ζωή: Γιατί να δίνεις και να παίρνεις,όταν είσαι μελαγχολικός,άδειος ,κουρασμένος ;

Ένα σημείο βελονισμού στο μέσο της παλάμης αποκαλείται "Ανακτορο των Μόχθων". Όταν χάσετε την ευλυγισία σας.ὀταν δε νοιώθετε πια επιθυμία να αντιδράσετε,κλείνετε την πόρτα σ΄αυτό το σημείο.Πρέπει να το αναζωογονήσει ο βελονιστής,προκειμένου να ανακτήσετε θάρρος.Οι χιονίστρες,οι ραγάδες,είναι μέσα εκφράσεως για να δείξουν αυτή την ατονία.

Η παραλυσία έχει ένα άλλο νόημα προέρχεται από τον εγκέφαλο μέσω μιας εντολής που δώθηκε στον μεσημβρινό ο οποίος κυβερνά τις κινήσεις του σώματος,Όταν είστε ήρεμοι,το χέρι λειτουργεί φυσιολογικά δίχως να το σκέφτεστε όταν βρίσκεστε σε υπερένταση,για κάποιο πρόβλημα εργασίας ή λόγω των ανθρώπινων σχέσεων,αναμιγνύοντας επίσης και την οργή ( μέχρι του σημείου να προκαλέσετε τους σπασμούς) ,καλείτε τόσες πολλές δυνάμεις Γιανγκ ταυτόχρονα,ώστε έρχονται τρέχοντας ως συμπαγής μάζα,σπρώχνονται η μια πάνω στην άλλη προκειμένου να δράσουν.
Αλλά επειδή έφυγε η υπερδιέγερση,αυτές οι δυνάμεις δεν έχουν κινηθεί,κι εσείς τις ξεχνάτε πολύ γρήγορα σκληραίνουν και το χέρι ακινητοποιείται.Είστε "έτοιμο να βάλετε τα κλάματα',λένε τα κείμενα,δεν καταλαβαίνετε το τι σας συμβαίνει,αλλά το σφάλμα έγινε και πρέπει να ξαναβάλετε τα πράγματα σε τάξη,δηλαδή "να διαλύσετε" διανοητικά τις δυνάμεις Γιανγκ,προκειμένου να ανακτήσουν την ρευστότητα τους και να επιστρέψουν στη θέση τους :Τούτο απαιτεί μεγάλο έλεγχο του εαυτού.

Η παραλύσια έρχεται δίχως να μας προειδοποιήσει,μετά από μια επερβολή διέγερσης και μιαν άρνηση.Πρέπει να έχει κανείς ένα σιδερένιο χέρι ,το χέρι του εγκεφάλου,μέσα σ΄ένα βελούδινο γάντι,ένα γλυκό και ζεστό χέρι που δεν γνωρίζει την ασθένεια.



ΧΙΟΝΙΣΤΡΕΣ

Οι χιονίστρες δεν είναι αποστήματα,αλλά πρηξίματα.Γενικά,τις συναντάμε στα χέρια και στις φτέρνες.Μπροστά στις δυσκολίες της ζωής,μη τρεφόμενο σωστά ψυχικά,το ον σφίγγεται.Μοιάζει ,άρα, εξωτερικά δυνατό,αλλά στην πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα.Βρίσκεται δίχως εσωτερική ευλυγισία,αντιδρά αργά κι ελάχιστα.Αυτή η αντίθετη προκαλεί ένα κενό ανάμεσα στις δυο συμπεριφορές,κενό που κάνει να πρηστούν οι αρθρώσεις των δακτύλων,που "παγώνουν" για να μεταφράσουν αυτή την εσωτερική ακινησία που κανείς δεν υποψιάζεται.

Δεν μπορεί κανείς να δράσει όταν υποφέρουν τα χέρια και τα πόδια του.Εδώ,δεν είναι ο εγκέφαλος αυτός που ναρκώνεται,όπως στην περίπτωση των πρηξιμάτων,αλλά η επιθυμία για ζωή είναι αυτή που ακινητοποιείται.



ΧΟΛΗΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ

Η ζήλια,η έντολη επιθυμία,η επιθετικότητα,η δυσαρέσκεια,η ανάγκη να κάνεις το κακό,η βεβαιότητα περι του εαυτού σου,ο αδιάλλακτος χαρακτήρας,η ξεροκεφαλιά,η επιθυμία για καυγάδες,η οργή,η επιθυμία για σιγή,το ασθμα συνοδευόμενο από ανασφάλεια ,οι αναστεναγμοί,δείχνουν ότι ο μεσημβρινός της Χοληδόχου Κύστης έχει πολύ ισχυρά κύματα ,η εσωτερική αναταραχή,οι αϋπνίες,η αποθάρρυνση,ο φόβος για το μέλλον,η οπισθοδρόμηση μπροστά στην προσπάθεια ,τα ρίγη,δείχνουν πως τα κύματα του είναι πολύ αδύναμα.

Στην Κινέζικη ιατρική,ο μεσημβρινός της Χοληδόχου Κύστης είναι ο "υπουργός της εσωτερική ορθότητας", "ο κοφτερός και ο αποφασιστικός βγαίνουν απ΄αυτόν".Μπορεί να συγκριθεί με το ξίφος της δικαιοσύνης,δίνει θάρρος και σθένος : Δίνει την παρόρμηση.Οι άνθρωποι που διαθέτουν αυτόν τον ανισόρροπο μεσημβρινό ,δεν είναι εύκολοι ως προς την διαβίωση με τους άλλους,γιατί η νευρική τους ευερεθιστικότητα είναι υπερβολικά ισχυρή...ή υπερβολικά αδύναμη.

Η όραση κι ο ακοή εξαρτώνται από την κατάσταση αυτού του μεσημβρινού.Αυτός ο μεσημβρινός δεν αρέσκεται στην ευσυγκινησία,η οποία τον διαταράσσει.Όταν τα κύματα του αναστατωθούν,γεμίζει αγωνία.Όταν είναι σε καλή κατάσταση,δίνει κουράγιο,παλικαριά,μαχητικότητα,επιχειρηματικό πνεύμα.Χρειάζεται συνήθειες για να ξεκουράσει τον αυταρχισμό του.

Η Κίνα του αποδίδει μια ισχύ:Την ισχύ "μια προσπάθειας απελευθερώσεως από τα υλικά πράγματα και των πιθανών επαφών με το σύμπαν.Μη στραγγαλίζετε την Χοληδόχο Κύστη σας,αν θέλετε να πετύχετε έναν κάποιο βαθμό στην κλίμακα της γνώσης.


ΨΩΡΙΑΣΗ

Η λέξη ψωρίαση προέρχεται από την λέξη ψώρα.Αυτό το εξάνθημα σχηματίζει πλάκες σαν κηλίδες,που οι πρώτες απ΄αυτές συνήθως σχηματίζονται μετά από έντονες συγκινήσεις ή ένα σοκ.Ο μεσημβρινός του Ήπατος δεν αγαπά τα σοκ και τις συγκινήσεις,γιατί κάτι τέτοιο τον γεμίζει με φωτιά Γιανγκ,που το παιδί του,ο μεσημβρινός των Πνευμόνων,την αδειάζει μέσω του δέρματος.

Αυτό το εξάνθημα εμφανίζεται κάθε φορά που το άτομο βρίσκεται μπροστά στην ίδια δυσκολία ,και η συνήθεια είναι τόσο έντονη,ώστε συχνά είναι αρκετά δύσκολο και πολύπλοκο να βρούμε το πραγματικό αίτιο.Στην Κινέζικη ιατρική,λέγεται ότι ο μεσημβρινός του Λεπτού Εντέρου είναι ο δράστης της αποστολής αυτού του υπερβολικού Γιανγκ.Πράγμα που είναι πιθανό,μιας κι αυτοί οι δυο μεσημβρινοί είναι μεσημβρία -μεσάνυχτα.Εάν το Λεπτό υπερβάλλει τον νευρωτισμό του ,ο ρόλος του Ήπατος ,που είναι να τον δροσίζει,δεν εκπλήρώνεται,ο άλλος είναι πιο δυνατός απ΄αυτόν.Λέγεται πως ο Ήλιος κάνει καλό...μήπως ,γιατί αυτός ο φωτοδότης μπορεί να κυριαρχήσει πάνω στην θερμότητα του Λεπτού Εντέρου και να το υπεχρεώσει να ηρεμήσει ;

Πρασπαθήστε να γίνετε πιο δυνατοί ηρεμώντας τον νευρωτισμό ή την υπερβολική διέγερση,προκειμένου να μην εξαντλήσετε αυτόν τον κακομοίρη μεσημβρινό του Ήπατος,και το παιδί του,τον μεσημβρινό των Πνευμόνων.



ΩΜΟΠΛΑΤΗ

Γιατί τείνεις το χέρι προς τη ζωή...και προς τους άλλους ; Η απάντηση δίνεται αμέως με πόνους στην ωμοπλάτη,που την αμποδίζουν να κινηθεί.Κάποιο πράγμα τρίζει μέσα στην ζωή αυτού του όντως.Μόνο του πρέπει να βρει : μια νευρασθένεια ή μια εξέγερση ;



ΩΜΟΣ

Αν,κάποια μέρα,η ενέργεια και η ζωτικότητα του σώματος σας μειώνουν τον τόνο,μπορείτε να νοιώσετε ένα βάρος στους ώμους,που υποφέρουν ή συσπώνται,έχοντας την εντύπωση πως κουβαλάτε στους ώμους σας ολόκληρο τον κόσμο.Ναι,οι ώμοι σας κουβαλούν ένα φορτίο,το δικό σας,το φορτίο που μάζεψε εκεί η κόπωση, μ΄ένα αίσθημα πως δεν μπορείτε πια ν΄αντέξετε τις έγνοιες της καθημερινής ζωής.

Αυτή η παραίτηση που οφείλεται σ΄ένα είδος εσωτερικής απελπισίας και ανικανότητας ,βρίσκει τον λόγο ύπαρξης της υποφέροντας ορατά και σαφώς.Έχετε,κατ΄αυτόν τον τρόπο,ένα πραγματικό αίσθημα πως δεν είστε στο ύψος των περιστάσεων,τις οποίες δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε,επειδή οι ώμοι σας παραλύουν από τις κινήσεις σας.Και να που συσσωρεύσατε μια εντελώς ηλίθια συγκινησιακή ενέργεια ,μιας και το αίτιο είναι ένα παράγωγο της δική σας ατονίας.

Δύστυχε ώμε ! Στην πραγματικότητα,βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση υγείας.Ένα σημείο βελονισμού περιθάλπει τους πόνους και αποκαλείται: "βοήθεια προς τους γέρους ",αυτούς που έχουν ένα μπαστούνι,που πλησιάζουν τα εκατό και τρικλίζουν.Μήπως είστε ένας τέτοιος γέρος ;

Ορθώστε το σώμα,κάντε να ξαναζήσει η αναπνευστική ηθική ενέργεια σας,απαλλαγείτε από τις καταθλιπτικές ιδέες και ο μεσημβρινός της Καρδιάς θα ξαναζωντανέψει την χροιά σας,θα κάνει τα μάτια σας να λάμψουν.Ο ώμος σας θα απελευθερωθεί.



ΩΤΙΤΙΔΑ

Η ωτίτιδα είναι ένα εξαίτερο μέσο για να προκαλέσετε διακοπή της επαφής με τους άλλους.Κλείνεις τ΄αυτία σου για να παραμείνεις μόνος,λόγω δυσκολίας στη σχέση σου με το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζεις.Τα βάσανα ,ο πόνος ,ο πυρετός,σε απασχολούν όλες τις στιγμές.Η παρόρμηση προς την ζωή κόβεται από τα άτομα με τα οποία ζούμε ή εργαζόμαστε.Οι εσφαλμένες ιδέες δίχως χαρά μεταφράζονται σε μια φλεγμονή που φωνάζει την θλίψη,την μελαγχολία,την έλλειψη απόλαυσης της ζωής,την στεναχώρια.

Η ωτίτιδα σπάνια συμβαίνει μια μόνο φορά.Είναι ένα μέσο επανειλημμένης εκφράσεως,συχνή στα παιδιά των οποίων το περιβάλλον δεν ακούει την κραυγή της εσωτερικής έντασης των συγκινήσεων που τα αναστατώνουν εσωτερικά.Η νεαρή ηλικία δεν εκφράζεται όπως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι...Αλλά εάν οι ηλικιωμένοι πάθουν ωτίτιδες ,τα αίτια είναι τα ίδια.
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Ξένα έργα Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη σελίδα Προηγούμενο  1, 2
Σελίδα 2 από 2

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center