Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2  Επόμενο
 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Ξένα έργα
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 5:31 pm    Θέμα δημοσίευσης: Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ Απάντηση με Συμπερίληψη

Φίλοι μου ζήτησαν να αντιγράψω την ιατρική της ψυχής,μιας και δεν επανεκδίδεται.Είναι ήδη σε δυο φόρουμ,το μεταφέρω και εδώ.Καλή ανάγνωση.


ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσετε σαν λεξικό.Προορίζεται γι' αυτούς που αναζητούν το αίτιο της ασθένειας τους .Εξετάζει την ασθένεια από την ψυχοσωματική άποψη,δηλαδή σε ό,τι αφορά τη ψυχή και το σώμα.Όπως μας πληροφορεί η κινέζικη ιατρική,τα όργανα και τα σπλάχνα,κατ' εικόνα του σώματος,λαμβάνουν τη ζωή τους από τους μεσημβρινούς.
Πρόκειται για << λεωφόρους >> κυμάτων σε κίνηση(σκεφτείτε τον γαλαξία) που σχηματίζουν ένα σύνολο το οποίο αποκαλείται << αιθερικό σώμα >> Τούτο εδώ είναι η φωτεινή και ανάλαφρη εικόνα του φυσικού σώματος μας : Το καλύπτει και το ζωογονεί είναι η ψυχή σώματος.Θυμηθείτε την εμφάνιση ενός φαντάσματος : Βλέπετε ένα αιθερικό σώμα αποσπασμένο από το φυσικό του σώμα το οποίο βρίσκεται ήδη στο νεκροταφείο.Μονάχα ο θάνατος χωρίζει αυτά τα δυο σώματα.Ο εγκέφαλος μας διατάσσει αυτά τα κύματα.Αν είσθε ασθενείς,το φυσικό σας σώμα είναι θύμα ενός σχισίματος ή μιας πληγής που δέχτηκε το αιθερικό σας σώμα,διότι ο εγκέφαλος σας έκανε ένα σφάλμα κατά τις εντολές και <<βραχυκύκλωσε>> τη κίνηση του μεσημβρινού.
Δε πέφτουμε ασθενείς,δε κολλάμε μια ασθένεια ,αλλά τη δίνουμε μόνοι μας στον εαυτό μας.Είμαστε οι μόνοι αυτουργοί των σφαλμάτων μας.Η ζωή απαιτεί μια αρμονική ισορροπία ανάμεσα στην αναζήτηση των χαρών της Γης και των χαρών του Ουρανού,μιας και ο άνθρωπος ζει ταυτόχρονα χάρη στις γήινες προσόδους και στο οξυγόνο που αναπνέει.Η κινέζικη ιατρική στηρίζεται σε αυτή την ιδέα.
Οι χαρές της γης,τροφή του σώματος,αποκτώνται << με τον ιδρώτα του μετώπου >> .Πρέπει να ξέρουμε να τις απολαμβάνουμε όταν βρίσκονται στη διάθεση μας ,δίχως να αναζητούμε αυτές που δεν προορίζονται για εμάς,δηλαδή πρέπει να μάθουμε πώς να μένουμε ικανοποιημένοι από τη τύχη μας.
Οι χαρές του Ουρανού,τροφή της ψυχής(ή του αιθερικού σώματος) κερδίζονται.Πρέπει να τις αναζητήσουμε,να τις επιθυμήσουμε.Εξάγονται μέσα από τις δοκιμασίες τις οποίες ανεχόμαστε δίχως διαμαρτυρία,από το δόσιμο του εαυτού μας προς τους άλλους,από μια επιδίωξη εκλεπτύνσεως των σκέψεων οι οποίες αποσπώνται σιγά σιγά από την έλξη των χαρών της Γης. Εάν το σώμα και η ψυχή << τρέφονται >> κατά τρόπο ίσο και δίκαιο και ελέγχονται δίχως υπερβολές ούτε προς τη μια κατεύθυνση ούτε προς την άλλη η διεστραμμένη ενέργεια δεν διεισδύει,η ασθένεια δεν υπάρχει...Μπορείτε όμως να διαβάσετε αυτό το βιβλίο που θα σας κάνει να καταλάβετε καλύτερα τις συμφορές του περιβάλλοντος μας.
Στο βιβλίο αυτό προσπαθώ να σας δώσω μια φιλοσοφία της ζωής, ένα τρόπο θεάσεων των πραγμάτων και σκέψεως ,που να μην επιτρέπουν στη διεστραμμένη ενέργεια να διεισδύσει στη διάνοια σας,στη καρδιά και στο σώμα σας.Εάν η πληγωμένη ψυχή κλαίει,το σώμα της απαντά ως ηχώ να υποφέρει.Όταν όμως η ψυχή βρίσκεται σε ειρήνη,όταν χαμογελάει,τότε το σώμα παραμένει σιωπηλό και χαρούμενο.Να έχετε μια ψυχή δυνατή και ειρηνική .
Στους δύσκολους καιρούς που αναμένονται ,αυτό θα σας είναι πολύτιμο.


Marguerite de Surany
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 5:32 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

AΓΚΥΛΩΣΗ

Αν κάποιος ώμος έχει πάθει αγκύλωση,τον έχετε κάνει εσείς να συσταλθεί συσσωρεύοντας εκεί ενέργεια :Κινητοποιείτε τη σκέψη σας φοβούμενοι μια νέα δοκιμασία , τη μοναχικότητα ή το άγνωστο.Είναι δύσκολο να σηκώσετε στους ώμους σας τη ζωή.Αν το πόδι πάθει αγκύλωση,δε μπορεί πια να προχωρήσει , ακολουθώντας τις σκέψεις σας που φοβούνται τις ερχόμενες δοκιμασίες.Αν ένας βραχίονας πάθει αγκύλωση ίσως να θέλατε να κάνετε κάποια κίνηση εναντια σε κάποιον από τους γείτονες σας ή ίσως κάποια εργασία που δε τη θέλατε.

Αν όλο το σώμα πάθει αγκύλωση ,δηλαδή αν στερηθεί τη κινησή του,ελπίζετε να γίνετε μια μούμια και να μη δράτε πια.Μην εξαπατάστε,κοιτάξτε καλά και κατά μέτωπο τη συνειδησή σας,αναγνωρίστε το λάθος,κινητοποιειστε τις σκέψεις σας και κάντε τες να ξεκολλήσουν από εκεί που τις αφήσατε να τελματωθούν και η αγκύλωση θα εξαφανιστεί

ΑΓΧΟΣ


<< Έχω άγχος >>,μου έλεγε πριν από λίγο καιρό κάποιος φίλος που έπρεπε να πάρει μια απόφαση.<< Συνειδητοποιείς πόση δουλειά απαιτείται,είναι κάτι το τρομερό >>. Με δυσκολία έκρυβε το φόβο του,μπροστά στη πράξη που έπρεπε να επιτελέσει.Είχε την ανάγκη να οπισθοχωρήσει .

Το άγχος είναι η ψυχική κατάσταση ενός ατόμου που βλέπει ένα σύννεφο ομίχλης να ανέρχεται αργά αργά από το έδαφος,να τον τυλίγει με τους ατμούς του,να τον αναστατώνει,να του γκρεμίζει την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό του.Αμέσως καταλαμβάνεται από την απελπισία,βλέπει τις επιθυμίες του να καλύπτονται από ομίχλη,νοιώθει την ανάγκη να οπισθοδρομήσει και κυρίως να μη δώσει τη μάχη.Αν δε σταματήσει αυτή τη διεργασία αρχίζει πια να << κατασκευάζει >> μόνος του την ομίχλη ,δηλαδή την ευσυγκινησία .Τότε δεν είναι πια ικανός για τίποτε.Σε κάποιες φωτεινές στιγμές αντιλαμβάνεται το τί συμβαίνει και έχει τύψεις ,απ'τις οποίες επωφελείται για να αυτοτιμωρηθεί μεγεθύνοντας τα γεγονότα.

Αν ,αντί να είναι άχρηστες και καταστρεπτικές τύψεις,θλίψεις,αν η διαυγής σκέψη του τον κάνει να δει διαφορετικά τα πράγματα ,τότε θα δημιουργήσει κάποια ρήγματα στο άγχος του.Εποφελούμενος απ' αυτά ,θα μπορέσει ν'αποκτήσει λίγο θάρρος για να πάρει μια απόφαση.Ακριβώς όπως το αεροπλάνο σηκώνεται πάνω από την ομίχλη,το άτομο αυτό θα ξαναβρεί την ήλιο .


AΔΕΝΟΕΙΔΕΙΣ ΕΚΒΛΑΣΤΗΣΕΙΣ


Καταπίνουμε τις τροφές όπως καταπίνουμε τις ιδέες,χωνεύοντας τες,αν τις βρούμε ευχάριστες ή μη γνωρίζοντας τες,στην αντίθετη περίπτωση.Μπορούμε να τις αρνηθούμε φράζοντας τον αγωγό του λαιμού μέσω μιας αμυγδαλίτιδας,καθώς επίσης και με κάθε μορφή εκβλαστήσεων που κάνουμε να φρυτρώσουν στις αμυγδαλές.
Αυτή η ασθένεια έχεις ως προέλευση μια εξέγερση ενάντια στο περιβάλλον .


ΑΔΗΜΟΝΙΑ


<< Το μικρό μου δακτυλάκι μου είπε ... >>, έλεγαν κάποτε οι γιαγιάδες .Ήταν ήρεμες . Το πνεύμα τους ήταν ήρεμο και συνετό ,γιατί αυτές << ήξεραν >> .

Τα μικρά δακτυλάκια φαίνεται να μιλούν όλο και λιγότερο. Ή μήπως δε τα ακούμε πια ; Το άγνωστο ,ο φόβος ενός κινδύνου που μπορεί να πέσει από τον ουρανό έχουν εξαπλώσει την ασθένεια της αδημονίας,αυτή που σφίγγει το λαιμό δίχως φαινομενικό λόγο .Αυτή η ασθένεια μας κάνει να χάσουμε κάθε έλεγχο ως προς την απόφαση - βούληση και κυρίως επηρεάζει το κοινό νου .Χαλάει την ισορροπία της συμπεριφοράς μέσω της ελλείψεως κατανοήσεως των γεγονότων της ζωής .

Εκδηλώνεται με πάρα πολύ διαφορετικούς τρόπους :

* Ή σφίγγει τη καρδιά και το λαιμό, συστέλλοντας τους λόγους που δε βγαίνουν πια παρά μόνο μέσα από άφθες (βλέπε λέξη) ,προκαλεί κρύο και μας κάνει να ξεχνάμε τα ονόματα .

* Είτε προκαλεί ζέστη ,πονοκέφαλο,μας κάνει να μιλάμε βιαστικά,να κλαίμε με λυγμούς .Η αδημονία μπορεί να μας εκνευρίσει μέχρι του σημείου να μας προκαλέσει νευρικές ταχυπαλμίες και αϋπνίες. Αυτά τα δυο άκρα είναι το αποτέλεσμα ενός βραχυκυκλώματος μεταξύ της ύλης που μπορούμε να αγγίξουμε και του αόρατου άϋλου ,που δε μπορούμε να το αγγίξουμε με τις αόρατες αισθήσεις ,αλλά που << νοιώθουμε >> την παρουσία του .


Εάν ο εγκέφαλος ξέρει πώς να κρατάει τον διακόπτη ο πανικός δε θα δημιουργηθεί και η αδημονία θα πάψει να υπάρχει . 'Εχουμε αδημονία γι'αυτό το οποίο δε ξέρουμε (τη κατάσταση της υγείας ενός γονέα ,τις σκέψεις ενός φίλου ) ,έχουμε χάσει τη μύχια κατανόηση των πραγμάτων ,που την αντιλαμβάνόταν τόσο καλά το μικρό δακτυλάκι των γιαγιάδων μας και που άνθιζε πάνω στα ήρεμα,ισορροπημένα και ευδιάθετα πρόσωπα .


ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ


Η αδυναμία ομολίας μπορεί να είναι παροδική ή εκούσια ή εκ γεννετής .Εξαρτάται κυρίως από τους δυο μεσημβρινούς : της καρδιάς και των πνευμόνων. Οι χυμοί της καρδιάς είναι η ευαισθησία και η συναισθηματικότητα.<< Τρέφει >> το λόγο .

Αν αυτός ο μεσημβρινός χάσει την ισορροπία του λόγο υπερβολικής ευσυγκινησία και ψυχικής ευαισθησίας(παράδειγμα το τρακ),ή καρδιακής ευαισθησίας (π.χ υπερβολικές συγκινήσεις χαράς ή φόβου),ή λόγω ευσυγκινησίας της κύστης (π.χ συγκινήσεις που παραλύουν την απόφαση και τη δράση),δεν έχει πλέον ήχο,γιατί δε θέλει ή δε μπορεί να επικοινωνήσει.

Ο μεσημβρινός των πνευμόνων(το σεντούκι των τραγουδιστών) καθορίζει την ένταση της φωνής.Τα συναισθήματα βλάπτουν αυτόν τον λεπτεπίλεπτο μεσημβρινό,ο οποίος είναι ευπρόσβλητος από τις εξωτερικές επιρροές.Με τη γεμάτη εικόνες γλώσσας της η κινέζικη ιατρική λέει: << Ένα πνιγμένο γκονγκ(πνεύμονες) δεν ηχεί (καρδιά) .>>

Η θύρα της Αφασίας διασχίζεται από αυτόν ο οποίος αποφάσισε εκούσια να μην επικοινωνεί πλέον .Συχνά αυτό γίνεται λόγω εσωτερικής απελπισίας ,πληγωμένος μέσα στη συναισθηματική καρδιά του,παραμένει μουγκός.Υπάρχει επίσης και η επιλογή των μυστικιστών,των ανθρώπων που ασχολούνται με την ενάτενιση και τον διαλογισμό,των ερημιτών.Μέσα από τη σιγή και τη βουβαμάρα προσπαθούν να τραφούν και να ζήσουν εν Θεώ ελέγχοντας τα ενστικτά τους(το γκονγκ Πνεύμονας),αναπτύσσοντας τη λεπτή νοημοσύνη των κυττάρων που επιτρέπουν έναν ήχο(καρδιά) μέσα στο εσωτερικό τους τραγούδι που το αντιλαμβανόμαστε μέσα στο Γρηγοριανό άσμα.

Στην Ασία πρόκειται για τη δόνηση του Τσεν,<< ενέργειας πνευματικής και ψυχικής ουσιωδώς φωτεινής >> , την οποία προσπαθούν ν'ακούσουν οι διαλογιζόμενοι ,πρόκειται για τη Φωνή της Σιγής , τη Βουβή Φωνή .Αν κάποιος από τους πλησίον σας αγαπαέι τη βουβαμάρα,μήπως θα έπρεπε να μη τον εμποδίσετε ; Αυτός που γεννιέται μουγκός,μπορεί και αυτός επίσης να έχει επιλέξει αυτόν τον τρόπο ζωής πριν ενσαρκωθεί.Τη τελευταία φορά ίσως να είχε μιλήσει υπερβολικά .Να θυμάστε ότι οι Ναϊτες έκτιζαν ζωντανό μέσα στο τοίχο τον φλύαρο ο οποίος πρόδινε κάποιο μυστικό .Αλλά ο μουγκός ίσως κάποτε να είχε ένα επάγγελμα που να τον υποχρέωνε να μιλάει πολύ,και τούτη τη φορά να ξεκουράζεται,γιατί δε μπορεί να μιλήσει .

Ένα ραγισμένο γκονγκ δε χρησιμοποιείται καθόλου,αλλά αν ηχεί πολύ σε τρελαίνει.Ο καθένας επιλέγει .


ΑΕΡΟΦΑΓΙΑ


Τα ένστικτα μας αναγκάζουν με τα αντανακλαστικά τους να καταπίνουμε αέρα όταν η ψυχή γίνεται μελαγχολική,στερούμενη χαράς και δεν αντέχει πια ορισμένες φωνές.Το σώμα απάντα ζητώντας να ξαπλώσει,γιατί έχει το αίσθημα πως εξαντλήθηκε και πως είναι τόσο κουρασμένο,ώστε δε μπορεί να δράσει πια παρά μόνον αν ασκήσουμε τη βούληση μας. Ο μεσημβρινός του Ήπατος που θεωρείται << Έδρα της Ψυχής >> ,είναι εδώ ένας πολύ κακός << Στρατηγός Άμυνας κατά του Εξωτερικού >> .Στρέφεται προς τον εαυτό και φουσκώνει τη κοιλιά,που χοντραίνει από τα βάσανα που απωθήθηκαν εκεί .
Η ψυχή δε μπορεί να γίνει συνετή και γαλήνια ,αν αποσυρθεί για λίγο μέσα στη μουσική σιωπή,μακριά από τις διαμάχες και τις δυσαρέσκειες .Τα χαλαρωμένα ένστικτα θ'ανοίξουν τη πόρτα για να εξέλθει η διεστραμμένη ενέργεια Αέρας,που δε βρίσκεται στη θέση της.


ΑΙΔΟΙΟ


Τα χείλη του προσώπου είναι οι πόρτες του στόματος,τα χείλη του αιδοίου είναι οι πόρτες των γεννητικών οργάνων.Η ψυχική κόπωση ,το κενό,η εξάντληση,φλέγουν ή ταράσσουν το αιδοίο .Η γυναίκα δε θέλει πια ανθρώπινες σχέσεις,είναι ανίκανη να δώσει χαρές,δεν έχει πια χαρές μέσα της .

Οι ασθένειες του αιδίου είναι ψυχικής προελεύσεως : Μετά από μια υπερβολική ως προς τις αποφάσεις,φτάνουν το άγχος,ο φόβος για το μέλλον που βάζουν φωτιά στο αιδοίο.Πρόκειται για μια εκδήλωση αδυναμίας και κατάθλιψης μπροστά στα περιστατικά.Δεν είναι εύκολο να σβήσεις τη φωτιά του ,γιατί αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς αποφάσεων και περιστατικών που δε μπόρεσε να τα επίδιορθώσει η γυναίκα ,γιατί συνέβησαν αλυσιδωτά.

Γιατί να μη σβήσετε όλες αυτές τις αναμνήσεις ,μιας και είστε ανίκανοι να τις αλλάξετε ; Ξαναρχίστε τη ζωή σας από σήμερα δίχως να επιστρέφετε στο παρελθόν σας .Κι ανοίξτε τη καρδιά σας προς αυτούς που βρίσκονται γύρω σας και που την έχουν ανάγκη.Τα χείλη του αιδοίου είναι τα δυο πορτοφυλλα της Χρυσής Πόρτας ,της πόρτας του μονοπατιού που οδηγεί στη γνώση και τη Σοφία.


ΑΙΜΑ

Για τη Κίνα το αίμα είναι ένα υλικό που δε θα είχε ζωή δίχως την αόρατη ενέργεια που το εμψυχώνει.Την ονομάζουν ενέργεια Γιονγκ,είναι αυτή που << οδηγεί το αίμα κατά τη κυκλοφορία του >> : << Αν ρέει αυτή,ρέει και αυτό,αν σταματήσει σταματάει και αυτό >>. Ο θεράπων,ας μελετήσει κατ'αρχήν τη κατάσταση της ενέργειας και έπειτα τη κατάσταση του αίματος.<< Το αίμα σχηματίζεται από τη μεταμόρφωση των ποτών και των τροφών >>.Πολλοί μεσημβρινοί συμμετέχουν σ'αυτό ,οι κυριότεροι δε είναι :

* του Στομάχου,που παράγει τη ζωτική ενέργεια από τις τροφές και από τα ποτά (οι επιθυμίες και οι ιδέες σας,καθώς κάνετε ένα γεύμα,ενδυναμώνουν ή εξασθενίζουν το αίμα σας) .

* της Σπλήνας-Παγκρέατος,που το εναρμονίζει και το μεταμορφώνει,<< καταστρέφει τα φθαρμένα ερυθρά αιμοσφαίρια,φτιάχνει καινούργια,παράγει δε και τα λευκά αιμοσφαίρια >> (συνείδηση και ηθική που όταν εισέλθουν στις πράξεις παράγουν ή φθείρουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια,το συνθετικό πνεύμα,η συγκέντρωση του πνεύματος ,παράγουν λευκά αιμοσφαίρια).Αυτός ο μεσημβρινός αποκαλείται << κατοικία του αίματος >>.

* του 'Ηπατος ,που το διατηρεί και το καθαρίζει,για να διατηρήσει τη σύνθεση του σενεσή τόσο ωε προς τη ποιότητα του όσο και ως προς τη ποσότητα του(ψυχική κόπωση,θλίψη,φόβος,δυσαρέσκεια,πικρία,οργή ταράσσουν το αίμα όπως και η καταιγίδα ταράσσει το νερό της λίμνης αναδεύοντας το).

* του Παχέως Εντέρου ,που εμποδίζει τις αιμορραγίες (η νευρικότητα ,η ευσυγκινησία,τον αδειάζουν ).

* της Ουροδόχου Κυστης ,που μέσω ενός απ'αυτά τα σημεία βελονισμού,<<εκχέει στο αίμα τα σχηματιζόμενα ερυθρά αιμοσφαίρια >> (εάν η νευρική ένταση είναι ανισόρροπη τα αιμοσφαίρια είναι άτακτα ως προς τη ποσότητα τους και κυρίως ως προς τη ποσότητα τους).

* Ο Κύριος της Καρδιάς και ο Τριπλός Θερμοστάτης συνδέονται στη κυκλοφορία του αίματος(αγωνία,ευσυγκινησία,οργή τους διαταράσσουν).Αυτοί οι μεσημβρινοί δεν εξηγούνται εδώ,λόγω της πολυπλοκότητας τους.Αντιπροσωπεύουν μια εντολή λειτουργίας, ο ένας είναι η μητέρα του Γιν,ο άλλος είναι ο πατέρας του Γιανγκ.
<< Το αίμα είναι η κατοικία της ψυχής >> : Ένα σπίτι είναι φτιαγμένο κατ'εικόνα του ενοίκου του .


ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ

Ο καθένας μας ξέρει ότι μια ξαφνική και βίαιη απώλεια αίματος αποκαλείται αιμορραγία.Αυτό όμως που ίσως αγνοείτε είναι το τί λέγεται στην Ανατολή : Μια πολύ μεγάλη ηθική κόπωση,συνοδευόμενη από αγωνία και φόβο αρχίζει με << συσφίξεις και κατακρατήσεις >> ,και έπειτα όταν φτάσει στο ακρότατο όριο ηθικής εξαντλήσεως ,δια μιας το φράγμα του φόβου γκρεμίζεται και η ζωτικότητα φεύγει... Και ως συνέπεια τούτου κυλάει το αίμα .


ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ

Οι αιμορροϊδες έχουν πολλά αίτια :

* Συγκινησιακές καταστάσεις για τις οποίες δε μπορούμε να μιλήσουμε ή έχουμε αναστολές.Για παράδειγμα: Ένας άντρας που δε νοιώθει σφριγηλός σεξουαλικά,λυπάται γι'αυτό και έχει μια κρίση αιμορροϊδων.

* Ένα συναίσθημα ενοχής.Παράδειγμα: Μια πεθερά βλέπει τη νύφη της πολλές φορές σε γιορτές.Δε χαίρεται καθόλου γι'αυτό και εκτιμά ότι οι συναντήσεις είναι υπερβολικές:Παθαίνει κρίση αιμορροϊδων στις ακόλουθες ημέρες νοιώθοντας ενοχή για μια τέτοια σκέψη.

* Μια επιθυμία να μην επικοινωνούμε πια,ενώ ταυτόχρονα είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την επικοινωνία.Π.χ : Δυο μέρες πριν από ένα μεγάλο πάρτι που οργάνωσε η κόρη της,η μητέρα με τα νεύρα σπασμένα από την οργάνωση της γιορτής παθαίνει μια έντονη κρίση αιμορροϊδων.Είχε τόσο πολύ ανάγκη να σταματήσει τη προετοιμασία και ένοιωθε ενοχή επειδή είχε τέτοιες σκέψεις.

* Μια υπερβολική πιπεριού,καρυκευμάτων,διεγερτικών .

* Μια οργή ή ένα ξέσπασμα που βγήκε άσχημα .

Οι αιμορροϊδες είναι κιρσοί(βλέπε λέξη) των φλεβών: Είναι ένα είδος φιαλιδίων που κρέμονται σα να θέλουν να μας προειδοποιήσουν για κάτι.Όταν βρεθεί το ψυχοσωματικό αίτιο ,προσπαθήστε τη παλιά συνταγή: Να βαδίζετε πολύ επί αρκετές μέρες εισπνέοντας και σκεπτόμενοι πως << ό,τι εισέρχεται από πάνω εξέρχεται από κάτω >>. Οι φλέβες θα ηρεμήσουν οι Μεσημβρινοί του Παχέως Εντέρου και του Ήπατος θα ξαναγίνουν φυσιολογικοί και οι αιμορροϊδες θα χαθούν.

ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ

Εάν πάρουμε μια συμβολική εικόνα μπορούμε να πούμε ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια δίνουν ζωή και δύναμη.Καλή ιδέα ; Την ίδια στιγμή γεννιέται ένα ερυθρό αιμοσφαίριο γεμάτο ζωή.Μια απελπισία ; Την ίδια στιγμή γεννιέται ένα λευκό αιμοσφαίριο δίχως αξία.Τα πρώτα δυναμοποιούν,τα δεύτερα συμπαρασύρουν σιγά σιγά προς τη κατάθλιψη.Τα λευκά αιμοφαίρια είναι στοιχεία άμυνας που παίζουν το ρόλο στρατιώτη.Αυτός που ξέρει να μάχεται, δημιουργεί δυνατά και αποφασιστικά λευκά αιμοσφαίρια.Αυτός που βρίσκεται δίχως αυτοάμυνα θέτει την αταξία στη δημιουργία των λευκών αιμοσφαιρίων του.

Στην Ταοϊστική αλχημεία τα αιμοσφαίρια ονομαζόνται :<< Τροχός του αίματος >> και << μαργαριτάρι του αίματος >>. Αυτά τα ποιητικά ονόματα έχουν πολύ ενδιαφέρον,γιατί υπενθυμίζουν πως αυτά τα αιμοσφαίρια δεν είναι αποκλειστικά υλικά.Στην πραγματικότητα το αίμα περνά από τη καρδιά ,το κατάλυμα του, όπου λαμβάνει μια << εκπομπή πνευματικής και ψυχικής ενέργειας ουσιαστικά φωτεινής >> που καθοδηγεί την συνείδηση και την ηθική.Ρυθμίζεται ως προς την ισχύ του ανάλογα με την αξία του αίματος ,που διαφέρει στον καθένα μας. Εξ ου και η αξία αποδίδεται στο αίμα κατά τη Θεία Λειτουργία και στις μυητικές λειτουργίες του παρελθόντος.Αν δε νοιώθετε καλά κάντε αιματολογικές εξετάσεις,αναλύστε το αίμα σας,αλλά σκεφτείτε επίσης πως πρέπει να καταστρώσετε τον ισολογισμό της συμπεριφοράς σας κατά τους τελευταίους μήνες και να εξετάσετε τη ποιότητα των σκέψεων σας.Θα έχετε έτσι μια πολύ καλή θέαση του αιτίου της καταστασή σας.
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 5:33 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΑΙΜΟΦΙΛΙΑ

Το αίμα είναι το όχημα της ψυχής,το ένα είναι η ύλη,το άλλο είναι η ενέργεια.Σ'αυτή την ασθένεια το αίμα είναι ελαφρύ,ρευστό,και δε ζητά παρά να διαφύγει για να απολυτρωθεί από το σώμα.Πρόκειται για φύσεις ανήσυχες,αγχώδεις,εύθραυστες,γιατί γρήγορα εξαντλούνται εάν δεν επαναφορτιστούν.

Οι έγνοιες(οικογένεια,χρήματα,συναισθήματα,υποθέσεις κτλ.) μεγαλοποιούνται.Μπορούν να συνοδευτούν από εξεγέρσεις ή από στιγμές υπερδιέγερσης.
Η αιμοφιλία είναι κληρονομική.Η ψυχή θα πρέπει να είχε βιώσει πολλές φορές διαδοχικά αυτή τη πνευματική κατάσταση που προαναφέραμε.Και κινδυνεύει να συνεχίσει στις επόμενες ενσαρκώσεις αν ο ασθενής δε κάνει προσπάθειες για να βγει απ'αυτόν τον καταχθόνιο κύκλο,και αν ξεχνά να ενδυναμώσει τη ψυχή του κλείνοντας τις << πόρτες του διαβόλου >> όνομα που έδωσαν οι Κινέζοι στους πόρους του δέρματος.Το πρόβλημα εδώ βρίσκεται στον μεσημβρινό του Ήπατος.Έχει ανεπάρκεια,δε ρυθμίζει το αίμα, δε το δυναμώνει,δε το συντηρεί.Και αυτό είναι << η έδρα της ψυχής >>.

Η εσωτερική θέρμη,ο μεσημβρινός της Χοληδόχου Κύστης ,είναι εύθραυστη και δε δίνει στο Ήπαρ βιταμίνες Κ ,που είναι αντιαιμορραγικές και κατασκευάζονται από τον μεσημβρινό του Παχέως Εντέρου.Το Ήπαρ είναι << καθρέφτης της σοφίας >>: Ο καθένας τον θαμπώνει,τον καλύπτει με σκόνη ή τον διεγείρει ανάλογα με τη φύση του.

ΑΚΜΗ

Αυτού το είδος εξάνθημα εμφανίζεται συχνότατα κατά την εφηβεία,τη στιγμή όπου τα προβλήματα απαιτούν κάποια επιλογή: την επιλογή της εμπιστοσύνης προς τον εαυτό μας,που δίνει γοητεία,ευγένεια,σε σημείο που να έλξουμε τη συμπάθεια ή την επιλογή της ελλείψεως εμπιστοσύνης προς τον εαυτό μας,που μας ωθεί να κρυφτούμε μέσα σε μια ποντικότρυπα,λόγο φόβου.

Οι φρικιαστικές αναπαραστάσεις των υδρορροών που βλέπουμε στο εξωτερικό των καθεδρικών ναών βρίσκονται εκεί για να απωθούν αυτό που η Εκκλησία δεν ήθελε να φαίνεται μέσα στους τοίχους της.Η ακμή στο πρόσωπο παίζει τον ίδιο ρόλο: Ασχημαίνει η πρόσοψη για να διώξει το ανεπιθύμητο.Ιδού δυο παραδείγματα: Μια νεαρή πάμπλουτη Αμερικανίδα είχε ένα ωραιότατο δέρμα από τη παιδική της κιόλας ηλικία,αλλά κατά την εφηβεία το πρόσωπο της και το σώμα της γέμισαν ακμή.Ομολόγησε στη μητέρα της ότι η μυστική της επιθυμία ήταν να μη παντρευτεί,γιατί φοβόταν μήπως παντρευτεί προικοθήρα.Ένας άντρας που ήταν Αιγόκερως,που είναι το πιο μοναχικό ζώδιο του ζωδιακού κύκλου,έχει το πρόσωπο σημαδεμένο από τα απομεινάρια της έξαρσης της ακμής που είχε κατά την εφηβεία του:Δεν ήθελε να ανακατεύονται οι άλλοι στις υποθέσεις του,ούτε να τον κυνηγάνε οι γυναίκες.Η ακμή είναι η εκδήλωση μιας ψυχής ευαίσθητης που έχει αναδιπλωθεί στον εαυτό της και απομακρύνει τον άλλο εντελώς ασυνείδητα.

<< Η ψυχή βρίσκεται μέσα στο αίμα >>,λέει η Κινέζικη ιατρική.Το αίμα λοιπόν έχει ανάγκη εξαγνισμού,η δε ψυχή δεν πρέπει να απομακρύνει τον άλλον: δε μπορεί να ζήσει μόνη.Ενδυναμώνοντας τα κύματα του Μεσημβρινού της Καρδιάς,δηλαδή παραμένοντας ήρεμος,χαλαρός,ευαίσθητος,διαθέσιμος,χαρούμενος,μπορεί να κάνει την ακμή να εξαφανιστεί,τότε δε οι ανταλλαγές θα είναι ευεργετικές.


ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ

Τα νευρικά παιδιά που φοβούνται το σκοτάδι ή που έχουν σκουλήκια στα έντερα ουρούν το βράδυ στο κρεβάτι τους. Όμως τα πλαδαρά παιδιά ,που εύκολα φοβούνται,που έχουν ελάχιστο σφρίγος και μάλιστα ένα υπόβαθρο νευρασθένειας ,έχουν συχνά ακράτεια ούρων.

Το ουρό-γεννητικό σύστημα σχηματίζεται κατά τρόπο εντελώς διαφορετικό από την πιο νεαρή κιόλας ηλικία.Η διέγερση ,ο φόβος,οι συγκινήσεις,η νευρική ένταση παίζουν σημαντικότατο ρόλο.Εδώ παρεμβαίνουν οι μεσημβρινοί των Νεφρών και της Ουροδόχου Κύστης.

Τα Νεφρά είναι ένα φράγμα που φιλτράρει η Ουροδόχος Κύστη δέχεται ,αντλεί ό,τι την ενδιαφέρει και αποβάλλει το άχρηστο.Αυτή η εργασία συντελείται με την βούληση-ζωή ,με την επιθυμία-βούληση,με τις έγνοιες.Δεν υπάρχει ηλικία. Ο μεσημβρινός της Ουροδόχου Κύστης είναι ένα εσωτερικό αγγείο που ξεκινά από τον εγκέφαλο και από εκεί ξεκινούν και οι εντολές.

Το παιδί γεννιέται αδύναμο και πέφτει στις ενέδρες των εντυπώσεων αυτής της νέας ζωής στην οποία εισέρχεται.Αν την ημέρα έχει φόβους,αυτοί χαλαρώνουν τη νύχτα ταυτόχρονα με την ουροδόχο κύστη που δρα επί της νευρικής εντάσεως.Στην Ισπανία βάζουν το παιδί να κοιμηθεί πάνω σε δέρμα προβάτου που αφαιρέθηκε κατά την εποχή όπου η μητέρα θέλει να σταματήσει τα σπάργανα.Αυτή η ζεστασιά πάνω στα νεφρά δυναμώνει το παιδί,το ανακουφίζει και το αποτέλεσμα είναι θετικό.Ο γέρος που εξασθενίζει,δεν έχει πια θέληση για ζωή,ο εγκέφαλος του δεν εκπέμπει πλέον τέτοια εντολή.Ξαναγίνεται παιδί.Δε κρατά πια στα χέρια του τους μεσημβρινούς των Νεφρών και της Ουροδόχου Κύστης.

Ένα δέρμα προβάτου για το παιδί ,αλλά μια θλιμμένη σκέψη για τον γέρο,γιατί δική του είναι η επιλογή να εγκαταλείψει πολύ νωρίς τη ζωή.Πρέπει να διαχειριζόμαστε τα Γοργά Νερά της Ουροδόχου Κύστης ως το τέλος της ζωής,και αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρουμε ευθύς μόλις γίνουμε ενήλικες.


ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ

Η περηφάνια δεν αποδέχεται το συναίσθημα της αδυναμίας που νοιώθει αυτό το ον που έχει εγκέφαλο και νεύρα παρατεντωμένα πάνω σε ένα φόντο αγωνίας ,συχνά δε και τρέλας.

H διανοητική πέψη (η πέψη των ιδεών και του περιβάλλοντος του) γίνεται κατά άσχημο τρόπο και προκαλεί μια αναταραχή που προκαλεί δίψα.Αυτή η κακώς ελεγχόμενη διέγερση,αυτή η επιθυμία να νοιώθει δυνατός και ισχυρός,μειώνουν τη δύναμη του εγκεφάλου,που δεν έχει την αίσθηση της πραγματικότητας ,καλλιεργεί λανθασμένες ιδέες,διασκορπίζει δε τη ζωτικότητα ,έτσι ώστε να χάνεται εντελώς.Όταν βρίσκεται σε κρίση,ο λόγος ταράσσεται,τα πόδια νοιώθουν λιγότερο ασφαλή ,το μόνο δε που ζητάει η οργή είναι να εκδηλωθεί:Η νευρική ζωή διεγείρεται προς βλάβη της φυσικής ζωής που αναζητά << κάτι >> για να ξαναπάρει τα πάνω της.

Το ένα μπουκάλι κρασί αδειάζει μετά το άλλο,είτε πρόκειται για κρασί,για ναρκωτικά,για οινόπνευμα,αρκεί να διεγείρει και να πίνει το αίσθημα πως το άτομο αυτό έχει θάρρος,κουράγιο,πως αψηφά τον κίνδυνο.Δυστυχώς,το περιεχόμενο της μπουκάλας έχει μια άλλη όψη: Τη λήθη του παρελθόντος,την αμέλεια του μέλλοντος,την εγκατάλειψη των ευθυνών, τη κατάθλιψη.Η αλαζονεία καταδικάζεται σε πάμπολλες θρησκείες.

ΑΛΛΕΡΓΙΑ

Ενστικτωδώς, δίχως φαινομενικό λόγο, αρνείστε μια τροφή, μια οσμή, ένα
αντικείμενο. Το απεχθάνεστε, είστε αλλεργικοί σ’ αυτό. Είναι εκπληκτικό,
παράλογο, όμως η αηδία είναι τέτοια, ώστε τίποτε, υλικά και φυσικά, δεν μπορεί
να την τροποποιήσει.

Στα χωράφια, δεν βάζετε να φυτρώσει το ο,τιδήποτε. Υπάρχουν χωράφια για σιτάρι,
χωράφια που προορίζονται για λαχανόκηποι, χωράφια για βοσκή, καθώς και
αγριοχώραφα. Η συνισταμένη είναι αυτή που δείχνει το τι θα πετύχει.
Κάθε άνθρωπος, επίσης, έχει μέσα του μια φύση διαφορετική από τη φύση του
γείτονά του, και η αλλεργία αναγγέλλει ότι η προσφερθείσα σπορά δεν του
ταιριάζει.

Βέβαια, μπορεί κανείς να περιθάλψει αυτή την ασθένεια, κανείς, όμως, γιατρός
δεν αγνοεί πως είναι ψυχοσωματική, δηλαδή ψυχολογική κι όχι φυσική.
Θυμόμαστε όλοι πως κατάπιαμε, νοιώσαμε ή αγγίξαμε ένα καλό πράγμα, κρατάμε
πάντα την ανάμνησή του, γιατί το σώμα διαποτίστηκε από την γεύση του. Είναι
σπάνιο αυτή η χαρά που νοιώσαμε να μην συνοδεύεται από μιαν άλλη, που ήταν
συναισθηματική, συγχέουμε δε, δίχως να το συνειδητοποιούμε, την οσμή, τον ήχο,
ή ακόμα και το πιάτο του φαγητού με την συναισθηματική ανάμνηση. Σας έχει
συμβεί το ίδιο πράγμα και με κάτι το κακό. Ψάξτε μαζί με τι, με ποιόν, σε τι
πλαίσιο, φάγατε ή είδατε ή νοιώσατε αυτό που τα ένστικτά σας απορρίπτουν αυτή
τη στιγμή. Αν το βρείτε, ξαναζήστε αυτή την εποχή, εκλογικεύστε αυτό το
περιστατικό, και η άπωση θα σταματήσει. Δεν θα έχετε πια αλλεργία.


ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ

Oι αμυγδαλές σχηματίζουν δυο μάζες στα δεξιά και στ’ αριστερά του πυθμένα του
στόματος. Xρησιμεύουν για να φιλτράρουν κάθε τι που εισέρχεται και, κατά το
πέρασμα, απορροφούν τα μικρόβια και τα εξαφανίζουν. Eίναι σαν τους φρουρούς
ενός ναού που εμποδίζουν την είσοδο στον ανεπιθύμητο.

Όταν αυτές οι μάζες πρήζονται και αποκτούν «Πεταλούδες γάλακτος», όπως λένε
στην Kίνα, το κάνουν προκειμένου να «φράξουν» απαραιτήτως το πέρασμα για
κάποιον, αλλά αυτό το φράγμα δεν είναι πια αποτελεσματικό, γιατί, αντί να
φιλτράρει, εμποδίζει.

H αμυγδαλίτιδα είναι το σημάδι μιας εξέγερσης ενάντια σε κάποιο μέλος του
περιβάλλοντος (οικογένεια, σχολείο, φίλοι), που μας πνίγει, και μιας και δεν
θέλουμε να το πούμε, μιας και πρόκειται για ένα πάρα πολύ μεγάλο μικρόβιο που
δεν μπορούμε να το εξαφανίσουμε, φράζουμε το πέρασμα της επικοινωνίας... Kι
έτσι σκαμε ακόμη περισσότερο!

Oι σκέψεις εξέγερσης είναι αυτές που σχημάτισαν τις πεταλούδες γάλακτος. Aν οι
σκέψεις αυτές καλμάρουν και καταλάβουν το αποτέλεσμα του έργου τους, μπορούν να
εξαφανίσουν τις πεταλούδες του γάλακτος και να αποδώσουν στις αμυγδαλές τον
πραγματικό τους ρόλο: Tον ρόλο του φρουρού ενός αγωγού, όπου το περιβάλλον δεν
παρεμβαίνει πλέον. Δεν μπορεί να παίξει κανέναν ρόλο.


ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ

Η αμφιβολία είναι μια ασθένεια δηλητηριάσεως.Είναι μια ταραχή της απόφασης-βούλησης ,όπου εμπλέκεται η διάνοια.Για τη Κινέζικη ιατρική αυτή η << αμφιβολία-αλεπού >> καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια με γρηγορότερους ρυθμούς απ'όσο μπορεί να τα κατά -
σκευάσει το σώμα.Υπομονεύεται όλη η στάση του όντος απ'αυτό που γρήγορα γίνεται έμμονη ιδέα.Κατά παράδοξο τρόπο η Κίνα συμβουλεύει ένα φάρμακο:Δυσαρέσκεια προς τον εαυτό μας...Είναι πολύ λεπτή η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στις ψυχικές καταστάσεις της θλίψης και της δυσαρέσκειας προς τον εαυτό,αλλά υπάρχει;Η θλίψη επισύρει την κατάθλιψη,ενώ η δυσαρέσκεια προς τον εαυτό δρομολογεί μια δράση .

ΑΝΑΓΩΓΗ

Η αναγωγή στη Δύση είναι σημάδι κακής εκπαίδευσης.Στην Ανατολή είναι μια ευχαριστία για ένα καλό γεύμα.Οι συνδαιτυμόνες είναι παρά πολύ ευχαριστημένοι.Επίσης μεταξύ των φίλων είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι για τους ενήλικες: οι μεν είναι πιο ικανοί σάυτό από τους άλλους.

Η αναγωγή είναι μια αναγγελία μιας δυσπεψίας της ζωής που το άτομο είναι υποχρεωμένο να τη καταπιεί και αναγκάζεται να απελευθερώσει τα μιάσματα της με αναγωγές.Είναι βέβαιο ότι αποφορτίζουν τον μεσημβρινό του Στομάχου και προστατεύουν τον μεσημβρινό των Εντέρων,που θα τα λάμβανε αν δεν απορρίπτονταν πριν καταλάβουν τους μεσημβρινούς αυτούς.Γιατί λοιπόν, να τους κλείνετε τη πόρτα στη μύτη ;


ΑΝΑΙΜΙΑ

Μια λαϊκή ρήση λέει:<< Του κόπηκε το αίμα >> για να περιγράψει αυτόν που υπόκειται στον φόβο,που φοβάται εύκολα,που υπομονεύεται διανοητικά και έτσι βρίσκεται σε αναιμική κατάσταση.Η νευρική ένταση μας καθιστά <<κόκκινους από θυμό >>,το αίμα ζεσταίνεται ή << πρασινίζουμε από φόβο >>,το αίμα ακινητοποιείται και παγώνει ή έχουμε << κενό αίματος >>,όπως αποκαλούν την αναιμία οι Κινέζοι.Δηλαδή,το αίμα δεν είναι επαρκές σε ποιότητα και σε ποσότητα.Για την ασιατική σκέψη η ψυχή βρίσκεται μέσα στο αίμα:Η αναιμία είναι μια δυσκολία που συναντά η ψυχή στο να ενσαρκωθεί ή στο να αποδεχθεί την ενσάρκωση της.Δε νοιώθει επιθυμία για ζωή.

Και αυτή η δυσκολία έχει σχέση με την αφομοίωση του περιβάλλοντος:Όταν είσθε ευτυχείς επειδή ζείτε,επειδή αγαπάτε τη ζωή σας και την οικογένεια σας,είστε ισορροπημένοι και έχετε αρκετή τονικότητα,το αίμα σας είναι δυνατό.Αν όμως,δεν μπορείτε ούτε να τους <<καταπιείτε>>,ούτε να τους <<χωνέψετε>>,η ψυχή σας είναι θλιμμένη,φοβάται,και το αίμα σας είναι φτωχό.Για να δώσουμε μια άλλη εικόνα,αν φάτε ένα πολύ καλό γεύμα νοιώθετε καλά και έχετε δυνάμεις,ενώ το αντίθετο συμβαίνει αν φάτε μια φτωχή σε ουσίες τροφή.Οι διαταραχές της σωματικής και συγκινησιακής πέψεως,ο συγκινησιακός φόβος ,ταράζουν το αίμα και προκαλούν την αναιμία.
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 5:34 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Στον καθένα μας έχει συμβεί να είναι κακοδιάθετος.Ξέρετε ότι μ'αυτόν τον τρόπο προκαλείται ανισορροπία στα κύματα του μεσημβρινού των Πνευμόνων σας,ο οποίος με τη σειρά του σας αφαιρεί κάθε ανάγκη για επικοινωνία με τους άλλους ;Και μια αναπνευστική αν -επάρκεια εγκαθίσταται ,μιας και δεν έχετε πια επιθυμία ούτε να δείτε τους άλλους,ούτε να δεχτείτε κάτι εκ μέρους τους.αποσυρθείτε στη μοναξιά και στη σιωπή.Αδειάστε τα μιάσματα της κακής σας διάθεσης προς τη κοινωνία και επιστρέψτε για να αναλάβετε ανθρώπινες επαφές όταν θα έχετε καταπραϋνθεί και δεν θα υποφέρετε πια από την αναπνευστική ανεπάρκεια.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ

Κανείς δεν μπορεί ν'απομονωθεί ακίνδυνα ,κι'αν αυτή η συμπεριφορά επεκταθεί στον χρόνο αποκαλείται αναστολή.Αυτή η ασθένεια οδηγεί στην αυτοκαταστροφή,που συνεπάγεται μια στρατιά διαταραχών:Η ικανότητα για λόγο και επικοινωνία δεν υπάρχει πια,η φωνή παραμένει μουγκή,τα λόγια δεν μπορούν πια να εκφραστούν,μιας και ο λαιμός πονάει,είναι αδύνατον ν'ακούσεις ,γιατί τα αυτιά βουήζουν.Εάν η αναστολή συνοδεύεται από εξωτερικές εξεγέρσεις, η πέψη των τροφών είναι τόσο κακή όσο και η πέψη των ιδεών.Η αναστολή είναι ολέθρια και ανακλάται στο πρόσωπο,το οποίο σβήνει και γίνεται θαμπό.

Το ανθρώπινο ον μοιάζει με σπίτι,έχει πόρτες και παράθυρα με τις πέντε αισθήσεις του μέσω των οποίων δίνει και λαμβάνει κάθε πρωί,τα παραθυρόφυλλα και οι πόρτες του σπιτιού ανοίγουν.Μην αφήσετε τα παραθυρόφυλλα και τις πόρτες του εαυτού σας ερμητικά κλειστά.Αν το κάνετε,θα καταλήξουν να σκουριάσουν.


ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Μια υπερβολική ηθική ευαισθησία ταράζει τη διάνοια,καθιστώντας την ανήσυχη,φοβισμένη ,ντροπαλή.Η ανησυχία μετατρέπεται ταχύτατα σε ασθένεια που εξασθενίζει τα νεύρα και τον εγκέφαλο,κάνοντας τον << να βλέπει και ν'ακούει αυτό που δεν υπάρχει >>.Έχοντας φόβο,νοιώθοντας ανασφάλεια,ο ανήσυχος βρίσκεται μπροστά σε παγίδες και του χρειάζεται να κουνηθεί προκειμένου να κατευνάσει την ανησυχία του.

Γιατί πράμα ανησυχεί ;

Μια μέρα καθώς έκανα περίπατο μαζί με τον σύζυγο μου,διακρίναμε μακριά στη δεξιά πλευρά του δρόμου μια σιωπηρή ομάδα που παρατηρούσε κάτι στην γη.<< Μα τι κοιτάζουν;>> Κάποιος απάντησε: << Ένα φίδι >>.Είναι κουλουριασμένο στα αριστερά.Από μακριά το βλέπουμε καθαρά και να 'μαι ν'αναμένω με φόβο και πολύ ανησυχητική στιγμή που θα ξεσπούσε.Όσο πιο πολύ προχωρούσαμε,τόσο πιο τρομακτικό ήταν αυτό το φίδι.Ο σύζυγος μου παρέμεινε σιωπηλός.Όταν φτάσαμε στα τρία ή τέσσερα μέτρα ,μου ζήτησε να περιμένω και να μείνω μόνη,η καρδιά μου χτυπούσε,ενώ αυτός προχωρούσε αργά αργά,αλλά με ήρεμο βήμα.Έσκυψε ,έπιασε το φίδι,που έγινε σκοινί...
Η ανησυχία μπορεί να γεννηθεί από ένα θόρυβο πίσω από μια κλειστή πόρτα ,η φαντασία τον μεταμορφώνει και σιγά σιγά φανταζόμαστε πως υπάρχει ένα τέρας.

Ανοίξτε τη πόρτα,πρόκειται για ένα φύλλο που παίζει με το ρεύμα του αέρα .Ακόμα και αν επρόκειτο για κάτι το σοβαρό,θυμηθείτε ότι η ανησυχία μας κάνει να χάσουμε την ψυχραιμία και να γίνουμε άχρηστοι.


ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ

Η ανθρωποκτονία θεωρείται από την αρχαία Κινέζικη ιατρική ως μια ασθένεια.Εδώ έχει προσβληθεί ο μεσημβρινός Σπλήνας -Παγκρέατος:Έχει αδυναμία.Αυτός ο μεσημβρινός αντικατοπτρίζει τη κατάσταση της συνείδησης και της ηθικής.Λέγεται << αποθησαυριστής των ιδεών,της γνώσης και της νοημοσύνης >>.Αυτοί που τον ελέγχουν και τον κάνουν να δράσει ,είναι οι πρόσθιοι λοβοί του εγκεφάλου.Είτε γεννιέται κανείς με το ηθικό αίσθημα μέσα στη κοινωνία όπου ενσαρκώνεται,είτε γεννιέται με το αντίθετο.
Ο καθένας,ανάλογα με την ποιότητα της συνείδησης του,διευθετεί τα κύματα που τρέφουν τη Σπλήνα και το Πάγκρεας.

Η κατανόηση υπαγορεύεται απ'τη κατάσταση της καρδιάς.Η φύση πρέπει να έρθει στο κόσμο των τσακαλιών και των αμνών.Η ευγένεια,η ευπροσηγορία,υπαγορεύονται από τη κατάσταση των πνευμόνων,που γίνονται κακοί αν τα κύματα τους είναι πολύ ισχυρά.Αρκεί να << κοπεί το αίμα >> σ'αυτόν που έχει έναν μεσημβρινό Σπλήνας-Παγκρέατος πολύ αδύναμο και τους μεσημβρινούς Καρδιάς και Πνευμόνων πολύ ισχυρούς,προκειμένου να επιθυμεί να σκοτώσει,μάλιστα δε και να το κάνει.


ΑΝΟΡΕΞΙΑ

Όταν κάποιο ον,όποια κι'αν είναι η ηλικία του,δεν έχει πια ανάγκη να ζήσει,κλείνει τη πόρτα του στομάχου του μειώνοντας τις δαπάνες των κυμάτων του αντίστοιχου μεσημβρινού.Πως το κάνει;Οι επιθυμίες για δράση,για ζωή,βρίσκουν ένα μέρος της ισχύος τους μέσα στα κύματα του μεσημβρινού του στομάχου.Αν σταματήσουν οι επιθυμίες,ο μεσημβρινός στερεύει και δεν τρέφει πλέον το όργανο,το οποίο πια δεν έχει παρά να κλείσει τις πόρτες του,μιας και δεν του αρέσει πλέον η τροφή.

Το στομάχι,σύμφωνα με την Κινέζικη άποψη,είναι μια αποθήκη ή μια <<σιταποθήκη>>:Γιατί να τη γεμίζουμε,αν λόγω απελπισίας ή άγχους,δε θέλουμε πια να ζήσουμε;Πρέπει συχνά να ανερχόμαστε πολύ μακριά στον χρόνο,για να βρούμε το αίτιο της απελπισίας.

Απ'τη στιγμή που το ανακαλύπτουμε,πρέπει να το ξαναζήσουμε,να το εκλογικεύσουμε,έπειτα να το αποδεχτούμε και να επιδείξουμε καρτερία,προκειμένου να κρατήσουμε αυτή τη πόρτα ανοιχτή.Το να αρνούμαστε τη τροφή έχει καταστεί μανία...


ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ

Η ανυπομονησία είναι ένας εκνευρισμός,ένα είδος ερεθιστικότητας που δεν ανέχεται ευχάριστα το φρένο που του βάζει κάποια λεπτομέρεια ,λες και η μικρότερη καθυστέρηση θα καταργούσε την επιθυμία μιας πραγμάτωσης.
Αυτές οι παράλογες παρορμήσεις θέλουν να φτάσουν στον στόχο πριν καν ξεκινήσουν.Πολλές φορές για να μειώσουν τον ρυθμό του,οι γιαγιάδες του παρελθόντος έπαιζαν πασιέντζες μόνες τους σε μια γωνία του δωματίου.Μπορεί να χαίρεσαι όταν είσαι ανυπόμονος και θες να προχωρήσεις γρήγορα,αλλά αν το παρακάνεις,τούτο θα φθείρει τα νεύρα σου.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Δίχως ορμή,δίχως παρόρμηση,δίχως κίνητρο,το σώμα και η ψυχή έχουν την εντύπωση πως αδυνατούν να σκεφτούν.Ωστόσο,οι μαύρες
ιδέες έχουν καταλάβει τον εγκέφαλο και δεν αφήνουν καθόλου χώρο για το ελάχιστο ίχνος φωτός που θα μπορούσε να ξαναδώσει τη ζωή.

Στη Κινέζικη ιατρική,έχουμε πρόβλημα του Μεσημβρινού Σπλήνας-Παγκρέατος,κατάπιε άσχημα,χώνεψε άσχημα τις ιδέες που τελματώνονται μέσα στη μνήμη.Αντί να αντιδράσει,να μιλήσει για να αποδεσμευτεί και να δει καθαρά,η βούληση έχει πέσει μέσα σε μια τρύπα όπου παραμένει αδρανής.Το αντίδοτο γι'αυτή τη κατάσταση φυτού είναι η δυσαρέσκεια για τον ίδιο μας τον εαυτό.Όμως πόση προσπάθεια χρειάζεται να καταβάλουμε για να φτάσουμε σ'αυτόν τον στόχο!Ίσως μια φιλική φωνή να μπορούσε να μας προσφέρει αυτή την υπηρεσία!

Αυτή η κατάπτωση ηθικού,αυτή η αθυμία,θα έπαυε αν ακούγαμε ένα μουσικό κομμάτι σε fa ελάσσονα.

ΑΠΟΣΤΗΜΑ

Μια εσωτερική απελπισία παράγει ψεύτικες και δίχως χαρά ιδέες,που προκαλούν ένα αίσθημα αδυναμίας και αποτυχίας,που εμποδίζει τη κατανόηση του προβλήματος.Η νοημοσύνη χάνει τη λογική της.Η χαρά της ζωής πνίγεται μέσα στη θλίψη...Ένα απόστημα αρχίζει να σχηματίζεται.
Αυτές οι σκέψεις,που φυτρώνουν σαν αγριόχορτα μέσα σ'έναν χέρσο κήπο,παράγουν μόλυνση και πύον μέσα στο σώμα.Τα λευκά αιμοσφαίρια εκφυλίζονται και δεν καταστρέφουν πια τα μικρόβια..Ένα απόστημα εμφανίζεται.Σε ποιο σημείο; Σ'αυτό που αντιστοιχεί στη ρίζα της απελπισίας:Στον ώμο,αν το φορτίο των βασάνων είναι πάρα πολύ βαρύ.Στα γεννητικά όργανα,αν υπάρχει μια δυσκολία στο ζευγάρι ή σε θέματα σεξουαλικής ορμής,στον αυχένα ή στον λαιμό,αν πνιγόμαστε δίχως να μπορούμε να εκφράσουμε το αίτιο,στα δόντια,όταν υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα στην αυτοάμυνα,και σ'ένα δάκτυλο...
Διαβάστε,όμως καλύτερα τα περί δακτύλου στο αντίστοιχο κεφάλαιο.Όσο θα περιθάλπετε ένα απόστημα,γυρίστε προς τα πίσω χωρίς τύψεις ή θλίψεις και << σκάψτε το >> διανοητικά προσπαθώντας να καταλάβετε το πως και γιατί το << κατασκευάσατε >>.Έτσι θα είναι το τελευταίο.


ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Η αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονή των αρθρώσεων που προκαλεί πόνο.Όταν κλαίτε ,μετά από μια συγκίνηση τα μάτια σας πρήζονται:Γιατί βάζετε την ίδια συγκινησιακή ενέργεια στις αρθρώσεις σας;
Υποφέροντας,διατηρείτε μια συγκινησιακή κατάσταση,καθώς και μια κατάσταση εσωτερικής αναταραχής ανάμικτη με συναισθήματα αδυναμίας.Αυτό σας φρενάρει,κρατάτε αντί να αδειάσετε.Δίχως να το συνειδητοποιείτε συντηρείτε προσεκτικά το αίτιο του κακού τροφοδοτώντας το.Το σημείο όπου εκδηλώνεται η αρθρίτιδα,δείχνει το τι θα θέλατε να μην έχετε πια.Έτσι,στα δάκτυλα μειώνει τη ποσότητα εργασίας και ενοχλεί τις κοινωνικές ανταλλαγές:Ποιου το χέρι δε θα θέλατε να σφίξετε;Γιατί ενοχλείτε εκεί τη κυκλοφορία διανοητικά;Όταν εκδηλώνεται στα γόνατα ,η αλαζονεία δείχνει τα δόντια της:Μπροστά σε ποιον δε θα θέλατε να γονατίσετε;Αν δεν προσέξετε την αρθρίτιδα,θα σας πνίξει όπως η αγριάδα τον λαχανόκηπο.Απαλά απαλά,μπλοκάρετε τις κινήσεις σας υποφέροντας...Τι χάρμα !Μην συλλέγετε τις συγκινήσεις που σας προσφέρει η ζωή,να παραμείνετε ευκίνητοι εώς τη τελευταία μέρα ημέρα,να μην παραλύετε τις κινήσεις σας.

ΑΡΘΡΙΤΙΚΑ

<<Τα αρθριτικά είναι μια ασθένεια φθοράς των αρθρώσεων>>,λέει το Ιατρικό Λεξικό Larousse.
Τα οστά παραμορφώνονται,είναι μια μορφή ρευματισμών.Τα οστά τρέφονται από τα κύματα του Μεσημβρινού των Νεφρών(σύμφωνα με τη ποιότητα της ενέργειας που μεταμορφώνεται από τροφή σε ελαιώδη ουσία,η οποία διεισδύει μέσα στα οστά για να ενισχύσει τον μυελό και τον εγκέφαλο),αν αυτός ο Μεσημβρινός έχει δώσει υπερβολή ζωτικότητας ή αν έχει νοιώσει φόβο ή συγκίνηση,φρενάρει τα κύματα των νεφρών που μετατρέπονται πια λιγότερο σε ελαιώδη ουσία και έτσι δημιουργούνται τα αρθριτικά.
Το κρύο και η υγρασία βοηθούν την ανάπτυξη των αρθριτικών.Όμως αυτό το κρύο,αυτή η υγρασία,βρίσκονται επίσης μέσα στη διάνοια:Η θερμοκρασία και ο χρόνος δεν προσβάλλουν εκείνον που φροντίζει να μη ξοδέψει τα κύματα του Μεσημβρινού των Νεφρών του,αλλά διατηρεί την γοητεία,την ζωτικότητα,τον ενθουσιασμό,την αποφασιστικότητα και την βούληση του ως το τελευταίο δεύτερο-λεπτό της γήινης ζωής.Φι'αυτό,είναι καλό να καλλιεργούμε την επιθυμία για ζωή κάνοντας σχέδια που μας υποχρεώνουν σε δράση.

ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ

Οι συγκινήσεις και τα σοκ που τα αντέχουμε επί μακρόν με θάρρος μπορούν ξαφνικά να γίνουν ανυπόφορα,όταν έχουμε την εντύπωση πως συσσωρεύονται.
Αυτός ο σωρός συγκινήσεων οδηγεί στον σωματικό πόνο.Εμφανίζεται στις αρθρώσεις όταν το άτομο κουρασμένο από ζωή,δεν νοιώθει πια την ανάγκη για δράση.Αν σκέψεις κατάθλιψης και απαισιοδοξίας υπερβάλλουν τα βάσανα τότε προκαλούν μπλοκαρίσματα...και τα μέλη κινούνται όλο και λιγότερο.Κατά τρόπο παράδοξο,αυτοί οι πόνοι στις αρθρώσεις μπορούν επίσης να προέρχονται από αντίθετες σκέψεις,δηλαδή από μια υπερβολή ενδοιασμών,συνειδήσεων ή υπερβολικού αλτρουισμού ,που όλα τους αρνούνται αυτή την ιδέα της παραίτησης.
Οι πόνοι στα χέρια δείχνουν μια επιθυμία αναδιπλώσεως στον εαυτό μας ή μια κόπωση για μια εργασία που δεν θέλουμε πια να την συνεχίσουμε,αλλά που διάφοροι ενδοιασμοί μας πιέζουν να την συνεχίσουμε.Όταν εκδηλώνονται στα πόδια και στις κνήμες , την επιθυμία σημειοδοτούν την επιθυμία να μην προχωρήσουμε μακρύτερα ,μια επιθυμία που την καταπολεμά η συνείδηση μας.Οι επίπονες σκέψεις που έχουν κολλήσει στο ίδιο σημείο εκπέμπουν μιαν ομίχλη που καθώς γίνεται όλο και πυκνότερη μέχρι του σημείου που δεν επιτρέπει πια στον αέρα να περάσει,μετατρέπεται σε πέτρα αν δεν φροντίσουμε έγκαιρα να σταματήσουμε τη διεργασία αυτή.


ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΑΣ

Κάποτε υποχρέωσαν τα παιδιά που ήταν αριστερόχειρες να γίνουν δεξιόχειρες.Τα <<εκπαίδευσαν>> για να είναι όπως και τα άλλα.Τώρα πια τους αφήνουν στην επιλογή τους.
Η δεξιά πλευρά αντιπροσωπεύει την κοινωνική πλευρά:Δίνουμε το δεξί χέρι για να πούμε καλημέρα.ξεκινάμε τον βηματισμό με το δεξί πόδι.Η αριστερή πλευρά αντιπροσωπεύει την εσωτερική πλευρά του όντος.Αυτή που σιωπά απέναντι στην κοινωνία.Δεν δίνουμε αυτό το χέρι για να απευθυνθούμε σε άλλους.
Στον στρατό ξεκινά η πορεία με το αριστερό πόδι,γιατί οι στρατιώτες σχηματίζουν μια μονάδα μέσα στην οποία ο καθένας χάνει την προσωπικότητα του,για να είναι όλοι ομοιόμορφοι.Δίνουν την προσωπική τους ζωή γι το σύνολο.Η αριστερά πειθαρχεί και υπακούει στις εντολές :<<Αριστερά-δεξιά>>,λέει ένας στρατιώτης καθώς ακολουθεί τον στρατιωτικό βηματισμό.Το παιδί που χρησιμοποιεί το αριστερό χέρι εκφράζει την επιθυμία να στραφεί προς τα μέσα του και να αναδιπλωθεί στον εαυτό του,γενικά είναι σιωπηλό,επιφυλακτικό και η φύση του είναι εσωστρεφής.
Το να είσαι αριστερόχειρας δεν αποκαλύπτει καμία ασθένεια,κανένα ελάττωμα:Είναι μια ιδιοσυγκρασία που θα ήταν συνετό να μην την καταπολεμήσουμε,αλλά είναι σοφό να μην την αποθαρρύνουμε.Πρέπει να καταλάβουμε.


ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση υπό την οποία το αίμα κυκλοφορεί στις αρτηρίες.Ο μεσημβρινός Τριπλός Θερμαστής δρα επί της εντάσεως των νευρικών φορτίων και είναι ένα θαυμάσιο αγγείο που ρυθμίζει την πίεση του.
Μια οργή,μια υπερβολική νευρική ένταση,ένας ενδοιασμός,θερμαίνουν την πίεση ,που ανεβαίνει άμετρα,και έχετε υπέρταση.Η παραίτηση,η καταθλιπτική αδιαφορία,μια πολύ βαθιά θλίψη,ρίχνουν την πίεση και έχετε υπόταση.Η ψυχή ,που διοχετεύεται δια του αίματος,έχει ανάγκη από εσωτερική ηρεμία,από ειρήνη,και από μια αρτηριακή πίεση χωρίς σκαμπανεβάσματα.


ΑΡΤΗΡΙΕΣ

<<Οι αρτηρίες είναι αγγεία που οδηγούν σε όλα τα μέρη του σώματος το αίμα,που εκτοξεύουν οι κοιλίες της καρδιάς>>,λέει το Ιατρικό Λεξικό Larousse.Η Κινέζικη ιατρική τις αποτελεί:<<Ακαταπόνητα αγγεία>>.
Μονάχα οι πνευμονικές αρτηρίες οδηγούν το φλεβικό αίμα,όλες οι άλλες έχουν κόκκινο αίμα που οξυγονώνεται στους πνεύμονες.Στην ασιατική παράδοση το αίμα είναι το όχημα της ψυχής.Λένε:<<Περιθάλψτε την ενέργεια(την ψυχή) και το αίμα θα θεραπευτεί>>.Το ανθρώπινο ον συντίθεται από τρία στοιχεία,σε όλες τις αρχαίες φιλοσοφίες.Τα στοιχεία αυτέ είναι: Το σώμα,η ψυχή και το πνεύμα,δονητικές μάζες διαφορετικής έντασης.Σύμφωνα με την ίδια εικόνα,οι αρτηρίες έχουν ιστούς.Αν τις συγκρίνουμε με τα τρία περιβλήματα που περιβάλλουν το κεντρικό νήμα του νωτιαίου μυελού της σπονδυλικής στήλης ,αντιλαμβανόμαστε ότι τα ακαταπόνητα αγγεία(οι αρτηρίες) προστατεύουν το αίμα που διοχετεύει η ψυχή,ακριβώς όπως ο νωτιαίος μυελός προστατεύει το πνεύμα,το οποίο έχει ως όχημα το κεντρικό νήμα της σπονδυλικής στήλης.
Οι αρτηρίες και οι τρεις ιστοί τους θα παίζουν ,άρα τον ίδιο ρόλο που παίζουν η σπονδυλική στήλη και τα τρία είδη μυελού της ο εξωτερικός ιστός θα μπορούσε να συγκριθεί με την Σκληρή Μητέρα(την Τάε-Μω που περιζώνει,περιέχει,προστατεύει),ο μέσος ιστός θα ήταν Αραχνοειδής(τα Οέ που ισορροπούν,μεταδίδουν,παράγουν),ο εσωτερικός ιστός θα αντιστοιχούσε με την Ευσεβή Μητέρα(την Τσονγκ-Μω που ελέγχει την κυκλοφορία,τρέφει και διανέμει) κατ'ευθείαν με την επαφή του αίματος.Αυτός ο τρόπος θεάσεως των πραγμάτων είναι πολύ προσωπικός,όμως,στην ιατρική της ψυχής,μας κάνει να διακρίνουμε πολλά από τα αίτια των ασθενειών των αρτηριών.
Όταν ασθενεί η ψυχή,το αίμα,που της χρησιμεύει ως όχημα,ανακλά τα ίδια συμπτώματα και οι ιστοί υπακούουν τροποποιώντας την συμπεριφορά τους.Έτσι,μια ψυχή που συσπάται αρνούμενη μια δοκιμασία της ζωής,βαραίνει το αίμα,μειώνει τον ρυθμό του και συσπά τις αρτηρίες,που <<κινούνται>> λιγότερο.Ο πρώτος ιστός που θα αντιδράσει θα είναι η Ευσεβής Μητέρα(Τσονγκ-Μω) που επαναστατεί συσπώμενη.Ο δεύτερος ιστός θα ήταν ο Αραχνοειδής(τα Οέ),ο οποίος χάνει την ισορροπία του και παραλύει τον τρίτο,την Σκληρή Μητέρα(Ταε-Μω).
Γενικά,οι ασθένειες αυτών των ιστών προέρχονται από μια υπερβολή σωματικής ,ψυχικής ή ηθικής κόπωσης,από άγχος,από σύγκρουση μεταξύ του πνεύματος και της ύλης,του καθήκοντος και της ηδονής.Όλες οι φιλοσοφίες,όλες οι θρησκείες έχουν κηρύξει την ειρήνη της ψυχής δια του αφήματος στην Θεία Πρόνοια και δια της αντιστάσεως στους πειρασμούς των επιθυμιών...Δρόμος δύσκολος στην σημερινή μας εποχή,που ακολουθεί τον εκφυλισμό.


ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

Αυτή η ασθένεια όπου σκληραίνουν οι αρτηρίες,συναντάται στους γέρους ή σ'αυτούς που γερνούν πρόωρα.Κολάνε μέσα σε μια στάση που αντανακλά την κούραση τους από τη ζωή,μπλοκάρουν την εσωτερική τους θέρμη αρνούμενοι να χρησιμοποιήσουν την ικανότητα γονιμοποιήσεως που έχουν.Έχουν άγχος και τους λείπει η αντίσταση στην κόπωση.
Το αίμα,όχημα ψυχής,βαραίνει εάν η επιθυμία για ζωή μειωθεί,τα δε τρία στρώματα των αρτηριών ακολουθούν την κίνηση.Το μέσο στρώμα επαναστατεί συστελλόμενο,το έσω στρώμα χάνει την ισορροπία του και την ευλυγισία του και δεν επικοινωνεί πια,το δε έξω στρώμα σκληραίνει,και έτσι ξεκινάει η αρτηριοσκλήρυνση.Το αίμα μεταφέρει μια ψυχή που έχει όλο και περισσότερο άγχος,που δεν νοιώθει άνετα μέσα σ'αυτή την σκληρυνθείσα και στενή σωλήνα που δεν δέχεται πια τα στοιχεία της ζωής τα οποία χρειάζεται.Το ηλικιωμένο άτομο ,όντας φυλακισμένο από την αρτηριοσκλήρυνση,πρέπει να κοιτάξει το πρόσωπο του σ'έναν καθρέπτη,όχι για να μετρήσει τις ρυτίδες του,αλλά για να κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν.
Με το πέρασμα της ηλικίας,μήπως έχει γίνει πικρόχολο;Ή γέρασε σαν ένα καλό αρωματικό κρασί;Είναι πάντοτε δυνατόν ν'αλλάξουμε την κατεύθυνση,αν έχουμε κάνει ένα σφάλμα:Χαλαρώνοντας τα τρία στρώματα των αρτηριών θα χαρούν να ξαναπαίξουν τον πραγματικό τους ρόλο και να ξαναγίνουν ήρεμα αγγεία.Στη Δύση η μόδα να βάζουμε τους γέρους στην άκρη και να καταπολεμάμε την σωματική γήρανση,ξεχνώντας την κούραση της ψυχής.Στην Κίνα,διδάσκεται ο σεβασμός προς αυτούς,οι οποίοι, στο τέλος της ζωής τους απέκτησαν επιείκεια,εμπειρία,αυταπάρνηση.


ΑΣΜΑ

Κάθε ανθρώπινο ον έχει τα όρια του και δεν μπορεί να τα ξεπεράσει δίχως κίνδυνο,τούτο δεν ισχύει σε όλους τους τομείς.Αν ένας δρομέας κάνει μεν κάποιο αριθμό χιλιομέτρων δίχως να χάσει την ισορροπία του,αλλά προσπαθήσει να διανύσει τον διπλάσιο αριθμό σε κάποιο μαραθώνιο,εξαντλεί τις δυνάμεις του και δεν πετυχαίνει τίποτα.Το ίδιο συμβαίνει και με τον ασθματικό.

Το άσθμα είναι η ασθένεια αυτού ο οποίος δεν αναζητά την τελειότητα μέσα σε ότι του ταιριάζει ,είναι η ασθένεια αυτού που δεν γνωρίζει πώς να γεύεται τα όμορφα πράγματα της ζωής,γιατί επιθυμεί να νοιώσει δυνατός,πιο δυνατός απ'όσο μπορεί να είναι.Κατά τρόπο ενστικτώδη και συχνά βίαιο,ξεχνά να σκεφτεί τις δυσκολίες μιας πράξης ή μιας επιθυμίας.Δεν θέτει μέσα σ'αυτές τις πράξεις καμιά γλυκύτητα,αλλά μονάχα ένα σθένος υπερβολικά μεγάλο σε σχέση με την αδυναμία του.Πρόκειται για μια έλλειψη διακρίσεως του ηθικού που περνά από την μελαγχολία στη δράση,από το άγχος στην εμπιστοσύνη στον εαυτό,δίχως όμως έλεγχο,γιατί αρνείται να δει τα όρια του.

Όταν βρίσκεται σε κρίση ο ασθματικός νοιώθει μόνος.Βλέπει πως δεν έχει αυτά που επιθυμεί.Ασθμαίνει καθώς συγκρούεται με τις συγκινήσεις του.

Πνίγεται καθώς πιστεύει πως έχει απογοητευτεί συναισθηματικά.<<Σφυρίζει>> για να καλέσει σε βοήθεια,το σύστημα λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα.Το περιβάλλον είναι σκλάβος αυτού του ενστικτώδους ανθρώπου,που αναπτύσσει τις δυνάμεις του προς κάθε κατεύθυνση για να προσελκύσει αυτούς που τον αγαπούν,μέσω μιας συμπεριφοράς νευρικής αναταραχής.Βλέποντας τον να χτυπιέται και να πνίγεται,τον λυπούνται και τον οικτίρουν δίχως να ξέρουν πως στην πραγματικότητα αυτή η κατάσταση προκαλείται από κάποιον αδύνατο που θα του άρεσε να παίξει τον ρόλου του ισχυρού.

Το άσθμα μπορεί να εκδηλωθεί από τους πρώτους κι'όλας μήνες της ζωής.Για τους δυτικούς,συχνά αποδίδεται στην κληρονομικότητα,για τους ανατολικούς αποδίδεται στο κάρμα,δηλαδή λένε πως στην προηγούμενη ζωή υπήρχε αυτό το πρόβλημα που δε το είχε λύσει το άτομο.Στην Αίγυπτο ,τους νεογέννητους τους αποκαλούσαν <<γέρους του χθες>> και τους τύλιγαν με τις ίδιες ταινίες υφάσματος που χρησιμοποιούσαν για να τυλίξουν τους νεκρούς.Στην Ανατολή,προσπαθούν να βρουν ποιος είναι ο πρόγονος που επέστρεψε στη γη.

Επιστρέφουμε,μας λένε αυτές οι αρχαίες παραδόσεις,για να λύσουμε τα προβλήματα του χαρακτήρα μας.Ο ασθματικός πνίγηκε την τελευταία φορά,ξαναρχίζει δε ,την ίδια διαδικασία και αυτή τη φορά.Σ'αυτόν εναπόκειται να μάθει πως να γεύεται τα όμορφα πράγματα της ζωής δίχως να προσπαθεί να ξεπεράσει τις δυνάμεις που του έδωσε το πεπρωμένο του


ΑΤΟΝΙΑ

<<Βαρέθηκα τη ζωή>>,και σκύβουμε τη πλάτη εγκαταλείποντας τον αγώνα.Η πηγή της ατονίας είναι γενικά μια αδυναμία του αίματος:Αν η ψυχή θέλει να εγκαταλείψει το σώμα,ο μεσημβρινός Σπλήνα;-Παγκρέατος καταστρέφει τα φθαρμένα ερυθρά αιμοσφαίρια,παράγει δε λιγότερα λευκά αιμοσφαίρια.

Η λογική του εγκεφάλου στραγγαλίζεται από τις έγνοιες που την πνίγουν.Λίγη καλή μουσική σε Φα ήταν ένα καλό τονωτικό γι'αυτόν τον μεγάλο Διαχειριστή ,ο οποίος παραιτείται γιατί είναι πάρα πολύ κουρασμένος.Πρέπει να ανακτήσει την ευχαρίστηση της ζωής.


ΑΫΠΝΙΑ

<<Αν δεν κοιμάστε,τούτο οφείλεται πάντοτε σε μια υπερβολή του Yang>>.λένε τα Κινέζικα κείμενα.Το Yang είναι η δραστηριότητα,η θερμότητα,η ημέρα...Συνεχίζουμε λοιπόν τη νύχτα,αυτό που κάναμε την ημέρα:η διάνοια μας δεν ηρεμεί,δέχεται έναν καταιγισμό σκέψεων που την κρατούν ξύπνια.

Αν οι καταιγιστικές σκέψεις είναι γεμάτες μαύρες ιδέες,αδειάζουν την ώθηση χαράς προς τη ζωή,που με τη σειρά της αδειάζει τα κύματα του Μεσημβρινού της Χοληδόχου Κύστης:Τότε,<<ο χαρακτήρας κουράζεται,η βούληση και οι έγνοιες δεν βρίσκονται σε ηρεμία το Yang πλημμυρίζει τα όργανα>>.Δεν κοιμόμαστε ή ο ύπνος κόβεται από ένα συναίσθημα ανασφάλειας.Βρισκόμαστε συνεχώς σε εγρήγορση.

Για να κοιμηθείτε εισπνεύστε και κρατήστε ειρηνική την ψυχή σας,πέστε μια προσευχή.Μπορείτε να χαϊδεύψετε επίσης το κάτω μέρος του μεγάλου δακτύλου των ποδιών σας ανεβαίνοντας προς το νύχι,τούτο δε να το επαναλάβετε επτά φορές.Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό,γιατί το μεγάλο δάκτυλο αντιστοιχεί στο κεφάλι,το οποίο ηρεμεί με την παρεμβολή κάποιου ατόμου.


ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ

Ο αυταρχισμός είναι μια εσωτερική αναταραχή,σχεδόν συνεχής, που εξαπολύεται επάνω στο περιβάλλον με τη μορφή διαταγών και οδηγιών,που δίνονται με σταθερότητα στηριζόμενες σε οργή,ευθύς μόλις ο αυταρχισμός πιστέψει πως νοιώθει μια αντίσταση.Αυτός ο δίχως χαρακτήρας,έχει μια νευρική υπερευαισθησία που τον οδηγεί στο να κάνει κακό γύρω του,ενώ ταυτόχρονα τιμωρεί τον ίδιο του τον εαυτό,γιατί είναι τόσο σκληρός.

Κωφεύει σε ό,τι του λένε,είναι επιθετικός σαν στρατιωτικός.Του αρέσει <<να φωτίζει τους άλλους,όπως κάνει το λαμπερό φως>>Αν οι περιστάσεις της ζωής φρενάρουν την ανάγκη του για εξουσία,μπορεί να του συνβεί να τρίζουν τα δόντια του το βράδυ,έτσι όπως τρίζει μια πόρτα που δεν είναι καλά λαδωμένη.

Μπορεί επίσης να υποφέρει στο γόνατο:Αν γονατίσει,τούτο σημαίνει πως αναδιπλώνεται μπροστά σε κάποιον ισχυρότερο από τον εαυτό του ή πως η κατάσταση αυτή αποτελεί γι'αυτόν ένα μαρτύριο.Ο πραγματικός αρχηγός έχει σιδερένιο χέρι κάτω από βελούδινο γάντι,διατηρεί δε την εσωτερική του ηρεμία αψεγάδιαστη.


ΑΥΤΙΑ(πόνοι)

Τα αυτιά πονάνε όταν ακούν πράγματα που τους κάνουν κακό.Μπορεί να υποφέρουν μέχρι του σημείου να αφαιρέσουν την επιθυμία δράσεως,κι έτσι να κόβουυν ανάμεσα στον κόσμο και στον Εαυτό.Ο καθένας μπορεί να κατεβάσει το τηλέφωνο του όποτε το θελήσει...


ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

Η αυτοκτονία είναι μια απόφαση αυτοκαταστροφής,γενικά μια έμμονη ιδέα που έχει τραφεί με πίκρα,μελαγχολία,πάνω σ'ένα υπόβαθρο νευρασθενικό,η ενέργεια εξαντλήθηκε,πρόκειται για μια κρίση κενού(σημείωση δική μου ,αυτό που αναφέρει ως ""κενό" είναι η ερμηνεία των Δυτικών κοινωνιών,στις Ανατολικές κοινωνίες το ''κενό" ερμηνεύεται ως ισορροπία των συναισθημάτων,αρμονία),κι εξάντλησης της Ουροδόχου Κύστης,που κάνει να νοιώθουμε <<εκατό κοπώσεις>>.Ο ασθενής απορυθμίζεται διανοητικά,δεν αφομοιώνει πλέον το εξωτερικό.

ΑΥΧΕΝΑΣ

Η σπονδυλική στήλη είναι ένα είδος αθάνορα:οι ιεροί σπόνδυλοι αποτελούν τη βάση του και ο αυχένας την κορυφή του.Μέσα της κατοικεί ο νωτιαίος μυελός,πρόσωπο πολύ ζωηρό,που δέχεται τις εντολές του εγκεφάλου και τις μεταδίδει στα νεύρα μέσω κάθε ακανθώδους αποφύσεως,τα οποία αρδεύουν όλα τα εδάφη του σώματος.Η ζωτικότητα σχηματίζεται μέσα στον αποστακτήρα των επινεφριδίων.

Αν κάποια μέρα,το ον κουραστεί από τη ζωή και ονειρεύεται την απολύτρωση ρίχνοντας όλα τα φαντάσματα του μέσα σ'αυτήν την ελπίδα,κάνει ταχύτατα ν'ανέβουν οι ζωτικές δυνάμεις που πιέζονται και συσσωρεύονται ψηλά προς το καπάκι,στο ύψος των αυχενικών σπονδύλων.Όμως,αυτό το ον ονειρεύεται δίχως να δρα,αυξάνει τον αριθμό των σκέψεων του δίχως να τις χρησιμοποιεί.

Αυτή η μάζα κυμάτων μεταμορφώνεται σε πέτρα και ο αυχένας γίνεται άκαμπτος:Κραυγάζει για βοήθεια.Απαντήστε του,επαναλαμβάνοντας την ιδέα σας περί λυτρώσεως και ξαναθυμηθείτε τα φαντάσματα που εδώ και κάμποσο καιρό έθρεψαν τη σκέψη σας.Κάντε μια μικρή αναδρομή σ'αυτά:Ήταν αναγκαίο να συγκεντρώσετε τόση ζωτικότητα για να ονειρευτείτε πως ξεφύγατε από την γη;Ξαναπάρτε τη σκέψη <<στα χέρια σας>>,έτσι όπως πειθαρχεί κανείς τους μαθητές, που το έσκασαν από το δάσκαλο τους.

Μη γίνεστε άκαμποι για να αποκτήσετε αυτό που θέλετε και σιγά σιγά ο αυχένας θα ανακτήσει την ελαφρότητα του.Όταν ο καθένας θα έχει ανακτήσει τη θέση του,όταν η ζωτικότητα θα έχει απλωθεί μέσα σ'όλο το σώμα αντί να παραμείνει πίσω από τη κλειστή πόρτα,ο αυχένας δε θα είναι πια άκαμπτος.


ΑΦΘΕΣ

Όποιος 'εχει άφθες είναι πολύ ευαίσθητος και πολύ νευρικός.Αντιδρά στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και το οποίο επηρεάζει τη συμπεριφορά του.Κάποια μέρα ίσως μετά από αρκετό καιρό η κοινωνικότητα του δε νοιώθει πια άνετα.Υπέφερε από τα τόσα είδε ή άκουσε δίχως να μπορεί να αντιδράσει ή να εξεγερθεί.Είχε αναστολές,δηλαδή είχε σιωπήσει,αλλά σκεφτόταν τα πράγματα που τον ενοχλούσαν.Υπέφερε σιωπηρά...και οι άφθες εμφανίστηκαν.

Κάθε φορά που αυτό το άτομο θα ξαναβρεθεί σε μια παρόμοια κατάσταση όπου δε θα μπορεί να εκφραστεί σύμφωνα με τις επιθυμίες του,οι άφθες θα επανέρχονται.Θα νοιώθει ένα<<βάρος στη καρδιά>> δίχως να το βλέπουν οι άλλοι...και θα δυσκολεύεται ρόσο περισσότερο να εκφραστεί,όσο αυτές οι λευκές προεξοχές θα του προκαλούν πόνο κάθε φορά που θ'αρχίσει να λειτουργεί το στόμα του.

Όταν ήμουν παιδί,μου άρεσαν πάρα πολύ οι φράουλες.Στο σπίτι βάζαμε ζάχαρη στις φράουλες και ακόμα θυμάμαι τη μυρωδιά που είχαν αυτά τα φρούτα.Μια μέρα,που με είχαν προσκαλέσει κάποιοι φίλοι οι οποίοι είχαν θαυμάσια καρποφόρα δέντρα και κυρίως φράουλες μας πρόσφεραν για γλυκό ένα ολόκληρο μπολ με τα αγαπημένα μου φρούτα.Μου φάνηκε ήμασταν στον γήινο παράδεισο.
Έχοντας καλή ανατροφή σερβιρίστηκα διακριτικά.Όμως στο τραπέζι δεν υπήρχε καθόλου ζάχαρη!

Η οικοδέσποινα με ρώτησε τι περίμενα.Με αυταρχική φωνή μου είπε<<Οι φράουλες δε τρώγονται ποτέ με ζάχαρη>>.Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου,όλη η μυρωδιά,όλη η γεύση,όλες οι γοητείες που απέδιδα σ'αυτό το φρούτο, χάθηκαν..Αλλά ίσως όχι εντελώς:Από την επόμενη κι'όλας μέρα μεταμορφώθηκαν σε άφθες και είχα την βεβαιότητα πως αυτά τα φρούτα με αρρώστησαν.Πέρασε πάρα πολύς καιρός μέχρι να αντιληφθώ κάποια στιγμή πως τις άφθες δε μου τις προκαλούσαν οι φράουλες,αλλά η αηδία που ένοιωθα τρώγοντας τες δίχως ζάχαρη και κυρίως ο τόνος της φωνής που με είχε υποχρεώσει να τις φάω έτσι.

Δεν πρέπει ποτέ να καταπνίξουμε μιαν απογοήτευση , μια αηδία ή δυσαρέσκεια, αν δεν θέλουμε να τις δούμε να ξανάρχονται με τη μορφή δερματικών προβλημάτων.Είναι καλύτερα να καταλάβουμε το αίτιο,να συλλογιστούμε επάνω του και να το εξαφανίσουμε:Τα δερματικά προβλήματα δεν μπορούν να επανέλθουν αν δεν έχουν ρίζες.


ΑΦΩΝΙΑ

Μετά από ένα συγκινησιακό χτύπημα που οφείλεται γενικά σε συναισθηματικούς λόγους,το οποίο κλονίζει την ευαισθησία,μπορεί να συμβεί ν'αφήσουμε,είτε λόγω ελλείψεως συνέσεως,είτε λόγω εσωτερικής ηρεμίας,μια υπερβολικά μεγάλη δόση ενέργειας να διασκορπιστεί.<<Μοιάζουμε με φυτό>>,λόγω της ανησυχίας και της ελλείψεως ικανοποιήσεως.Αυτός ο διασκορπισμός ενέργειας,που υπαγορεύεται από μια εσωτερική απελπισία,προκαλεί ένα κενό,αδειάζει τον μεσημβρινό των Πνευμόνων,ο οποίος δεν έχει πια ένταση στη φωνή, ο ήχος δεν έχει πια ισχύ.

Λέγεται:<<Δεν μπορεί πια να αρθρώσει λέξη,οι ήχοι δεν βγαίνουν πια,του κόπηκε η αναπνοή>>.Οι λόγοι δεν βρίσκουν πια <<δονητική τροφή>>,την οποία έχει ανάγκη η φωνή προκειμένου να εκφραστεί.Δεν θέλουμε πια να επικοινωνήσουμε.Η φωνή είναι μουγκή...Μήπως η αφωνία χρησιμεύει για να ακούσουμε τη<<Φωνή της Σιγής>>;
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 5:36 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Βρήκα ένα άρθρο το οποίο σχετίζεται με την Ιατρική της Ψυχής ,το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η καθαρή και υγιή σκέψη ...

Μπορεί το μυαλό να θεραπεύσει το σώμα;


Ο σύγχρονος πολιτισμός παραδέχεται ως αληθινό, ότι είναι ορατό και μετρήσιμο. Η ύπαρξη ενός φαινομένου αποδεικνύεταιμέσα από την ανάλυση του μηχανισμού του και κρίνεται από τα αποτελέσματα και τις συνέπειές του.

Όμως η επιστήμη...

στέκει πολλές φορές αμήχανη μπροστά σε περιπτώσεις για τις οποίες δεν υπάρχει λογική εξήγηση όπως συμβαίνει στα περιστατικά αυτοίασης που αναφέρονται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια.


Το γεγονός ότι το σώμα επηρεάζεται από το πνεύμα είναι γενικά παραδεκτό και αποτυπώνεται ακόμα και στη γλώσσα αφού στην καθημερινότητά μας είναι συχνές οι φράσεις «μου έκοψε τη χολή», όταν τρομάζουμε, «ράγισε η καρδιά μου», όταν λυπόμαστε και άλλες προτάσεις που συνδέουν το συναίσθημα με το σώμα.


Τι συμβαίνει όμως όταν δύσκολες ιατρικές υποθέσεις βρίσκουν τη λύση τους χωρίς την παρέμβαση της επιστήμης ή όταν αρκεί ένα χαπάκι πλασίμπο για να διορθώσει μια βλάβη που έχει υποστεί ο ανθρώπινος οργανισμός; Πρόκειται για τη δύναμη της θέλησης ή της πίστης, είναι άραγε θαύματα ή πράγματι ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να αυτοθεραπεύεται;


Κάποιοι πρωτοπόροι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με μελέτες που έγιναν στον κυτταρικό και μοριακό τομέα αποδείχτηκε η ύπαρξη αλληλεπιδράσεων ανάμεα στο νευρικό, ορμονικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Η μαγνητική τομογραφία και η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων δίνουν τη δυνατότητα να δούμε ποιές εγκεφαλικές δομές ενεργοποιούνται όταν κάποιος παίρνει ένα φάρμακο που δεν περιέχει καμιά δραστική ουσία και στη συνέχεια να καταγράψουμε την αντίδραση του οργανισμού του.


Παρά τη διστακτικότητα της παραδοσιακής ιατρικής απέναντι στα φαινόμενα αυτοίασης, όλο και περισσότεροι γιατροί αναγνωρίζουν ότι τα τραυματικά γεγονότα που συμβαίνουν σε ένα άτομο, επηρεάζουν το ανοσοποιητικό του σύστημα, ότι η καλή ψυχολογία και η πίστη στη θεραπεία δρουν ευεργετικά στην πορεία της υγείας ενός ασθενούς με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται ο τρόπος σκέψης της επιστημονικής κοινότητας.


Γεγονός παραμένει ότι η φαντασία, η χαλάρωση και ο διαλογισμός, ορισμένες φορές ακόμα και η προσευχή μπορούν να επιφέρουν μεταβολές στο σώμα. Ίσως στο μέλλον, η μεγαλύτερη ανακάλυψη να είναι ο μηχανισμός αυτοθεραπείας του ανθρώπου.


ΠΗΓΗ : Περίεργα - PERIERGAA: Μπορεί το μυαλό να θεραπεύσει το σώμα;


ΒΗΧΑΣ

Ο βήχας είναι μια νευρική ερεθιστικότητα:Δεν αντέχουμε πια το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε,αμφιβάλλουμε για κάτι,μια ένωση δεν προχωράει.Η νευρική ένταση δίνει την διανοητική διαταραχή,η οποία κουράζει και μας κάνει να βήχουμε,γιατί ο μεσημβρινός των Πνευμόνων ,ο υπουργός των ανταλλαγών,είναι άρρωστος.

<<Φτύνουμε>> την εσωτερική μας απελπισία,επειδή δυσκολευόμαστε να εκφραστούμε με λόγια,γιατί η ευπρέπεια ,η εκπαίδευση ή το περιβάλλον (οικογένεια ή εργασία) δεν θα δέχονταν μια τέτοια εξήγηση.

Ο βήχας προέρχονται από τον μεσημβρινό:

* Των Πνευμόνων,λόγω εξέγερσης της ενέργειας,έλλειψης τρυφερότητας,όταν νοιώθουμε μόνοι.

* Της Καρδιάς,όταν δεν μας καταλαβαίνουν οι άλλοι:Ο φάρυγγας πρήζεται,η στηθάγχη μπορεί να εμφανιστεί.

* Του Ήπατος,λόγω απώλειας του προσανατολισμού:Δεν ξέρουμε πια τι να κάνουμε,δεν βλέπουμε πια,υπάρχει μια δυσαρέσκεια και μια πικρία που μπορούν να μας κάνουν να ξεράσουμε χολή.

* Της Σπλήνας-Παγκρέατος,λόγω θλίψης και αποθάρρυνσης,γιατί οι επιθυμίες δεν πραγματώνονται:Πόνοι κάτω από την δεξιά πλευρά.

* Των Νεφρών,λόγω αυταρχισμού που δεν μπορούμε να εκφράσουμε:Βήχουμε με πολύ σάλιο.

* Της Ουροδόχου Κύστης,λόγω πίκρας και αναταραχής:Μαζί με τον βήχα έρχεται και η ακράτεια ούρων.Αναζητήστε την προέλευση,δηλαδή <<τον τόπο επιβιβάσεως>>(το σημείου Λυ ενός μεσημβρινού),απ'όπου διείσδυσε η διεστραμμένη ενέργεια.Διορθώστε το σφάλμα που προκάλεσε το ελάττωμα,είτε πρόκειται για εξέγερση,πικρία ή θλίψη και ο βήχας θα εξαφανιστεί.


ΒΛΑΒΗ ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ

Η στεφανιαία νόσος είναι μια φλεγμονή των αρτηριών,αυτών που περιβάλλουν τα όργανα σχηματίζοντας ένα στέμμα.Προκαλεί σπασμούς και αγωνία στο στήθος.Οι πόνοι είναι οδυνηροί,γιατί έρχονται κατά κύματα και συνοδεύονται από μια αγωνία μαζί με το αίσθημα του θανάτου.Ο πόνος είναι οξύς στο καρδιακό πλέγμα.

Για τους Ινδούς,αυτό το πλέγμα είναι:<<Το δέντρο που εισακούει τις επιθυμίες>>.Αυτές οι επιθυμίες είναι το δηλητήριο που καταλαμβάνει την ψυχή και την κρατάει υπό το έλεος του,γιατί δεν έχουν όρια.Και εδώ πάλι συναντάμε τον σοφό που<<Οι σκέψεις του είναι σαν την συνεχή φωτιά που είναι προφυλαγμένη από τον άνεμο>>.

Αυτό το πήγαινε-έλα ανάμεσα στις επιθυμίες και τις γαληνεμένες σκέψεις αφήνει ένα ευρύ περιθώριο στην στεφανιαία αρτηρία του καρδιακού πλέγματος.Πυρακτώνεται όταν δεν έχουμε πετύχει την ισορροπία.Μονάχα βήμα βήμα μπορούμε να μάθουμε πως να απαλλασσόμαστε από τις φλογερές και άχρηστες επιθυμίες.Και μονάχα με ακόμα αργότερο βηματισμό μπορούμε να νοιώσουμε τα ευεργετήματα των καταπραϋμένων σκέψεων που δεν ζητούν πλέον τίποτα από το <<Δέντρο που εισακούει τις επιθυμίες>>.


ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ

Η βουβωνοκήλη είναι ένα εξόγκωμα μεταξύ της κοιλιάς και του μηρού.Μια φλεγμονή,ένας πόνος,ένα γάγγλιο,εμποδίζουν την ορμή του μυ που περνάει από'κει και δυσκολεύουν την πορεία προς τα εμπρός.Αν οι επιθυμίες δεν πραγματοποιούνται,γιατί εκδηλώνουμε ταραχή ή ευσυγκινησία μέχρι του σημείου να μπλοκάρουμε το βάδισμα:Πρόκειται για μια φρικτή πληρωμή,τις πιο πολλές για ένα πράγμα που δεν αξίζει τον κόπο.
Αν αναγνωρίσουμε το διαπραχθέν σφάλμα,η βουβωνική περιοχή θ'ανακτήσει όλη την δύναμη της.


ΒΟΥΗΤΟ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ

Για το βουητό των αυτιών,η Κινέζικη ιατρική έχει μια μυστηριώδη φράση:<<Πρέπει ν'ανοίξουμε τα φράγματα>>,γι'αυτό και ο βελονισμός θεραπεύει μέσω ενός σημείου που ονομάζεται:<<Αγγείο της βλακείας>>.Ναι είμαστε βλάκες όταν κλείσουμε τ'αυτιά μας για να μην ακούσουμε αυτό που είναι δυσάρεστο,ναι διαπράττουμε φράγμα οργής που βουίζει ,για να εμποδίσουμε τ'αυτιά μας ν'ακούσουν.Κατεβάζετε το τηλέφωνο για να μην τ'ακούσετε να χτυπάει.

Όμως,ανοίξτε τα φράγματα των αυτιών σας,γιατί διαφορετικά κάποια μέρα παρά τη βούληση σας δεν θα μπορέσετε πια να αφαιρέσετε και θα κουφαθείτε.Βέβαια,η ζωή και οι άλλοι δεν θα σας ενοχλούν πια,αλλά θα είστε φυλακισμένοι μέσα στον εαυτό σας,έγκλειστοι,απομονωμένοι.


ΒΟΥΛΙΜΙΑ

Η θάλασσα ξεσπά σε τρικυμία όταν η ενέργεια εξεγερθεί:<<Καταπίνει>> ακόμα και τα πλοία.Όποιος αφήνει το στομάχι του αχαλίνωτο,<<καταπίνει κόκαλα>> και έχει <<νοσηρή όρεξη για τροφή>>,λένε τα κείμενα.Το στομάχι είναι μια αποθήκη,η δε Κινέζικη ιατρική το αποκαλεί αποθήκη σπόρων.Οι σκέψεις φυλάσσουν εκεί τα αντικείμενα των επιθυμιών τους.Σκεφτείτε τις αποθήκες της γιαγιάς μας με τους σκονισμένους θησαυρούς που συσσώρευαν εκεί.

μπορεί να ήσαν διευθετημένοι με τάξη και με μέτρο ,επιλεγμένοι με προσοχή ,αλλά επίσης και να είχαν ριχθεί άταχτα σαν να είχαν πέσει εκεί κατά τύχη,δίχως να χρησιμεύουν σε τίποτε.Το στομάχι είναι φτιαγμένο κατά τον ίδιο τρόπο.Οι δυο υπερβολές είναι η ανορεξία,που καθιστά άχρηστη την αποθήκη και η βουλιμία,που καταποντίζει εκεί μέσα το οτιδήποτε, μάλιστα δε με υπερβολική δύναμη.

Η βουλιμία είναι η ασθένεια εκείνου που θέλει να καταβροχθίσει τη ζωή,να την διατάξει,να την εξουσιάσει.Για να κατορθώσει,πρέπει να είναι δυνατός σαν γίγαντας και να τρώει πολύ.Πρόκειται για μια νευρική αντίδραση και μη ισορροπημένη,για μια υπερβολή.

Αυτό το είδος διαταραχής της ζωτικότητας συχνά προκαλείται από τα συναισθήματα:Η θλίψη για το γεγονός πως δεν έχουμε αυτό που θέλουμε,την οργή ενάντια στον οποιοδήποτε και στο οτιδήποτε,τα βάσανα,τον φόβο για τα όσα θα πέσουν στην πλάτη μας.

Μην προσπαθήσετε να εκμηδενίσετε αυτά τα συναισθήματα ,γιατί δεν θα τ'αλλάξετε περισσότερο απ'όσο θα μπορούσατε ν'αλλάξετε το χρώμα των ματιών σας.Προσπαθήστε μάλλον να ταξινομήσετε αυτά που συσσωρεύονται μέσα στην αποθήκη σας,και θα δείτε ότι τα ράφια σας θα γεμίσουν..δίχως όμως να είστε πλουσιότεροι απ'όσο προηγουμένως.

Η θάλασσα έγινε δυνατότερη,γιατί καταβρόχθισε ένα πλοίο κατά την καταιγίδα ;


ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ

Ο βραχίονας και ο ώμος υποφέρουν γενικά ταυτόχρονα και για τους ίδιους λόγους.<<Λυγίζουμε από το φορτίο>> κάποιου ανθρώπου ή κάποιου πράγματος,δίχως να θέλουμε να το αποδεχθούμε ή να το αναγνωρίσουμε.Ασυνείδητα,οι σκέψεις δεν στέλνουν σ'αυτόν τον βραχίονα ή σ'αυτόν τον ώμο καμιά σκέψη ενθαρρύνσεως ή επιθυμίας για δράση,αλλά μάλλον σκέψεις,θλίψεις και απελπισίες...που κάνουν τόσο περισσότερο κακό,όσο αυτός ο πόνος μας σπρώχνει να αναδιπλωθούμε στον ίδιο μας τον εαυτό οικτίροντας τον ίδιο μας τον εαυτό για τα δικά μας βάσανα(...που τα κατασκευάσαμε μόνοι μας!).

Είναι ένα είδος αρνήσεως να προχωρήσουμε προς τη ζωή,εάν η στιγμή είναι δύσκολη.Θέλουμε να κρυφτούμε από το μέλλον που νοιώθουμε πως είναι επίπονο,με το να μην έχουμε πια επιθυμία για επικοινωνία.Το καλύτερο φάρμακο είναι να οξυγονώσουμε το πνεύμα απασχολώντας το σώμα δίχως να το επιβαρύνουμε.

ΒΡΑΧΝΙΑΣΜΑ

Οι σωματικές ή διανοητικές δυνάμεις που ξοδεύονται χωρίς μέτρο προκαλούν<<εκατό κοπώσεις>>,οι οποίες εξαντλούν.Αυτή η κατάσταση έχει ανάγκη από ένα διεγερτικό(τσάι,καφέ,κρασί,αλκοόλ,τσιγάρα,προσευχές,οργή)..κι όταν το διεγερτικό δεν δίνει πια το επιθυμητό αποτέλεσμα,το βράχνιασμα,ο ξερός λαιμός και συχνά τα ξερά χείλη,προειδοποιούν ό,τι η καταπίεση και ο μηρυκασμός των προβλημάτων που πολλαπλασιάζονται από τις <<εκατό κοπώσεις>> ,απαιτούν μοναξιά και σκοτάδι,προκειμένου να ξαναβρεθεί η δύναμη.


ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ

Η βρογχίτιδα για τους Κινέζους ταξινομείται ως ασθένεια με φλέγματα,τα οποία είναι το αποτέλεσμα ολέθριων σκέψεων που χωνεύουν άσχημα τη ζωή και δεν το εκφράζουν με λόγια.Πριν εκδηλωθεί η βρογχίτιδα,ο άνθρωπος χάνει σιγά σιγά τη χαρά της ζωής,δεν βρίσκει εκεί πια κάποια γλυκύτητα,έχει μια σκοτεινή άποψη για τους ανθρώπους και για τα πράγματα,"δεν επικοινωνεί πια με τον Ουρανό".

Η εσωτερική του στάση είναι μια στάση μεγάλης κόπωσης που συνοδεύεται από αποθάρρυνση.Δεν διαθέτει αυτό το οποίο επιθυμεί και δε το λέει.Παραμελεί την καλλιέργεια του "Ναού της Ψυχής του" και δεν γεύεται τους καρπούς της ζωής που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν.

Εάν ο άνθρωπος δεν θέλει να καταστεί χρόνια η βρογχίτιδα,πρέπει να συντελέσει κάποια μεταλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη ζωή.Ας βοηθήσει κοιτάζοντας τα δέντρα και τα χόρτα,ας διαλογιστεί μέσα στη σιγή μπροστά σ'ένα τοπίο όπου ,μέσα στον ορίζοντα,βλέπει να ξεπροβάλλουν βουνά βυθισμένα στην ομίχλη:Έτσι θα αποδεσμευτεί από την κούραση του που το αποθαρρύνει.
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 5:37 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΓΑΓΓΛΙΑ

Το γάγγλιο είναι μια υλοποίηση <<κάποιου πράγματος που δεν πάει καλά>>,μιας μυστικής έγνοιας που δεν μπορούμε να την διηγηθούμε.Το σημείο όπου γεννάται αυτό το χονδρό εξόγκωμα,δείχνει το αίτιο του προβλήματος.

Έτσι,οι σκέψεις κάποιας πενηντάρας που δεν έχει παιδιά και λυπάται γι'αυτό,κατευθύνονται πάνω σ'αυτό που της φαίνεται άχρηστο και στείρο:στα στήθη της.Δίχως να το συνειδητοποιήσει ,οι σκέψεις της δίδουν εντολή και κινητοποιούν κύτταρα που ανταποκρίνονται αμέσως στην απελπισία της.Ομαδοποιούνται,συσσωρεύονται,καθίστανται συμπαγή,έπειτα δε σκληρά.Επειδή δεν έχει παιδιά,αυτή η γυναίκα δημιούργησε ένα γάγγλιο.

Το να έχουμε μια έμμονη ιδέα,είναι πράξη επικίνδυνη και αρνητική.Αν το καταλάβουμε,μπορούμε να εξαφανίσουμε όλα τα ίχνη της.Το γάγγλιο στα στήθη μπορεί να εμφανιστεί σε μια μητέρα πολυάριθμης οικογένειας.Έτσι,μια τέτοια μητέρα μετάφρασε την θλίψης ,γιατί δεν είχε ...όγδοο παιδί,δημιουργώντας ένα γάγγλιο.

Εάν έχουμε βαριά φορτία στη ζωή και μια πολυάριθμη οικογένεια,η επικοινωνία με τους άλλους δεν είναι πάντα εύκολη.Δεν λείπουν τα προβλήματα και τα πάντα κινούνται με δυσκολία.Όταν μεγαλώσουμε σε ηλικία,όταν αρχίσουν να φαίνονται οι πρώτες τρίχες,μπορεί να νοιώσουμε την ανάγκη να αναδιπλωθούμε στον εαυτό μας μαζί με τα προβλήματα μας και να μην ακούμε πια τους άλλους.

Η θλίψη,η νοσταλγία της ζωής,η ανάγκη να εγκαταλείψουμε τα πάντα ,αρχίζουν την πορεία τους.Αυτή η εσωτερική απελπισία εκφράζεται τότε ,όχι με λόγια,αλλά με γάγγλια κάτω από το δεξί αυτί,κατά μήκος του αυχένα.

Πηγαίνουν προς το αυτί για να εμποδίσουν την ακοή και για να έχουμε κάποιο λόγο να μην ακούμε πια τους άλλους,εμφανίζονται δε συνήθως απ'τα δεξιά για να δείξουν ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η κοινωνική μας πλευρά.

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Αυτές οι διαταραχές είναι διαταραχές μιας ευαίσθητης ψυχής που την δοκιμάζει η ζωή,οι υπερβολές σκέψεων καθιστούν άρρωστη την συγκινησιακή ευαισθησία.<<Το στομάχι χωνεύει τις τροφές όπως χωνεύουμε τις ιδέες>>.Σ'αυτή την περίπτωση,δεν λειτουργεί και καταπίνει με πολύ άσχημο τρόπο την ζωή.Χρειάζεται χαρά και ιλαρότητα.

ΓΑΣΤΡΟΚΝΗΜΙΑ

Οι μεσημβρινοί των Νεφρών και της Ουροδόχου Κύστης είναι<<επεκτάσεις της κνήμης και του ποδιού>>.Οι δρασκελισμοί γίνονται με μεγάλα ή μικρά βήματα,ανάλογα την κατάσταση αυτών των μεσημβρινών.Το γαστροκνήμιο εξαρτάται κυρίως από την Ουροδόχο Κύστη.

Εάν οι απόρροιες της κοινωνικής ζωής δεν προκαλούν έγνοιες,το γαστροκνήμιο δεν δίνει πόνους.Εάν όμως,μια εξέγερση της ενέργειας,μια δυσαρέσκεια,ένας ερεθισμός ή μια απελπισία δείχνει τη δύναμη της ,οι δυο μεσημβρινοί τεντώνονται ,εκτελούν μια κίνηση αναδίπλωσης,που τα γαστροκνήμια την νοιώθουν σαν άρνηση σε μια εντολή.Η Ουροδόχος Κύστη,στην Κινέζικη ιατρική κυβερνά τα Ρέοντα Ύδατα,σχηματίζει τον φυσικό τόνο και ρυθμίζει την ισορροπία του εσωτερικού χώρου.

Όσοι γνωρίζουν τις εικόνες του Ταρώ,θυμούνται ότι ο τρελός,η εικοστή δεύτερη κάρτα,ερεθίζει έναν λύγκα που τον δαγκώνει στο γαστροκνήμιο.Η εσωτερική ισορροπία αυτού του Τρελού,που ξεκινά στα τυφλά,βρίσκεται πολύ κοντά στην φυγή και στην εσωτερική ανησυχία.Ο λύγκας έχει μάτια διαπεραστικά,τόσο ώστε μπορούν να τρυπήσουν τοίχους λένε.Βλέπει αυτό που συμβαίνει,κι ανακαλεί σε τάξη δαγκώνοντας αυτό το γαστροκνήμιο προκειμένου να σταματήσει η εξέγερση της ενέργειας και να επιστρέψει αυτός ο Τρελός στην λογική.

Αν πονάει το γαστροκνήμιο σας ,τούτο συμβαίνει για να σας υποχρεώσει να στοχαστείτε.Όπως ο λύγκας,να έχετε ένα μάτι διαπεραστικό πάνω στην ηθική σας να χαλαρώσετε και να ξεκινήσετε μ'ένα καινούργιο βήμα.


ΓΑΤΑΚΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ

Εάν,κατά τη διάρκεια μια συνομιλίας,εγκατασταθεί στον λαιμό σας ένα γαργάλισμα,είστε υποχρεωμένοι να σιωπήσετε για να προσπαθήσετε <<να κάνετε να σωπάσει αυτή η γάτα>>.

Γιατί την έβαλε εκεί ο εγκέφαλος σας ;

Απ'τον λαιμό περνούν οι τροφές,αλλά επίσης και οι ιδέες,λέει η Κινέζικη ιατρική.Αν οι πρώτες δεν αρέσουν στο στομάχι μας,αυτό τις κάνει εμετό.Πως να αρνηθούμε όμως τις δεύτερες;Με μια οργή ή με μια αυθάδεια;Όχι,αυτά δεν ανήκουν στην ιδιοσυγκρασία σας.Επιλέγετε να φράξετε το πέρασμα<<σ'αυτό το πράγμα που δεν σας αρέσει>>.Αλλά επειδή σας αρέσει και να χώνετε τη μύτη σας...αφήνετε ένα μικρό πορτάκι,ίσως για να έχετε τον χρόνο να ηρεμήσετε καθώς θα χαϊδεύετε την γάτα σας.


ΓΝΑΘΟΙ

Η γνάθος αρθρώνεται πάνω στο κροταφικό αυτί μέσω ενός μηνίσκου,ενός μικρού οστού που χρησιμεύει σαν αρμός και της επιτρέπει να σηκώνεται ή να χαμηλώνει,ανοίγοντας ή κλείνοντας το στόμα.

Αν η γνάθος και τα δεκαέξι δόντια της έχουν υπερβολικές επιθυμίες κι'αν στεναχωρούνται,γιατί δεν μπόρεσαν να τις πραγματοποιήσουν,η γνάθος αποσυνδέεται,εξαρθρώνεται η πόρτα, βγαίνει έξω από τους μεντεσέδες της,όπως και ο χαρακτήρας.Η γνάθος μπορεί να παραλύσει σιγά σιγά μέχρι του σημείου να μην μπορεί πια να φάει και να μιλήσει ο άνθρωπος,όταν τα δράματα της ζωής είναι τόσο μύχια,ώστε δεν μπορεί να τα εμπιστευτεί σε κανέναν.

Η γλώσσα φυλακίζεται μέσα στην μήτρα της,η καρδιά κλειδαμπαρώνεται.Τα αυτιά και οι γνάθοι δεν έχουν πια ζωή και δραστηριότητα από κοινού.Η εσωτερική πειθαρχία που υπακούει στις επιθυμίες δίχως να προβλέπει τις συνέπειες τους και δίχως συγκινησιακό έλεγχο,συνεπάγεται την αταξία.

Η άρθρωση καθίσταται πέτρα,εάν ο στόχος της ζωής δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την χαρά.Και που βρίσκεται το καθήκον να ζεις;Η σοφία ζητάει από το κροταφιαίο ους να ακούσει την υπόφυση,την συνείδηση που θα ξυπνήσει την καρδιά την χρωματισμένη με Τσεν,<<με την πνευματική και ψυχική ουσιωδώς φωτεινή ενέργεια>>,και ο στόχος της ζωής θα αλλάξει φορά σιγά σιγά η γνάθος θ'αρχίσει να κινείται.

Αρχίστε μουσική σε Ντο Μινόρε αυτή η αρμονική και μακρά νότα θα σας βοηθήσει.


ΓΟΝΑΤΟ

Το γόνατο κάμπτεται από ταπεινότητα,από υπακοή ή λατρεία.Συμπαρασύρει στην κίνηση του όλο το σώμα.Η αλαζονεία,η επιθυμία για κοινωνική ζωή ανώτερη απ΄αυτή που κατέχεις,είναι αυτά που παραλύουν τα γόνατα και τα εμποδίζουν να καμφθούν.Ο άλλος δεν αξίζει την υπακοή σου,κλείνεις λοιπόν την κλειδαριά του εαυτού σου για να προστατευτείς,το σώμα σκληραίνει.Πρόκειται για μια μορφή οργής,κατά την διάρκεια της οποίας ταράζεται η καρδιά.

Αν οι σκέψεις πάνε πολύ μακριά σ'αυτήν την ακαμψία,τότε ένα είδος νεύρωσης ή έμμονης ιδέας γεμίζει το γόνατο με νερό.Το πρήζει.Η άρθρωση δεν λειτουργεί πια.Υποφέρεις.Αυτό το νερό..οι σκέψεις σας το έβαλαν εκεί.Τώρα που υποφέρετε,βγάλτε το!Κάμψτε την σκέψη σας το γόνατο,εκδιώξτε την αλαζονεία σας,πηγαίνετε προς αυτόν τον άνθρωπο μπροστά στον οποίο οι σκέψεις σας βράζουν,και θα δείτε το γόνατο σας να μικραίνει.Οι πόνοι θα φύγουν.Γνωρίζω πολλά γόνατα που έκαναν αυτή την <<στροφή προς τα πίσω>>.

Όμως,η αλαζονεία δεν είναι η μόνη που κάνει το γόνατο να υποφέρει.Ο μεσημβρινός του Ήπατος δείχνει εκεί την κόπωση του από τη ζωή,καλώντας σε βοήθεια μέσω ενός σημείου που ονομάζεται<<θαυμαστό>> και αποκαλείται <<πόρτα των ορχιδέων>>.Το λεξικό Λαρούς μας μαθαίνει ότι η λέξη ορχιδέα σημαίνει <<μικροί όρχεις>>,αυτοί είναι που υποφέρουν ,γιατί δεν λειτουργούν και δεν είναι πια ερωτευμένοι...Προειδοποιούν ότι θα ξεραθούν,αν τους αφήσουμε δίχως ασχολία.

Κάποτε ένας άντρας που τον έλκυε μαι γυναίκα,της πρόσφερε μια ορχιδέα.Μην αφήσετε το γόνατο σας να πρηστεί από θλίψη και να υποφέρει μες την μοναξιά του.Σκεφτείτε με την φαντασία σας την ορχιδέα και χαμογελάστε.


ΓΟΦΟΣ

Ένας γοφός που πονάει ή είναι μπλοκαρισμένος,προειδοποιεί ότι η σεξουαλική ηδονή δεν βρίσκεται μέσα σε φυσιολογικά όρια.Η κατάσταση είναι στιγμιαία ή μακράς διαρκείας,τούτο δεν έχει σημασία.Ο ασθενής δεν είναι σε θέση να την αλλάξει.Οι συγκινήσεις ταράσσουν την συνείδηση που μπλοκάρει τον γοφό,εμποδίζοντας την κίνηση της γάμπας για να μην πάει πιο πέρα,και υποχρεώνουν τον ασθενή να στοχαστεί.

Αυτός που μπλοκάρει τον γοφό και τον κάνει να υποφέρει,είναι ο μεσημβρινός της Χοληδόχου Κύστης.Αυτός ο μεσημβρινός μπορεί <<να απελευθερώσει υλικά πράγματα>>.Γιατί να επιστρέψεις πίσω,στις ελάχιστα αρμονικές ή ανύπαρκτες σεξουαλικές ηδονές σου; Τούτο είναι χάσιμο χρόνου.

ΓΡΙΠΗ

Η γρίπη αρχίζει με τον πυρετό ή με μια πυρετώδη κατάσταση που προκαλεί μια γενική καχεξία.Τίποτα δεν πάει πια καλά.Χρειάζεται για λίγο,να μειώσουμε τον ρυθμό μας,να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας έστω κι'αν αυτό δεν μας αρέσει,και μετά από λίγες μέρες,όλα επανέρχονται σε τάξη.Το σώμα βγαίνει από την γρίπη πολύ κουρασμένο.

Γιατί φοβόμαστε την γρίπη;Απελευθερώνει μέσω του πυρετού που προκαλεί μιάσματα που δεν θα μπορούσαν να βγουν διαφορετικά.Και την <<αρπάζετε>> μονάχα όταν έχετε προδιάθεση εκείνη τη στιγμή.Ακριβώς όπως ένα σπίρτο παίρνει φωτιά μονάχα όταν το θερμάνουμε.


ΔΑΚΡΥΑ

Πολλοί Μεσημβρινοί επιδρούν στα δάκρυα:

* Τα συναισθήματα αγγίζουν τον Μεσημβρινό των Πνευμόνων και του δίνουν την δυνατότητα να παράγει δάκρυα.Προσβάλλει την μητέρα του Ήπαρ,που του απαντά χύνοντας ποταμούς δακρύων ή αν η κόπωση είναι εξαιρετική στεγνώνει τα δάκρυα.

* Ο Μεσημβρινός του Στομάχου,όταν έχουμε κάποια θλίψη ή κάποιο πένθος,προκαλεί δάκρυα ή τα καταστέλλει περνώντας από το άφημα στην νευρωτική κατάσταση,όταν ο πεπτικός κύκλος έχει διαταραχθεί από την επιρροή εξωτερικών αισθημάτων.

* Τα δάκρυα βγαίνουν εύκολα όταν το άτομο δεν έχει πια ζωτικότητα και όταν έχει φτάσει στα έσχατα όρια του,πνιγμένο μέσα στην ευσυγκινησία.Ο Μεσημβρινός του Λεπτού Εντέρου,Υπουργός της συγκομιδής,αντανακλά αυτή την κατάσταση με ανεπαρκή κύματα:και αυτός έχει επίσης <<αδειάσει>>.

* Οι έγνοιες αναστατώνουν τον Μεσημβρινό της Καρδιάς που μας κάνει να κλαίμε.Κάθε ένα απ'αυτά τα αίτια προκαλεί έκχυση δακρύων.

ΔΑΚΤΥΛΑ

Ευθύς μόλις έρθει στον κόσμο το μωρό παίζει με τα χέρια του κουνώντας τα δάκτυλα του μπροστά στα μάτια του σαν να μένει έκπληκτο μ'αυτό που αντιπροσωπεύουν.Σε λίγο ξεσπά σε γέλιο:''Κουνά τα δακτυλά του σα να έπαιζε μαριονέτες"".Έπειτα,μια μέρα με την βοήθεια τους ξεκινά για να κατακτήσει τα αντικείμενα που φτάνει το χέρι του.

Θα σας δείξω τώρα μια χρήση των πέντε αυτών δακτύλων που είναι άγνωστη στη Δύση.Η Κινέζικη ιατρική διδάσκει,ότι ρεύματα κυμάτων,που ονομάζονται Μεσημβρινοί,διατρέχουν το ανθρώπινο σώμα σύμφωνα με πολύ καλά καθορισμένες διαδρομές,που αναφέρονται από την Παράδοση.

Ο εγκέφαλος είναι αυτός που διατάσσει αυτά τα ρεύματα.

Το κάθε ένα απ'αυτά τρέφει ένα όργανο και αντιστοιχεί σε μια ψυχολογική κατάσταση,σ'ένα προτέρημα ή σ'ένα ελάττωμα.Αν κατά μήκος ενός Μεσημβρινού έχετε μια αμυχή,ένα σπυρί,ένα συρίγγιο,μια κηλίδα,τούτο θα δείχνει ένα αδύναμο σημείο της προσωπικότητας σας.Πολλοί Μεσημβρινοί περνάνε από τα δάκτυλα,ιδού δε το τί σημαίνουν:


ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΧΕΙΡΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΟΙ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ

Με τους πνεύμονες παίρνουμε τον αέρα της ατμόσφαιρας που μας περιβάλλει και δίνουμε τον αέρα μας στους άλλους.Είναι η κοινωνικότητα που μας θέτει σε επαφή με το κόσμο υποχρεώνοντας να δίνουμε και να λαμβάνουμε.Το παιδί που θέλει να γυρίσει μέσα στην κοιλιά της μητέρας του για να ξαναβρεί αυτό το γλυκό αίσθημα ύδατος και θερμότητας,βυθίζει τον αντίχειρα του μέσα στο στόμα του:Οι πνεύμονες του(ο Μεσημβρινός που καταλήγει στον αντίχειρα) ξαναβρίσκουν έτσι το νερό μέσα σ'ένα χώρο κλειστό και θερμό.

Στο νοσοκομείο,ο άρρωστος που βάζει τον αντίχειρα του στο εσωτερικό της κλειστής γροθιάς του παρακολουθείται στενά από τις νοσοκόμες,διότι επιθυμεί να πεθάνει.Κάνει τους πνεύμονες του να ''σκάσουν''.Όταν θέλουμε να δείξουμε μια εξαίρετη ικανοποίηση για κάτι,σηκώνουμε προς τα πάνω τον αντίχειρα μας,δίχως να μιλάμε.Ο θαυμασμός που διαβάζεται στα μάτια μας,έκοψε την αναπνοή.

Στις μάχες των μονομάχων στη Ρώμη,το έθιμο απαιτούσε ότι η τύχη του νικημένου εξαρτιόταν απ'τον αντίχειρα αυτού ο οποίος προήδρευε τον αγώνα.Έτσι,όταν ο αντίχειρας ήταν στραμμένος προς τον ουρανό έδινε την ζωή(οι πνεύμονες μπορούσαν να αναπνεύσουν),αλλά όταν ο αντίχειρας έδειχνε προς τα κάτω,ο μονομάχος καταδικαζόταν σε θάνατο(οι πνεύμονες έπρεπε να μπουν στη γη).

Σύμφωνα μ'αυτήν την εικόνα,αυτός που έχει ακρωτηριασμένο τον αντίχειρα ή έχει εκεί κάποια αμυχή,κάποιο σπυρί,κάποιο συρίγγιο ,ή το δάκτυλο του είναι ελαττωματικό ή έχει κάποια πρησμένη άρθρωση,υποφέρει από κακή επαφή με το περιβάλλον.Ο ''Υπουργός των Ανταλλαγών'' του σώματος του δεν νοιώθει άνετα,η κοινωτικότητα του έχει πρόβλημα.

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ

Αυτός ο Μεσημβρινός που διέρχεται από τον δείκτη είναι ο ''Υπουργός Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών".Ασχολείται με τις ""Διοικητικές Κατευθύνσεις".Είναι η έδρα της ευαισθησίας.

Δείχνουμε με τον δείκτη.Μ'αυτόν μετράμε τα χρήματα.Τον ''γλείφουμε'',για να γυρίσουμε τις σελίδες ενός βιβλίου.Οι μαθητές που νοιώθουν μεγάλη ευαισθησία μπροστά στις εξετάσεις ξέρουν ότι το έντερο αδειάζει ταυτόχρονα με τον εγκέφαλο και πως τότε δεν υπάρχουν πια διοικητικές κατευθύνσεις.

Ο φιλάργυρος ή αυτός που θέλει να φυλάει είτε ένα αντικείμενο,είτε ένα συναίσθημα,είτε ένα μυστικό ,παθαίνει δυσκοιλιότητα.Τα μέσα επικοινωνίας του παρακωλύονται.

Αυτός που πληγώνεται στον δείκτη ,που υποφέρει απ'αυτόν ή που έχει χαλάσει εκεί το νύχι ,είναι ένα άτομο που η ευαισθησία του υποφέρει δύσκολα την επαφή με την ζωή...αλλά αυτό μπορεί επίσης να υποδεικνύει πως ετοιμάζεται να ξεσπάσει μια κρίση του παχέως εντέρου.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΟ(Ο ΜΕΣΟΣ) ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Αυτός ο Μεσημβρινός με το παράξενο όνομα δεν τρέφει ένα όργανο,αλλά ένα σύνολο:Τα γεννητικά όργανα.Προστατεύει επίσης την καρδιά και έχει σχέσεις με την κυκλοφορία.Το μεγάλο δάκτυλο είναι το πιο μακρύ και το πιο σημαντικό.Είναι ένα δάκτυλο για το οποίο δεν συναντάμε γνωμικά και ρητά.Για να το χρησιμοποιήσουμε ,το καλύπτουμε:Η μοδίστρα το προστατεύει με μια δακτυλήθρα για να ράψει,ο γιατρός το καλύπτει με ελαστικό,προκειμένου να κάνει μια κολπική εξέταση.

Το άτομο που έχει το μεσαίο δάκτυλο ακρωτηριασμένο ή κατεστραμμένο από κάποιο σπυρί,από κάποια αμυχή,από κάποιο συρίγγιο,από πρήξιμο ή που το νύχι του έχει μια υπερβολική εγκατάλειψη στο πεπρωμένο του,''κάποιο πράγμα'' που εμπόδισε την πραγμάτωση μιας επιθυμίας ή μιας δημιουργίας.

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ

Αυτός ο Μεσημβρινός που διέρχεται από τον δείκτη είναι ο ''Υπουργός Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών".Ασχολείται με τις ""Διοικητικές Κατευθύνσεις".Είναι η έδρα της ευαισθησίας.

Δείχνουμε με τον δείκτη.Μ'αυτόν μετράμε τα χρήματα.Τον ''γλείφουμε'',για να γυρίσουμε τις σελίδες ενός βιβλίου.Οι μαθητές που νοιώθουν μεγάλη ευαισθησία μπροστά στις εξετάσεις ξέρουν ότι το έντερο αδειάζει ταυτόχρονα με τον εγκέφαλο και πως τότε δεν υπάρχουν πια διοικητικές κατευθύνσεις.

Ο φιλάργυρος ή αυτός που θέλει να φυλάει είτε ένα αντικείμενο,είτε ένα συναίσθημα,είτε ένα μυστικό ,παθαίνει δυσκοιλιότητα.Τα μέσα επικοινωνίας του παρακωλύονται.

Αυτός που πληγώνεται στον δείκτη ,που υποφέρει απ'αυτόν ή που έχει χαλάσει εκεί το νύχι ,είναι ένα άτομο που η ευαισθησία του υποφέρει δύσκολα την επαφή με την ζωή...αλλά αυτό μπορεί επίσης να υποδεικνύει πως ετοιμάζεται να ξεσπάσει μια κρίση του παχέως εντέρου.


ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΟ(Ο ΜΕΣΟΣ) ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Αυτός ο Μεσημβρινός με το παράξενο όνομα δεν τρέφει ένα όργανο,αλλά ένα σύνολο:Τα γεννητικά όργανα.Προστατεύει επίσης την καρδιά και έχει σχέσεις με την κυκλοφορία.Το μεγάλο δάκτυλο είναι το πιο μακρύ και το πιο σημαντικό.Είναι ένα δάκτυλο για το οποίο δεν συναντάμε γνωμικά και ρητά.Για να το χρησιμοποιήσουμε ,το καλύπτουμε:Η μοδίστρα το προστατεύει με μια δακτυλήθρα για να ράψει,ο γιατρός το καλύπτει με ελαστικό,προκειμένου να κάνει μια κολπική εξέταση.

Το άτομο που έχει το μεσαίο δάκτυλο ακρωτηριασμένο ή κατεστραμμένο από κάποιο σπυρί,από κάποια αμυχή,από κάποιο συρίγγιο,από πρήξιμο ή που το νύχι του έχει μια υπερβολική εγκατάλειψη στο πεπρωμένο του,''κάποιο πράγμα'' που εμπόδισε την πραγμάτωση μιας επιθυμίας ή μιας δημιουργίας.


Ο ΠΑΡΑΜΕΣΟΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΙΠΛΟ ΘΕΡΜΑΣΤΗ

Όπως και το προηγούμενο δάκτυλο,αυτός ο Μεσημβρινός δεν τρέφει όργανο.Επαναφορτίζεται με αρκετές λειτουργίες μεταξύ των οποίων η λειτουργία της κυκλοφορίας του Yang(θερμότητα και δημιουργικό πνεύμα),η δράση επί των εντάσεων των νευρικών φορτίων,το άνοιγμα και η επικοινωνία ή το κλείσιμο.

Αφ'ετέρου είναι ο "Υπάλληλος που φτιάχνει τα σχέδια οικοδομής".Όταν γεννιέται η αγάπη ανάμεσα σε δυο όντα θερμαίνει τις καρδιές:Ο τριπλός θερμαστής αρχίζει να λειτουργεί.Λέει η λαϊκή έκφραση:''έχω κάψες".Όταν επισφραγίζεται ο έρωτας ,οι δυο ερωτευμένοι κάνουν σχέδια για την οικοδόμηση του μέλλοντος,τότε δε φοράνε στον παράμεσο τη βέρα.Αυτή η βέρα,λέει η παράδοση ,πρέπει να είναι από χρυσό,γιατί αυτό το μέταλλο είναι αμετάβλητο.Είναι το σύμβολο του Ήλιου και του Yang.

Αυτός που έχει τον παράμεσο ακρωτηριασμένο , με αμυχές ή πρησμένο,που έχει κάποιο σπυρί ή κάποιο συρίγγιο,ή κατεστραμμένο το νύχι του,υποφέρει από μια μυστική πληγή που αφορά το άτομο με το οποίο μοιράζεται τις σκέψεις ή τη ζωή του.Η ''βέρα'' του φαίνεται βαριά και του προκαλεί συναισθηματικά αμυχές.


ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Ο Μεσημβρινός της Καρδιάς είναι ο επικεφαλής της ορχήστρας,η αρχή της ισορροπίας.αυτός που δίνει το μέτρο και προειδοποιεί αν δεν επικρατεί αρμονία.Όταν λειτουργεί η καρδιά,όλα λειτουργούν.

''Η καρδιά αγρυπνά για την μύχια Γνώση των πραγμάτων'',λέει ο Κίτρινος Αυτοκράτορας.Και στη Δύση λέγεται"Το μικρό μου δακτυλάκι μου είπε''...Είναι το δάκτυλο που βάζουμε στ'αυτί για να το καθαρίσουμε και να το κάνουμε ν'ακούει καλύτερα.'Οποιος έχει το μικρό δάκτυλο κατεστραμμένο,με αμυχές,με σπυρί,με συρίγγιο ή με ελαττωματικό νύχι,υποφέρει από ευσυγκινησία,του λείπει η εσωτερική ηρεμία.Ένας πάθος για κάποιον άνθρωπο ή για κάποιο πράγμα του προκαλεί ανισορροπία και καλύπτει την κατανόηση του για την ζωή και τους άλλους.
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 5:38 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΔΕΙΛΙΑ

Η δειλία είναι ο φόβος που νοιώθει κανείς όταν πλησιάζει κάτι το άγνωστο,το οποίο δίνει ένα αίσθημα κινδύνου.Μας κάνει να φανταστούμε χιλιάδες τρομερά πράγματα.Το πνεύμα δεν είναι ήρεμο,ο σφυγμός επιταγχύνεται,η καρδιά χτυπά,η ευαισθησία προς το περιβάλλον,που δίνεται με τον μεσημβρινό του Παχέως Εντέρου,προκαλεί ευσυγκινησία.Γιατί να δημιουργήσουμε μια σκηνή θεάτρου;Η ηθική δύναμη δεν οπισθοχωρεί μπροστά σε καμιά δοκιμασία,σε κανένα κίνδυνο,αγνοεί την δειλία.


ΔΕΡΜΑ

Το δέρμα είναι σαν το επίχρισμα ενός σπιτιού,προστατεύει το σώμα και προφυλάσσει τα όργανα.Είναι όμορφο ή άσχημο,''εκφράζοντας'' τα αισθήματα που λαμβάνει από την ζωή και από τον άλλο καθώς τροποποιείται.Ο μεσημβρινός των Πνευμόνων (υπουργός των ανταλλαγών),του Παχέως Εντέρου(οδοί και επικοινωνίες),του Ήπατος(άμυνα κατά του εξωτερικού),υπακούοντας στις εντολές του εγκεφάλου,του δίνουν την εξωτερική του όψη με τα προτερήματα και τα ελαττώματα του.

* Ένα δέρμα πολύ λευκό,τρέφεται άσχημα από τον μεσημβρινό των Πνευμόνων,που τα κύματα του έχουν αδειάσει λόγω της θλίψης ή της αγωνίας.

* Ένα δέρμα που παρακρατά το νερό,έχει πρηστεί από τις σκέψεις που συγκρατούν την ευσυγκινησία και τανύζονται.

* Ένα δέρμα με σπυριά,είναι το δέρμα μιας ευαίσθητης ψυχής που απομακρύνει ασυναίσθητα τον άλλον.

* Ένα δέρμα με ακμή ή με έκζεμα ή με ψωρίαση ή με δυνατή φαγούρα(βλέπε αυτές τις λέξεις)εκφράζει δυσκολίες επικοινωνίας και έκφρασης.

* Ένα δέρμα τραχύ...έχει ''τραχιές'' κοινωνικές επαφές.Η καλύτερη μαλακτική κρέμα είναι το να έχεις ήπιες σκέψεις προς τους άλλους.

* Ένα δέρμα που,λόγω κρίσεως,δεν ανέχεται τα ρούχα,δεν ανέχεται ούτε τις κοινωνικές επαφές.Τη στιγμή όπου έχει αυτή την ασθένεια,τα άτομα που περιβάλλουν το άτομο,προκαλούν το άτομο,προκαλούν ανατριχίλα ή δεν τα αντέχει πια.

* Ένα δέρμα είναι ξηρό όταν η συναισθηματική καρδιά δεν έχει εντελώς αυτό που επιθυμεί,έστω κι'αν το άτομο είναι φαινομενικά ευτυχισμένο.''Διψάει''.

* Ένα δέρμα είναι λιπαρό,όταν το ον εύκολα δυσαρεστείται,με μια ανάγκη επεκτάσως που δεν βρίσκει την ισορροπία της.Σπάνια η πέψη είναι καλή.

* Ένα δέρμα είναι πρησμένο λόγω των διαταραχών της ζωτικότητας που προκαλούνται από τα συναισθήματα(βλέπε λέξη''φούσκωμα'').

Η Κίνα διδάσκει ό,τι ''Το δέρμα ευημερεί λόγω του μεσημβρινού Σπλήνας-Παγκρέατος":Πηγαίνετε να κοιτάξετε αυτόν τον μεσημβρινό,για να δείτε γιατί το δικό σας δέρμα δεν ευημερεί.


ΔΙΑΒΗΤΗΣ

''Ο Διαβήτης είναι η ασθένεια των γλυκών ούρων",και τα Κινέζικα κείμενα εξηγούν:''Μέσα στα ούρα υπάρχει ένα μέρος ζαχάρου που εξαντλήθηκε μέσα από το σώμα.Λόγω μιας αταξίας του πεπτικού οργάνου,η ικανότητα μετατροπής του σακχάρου μειώνεται,ενώ αντίθετα αυξάνει το σάκχαρο μέσα στο αίμα και εξέρχεται στα ούρα''

Γι'αυτούς υπάρχουν τρία συμπτώματα.

* "Πολλά μόδια τροφής δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την πείνα''.

* "Αν πιουν εκατό φλιτζάνια,δεν ικανοποιείται η δίψα".

* ''Οι συνουσίες δεν ανταποκρίνονται στις επιθυμίες".

Συμβολικά,το σάκχαρο αντιπροσωπεύει την τρυφερότητα,την στοργή,μια εκδήλωση αγάπης.Γλυκαίνει.Αν η ζωή μας βάλει σε δοκιμασία,λόγω κάποιου χωρισμού ή μιας απομακρύνσεως σ'αυτούς τους τομείς,ο εγκέφαλος του δοκιμαζόμενου ανθρώπου εγκαθιστά μια ''παραγωγή'' σακχάρου(του οποίου η ποιότητα αυξάνει μέσα στο αίμα),χωνεύει άσχημα την δοκιμασία(το πεπτικό σύστημα ξεχαρβαλώνεται),δεν έχει πια άμυνα(ο Μεσημβρινός του Ήπατος έχει αδυναμία).Σιωπηλά,φαινομενικά συναινώντας ,αλλά στη πραγματικότητα αρνούμενος απορρίπτει το σάκχαρο που θεωρεί πως δεν έχει γλυκύτητα(γλυκά ούρα) και δημιουργείται ο διαβήτης.

Ο διαβητικός χάνει την ισορροπία του:Για να αντισταθμίσει την έλλειψη τρώει υπερβολικά για να αντέξει,πίνει υπερβολικά για να κορέσει την συναισθηματική του δίψα ή απογοητευμένος από τη ζωή,αν βρίσκεται ακόμα σε ακμαία ηλικία,δεν κάνει πια συνουσία(δείτε την ετυμολογία της λέξης,συν + ουσία).Γενικά το συναισθηματικό πεδίο προσβάλλεται ταυτόχρονα με ένα άλλο: το οικονομικό πεδίο.

Έτσι,ένα παιδί που το μεγαλώνει η στοργική γιαγιά του,γνώρισε μια παιδική ηλικία χωρίς προβλήματα.Σε ηλικία 11 ετών το πήρε κοντά της η μητέρα του.Φαινομενικά δεν εξεγέρθηκε,αλλά εσωτερικά ήταν πληγωμένο,θλιμμένο.Φοβόταν και περνούσε κρίσεις εχθρότητας.Κατά τους ακόλουθους μήνες,παρουσίασε διαβήτη.Δίχως στοργή,δίχως χρήματα(γιατί η μητέρα του ,του τα κατάργησε):Είναι ένα έδαφος προτιμήσεως για την αταξία του σακχάρου.

Ένα νεαρό αγόρι θυμάται τα πρώτα χρόνια της εφηβείας ως μια θαυμάσια περίοδο:καθημερινά η μητέρα ,του έδινε την στοργή της και χρήματα για να περάσει την μέρα του.Στα δέκα τέσσερα του,η μητέρα άλλαξε ρυθμό και του έδινε ένα συνολικό ποσό κάθε Δευτέρα.Ο έφηβος φαινομενικά δεν αντέδρασε,αλλά εξακολουθούσε να διατηρεί ζωντανό στη μνήμη του το σοκ:Θεώρησε αυτό το μέτρο ως διακοπή της σχέσης στοργής που είχε με τη μητέρα του.Διστάζοντας να εκφράσει τις σκέψεις του ένοιωθε μόνος του,θλιμμένος.Φοβήθηκε για το μέλλον.Σιγά σιγά άρχισαν να ξεσπούν κρίσεις εχθρότητας ενάντια στη μητέρα του.

Αυτά τα αισθήματα κενού τον έκαναν να δημιουργήσει σάκχαρο,μιας και δεν ανταποκρινόταν σε φυσική έλλειψη.Και ιδού ο διαβήτης!Αυτή η ασθένεια είναι το αποτέλεσμα μιας ανεπαρκούς αυτοάμυνας(φοβόμαστε να μιλήσουμε) μετά από ένα γεγονός που το θεωρήσαμε ως συναισθηματική ή οικονομική έλλειψη προερχόμενη από έναν χωρισμό , από μια αλλαγή ή από μια διακοπή ενός ρυθμού.Η θλίψη και το κενό της απαιτούν πάντα μια αντιστάθμιση.


ΔΙΑΡΡΟΙΑ

Μέσα στο ανθρώπινο σώμα,όπως το θεωρούν οι Κινέζοι,ο μεσημβρινός του Παχέως Εντέρου εκτελεί τα καθήκοντα ενός<<Υπουργού μεταφορών και συγκοινωνιών>>.Η αποστολή του είναι πολύ λεπτή.

Ο σύζυγος του(γιατί οι μεσημβρινοί,στις μεταξύ τους σχέσεις ανταποκρίνονται σε πολύ συγκεκριμένους κανόνες που θυμίζουν τις πραγματικότητες της ζωής),είναι ο Μεσημβρινός του Λεπτού Εντέρου,είναι << ο Υπουργός που δέχεται τις σοδειές και τις ξεδιαλέγει>>.Αν μένει ήρεμος,καλά ρυθμισμένος, όλα πάνε καλά,αν όμως,αυτός ο σύζυγος γίνει νευρικός,θλιμμένος ή χολερικός,εξουσιάζει τον σύζυγο του Παχύ Εντέρου,που αντιδρά με τα συγκινησιακά στρες,των οποίων η άρρωστη ευαισθησία κάνει τις ιδέες να κυκλοφορούν άσχημα,χάνει τον ενθουσιασμό του.Το άτομο τότε έχει μαύρες ιδέες,είναι απελπισμένο...και να ένας κολικός!

Όσο πιο άρρωστος είναι αυτός ο μεσημβρινός,τόσο πιο πολύ αποδιοργανώνονται αυτές οι ιδέες και μέσα στον εγκέφαλο του ανθρώπου μπορεί να συμβεί,να τα βάλει με τον ίδιο του τον εαυτό,να αυτότιμωρηθεί επειδή φάνηκε κατώτερος της προσπάθειας του...και ο κολικός καθίσταται διάρροια.Το παχύ έντερο κλαίει με τον δικό του τρόπο.

Της περισσότερες φορές,η συχνά λησμονημένη αρχή του προβλήματος είναι μια διαταραχή λόγω των συναισθημάτων,η οποία προκάλεσε η αγανάκτηση ή αναχαιτισμένο θυμό.Κάτι ή κάποιος έκανε άνω κάτω την συγκινησιακή ευαισθησία.Η χαρά και η χλιαρότητα είναι απαραίτητες σ'αυτόν τον μεσημβρινό όταν αδειάζει απ'τα κύματα του.


ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ

Αν κάποια μέρα σας συμβεί να βαδίζετε στην εξοχή ή στην πόλη έχοντας την καρδιά σας γεμάτη με αγωνία,με άγχος που προέρχεται από τις έγνοιες,βρίσκεστε σε μια θλιβερή κατάσταση:Εξαντλημένοι νευρικά,κατορθώνετε παρ'όλα αυτά ν'ανακτήσετε και ερεθίζεστε,γιατί βρίσκετε τόση λίγη ικανοποίηση στην ζωή.Το εσωτερικό κύκλωμα της άμυνας σας δεν ήταν σε εγρήγορση.Ο μεσημβρινός της Ουροδόχου Κύστης επωφελήθηκε από την νευρική σας ένταση,που ίσως ανάμικτη με οργή,για ν'αφήσει τον αστράγαλο,του οποίου είναι ο κύριος να στρεβλώνει,προκαλώντας έναν τραυματισμό στην άρθρωση δια μέσου μιας βιαστικής κίνησης της κλείδωσης.

Και να'σαστε να κραυγάζετε από πόνο,ηχώ αυτού του ανθρώπου του οποίου η ψυχή δυστυχεί ή βρίσκεται σε σύγκρουση.Λησμονείτε τις έγνοιες σας και το μόνο κέντρο ενδιαφέροντος σας είναι ο αστράγαλος που πρήστηκε.Υπάρχουν δυο λύσεις.Ή,σαν αστραπή,συλλαμβάνετε το διανοητικό σας σφάλμα και δίχως να σταθείτε ούτε ένα λεπτό επωφελείσθε από τη θερμότητα του ποδιού για να βαδίσετε,να ενεργοποιήσετε και πάλι την κυκλοφορία,να υποχρεώσετε τον μεσημβρινό της Ουροδόχου Κύστης να αποκαταστήσει την τάξη και να θρέψει κατάλληλα τον Μεσημβρινό της Χοληδόχου Κύστης,έτσι ώστε αυτός ο μεσημβρινός να ξαναδώσει την ορμή ή επωφελείσθε από αυτόν τον πολύ πρησμένο και μερικές φορές μαύρο αστράγαλο,για να ακινητοποιηθείτε,να δεχτείτε κανακέματα.

Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει την επιλογή του ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτει,αλλά επίσης και με την δύναμη της ψυχής του.Ένα διάστρεμμα στον καρπό ή σε μια άλλη άρθρωση,έχει την ίδια αιτία:Ηθικούς πόνους,ερεθισμούς ή δυσαρέσκεια ή υπέρταση.


ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑ

Η διφθερίτιδα αρχίζει απ'τον φάρυγγα.Όπως όλα τα προβλήματα που αφορούν τον λαιμό και τούτο εδώ μεταφράζει μια δυσκολία στις κοινωνικές αλλαγές ή στην κοινωνική θέση ή στα προβλήματα που το άτομο καταπιέζει εντός του:<<Τούτο το πράγμα>> δεν περνά,αλλά το άτομο σιωπά.

Οι Κινέζοι ονομάζουν αυτή την ασθένεια:<<Λαρυγγίτιδα-καλπάζων άλογο>> προκειμένου να περιγράψουν την ταχύτητα της.Όταν πληγεί ο φάρυγγας,οι αμυγδαλές αμέσως κοκκινίζουν και διογκώνονται προκαλώντας έτσι την εμφάνιση λεπτών γκριζωπών στρωμάτων.Η κατάποση είναι πλέον αδύνατη.Ο ύπνος και ο θάνατος φτάνουν.Σύμφωνα με την εικόνα της φωτιάς στο τζάκι,που καίει για να σβήσει το βράδυ καθώς την καλύπτουν οι στάχτες η διφθερίτιδα προχωράει ταχύτατα.

Η αγωνία για <<κάτι>> που δεν πέρασε σε σχέση με το περιβάλλον ,πνίγηκε.Η φωτιά δεν αφήνει πια παρά μονάχα στάχτες.Θυμάμαι τρεις περιπτώσεις διφθερίτιδας:

* Μια νεαρή κοπέλα οκτώ ετών είχε αυτή την ασθένεια σ'ένα οικοτροφείο στο βουνό.Λεπτεπίλεπτη και ευαίσθητη,δεν άντεξε το ότι χωρίστηκε από την οικογένεια της.Πέθανε δίχως να πει μαι λέξη.

* Μια κοπέλα 25 ετών,έπαθε διφθερίτιδα οκτώ μέρες πριν τον γάμο της.Η οικογένεια της είχε αρνηθεί προηγουμένως την επιθυμία της να παντρευτεί έναν ξάδερφο που αγαπούσε πολύ.Πάλεψε ενάντια στην ασθένεια,γιατί όλοι στο σπίτι είχαν προετοιμάσει τους εορτασμούς.Τα έβγαλε πέρα και παντρεύτηκε τρεις εβδομάδες αργότερα.

* Μια νεαρή γυναίκα,παντρεμένη εδώ και τρία χρόνια,ήταν ευτυχισμένη στο νοικοκυριό της,αλλά δεν τα έβγαζε εύκολα πέρα με τις οικονομικές δυσκολίες για τις οποίες δεν την είχε προετοιμάσει η παιδεία της.Στο παρελθόν,δεν γινόταν λόγος για χρήματα στο σπίτι...Συνεπώς,δεν τα εμπιστευόταν σε κανέναν.Πέθανε από διφθερίτιδα,δίχως να μπορέσει να την βοηθήσει κανένα φάρμακο.

Η αγωνία δεν οδηγεί πάντοτε σε μια διφθερίτιδα!Το έδαφος ,δηλαδή η φύση,η κληρονομικότητα,επηρεάζουν τις έγνοιες και ο καθένας αντιδρά με τον δικό του τρόπο.


ΔΙΨΑ

Όταν οι σκέψεις έχουν ταραχτεί και η καρδιά δεν βρίσκεται σε ειρήνη,διότι "κάτι της λείπει",τότε έρχεται η δίψα.Το να πιεις δεν θα προκαλέσει πλήρη κορεσμό αυτής της δίψας,διότι είναι μια δίψα διανοητική.Πρέπει να βρούμε το αίτιο της:μια πληκτική εργασία,κάτι που δεν ικανοποιεί,μια επιθυμία να ελευθερωθούμε από μιαν ιδέα ή από μια αμφιβολία που στεγνώνει το πνεύμα και το σώμα,το να είστε με κάποιον που σας κάνει να πλήξετε ή το να αναμένετε κάποιον που δεν έρχεται.Αφού το βρείτε μπορείτε να πιείτε...αλλά συχνά αυτό δεν θα είναι πια απαραίτητο.

Ξέρετε ότι τα δυνατά καρυκεύματα διεγείρουν την σεξουαλική επιθυμία.Εάν,λοιπόν,αυτό το διεργετικό χρησιμοποιείται σωστά,σβήνει την δίψα,αν όμως,η σεξουαλική ''πράξη" παίζεται μέτρια,διεγείρει λίγο περισσότερο αυτή την δίψα:Η έλλειψη δυναμώνει.


ΔΟΝΤΙΑ

Τα δόντια είναι οι επάλξεις ενός κάστρου.Αν τα αφαιρέσουμε όλα,έχουμε την εντύπωση πως είμαστε γυμνοί.Τα συγκινησιακά στρες που προκαλούν οι φροντίδες τους,θέτουν τον ασθενή σε εγρήγορση.Ακριβώς σαν τον νυχτερινό φρουρό που βρισκόταν πάνω στην βίγλα και δεν είχε εμπιστοσύνη σε κανένα.Είναι τριάντα δυο και παίζουν τον ρόλο τους οικογενειακά,συμπληρώνοντας το ένα το άλλο,εναρμονιζόμενα μεταξύ τους ή το ένα πέφτει πάνω στο άλλο.Ενστικτωδώς,δεν θα θέλαμε να διεισδύσει ένα νυστέρι ή ένα ξένο δάκτυλο μέσα στη μήτρα τους,της οποίας φρουρούν την είσοδο.Άσχημα ή όμορφα,αντιστοιχούν στην προσωπικότητα του καθ'ενός.

Φυτεμένα μέσα στην μαλακή γη των ούλων,έχουν κάποια σχέση με τον ουρανίσκο.Είναι συνετό να σκεφτόμαστε σύμφωνα με τον τρόπο που απαιτεί τα δόντια να είναι πολύ πειθαρχημένα ή καλά ευθυγραμμισμένα.Αν έχετε ένα παιδί με επαναστατική φύση,επινοητικό,εξεγερμένο,αν του ''τρίξετε τα δόντια'',αυτό θα έχει επίδραση στον ουρανίσκο,γιατί τα σφιγμένα δόντια του θα εμποδίσουν την διανοητική εργασία και την συγκέντρωση.(Μήπως η μόδα προτιμά να έχουμε στο σπίτι ένα πρόβατο παρά ένα παιδί που διαφέρει από τα συνηθισμέναWink.

Τα δόντια της σοφίας είναι η χαρά των γέρων που τα κράτησαν,γιατί είναι οι στήλες που τους επιτρέπουν να μασούν.Τι θα κάνουν οι γέροι των γενεών που ανέρχονται δίχως να έχουν δόντια σοφίας;

Στην Κινέζικη ιατρική,τα πάνω δόντια αντιστοιχούν με τον Μεσημβρινό του Στομάχου,''την πηγή των επιθυμιών'',τα δε κάτω δόντια με τον Μεσημβρινό του Παχέως Εντέρου,που είναι η έδρα της ευαισθησίας και της επικοινωνίας με τους άλλους.Το να ασχολείσθε πολύ με τα δόντια είναι εξ'ίσου επικίνδυνο με το να τα παραμελείτε.Οι επέλξεις του κάστρου πρέπει να είναι μάλλον στέρεες και κομψές.


ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ

Η δυσαρέσκεια είναι μια διέγερση της ενέργειας που η βούληση την συστέλλει.''Κάτι" μουγκρίζει στο εσωτερικό του εαυτού,θέλοντας να βγει προς τα έξω,αλλά του μπλοκάρουμε την έξοδο.Βγαίνει μονάχα μια κακοθυμία που γενικά είναι ορατή στο πρόσωπο.Αυτή η κατάσταση προκαλεί βλάβη στα κύματα του μεσημβρινού του Ήπατος.

Ξέρετε πως συνιστά η αρχαία Κινεζική ιατρική να θεραπεύσουμε αυτή την ασθένεια που μπορεί να μας οδηγήσει σε μια κρίση ηπατική;Δίνοντας μια ''θλίψη" σ'αυτόν που νοιώθει δυσαρέσκεια.Όντως,η συσσωρευμένη και μλοκαρισμένη ενέργεια απελευθερώνεται κατ'αυτόν τον τρόπο μέσω των δακρύων.


ΔΥΣΕΝΤΕΡΙΑ

Η δυσεντερία είναι μια ασθένεια βίαιη και οδυνηρή.Ένα παλιό ασιατικό βιβλίο λέει:Ένα μικροσκοπικό ον πολλαπλασιάζεται μέσα στο παχύ έντερο και πηγαίνει να αναγκάσει τον βλεννογόνο που καλύπτει το εσωτερικό του εντέρου,να πέσει".Αυτός ο βλεννογόνος μοιάζει με τον βλεννογόνο του εγκεφάλου.Η κάτω αταξία ανακλά αυτήν που επικρατεί επάνω.

Oι έγνοιες προκάλεσαν μια συγκινησιακή κατάσταση,συχνά λόγω υπερβολών της συνειδήσεως.'Εδωσαν τον φόβο.Η εσωτερική φλόγα(μεσημβρινός της Χοληδόχου Κύστης) έπεσε,η αυτοάμυνα(ο μεσημβρινός του Ήπατος) κουράστηκε και ο εγκέφαλος βρίσκεται τρόπον τινά γυμνός μπροστά σε μια δοκιμασία,με την εντύπωση πως είναι μπροστά σε μιαν άβυσσο.''Το μικροσκοπικό ον"(η έγνοια) πολλαπλασιάστηκε,βοηθούμενο από την άρρωστη συγκινησιακή ευαισθησία.Ο μεσημβρινός του Παχέως Εντέρου βρίσκεται σε κίνδυνο,σαν να γδάρθηκε ζωντανός.

Η "ερυθρά δυσεντερία" είναι αυτή του πυρός,μιας απελπισίας που κατατρώει,όπως οι φλόγες μιας φωτιάς γλείφουν τα τοιχώματα ενός οικοδομήματος.Ο μεσημβρινός των Πνευμόνων μπορεί να σπεύσει αρωγός του μεσημβρινού του Παχέως Εντέρου που βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά απ'αυτόν.Ο πνεύμονας μπορεί να τον δροσίσει,να του υπενθυμίσει την έννοια του καθήκοντος,τον έλεγχο του εαυτού,την ηρεμία.

Ο μεσημβρινός του Ήπατος,ο κύριος του Παχέως Εντέρου,του εκδηλώνει την καλοσύνη και τον παρηγορεί,τον κάνει ν'ακούσει μουσική σε σολ μείζονα,προκειμένου οι "στεναγμοί" αυτής της ελαφράς και δυνατής νότας να τον υποχρεώσουν να αντιδράσει.


ΔΥΣΚΑΜΨΙΑ ΤΟΥ ΑΥΧΕΝΑ

Η σπονδυλική στήλη μοιάζει μ'ένα κοίλωμα μέσα στο οποίο ανεβοκατεβαίνουν κύματα ακολουθώντας τις εντολές του εγκεφάλου.Αν οι σκέψεις που τα διευθύνουν και τα ταξινομούν είναι αρμονικές,όλα πάνε καλά.Αν όμως,προκληθεί διανοητική διαταραχή,οι σκέψεις αρχίζουν να βράζουν και όπως το νερό στο 90ο ανέρχεται,ταράσσονται και ανεβαίνουν προς στο πάνω μέρος της σπονδυλικής στήλης,που κλείνει τον πρώτο αυχενικό σπόνδυλο(όπου οι Κινέζοι τοποθετούν ένα σημείο βελονισμού που ονομάζεται "σιδερένια θύρα").Η δίψα για απολύτρωση,τα φαντάσματα και συχνά οι εσφαλμένες ιδέες σχηματίζουν έτσι μια συμπαγή μάζα που γίνεται σαν πέτρα:ο αυχένας σκληραίνει.

Όταν η συμπαγής μάζα συγκεντρωθεί μέσα στο δρόμο και γίνεται πυκνή,η αστυνομία την κάνει να κυκλοφορήσει,την διαλύει και αμέσως επανέρχεται η ηρεμία.Αυτά τα κύματα,που έχουν μεταμορφωθεί σε πέτρα λόγω της πυκνότητας τους,μπορούν να διαλυθούν και να ξαναγίνουν ρευστά.Ο εγκέφαλος του ανθρώπου έχει αυτή την ικανότητα,ακριβώς όπως μπορούμε να διαλύσουμε ένα κόμπο από νήματα που έχουν γίνει σαν μπάλα.


Χρειάζεται χρόνος,υπομονή και βούληση.Όποιος υποφέρει από τον αυχένα του,πρέπει να αναγνωρίζει πως δημιούργησε φαντάσματα,λανθασμένες ιδέες,πως η διανοητική του αναταραχή πίστεψε σε κάτι το απόλυτο που δεν υπάρχει.Η δίψα για απολύτρωση δεν σταματάει με μια επιθυμία,αλλά με μια πράξη βούλησης.Ανατρέχοντας και πάλι μία προς μία στις ιδέες που οδήγησαν σ'αυτή την δυσκαμψία,σβήνοντας διανοητικά την ύπαρξη τους,ηρεμώντας την αναταραχή των σκέψεων,σιγά σιγά θα επανέλθει η ευκαμψία...αλλά αυτό είναι δύσκολο,γιατί είναι αντίθετο προς τις σκέψεις αυτού που έχει σκληρύνει τον αυχένα του.


ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

Μέσα στο ανθρώπινο σώμα,έτσι όπως το βλέπουν οι Κινέζοι,ο Μεσημβρινός του Παχέως Εντέρου αναλαμβάνει τα καθήκοντα ενός "Υπουργού Μεταφορών και Οδών".Είναι αυτός που γνωρίζει τις περισσότερες απεργίες και προκαλεί τις περισσότερες ενοχλήσεις στο ανθρώπινο ον λόγω της κακής του λειτουργίας:Οι μεγαλύτερες πωλήσεις στα φαρμακεία αφορούν τα διάφορα καθαρτικά.Τι είναι το παχύ έντερο; Ένας μακρύς σωλήνας που απορροφά και που εκκενώνει.

Οι σπείρες που σχηματίζουν τα έντερα,είναι παράλληλες μ'αυτές που σχηματίζει ο εγκέφαλος,η αμοιβαία ευαισθησία τους είναι υπέρτατη κι έχουν μια αλληλοεπίδραση.Ένας εγκέφαλος που παραγεμίζει αυτούς τους "σωλήνες" με μαύρες και νευρασθενικές ιδέες,με έγνοιες,αρνούμενος να απελευθερωθεί απ'αυτές,βλέπει τους σωλήνες του παχέως εντέρου του να παραγεμίζουν με απόβλητα που δεν θέλει να τ'αφήσει.Προχωρούν σε συμβίωση.Οι μαύρες ιδέες είναι τόσο ολέθριες για τον εγκέφαλο όσο και τα περιττώματα του παχέως εντέρου,αλλά κανείς δεν σκέφτεται πως πρέπει να περιθάλψει το αίτιο,ασχολούνται όλοι μονάχα με το αποτέλεσμα,που είναι η δυσκοιλιότητα.

Τα περιττώματα δίνονται στο παχύ έντερο από το σύζυγο του,το λεπτό έντερο.Τούτο εδώ είναι ο "Υπουργός που δέχεται την συγκομιδή",χωρίζει το καθαρό απ'το ακάθαρτο:Αν παραμείνει ήρεμος,καλορυθμισμένος,τα πάντα πάνε καλά,αλλ''ομως,αν αυτός ο σύζυγος καταστεί νευρικός,ερεθισμένος, θλιμμένος ή γεμάτος τύψεις(που μας κάνουν να γυρνάμε προς τα πίσω και να διατηρούμε ολέθριες σκέψεις,μιας και είμαστε θλιμμένοι και αδυνατούμε να αλλάξουμε το παρελθόν),εξουσιάζει το έτερον του ήμιση,το παχύ έντερο,που παθαίνει δυσκοιλιότητα.

Η δυσαρέσκεια "δημιουργεί κόμπους" στα κύματα αυτού του Μεσημβρινού,γιατί μπλοκάρεται,αρνούμενος να επιτρέψει την κυκλοφορία.Ο εγκέφαλος κινείται κυκλικά,συνδυάζοντας τις σκέψεις του.Έτσι,παραλύει και οι οδοί μπλοκάρονται.Οι σκέψεις εξέγερσης εναντίον κάποιου πράγματος ή κάποιου αριθμού ανθρώπου,εξέγερσης που την συγκρατούμε,μας κάνουν να σκάσουμε και μας προκαλούν άσθμα.Τα κύματα του Μεσημβρινού του Παχέως Εντέρου δεν κυκλοφορούν πια,τα απόβλητα μπλοκάρονται.

Ο φόβος που συγκρατεί,προκαλεί συστολή,ταυτόχρονα με την συγκίνηση,μπλοκάρει τον εγκέφαλο και τις οδούς επικοινωνίας.Θυμηθείτε τον φόβο μπροστά στις εξετάσεις και τα αποτελέσματα που έχει πάνω στα έντερα...Μπορεί όμως να έχει και το αντίθετο αποτελέσμα,γιατί η διάρροια και η δυσκοιλιότητα είναι οι δυο όψεις του ίδιου του νομίσματος.Αυτός ο Μεσημβρινός ελέγχει την ενέργεια του σώματος και του δίνει την ζωτικότητα και το άνοιγμα προς τη ζωή:Τα δυσκοίλια άτομα δεν αντανακλούν αυτή την ζωτικότητα.

Σπεύστε να βοηθήσετε τον Μεσημβρινό σας,του Παχέως Εντέρου,αν έχει παραλύσει λόγω κάποιας υπερβολικής συσσώρευσης και τούτο θα το πετύχετε αν απαλλάξετε τον εγκέφαλο σας από τις έγνοιες,από τις μαύρες ιδέες,από τις ταπεινώσεις,απ'την οργή,απ'τη ζήλια,που τον εμποδίζουν.Σκουπίστε κατ'αρχήν αυτά τα πράγματα που είναι τόσο άχρηστα όσο η σκόνη,έπειτα "αναπνεύστε"(ό,τι είναι καλό μπαίνει από πάνω και ό,τι είναι άχρηστο βγαίνει από κάτω).

Φανταστείτε έναν σκουπιδοτενεκέ:Πρέπει να φυλάξουμε όλη την μπαγιάτικη τροφή μέσα στην κουζίνα μα;Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον διανοητικό σας σκουπιδοτενεκέ;Αν τον γεμίσετε,θα ξαναβρείτε τον αέρα,τη ζωτικότητα,την ικανότητα να επιλύετε προβλήματα,καθώς και την ικανότητα να χαμογελάτε όταν μιλάτε.Θα λησμονήσετε εντελώς την δυσκοιλιότητα.


ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

" 'Εσκασε από θυμό,αλλά δεν εκδήλωσε τίποτε ",ναι βέβαια,αλλά η δυσκολία αναπνοής που επακολούθησε,τον ξέκανε.Αυτό το ον είχε εκλάβει με άσχημο τρόπο τα πράγματα ,δεν είχε καταλάβει και δεν συμφωνούσε με το περιβάλλον του,δίχως να μπορεί να το εκφράσει.

Η δυσκολία αναπνοής προκαλείται συχνά από μια πληγωμένη συναισθηματικότητα,σπρώχνει να κλειστείς μαζί με τις έγνοιες σου ,που σε κάνουν να σκας και να λησμονείς τους άλλους.Γιατί να μαζεύεις τον αέρα ,να τον κρατάς και να σου κόβεται η αναπνοή,επειδή δεν ξέρεις πως να τον κάνεις να βγει;Εκφραστείτε !

ΔΥΣΠΕΨΙΑ

" Από την εποχή που κάνω την ίδια εργασία,νοιώθω δυσπεψία ".Αυτή η οδυνηρή κατάσταση μπορεί να είναι σωματική ή ηθική.Έρχεται πάντα μ'ένα αίσθημα ότι σκάσαμε από το φαγητό,σε μια συσσώρευση που ξεπερνά την φυσιολογική και που εξεγείρεται,γιατί υπάρχει μια υπερβολή που ο οργανισμός δεν την αντέχει πια...Σα να'ναι ποτάμι που ξεχύλισε.Αν κάνουμε εμετό σωματικά ή ψυχικά,συντελούμε μια αλλαγή...ως την επόμενη φορά.


ΔΥΣΠΝΟΙΑ

Όλοι οι άνθρωποι έχουν έγνοιες,κανείς δεν γλιτώνει απ'αυτές,αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τις υπομένουμε: Μπορεί κανείς να γογγύζει,να μουρμουράει,άλλος να τις σκέφτεται όσο το λιγότερο γίνεται ή να τις αποδέχεται με πνεύμα θυσίας.Ο καθένας έχει την δική του ελεύθερη βούληση.Όποιος κι'αν είναι ο τρόπος που επιλέγετε,ο πιο ανθυγιεινός είναι αυτός που συνίσταται στο να μην παύεις ποτέ να τις σκέφτεσαι,μέχρι του σημείου να τις διατηρείς,έτσι ώστε να σε σκάσουν.


Σε μια τέτοια περίπτωση,δεν είναι άρρωστοι οι πνεύμονες μας.Η ενέργεια της σκέψης μας είναι αυτή που φορτίζει με μεγάλα μαύρα σύννεφα και να κάνει να κυκλοφορήσουν νύχτα και μέρα.Σκάτε ,και όταν πιάσει η κρίση ασφυκτιάτε,δίχως να καταλαβαίνετε,γιατίι αυτή η αναπνευστική δυσκολία προστέθηκε σε όλες τις άλλες έγνοιες σας.
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 5:39 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΕΓΚΑΥΜΑ

Η φωτιά μπορεί να είναι το έργο ενός μανιακού,ο οποίος την απολαμβάνει ή το έργο ενός βοσκού που καίει τα πευκοδάση στα νησιά της Μεσογείου,γιατί αυτά τα δέντρα δεν αξίζουν τίποτα για τα πρόβατα του,αλλά υπάρχει επίσης και η αναγκαία φωτιά που καίει το άχρηστο ή μας ζεσταίνει το χειμώνα.Σύμφωνα μ'αυτή την εικόνα.τα εγκαύματα μερικές φορές είναι πιο ευεργετικά απ'όσο πιστεύουμε.

Ένα σχεδόν τυφλό κορίτσι αναποδογυρίζει μια μικρή κατσαρόλα βραστού νερού πάνω στο αριστερό της πόδι.Την περιθάλπουν.Τρεις εβδομάδες αργότερα,χύνει άλλη μια κατσαρόλα βραστό νερό ακριβώς στο ίδιο σημειό...Στην πραγματικότητα έχει χρησιμοποιήσει μια μόξα(σημ,μετ:Η μόξα είναι συνήθως μια ράβδος φτιαγμένη από βότανα,που θυμίζει τις ράβδους θυμιάματος,την οποία πλησιάζει ο βελονιστής στο δέρμα,πάνω σ'ένα σημείο βελονισμού,προκειμένου να περιθάλψει)σαφώς κάπως βίαιη ,στη θέση κάποιου σημείου βελονισμού το οποίο χρειάζεται περίθαλψη: ''Τα μάτια δεν βλέπουν καθαρά!"Μ'αυτόν τον τρόπο "περιέθαλψε" το αριστερό πόδι,γιατί στην πραγματικότητα ξέρει πως μέσα της δεν θέλει να δει κάποια επώδυνα πράγματα σχετικά με τους συγγενείς της.

Μια άλλη κοπέλα ρίχνει μια κατσαρόλα βραστό νερό στο αριστερό της χέρι.Την επόμενη μέρα αντιλαμβάνεται ότι το μόνο δάκτυλο που επιρρεάστηκε πολύ είναι ο παράμεσος:Εδώ κι ένα μήνα ελιχε πολύ οδυνηρές σχέσεις με κάποιον σύντροφο,και δεν μπόρεσε να χωνέψει το σταμάτημα της σχέσης.Το δάκτυλο όπου φοράμε τη βέρα έδειχνε τον πόνο του κι είχε τραβήξει πάνω του μια μόξα ,πάνω στο σημείο: "Φράγμα Εφόδου ",το φράγμα σηκώθηκε και το κακό εμφανίστηκε κάτω από το φως της μέρας.

Περιθάλψτε τα εγκαύματα σας,κι έπειτα πηγαίνετε να δείτε τι σας συνέβη,μελετώντας ό,τι αντιστοιχεί στο σημείο του εγκαύματος.

ΕΚΖΕΜΑ

Αν,επειδή φοβόμαστε αυτό που δεν γνωρίζουμε ή επειδή δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας,έχουμε αγωνία για το μέλλον μας,μην ξέροντας που θα μας οδηγήσει,αρχίζει να σιγοβράζει μια απελπισία που είναι αδύνατον να την εκφράσουμε και η οποία εξέρχεται κατά κύματα:Την αποκαλούμε έκζεμα.Αυτό το πέπλο που τίθεται στη ζωή και στο μέλλον από τη νόηση μας,μας προκαλεί μια δυσκολία προσανατολισμού.Έχουμε ανάγκη από κάτι,αλλά είναι δύσκολο να το βρούμε,γιατί το ον αγνοεί από τι συνίσταται,και έτσι να το που σκάει κατά κύματα,μαζί με τις αναπνευστικές δυσκολίες.Γνωρίζει στιγμές κατά τις οποίες φοβάται να φάει,γιατί ο πύργος των χειλιών μας πυρακτώνεται στα άκρα του.

Αυτή η κακή επικοινωνία με τη ζωή,αυτή η αναποφασιστικότητα που οφείλεται στην έλλειψη διαύγειας υλοποιούν την αγωνία μας,φορτίζοντας το αίμα με δηλητήριο: "Η ψυχή είναι μέσα στο αίμα",λένε στην Κίνα,εκφράζεται μέσα από το αίμα.Το άτομο περνά από την εσωτερική απελπισία στην οργή ή στην εξέγερση.Εκφράζει τις καταστάσεις της ψυχής του με πολύ μικρά "δάκρυα",φλύκταινες που διιδρούνται και εξέρχονται από το δέρμα.Πρέπει να ανοίξουμε τα χείλη μας για να ζητήσουμε από κάποιον να φωτίσει τη λογική μας,να αποδεχτούμε τη ζωή δίχως να προσπαθούμε να την εξουσιάσουμε ή να επαναστατήσουμε,να κάνουμε πιο εύκαμπτο το κύκλωμα της άμυνας μας,γιατί το παν προέρχεται από εμάς και όχι από τους άλλους.Τότε αυτά τα "δάκρυα του αίματος" δεν θα έχουν πια λόγο να εμφανίζονται...ή τουλάχιστον θα εμφανίζονται περιστασιακά μόνο.

ΕΛΚΟΣ

Αυτή η γυναίκα έχει έναν φρικτό χαρακτήρα:Ευερέθιστη,γογγύζει ενάντια σε όλους και σε κανέναν,καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας είναι γεμάτη ενδοιασμούς:Έχει έλκος.Η διάνοια της δεν χωνεύει την ζωή και το στομάχι της,σαν να απαντά η ηχώ,δεν χωνεύει κι'αυτό την ζωή.Το έλκος είναι ένα αποτέλεσμα και όχι ένα αίτιο.Ο μεσημβρινός του Στομάχου φλέγεται,γιατί το παιδί του,ο μεσημβρινός Σπλήνας-Παγκρέατος,έχει ιδέες γεμάτες πίκρα και συσσωρευμένη οργή.Ο εγκέφαλος έχει εξεγερθεί.Μη βάζετε φωτιά,αν δεν θέλετε την πυρκαγιά.

ΕΛΟΝΟΣΙΑ

Το όνομα της ασθένειας αυτής σημαίνει ασθένεια του έλους,και μας θυμίζει τα έλη που αποδεσμεύουν πολύ υγρασία και επιτρέπουν σ'αυτή την ασθένεια να ταρακουνήσει τον άνθρωπο με υπερβολές πυρετού.Πρόκειται για μια διατάραξη του Γιανγκ που ανακλά μια διανοητική υπερδιέγερση.

ΕΜΕΤΟΙ

" Την ξερνώ τούτη την δουλειά,γιατί μ'έχει ξεθεώσει".Η πράξη είναι διανοητική και όχι φυσική.Όμως,στην πραγματικότητα η μια δεν υπάρχει δίχως την άλλη και η διάνοια διατάσσει το σώμα.Κάνουμε εμετό,γιατί έχουμε αηδιάσει την ζωή ή ως συνέπεια μιας εσωτερικής εξέγερσης που δεν μπορέσαμε να την εκφράσουμε.Κάνουμε εμετό επίσης όταν αρνούμαστε να υποταχθούμε,όταν φοβόμαστε μήπως φυλακιστούμε.Όμως,τις πιο πολλές φορές,πρόκειται για κάποιον ή για κάτι που το στομάχι μας δεν το θέλει πια.Οι εμετοί διώχνουν τον ενδοιασμό και επιτρέπουν στο πνεύμα να δει καθαρότερα.


ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Στην Δύση,δεν μας αρέσει να γερνάμε.Οι γυναίκες που βλέπουν να χάνεται η περίοδος τους,γίνονται επιθετικές ή μελαγχολικές.Σπάνιες είναι αυτές που περνούν αυτή την εποχή δίχως αταξία.Οι ταραχές είναι ψυχικής τάξεως και προσβάλλουν τα νεύρα.
(βλέπε και "εξάψεις").


ΕΜΜΟΝΗ ΙΔΕΑ

Η έμμονη ιδέα είναι μια ασθένεια:Όπως μας λέει η Κινέζικη ιατρική,"κρατάει μέσα στο στήθος".Γενικά,μέσα στα πάντα,υπάρχει ένας πυρήνας(το Γιν) και ένα σπέρμα(το Γιανγκ).Οι σκέψεις δεν ξεφεύγουν απ'αυτή την αρχή,δεν υπάρχουν δίχως την δύναμη του πνεύματος που τις εμψυχώνει και τους επιτρέπει να εκφραστούν:Η ανισορροπία τους συνεπάγεται την ασθένεια.Κατ'αυτόν τον τρόπο η έμμονη ιδέα σταθεροποιεί μια σκέψη παραλύοντας το πνεύμα μέχρι του σημείου να μη την εμψυχώνει πια.Η σκέψη(Γιν) μπλοκάρεται και πνίγει το σπέρμα(Γιανγκ) που δεν μπορεί πια να εκφραστεί και να δημιουργήσει κάτι το καινούργιο,πετρώνει.

Οι Ασιάτες επέλεξαν τον τόπο του στήθους,όπου συντηρείται το δράμα,για να επιμείνουν πολύ πάνω στην θερμότητα,την φροντίδα,την προσοχή, που κάνει τον ασθενή να επωάζει τις έμμονες ιδέες του,να τις τρέφει,να τις κρατά σε απομόνωση.Η έμμονη ιδέα θεραπεύεται με πολύ δυσκολία ,γιατί είναι μια ασθένεια της σκέψης,μια κατεύθυνση του πνεύματος του εγκεφάλου που είναι στείρο και ανθυγιεινό.Η αρχαία Κινεζική ιατρική συνιστά την δυσαρέσκεια ως φάρμακο απαραίτητο για την θεραπεία:Η έμμονη ιδέα,είδος "λεπτού όγκου" που συντηρεί ο εγκέφαλος,δεν την αγαπά και θα μπορούσε να εξαφανιστεί ερχόμενη σε επαφή μαζί της.


ΕΜΦΥΣΗΜΑ

Ο μεσημβρινός των Πνευμόνων,υπουργός των ανταλλαγών,διογκώνει τα Ύδατα του.Ο άνθρωπος αυτός έχει εξεγερθεί ενάντια στην ζωή,ενάντια στους δικούς του.Πυρακτώνεται.Οι πνεύμονες απαντούν,διογκώνοντας τους λοβούς τους.Η πνοή πιέζεται,μπορεί ν'αναμιχθεί και ο βήχας.Το εμφύσημα είναι μια επώδυνη κατάσταση.

Ο συνένοχος του μεσημβρινού των Πνευμόνων είναι ο μεσημβρινός των Νεφρών.Αυταρχικός,δεν ξέρει πως να παραμείνει σε μια θέση,γιατί μόλις καθίσει,επιθυμεί να σηκωθεί,ξοδεύοντας υπερβολικά ενέργεια πέρα από τις δυνάμεις του.Μ'αυτή την ζωτικότητα να έχει αρπάξει φωτιά,τρέφει τον μεσημβρινό των Πνευμόνων,ο οποίος πρήζεται ακόμα περισσότερο.Το εμφύσημα δεν είναι πράγματι μια ασθένεια,είναι το αποτέλεσμα ενός δύσκολου χαρακτήρα,ο οποίος θέλει να είναι ο κύριος και του οποίου η βούληση για ζωή δεν έχει μέτρο και σοφία.Φταίνε τα Νεφρά,οι δε Πνεύμονες είναι το θύμα.

Τα Νεφρά έχουν ανάγκη από αργές,σοβαρές,ψυχρές κινήσεις.Η βούληση του ατόμου είναι προμελετημένη.Έχει μια ψυχή αρχηγού που βλέπει αμέσως τα υπέρ και τα κατά.Οι Πνεύμονες είναι ευαίσθητος,λεπτεπίλεπτος,τρωτός,έχει ανάγκη από χαρά και ηδονή.Αν έχετε εμφύσημα,κοιτάξτε τι σας λείπει από αυτή την περιγραφή,αλλά μην επωφεληθείτε για να ζητήσετε από την ζωή αυτό που δεν μπορεί να σας δώσει.


ΕΝΔΟΙΑΣΜΟΣ

Ο ενδοιασμός είναι μια ανησυχία της συνειδητότητας.Γίνεται ασθένεια,όταν θερμάνει το αίμα και την ενέργεια δίχως να δώσει την ειρήνη στην ψυχή.Αυτού του είδους η διαταραχή στραγγαλίζει τον μεσημβρινό Σπλήνας-Παγκρέατος,αυτόν "που δείχνει τα σφάλματα και μιλά για δικαιότητα".Το ον αδυνατίζει,η πέψη του διαταράσσεται,η ευθυμία φρενάρει."Κατατρώγει" το αίμα του,αντί να το εναρμονίζει.


ΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ

Η εντερίτιδα είναι μια ασθένεια όπου πρήζεται και παθαίνει φλεγμονή ο βλεννογόνος των εντέρων.Η ισορροπία της συναισθηματικής συγκινησιακής ευαισθησίας έχει διαταραχθεί από μια είσοδο πολύ βαθιάς απελπισίας,όταν οι επιθυμίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί.(Παράδειγμα: Έχουμε δείξει εμπιστοσύνη σε κάποιον και αυτό αποδείχθηκε σφάλμα).Υπάρχει μια κακή αφομίωση των εξωτερικών περιστατικών.


ΕΞΑΝΘΗΜΑ

Η απελπισία εκφράζεται με δάκρυα,αλλά συχνά η ζωή είναι υποχρεωμένη να τα "καταπιεί".Μ'αυτόν τον τρόπο φτιάχνουμε "κακό αίμα" που βράζει και έχοντας καταπιεστεί κατ'αυτόν τον τρόπο,βγαίνει μια μέρα δίχως να μας προειδοποιήσει,ακολουθώντας τον δρόμο των πόρων του δέρματος,που γεννούν μικρά κόκκινα σημεία.Για την Κίνα,οι εξανθηματικές ασθένειες:η ερυθρά,η οστρακιά κτλ,δεν είναι μολυσματικές.Ανταποκρίνονται σε εκδηλώσεις της ψυχής.Σ'ένα δωμάτιο όπου ζουν τέσσερα παιδιά,η οστρακιά σπάνια τα προσβάλλει όλα: δεν έχουν τα ίδια εσωτερικά προβλήματα.

Τα εξανθήματα μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενα.Έτσι,ένα αγόρι έπαθε τέσσερις φορές πολύ σοβαρή ιλαρά(διαγνωσμένες από το ιατρικό σώμα) μεταξύ της ηλικίας των δυο και των εφτά ετών.Κάθε εξάνθημα εξέρχεται μετά από μια φαινομενική απελπισία,της οποίας το θέμα δεν είχε φαινομενική σχέση με την βία της ασθένειας.Τα εξανθήματα,κατά γενικό κανόνα,έχουν ως ξεκίνημα τους ένα συγκινησιακό στρες.Κάθε φορά που το ον θα ξαναβρίσκεται στις ίδιες συνθήκες,ένα νέο εξάνθημα θα εμφανίζεται.Αν το συνειδητό καταφέρει να βρει το πραγματικό αίτιο,το σήμα κινδύνου που εκπέμπεται από τα μικρά κόκκινα σημάδια ή τις κόκκινες πλάκες ,θα πάψει.


ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ

"Δεν αντέχω πια,εξαντλήθηκα",λέει αυτή η νοικοκυρά καθώς βουλιάζει σ'έναν καναπέ όπου δεν ανοίγει πια το στόμα της.Οι μπαταρίες της άδειασαν,η ζωτική της ενέργεια δεν είναι πια δυνατή για να εμποδίσει να παραχθούν η διανοητική,η ψυχική και η σωματική κόπωση.

Η νευρική αποφόρτιση ήταν πάρα πολύ ισχυρή.Οι αγωγοί διοχέτευσης και άρδευσης των μεσημβρινών εξαντλήθηκαν.Πρέπει να περιμένουμε να ξαναφορτισθούν με την ηρεμία,τη σιγή και τη μοναξιά.Ένα γλυκό και ζεστό κόκκινο κρασί,τα χτυπημένα,με ζάχαρη,αυγά των γιαγιάδων μας ,θα βοηθήσουν να ξανασταθούμε στα πόδια μας.


ΕΞΑΨΕΙΣ

Οι εξάψεις συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση,τη στιγμή όπου τα γεννητικά όργανα της γυναίκας υφίστανται μια μεταμόρφωση.Μετά το καλοκαίρι,όπου τα δέντρα ήταν φορτωμένα καρπούς,έρχεται το φθινόπωρο:Τα φύλλα κιτρινίζουν,πέφτουν και δίχως να παράγουν τίποτα εξωτερικά,βυθίζονται στην "εσωτερική ζωή τους".Ο χυμός δεν πεθαίνει,αλλά δεν παράγει πια τίποτε το καινούργιο.Η ώριμη γυναίκα είναι αυτή που έδωσε τους καρπούς της,δηλαδή παιδιά.Μόλις τελείωσε η εργασία της στρέφεται προς τον ίδιο της τον εαυτό,μεταμορφώνεται σωματικά και στοχεύει σε μιαν άλλη μορφή δράσης.Το Ι Κινγκ,το βιβλίο της Κινέζικης σοφίας συμβουλεύει "να συντηρήσουμε την σοφία"(εξάγραμμα 30, στίχος 3) και τα κείμενα συνεχίζουν:''Σαν τη λάμψη του ήλιου που δύει,υπάρχουν στιγμές που πρέπει να περιοριστεί κανείς σε απλές χαρές:Έρχεται μια ηλικία,όπου είναι καλό να μεταδώσουμε τις υποθέσεις μας σε κάποιον άλλον.Πρέπει να ξέρουμε να αποσυρόμαστε και να χτυπάμε "πάνω σε μια γη που ψήθηκε ενώ τραγουδούσαμε".Όποιος δεν μπορεί να δράσει κατ'αυτόν τον τρόπο,θεωρεί τα γερατειά σαν ένα θέμα θρήνου και το προμάντεμα γι'αυτόν θα είναι δυστυχία".

Το ν'αλλάξεις τον τρόπο σκέψης,θέασης των πραγμάτων και διαβίωσης,δεν είναι πάντοτε μια μεταμόρφωση που πραγματοποιείται εύκολα,στις περισσότερες δε γυναίκες προκαλεί ψυχικές και σωματικές διαταραχές.Στην Κινέζικη σκέψη,το Γιανγκ αντιπροσωπεύει την ενεργή ζωή,την ικανότητα να δημιουργείς την θερμότητα.Κατά την εφηβεία και την ώριμη ηλικία επικρατεί το Γιανγκ.Είναι ισχυρό,αλλά όταν φτάσει στην κορύφωση του αρχίζει να αποσύρεται.Αυτό δεν είναι αφύσικο,η ζωή είναι μια συνεχής αλλαγή καταστάσεων.Καθώς αρχίζει να φθίνει το Γιανγκ,σιγά σιγά αρχίζει να "ανέρχεται" το Γιν:Φέρνει μια εποχή ηρεμίας,την εποχή για απόσυρση σε κάποια μοναξιά (σημείωση δική μου,θεωρώ πως η μοναξιά είναι η λάθος λέξη για να περιγράψει την ηρεμία, ίσως η μοναχικότητα είναι η ορθή λέξη ,διότι μέσω αυτής ,ως χάρισμα,μαθαίνει κανείς να βάζει σε τάξη τις σκέψεις του ),την επιθυμία για στοχασμό και ανάπαυση.Είτε το θέλουμε,είτε όχι,το Γιν επιβάλλει την παρουσία του και την δράση του μετά από τα πενήντα.Αν έχουμε προετοιμαστεί γι'αυτή την ιδέα,δεν συμβαίνει τίποτε το ανώμαλο ,όταν όμως οι γυναίκες αντιτίθενται σ'αυτό "σοβατίζοντας την πρόσοψη τους",εξαφανίζοντας τις ρυτίδες τους,βάφοντας ξανθά ή καστανά τα άσπρα μαλλιά τους,για να παίξουν τον ρόλο της νεαρής και να φαίνονται νεαρές,τότε τοποθετούν ένα νοητικό φραγμό στον ερχομό του Γιν.

Αυτή η εκούσια ορμή που προσφέρουν στο Γιανγκ κατά δόσεις,τους δίνει το μέσον να παραμείνουν κύριοι του για ένα επί πλέον χρονικό διάστημα.Όμως το Γιν δεν σταματά παρ'όλα αυτά και καθίσταται πανίσχυρο,γιατί έχει έρθει η ώρα του και απαιτεί την θέση του."Εκδιώκει" αυτόν που αρνείται να φύγει,τον σπρώχνει...Κι'αυτή η θερμότητα του Γιανγκ "βγαίνει" με μορφή βίαιων και σύντομων εφιδρώσεων,που εμφανίζονται κατά την εμμηνόπαυση.Αυτή η μάταιη μάχη υπονομεύει τον νου και την κρίση:Γιατί να αρνηθούμε την μεταμόρφωση και τα γηρατειά;Τι το καλύτερο υπάρχει από ένα παλιό κρασί;

Το αίσθημα ότι δεν έχουμε πραγματώσει αυτό που θέλουμε,είναι ένα από τα αίτια των διαταραχών της εμμηνόπαυσης.Η γυναίκα θα ήθελε να συνεχίσει μια οικογενειακή ή κοινωνική προσπάθεια.Βάζει σ'αυτήν την προσπάθεια όλο τον εσωτερικό της ζήλο και τις σκέψεις της.Αντί να βάλει την ψυχή της σε κατάσταση στοχασμού και προσφοράς του εαυτού της στους άλλους,σπιρουνίζει για να συνεχίσει τις προσπάθειες που δεν αντιστοιχούν πια στην ηλικία της.Δεν διαπράττει σφάλμα,αλλά κωπηλατεί κόντρα στο ρεύμα:Οι ψυχικές διαταραχές είναι μονάχα ένα καμπανάκι που προσπαθεί να την επαναφέρει στην τάξη.Πρέπει ν'αλλάξει και να αποδεχθεί το προφανές.

Οι εξάψεις είναι μια συνέπεια και όχι ένα αίτιο.Αν τις κάνουμε να εξαφανιστούν με φάρμακα,κινδυνεύουμε να μεταφέρουμε αυτή την εκδήλωση της εξέγερσης και της στεναχώριας σ'έναν άλλο τόπο...Συχνά μεταφέρονται και γίνονται πονοκέφαλοι,οι οποίοι εμποδίζουν τη σκέψη.Το Γιανγκ χρυσίζει το δέρμα σας το καλοκαίρι πάνω στην άμμο της παραλίας.Το Γιν ζεσταίνει το σώμα σας τον χειμώνα μπροστά στο τζάκι.Και το ένα και το άλλο,αλληλοσυμπληρώνονται.Για να θέλετε να μην σταματήσει ποτέ ο καλοκαιρινός ήλιος.

ΕΞΟΓΚΩΜΑΤΑ

Αν βάλετε υπερβολική φωτιά σε μια δράση για να συνδυάσετε κάτι και να το πραγματοποιήσετε,αυτή η υπερβολή ενέργειας σας κάνει να κινητοποιήσετε πολλές σκέψεις γι'αυτόν τον σκοπό.Κι'αν αυτό το σχέδιο δεν πραγματοποιηθεί,αυτή η συσσώρευση κυμάτων που εκμπέμφθηκαν απ΄τον τον εγκέφαλο,μπλοκάρεται επί τόπου,περιμένοντας την εντολή για να διασκορπιστεί.

Αυτή η διανοητική κατάσταση ενοχλεί τον μεσημβρινό του Ήπατος,που του αρέσει "να κάνει σχέδια".Γίνεστε ευερέθιστος,νευρικός και ίσως εξεγείρεστε ή σας δημιουργούνται έμμονες και σκέφτεστε πλέον μονάχα αυτό το θέμα.Αν αναμιχθούν και οι τύψεις ,τότε ένα σκληρό εξόγκωμα εμφανίζεται κάτω από το δέρμα ,στο σημείο που αντιστοιχεί στις σκέψεις.Είναι η ζωτική δύναμη που καθίσταται μικρό πέτρινο εξόγκωμα.Από την στιγμή που εμφανίζεται,είναι καλό να ψάξετε αμέσως το αίτιο του και να κάνετε όπισθεν.Όταν τελειώσει ένας πόλεμος σταματάει και η κατάσταση επιστράτευσης,ο Στρατηγός στέλνει τους στρατιώτες του στο σπίτι τους και η ειρήνη αποκαθίσταται.

Δυο νεαρές κοπέλες ζουν στο ίδιο διαμέρισμα.Η μια από αυτές ανησυχεί,γιατί βλέπει τη φίλη της να ακολουθεί ηθικά λανθασμένο δρόμο.Στοχάζεται,λυγίζει τα υπέρ και τα κατά,και μια μέρα δεν διστάζει να της μιλήσει εξηγώντας της αυτά που η ίδια θεωρεί ως σφάλμα.Μόλις τελειώσει η συζήτηση,την πιάνουν οι τύψεις:"Είχα το δικαίωμα να ανακατευτώ σε κάτι που δεν με αφορά;" Ανησυχεί και πάλι,γεμάτη ενδοσκόπηση(στοχασμούς γύρω από τον ίδιο της τον εαυτό),βλέπει να εμφανίζεται στο άκρο του ποδιού της ένα μικρό σκληρό εξόγκωμα.Αδύνατον να φορέσει το παπούτσι της,καθώς το εξόγκωμα χοντραίνει και μεγαλώνει μαζί με την ανησυχία της.Οι αλοιφές που βάζει,δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα,λες και τις έβαζε πάνω σ'ένα ξυλοπόδαρο.

Αυτό το εξόγκωμα βρίσκεται πάνω στην πορεία του μεσημβρινού Σπλήνας-Παγκρέατος,ο οποίος στην Κινεζική ιατρική,αντιστοιχεί στο όργανο που "δείχνει τα σφάλματα",δρα επί της "ηθικής και της συνειδήσεως","δίνει πολλές ιδέες".Επιστρέφοντας πίσω ,αυτή η νεαρή κοπέλα καταλαβαίνει ξαφνικά ότι είπε στη φίλη της όλα όσα είχε στην καρδιά της,ότι της είπε την γνώμη της επί της ηθικής,κι',ότι όλα αυτά την έκαναν να έχει τύψεις...Προκάλεσαν το εξόγκωμα,μαρτυρά μια συσσωρευμένη νευρική ένταση.Της χρειάστηκαν πέντε μέρες για να απολύσει "τις στρατιές της":Δεν έμεινε κατόπιν κανένα ίχνος πόνου.

Ένας νεαρός δεκαοκτώ ετών έχει μονάχα ένα στόχο στη ζωή:Να σχηματίσει αποθέματα,να αγοράζει το οτιδήποτε.Φοβάται ότι μπορεί να τελειώσει,τον θάνατο: Είναι πεπεισμένος πως όταν κατέχει,είναι δυνατός,γιατί είναι πλούσιος.Όσο περισσότερο όμως συσσωρεύει πράγματα,τόσο περισσότερο φοβάται μήπως χάσει τα"πλούτη του",που τα είχε μαζέψει με τόση φροντίδα.Η έμμονη ιδέα του όλο και μεγαλώνει ,και μια μέρα καταλήγει στο νοσοκομείο με μικρά σκληρά εξογκώματα σχεδόν παντού στο σώμα:Η ενέργεια του έκανε "κόμπους" και αυτός έκανε...πακέτα προμηθειών.


ΕΞΩΜΗΤΡΙΑ ΚΥΗΣΗ

Ένας ερωτευμένος σύζυγος δίνει ένα σπερματοζωάριο το οποίο,γενόμενο δεχτό από την μήτρα της συναινούσας συζύγου,ανέρχεται τον διάδρομο που οδηγεί στο ωάριο.όμως ο μεσημβρινός του Ήπατος θεωρεί πως δεν ήρθε η στιγμή:Η υγεία δεν είναι καλή,η αναιμία υπάρχει.Το Ήπαρ ονομάζεται "Τέκνο του Νεφρού",δεν ενθαρρύνει τον Πατέρα του και δεν γεννά μια ισχυρή ενέργεια οργανικού υγρού.

Το Ήπαρ είναι η μητέρα του Πνεύμονα,συνεργού των νεφρών.Και οι τρεις τους συμφωνούν.Το οργανικό υγρό είναι ανεπαρκές,η ρύθμιση των υγρών(μεσημβρινός των Πνευμόνων) είναι ασθενής.Ο διάδρομος που ανέρχεται ως το ωάριο είναι ξηρός,το σπερματοζωάριο σταμάτησε στη μέση του διαδρόμου.Εκεί αρχίζει να μεγαλώνει...Η Κινέζικη ιατρική λέει ότι,για να έχεις παιδί,πρέπει να το θέλεις μέσα στην ψυχή σου,και μέσα στο σώμα σου(Πνεύμονες).


ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑ

Η παραμόρφωση της επιγονατίδας είναι μια νευρική αντίδραση μετά από όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν.Το ον δεν ήξερε πώς ν'απαρνηθεί και να θυσιάσει τις επιθυμίες του,τις απώθησε στο γόνατο,όπου πήραν θέση ενοχλώντας την λειτουργία της κνήμης:μήπως η καρδιά του δεν έχει πια τόσο πολύ ανάγκη να ζήσει;


ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η επιθετικότητα είναι μια ενστικτώδης και ταχεία κίνηση ,που δεν αφήνει κανένα χώρο για στοχασμό ή αυτοκυριαρχία.Μια δυσαρέσκεια ενάντια σ'ένα γεγονός ,σε μια πράξη η στους λόγους κάποιου άλλου ,συχνά είναι ο μοχλός της επιθετικότητας:Οι σκέψεις διεγείρονται γενικά για ένα τίποτε,η δύναμη συστέλλεται και σχηματίζει μια μάζα που μπορεί να μας κάνει κακούς.

Αυτός ο επιθετικός εκνευρισμός της σκέψης προέρχεται από μια σαφή κακή βούληση που έχει αποφασίσει να μην κάνει προσπάθειες προκειμένου να δοκιμάσει ν'ακούσει και να κατανοήσει τον άλλον.Κλείνουμε τ'αυτιά και η νοημοσύνη της καρδιάς:Ξεκινάμε τον πόλεμο.Επιτίθεμαι,σημαίνει πως ξεκινάω πρώτος τον πόλεμο.Μήπως το κάνω,γιατί έτσι νοιώθω πως είμαι πιο δυνατός;Μια φρέσκια φύση,με καλή διάθεση,ήρεμη,χάνει μονάχα παροδικά και επιφανειακά την ισορροπία της απ'αυτό το είδος πάθους το οποίο είναι ένα είδους αιμορραγίας της ενέργειας για το τίποτε.


ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ(tennis eibow)

Αυτοί οι πόνοι του πήχη και του βραχίονα εκδηλώνονται κυρίως όταν χύνεις κάτι για να το πιεις και όταν κρατάς ρακέτα:Η πρώτη κίνηση δίνει στους άλλους,η δεύτερη ξαποστέλνει την μπάλα και εκτελεί την υπηρεσία.Και στις δυο περιπτώσεις,είσαι υπηρέτης του άλλου..Γιατί να υποφέρεις γι'αυτό;


ΕΠΙΛΗΨΙΑ

Δυο δίδυμοι που δεν τα βρίσκουν μεταξύ,προκαλούν γύρω τους την αταξία.Ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο θα βρείτε να συμβαίνει αυτό και στους δυο μεσημβρινούς σας.Δυο απ'αυτούς,που ονομάζονται Γιανγκ-Οε και Γιν -Οε(Οε σημαίνει "αλυσίδα συνεπώς Γιανγκ-Οε σημαίνει "αυτός που κρατάει το Γιανγ" και Γιν-Οε σημαίνει "αυτός που κρατάει το Γιν) πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία.Αν δεν τα πάνε καλ'ά:"Χάνουμε την βούληση μας,δεν μπορούμε να σταθούμε μόνοι μας όρθιοι,δεν ελέγχουμε πλέον το σώμα μας",λένε τα Κινέζικα κείμενα για να περιγράψουν την επιληψία.

Πρόκειται για μια κληρονομική νευρική ασθένεια:Η διάνοια δεν ελέγχει πλέον τον εαυτό της,όταν έχει κάποιο πρόβλημα ή όταν έχει μια κυναγχή ή όταν έχει πέσει μέσα σ'έναν στρόβιλο σκέψεων.Τότε σκάει έξω από το σώμα της.Είναι ενδιαφέρον να βρούμε αυτόν τον λόγο που προκαλεί αυτή την αντίδραση φυγής.Απ'την στιγμή που τον βρίσκουμε και τον εκλογικεύουμε,οι κρίσεις μειώνονται.


ΕΡΠΗΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ

Μια πίκρα που προκλήθηκε από μια κακή αφοσίωση ενός περιστατικού που "πλήγωσε" τα νεύρα σε βάθος,κάνει να εμφανιστεί ένας έρπης ζωστήρας.Ιδού δυο παραδείγματα:

Ένα παιδί πέφτει κάτω απ'τις ρόδες ενός αυτοκινήτου.Ο οδηγός φοβάται πάρα πολύ(ο φόβος,οι συγκινήσεις,αδειάζουν τον μεσημβρινό των Νεφρών,που είναι ο Κύριος των Νεφρών):Τελειώνει μ'αυτή την ιστορία γεμάτος πίκρα(ο μεσημβρινός της Ουροδόχου Κύστης είναι η μητέρα του μεσημβρινού των Νεφρών,αυτή είναι που νοιώθει πίκρα,γιατί δεν μπόρεσε να ισορροπήσει την νευρική ένταση του παιδιού της,του μεσημβρινού των Νεφρών),γιατί φοβήθηκε για το τίποτε,μιας και το παιδί δεν έπαθε ούτε γρατσουνιά.Ο έρπης ζωστήρας εμφανίζεται ταχύτατα στο πρόσωπο του (ο μεσημβρινός της Καρδιάς "ανθίζει πάνω στο πρόσωπο",η συναισθηματική ζωή αφομοίωσε κατά άσχημο τρόπο το ατύχημα).

Σε μια περίοδο πολιτικών ταραχών,μια νεαρή γυναίκα συνελήφθη από την αστυνομία και μπήκε φυλακή δίχως να υπάρχουν πραγματικοί λόγοι.Έμεινε εκεί αρκετούς μήνες,πριν ξαναβρεί την ελευθερία της.Τα νεύρα πληγώθηκαν βαθιά,η πίκρα έφτιαξε έναν βαθύ ιστό μαζί με το συναίσθημα της αδικίας.Ο έρπης εμφανίστηκε στο αριστερό μάτι.


ΕΡΠΗΣ

Οι μη πραγματοποιηθείσες επιθυμίες καθώς και μια κούραση από την ζωή δείχνουν την ένταση της απελπισίας τους ξεσπώντας μέσω του έρπητα.Αυτού του είδους το εξάνθημα εξέρχεται γύρω από κάποιο σημείο βελονισμού:Παρατηρώντας το σημείο υα βρείτε το αίτιο.Μπορείτε να φιλήσετε ένα μάγουλο που είναι γεμάτο έρπητα;Από ποιον αρνείστε να φιληθείτε μέχρι του σημείου να ασθενήσετε;Μια δύσκολη και λεπτή θέση προκαλεί τον έρπητα στους γλουτούς:Όταν κάθεστε "ανάμεσα σε δυο καρέκλες έχετε τα οπίσθια σε φωτιά",περιγράφει το Ι Κινγκ,παλιό βιβλίο της Κινέζικης σοφίας.


ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Η αναδίπλωση επί του εαυτού είναι μια αναγκαία για ένα σύντομο χρονικό διάστημα,προκειμένου να στοχαστούμε και να παραμείνουμε μόνοι απέναντι στον εαυτό μας,για να βρούμε μια λύση σ'ένα πρόβλημα,για να έχουμε μια στιγμή ανάπαυσης ή έναν άλλο εποικοδομητικό λόγο.Όμως,γίνεται αρρωστημένη κατάσταση,αν πρόκειται για μια ενδοσκόπηση που ταράζει την ψυχή,για το αναμάσημα μια μνησικακίας,μιας πίκρας ή μιας απελπισίας.Με δυο λόγια,αν πρόκειται μ'αυτήν την αναδίπλωση να σκληρύνει κανείς σκύβοντας πάνω στις έγνοιες,κωφεύοντας στην ζωή και τους άλλους.

Ο μεσημβρινός του Παχέως Εντέρου παθαίνει δυσκοιλιότητα όπως και ο εγκέφαλος.Το κεφάλι παθαίνει ημικρανίες προκειμένου να βρει έναν λόγο για να απομονωθεί,οι ρευματισμοί μπλοκάρουν τις αρθρώσεις για να αποδείξει ο ασθενής στον εαυτό του ,πώς είναι ανίκανος,οι μεσημβρινοί του Ήπατος και της Χοληδόχου Κύστης δεν αδειάζουν,για να είναι βέβαιοι πως δεν θα ξεφύγουν απ'αυτήν την κατάσταση.

Το λουλούδι αναδιπλώνεται στον εαυτό του την νύχτα κλείνοντας τα πέταλα του,ο άνθρωπος κλείνει τα βλέφαρα του,όμως κατά την διάρκεια της ημέρας το λουλούδι ανοίγει τα πέταλα του και γοητεύει αυτούς που το κοιτούν.Πάρτε το ως εικόνα και την ημέρα ανοίξτε την καρδιά σας προς τους άλλους και προς τη ζωή.


ΕΥΣΥΓΚΙΝΗΣΙΑ

Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα,η ευσυγκινησία φέρνει τα πάνω κάτω.Το ον αναστατώνεται από ένα μικροπταίσμα,τρομοκρατείται από κάτι που οι άλλοι δεν το έχουν καν αντιληφθεί.Αυτή η ασθένεια ξεσπά από τον αυτοματισμό σαν ένα σήμα κινδύνου.Σε κάνει να αναπηδάς στον παραμικρό θόρυβο.Διαταράσσει την αίσθηση της βαρύτητας στο σώμα,καλύπτει την όραση,μπλοκάρει την επιθυμία για δράση και για πραγμάτωση,γιατί δημιουργεί το άγχος και τον φόβο.Παραλύει σωματικά και ηθικά ,και δίνει μια υπερευαισθησία.Η ευσυγκινησία απομονώνει από τον κόσμο.

Η καρδιά δεν την αγαπά και δείχνει την αποδοκιμασία της μέσω της ταχυκαρδίας.Το στομάχι την χρησιμοποιεί και "κατασκευάζει" δάκρυα.Τα έντερα κλέβουν την ευαισθησία τους που μουσκεύτηκε από μια ευσυγκινησία η οποία παραλύει τις αισθήσεις και την χαρά της ζωής.Εάν οι μεσημβρινοί έχουν καταληφθεί από αυτή την "υγρή" ασθένεια,δικαιούμαστε να πιστεύουμε πως θα υπάρξει μια ολόκληρη γκάμα αταξίας,ξεκινώντας από τον φόβο και φτάνοντας στο άγχος.

Ο Κινέζος σοφός συμβουλεύει ένα φάρμακο:Το να θλίβεσαι γι'αυτήν την κατάληψη που ξεραίνει το έδαφος,πιστεύει,όμως,ότι το "να δημιουργείς συνήθειες" είναι ένα φρένο για την ευσυγκινησία:Το να τοποθετείς τα πράγματα πάντα στο ίδιο σημείο,το να ακολουθείς μια τακτική ζωή,όλα αυτά καταργούν τα άγχη που δημιουργούνται από το άγνωστο.Κι'αν επιθυμείτε να είστε ακόμα σοφότεροι,να ξέρετε ότι ο Ασιάτης Αλχημιστής μεταμορφώνει την ανησυχία του σε "μαργαριτάρια δρόσου"...

ΕΦΙΑΛΤΕΣ

Οι εφιάλτες είναι όνειρα τόσο τρομακτικά,ώστε μπορούν να κλονίσουν το συνειδητό μας όταν ξυπνήσουμε.Δεν έχουν τίποτε το προφητικό.Είναι το αποτέλεσμα υπερβολικών νευρικών αντιδράσεων ως προς τις έγνοιες της ζωής ή ως προς τη ζωή που απλώνεται μπροστά μας,συνδυαζόμενες με υπερβολές ευσυγκινησίας.Αυτή η αγωνία για το μέλλον,όπου η φαντασία δίνει υπερβολική σημασία στις δοκιμασίες της ζωής,αυξάνει τα λευκά αιμοσφαίρια τα οποία τρέχουν να υπερασπισθούν τον οργανισμό.

Κατ'αυτόν τον τρόπο εγκαθίσταται η αταξία και περνάμε νύχτες οδυνηρές και ταραγμένες,κατά την διάρκεια των οποίων μπορούμε να ονειρευτούμε φαντάσματα,δαίμονες,επιθέσεις ,κ.α.Εδώ ο ασθενεί ο μεσημβρινός του Στομάχου.Ή έχει αδειάσει εντελώς ή έχει υπερβολική ενέργεια.Την επομένη ενός εφιάλτη,ασχοληθείτε μ'αυτόν τον μεσημβρινό,δώστε του χαρά,δραστηριότητα,τρυφερότητα και περιγελάστε τα φαντάσματα που σας δημιούργησε.


ΕΦΙΔΡΩΣΗ

Η οργή, ή μια έντονη δυσαρέσκεια,που καταπιέστηκε λόγω ευγένειας ή λόγω διακριτικότητας "πνίγουν" την ενέργεια και μεταμορφώνονται σε εφίδρωση.Ορισμένοι άνθρωποι αναστέλλουν την οργή τους ή την δυσαρέσκεια τους καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας και την απελευθεώνουν μονάχα την νύχτα...

Η θλίψη,η κόπωση,την οποία όμως ελέγχουμε προκειμένου να εκπληρώσουμε μια σωματική ή διανοητική προσπάθεια υπεράνω των μέσων μας,δεν μας κάνουν να ιδρώσουμε:Η προσπάθεια απόβάλλεται δια της Ουροδόχου Κύστης,Το να ρυθμίζεις την θερμοκρασία του σώματος απαιτεί μεγάλο αυτοέλεγχο.
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 5:39 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΖΗΛΟΤΥΠΙΑ

Για την Κίνα,η ζηλοτυπία είναι μια μορφή επιθετικότητας.Αυτή η ασθένεια χαλάει τα κύματα του μεσημβρινού του Ήπατος και πυρακτώνει τα κύματα του μεσημβρινού της Χοληδόχου Κύστης.Ξέρετε ότι αυτοί οι δυο άρρωστοι μεσημβρινοί μπορούν να καταστήσουν τον άνθρωπο κακό ,ζηλότυπο και πικρόκαρδο;

ΖΥΜΩΣΗ

Η στρουθοκάμηλος που δεν θέλει να βλέπει,βάζει το κεφάλι κάτω από τα φτερά της.Το ανθρώπινο ον "προσπερνά" αυτό που δεν θέλει να δει.Το βάζει σε μια "γωνιά",δίχως να το κοιτάζει.Είναι όμως προικισμένο με μια συγκινησιακή μνήμη που δεν ξεχνά τίποτε και συσσωρεύει.Με τον ίδιο ρυθμό,ως ηχώ,το στομάχι του συλλέγει τροφή την οποία ανακατεύει με οξέα.Την αφήνει να ζυμωθεί,αντί να πάρει τον χυμό της και την ζωτική της ενέργεια.Ας σκουπίσει λοιπόν ο ασθενής καλά όλα αυτά που έχουν συσσωρευτεί στην γωνία της μνήμης του,προκειμένου να μην τροφοδοτεί την ζυμωσή του.


ΗΜΙΠΛΗΓΙΑ

Η ημιπληγία συμβαίνει μετά από ένα σοκ,μετά από μια κρίση απελπισίας ή μια υπερβολή που συνοδεύεται από ένα συναίσθημα ανικανότητας:Οι ιδέες ήταν αντίξοες.Η ευαισθησία,που έχει προσβληθεί έντονα,εδρεύει στον Μεσημβρινό του Παχέως Εντέρου,οποίος νοιώθοντας να έχει παραλύσει από τον εγκέφαλο,αμέσως πιέζει τον Μεσημβρινό της Χοληδόχου Κύστης,του οποίου τα κύμ,ατα δεν έχουν πια ορμή.Για κλάσματα του δευτερολέπτου,δημιουργείται "ένα κενό αίματος".λες και η ψυχή έχει βγει από την "κατοικία της".με αποτέλεσμα να παραλύσει ένα μέρος του σώματος που δεν έχει πια την ικανότητα να δρα.

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής δέχεται ή αρνείται ένα πρόγραμμα ακριβώς όπως κάνει και το ανθρώπινο ον.Το ίδιο συμβαίνει και με το αιθερικό σας σώμα.Εάν καταστρώσετε σχέδια που δεν είναι καλά,ο Μεσημβρινός του Ήπατος έχει πρόβλημα,το πρόγραμμα του είναι κακό.Ο Μεσημβρινός της Χοληδόχου Κύστης το αρνείται,γιατί δεν μπορεί να το εκτελέσει.Και να που το συκώτι σας "βγάζει χολή".Αφήνει να διεισδύσει η διεστραμμένη ενέργεια που καρφώνει τον ασθενή στο κρεβάτι με τον ιό της ηπατίτιδας.Ο δύστυχος προγραμματιστής τιμωρήθηκε.Το μετάνιωσε..Κι'αυτή η μεταμέλεια,την οποία συνιστά η αρχαία Κινεζική ιατρική έχει το αποτέλεσμα της:Η ηπατίτιδα εξαφανίζεται αργά αργά ,άλλα σίγουρα.

ΘΛΙΨΗ

"Νοιώθω θλίψη,δε θα έπρεπε να το κάνω αυτό,λυπάμαι που το έκανα".Και παραμένετε στεναχωρημένος,αγχωμένος,με τις "έγνοιες-αναμνήσεις" σας ,όπως λένε στην Κίνα.Οι απογοητεύσεις είναι "θλίψεις-κλάματα",η θλίψη δε είναι ένας πόνος που εκδηλώνεται με "ήχους και όχι με κλάματα".Η ευσυγκίνητη καρδιά ασθενεί,έχει οξύτητα λόγω μιας "πληγής που προκαλεί θλίψη".Στην Κινέζική ιατρική,"ο μεσημβρινός της Καρδιάς ανθίζει στο πρόσωπο" η δε θλίψη τον κάνει να μαραζώνει.

Η σοφία ζητά να μην διαρκεί η θλίψη πάρα για ελάχιστο χρονικό διάστημα,κι έπειτα να σβήνει,για να επιστρέψει την επάνοδο της χαράς της ζωής.Το να τρεφόμαστε με κακές αναμνήσεις,τούτο είναι μια δράση που μας κάνει να αναδιπλωθούμε στον εαυτό μας και το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι το να χαλάσει το πρόσωπο μας,καθώς επίσης τα κύματα του μεσημβρινού του Εντέρου και Στομάχου.Οι έγνοιες-αναμνήσεις πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια ως απόβλητα.Γιατί να αυτοκαταστρεφόμαστε με περιστατικά του παρελθόντος επί των οποίων δεν έχουμε πλέον καμία εξουσία;


ΘΥΜΟΣ

Δεν θα αργήσει να φανεί η καταιγίδα,όταν παχιά σύννεφα μας σκοτεινιάζουν τον ουρανό.Σύμφωνα με την ίδια εικόνα,αν οι σκέψεις ερεθίζονται ενάντια σε κάποιον ή σε κάτι,συνενώνονται,χοντραίνουν ,σκοτεινιάζουν,χάνοντας κάθε μέτρο.Εντείνονται σαν μια μάζα που συγκεντρώνεται και κινητοποιεί τις ενέργειες της.Τέλος,εκδηλώνονται μ'έναν θυμό που ξεσπά με θόρυβο ή που συγκρατιέται:Τότε η λύσσα αναστέλλεται,δηλαδή περιστρέφεται γύρω από το εσωτερικό του εαυτού,δίχως να εκδηλώνεται προς τα έξω.

Ξέρετε ότι, στην Κινεζική ιατρική η ενέργεια την οποία αποδεσμεύετε ως εξέγερση,ανέρχεται στο συκώτι,το καταλαμβάνει σαν ένα σμήνος με ακρίδες,το "πνίγει" και το τραυματίζει;Το συκώτι είναι "ο υπουργός των επί κεφαλής του στρατού".Όταν επεξεργάζεται σκέψεις δυσαρέσκειας,πικρίας ή ερεθισμού,καταλαμβάνεται από τοξίνες που παράγονται από τις σκέψεις σας που έχουν εξεγερθεί.Αυτές οι τοξίνες,λέει η Κινεζική ιατρική διαφεύγουν από τα μάτια.Ως ηχώ,η Δύση εξηγεί:"Τον τύφλωσε ο θυμός,δεν βλέπει πια καθαρά".

Είναι εξίσου κακό το να συγκρατείς έναν θυμό και να τον αφήνεις να εκραγεί.Ο κοινός νους απαιτεί να μην τον αφήσεις να γεννηθεί:Πρέπει να τον σκοτώσεις μέσα στο αυγό.όταν βρίσκεται σε σπερματική κατάσταση,"εξατμίζοντας" τον λόγο που τον προκάλεσε.Τούτο εδώ δεν είναι δυνατόν παρά μόνο όταν οι σκέψεις ελεγχθούν προσεκτικά.Σκεφτείτε τον ιππέα:Ξέρει ότι το άλογο του φοβάται τα νεκρά φύλλα του Φθινοπώρου που πετάνε στον αέρα.Μόλις φτάσει αυτή η εποχή,είναι προσεκτικός,προσέχει και το παραμικρό αναπήδημα του αλόγου του,του χαϊδεύει το λαιμό,αν είναι απαραίτητο,και δεν το αφήνει να εκνευριστεί.

Βλέπουμε "κόκκινα" αν χειροτερεύσει η οργή,πληγώνουμε θανάσιμα..Το κόκκινο είναι το χρώμα του αίματος.Είναι πάντοτε τα ίδια πράγματα ή οι ίδιοι άνθρωποι που προκαλούν μέσα μας έναν εσωτερικό αναβρασμό.Να προσέχετε τις σκέψεις σας,να τις καλμάρετε."Να έχετε θλίψη",συμβουλεύει ο Κινέζος,και όχι έναν θυμό που σας βγάζει "εκτός εαυτού",έτσι τα μάτια σας θα βλέπουν καθαρότερα και το συκώτι σας δεν θα πνίγεται.


ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ

Ο θυρεοειδής έχει σχήμα ημισέληνου.Η σελήνη είναι ένα ψυχρό άστρο,αντανάκλαση του ηλίου,που είναι θερμός.Σύμφωνα μ'αυτήν την εικόνα,ο θυρεοειδής είναι η αντανάκλαση της διανοητικής ενέργειας.Αν ο ίδιος δεν παίζει πια τον ρόλο του ,η σελήνη του απαντά με ηχώ.Το ίδιο συμβαίνει και με μια διανοητική ενέργεια που θερμαίνεται,επαναστατεί και εκδηλώνει την ισχύ της με ξέσπαασμα οργής.
Ο θυρεοειδής σχηματίζει τότε κόμπους,υλοποιώντας το αποτέλεσμα αυτής της ενότητας που δεν του ταιριάζει.Αν αυτή η ίδια διανοητική ενέργεια εξεγερθεί πέρα από το κανονικό και εκδηλωθεί με δύναμη,ο θυρεοειδής καταναλώνει τον ίδιο του τον εαυτό από απελπισία και καίγεται.Μια από τις δυσκολίες της ζωής,είναι το να διατηρήσουε την εσωτερική ηρεμία ,να μάθουμε να συγχωρούμε,κι έπειτα να λησμονούμε.

Οι φωνητικές χορδές,που είναι τεντωμένες στο εσωτερικό της κοιλότητας όπου βρίσκεται ο θυρεοειδής,εκκρίνουν ορμόνες που είναι υπερευαίσθητες στους ήχους προς τους οποίους και αντιδρούν.Ο θυρεοειδής δεν αντέχει τα χυδαία λόγια,στη τετριμμένη γλώσσα ,που είναι της μόδας στις μέρες μας.Χειροτερεύει.

Οι Κινέζοι σοφοί διδάσκουν ότι η θερμότητα αυτού του αδένα πρέπει να είναι συνεχής,"για να κάνει το αίμα να ανθίζει και να τραγουδά" εκλεπτύνοντας την κατανόηση,τη γλώσσα,τον ήχο της φωνής.Ένας ασιστικός μύθος περιγράφει αυτήν την κατάσταση τελειότητας διηγούμενος τα εξής:"Ένας σεληνιακός δίσκος κρέμεται μέσα στο χώρο,έπειτα μέσα στους κόλπους αυτού του δίσκου εμφανίζεται ένας κόκκινος ήλιος.Έπειτα πέφτει βροχή από ουράνια άνθη".
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 5:40 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ

Το να έχεις κάτι ή κάποιον "μέσα στη μύτη σου",γιατί σας αντιστέκεται ή γιατί σας πάει κόντρα,συνοδεύεται από μια αναταραχή των σκέψεων και από εσωτερική οργή.Επειδή αυτό το αντικείμενο της δυσανασχέτησης σας δεν μπορείτε να το αγγίξετε για διάφορους λόγους,είστε υποχρεωμένοι να οργιστείτε:Και αυτό μεταμορφώνεται σε ιγμορίτιδα.Θα ήταν καλύτερα να εκτονωθείτε πάνω σ'ενα αντικείμενο ή σ'ένα άθλημα.Τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο,θα υποφέρετε λιγότερο.

ΙΕΡΟ ΟΣΤΟΥΝ

"Το ιερό οστούν.τριγωνικό κόκαλο,εμπερικλείει".λέει το Ιατρικό Λεξικό Λαρούς,"τον ιερό αγωγό,για την κατάληξη του μυελού και οκτώ ιερές οπές από τις οποίες εξέρχονται τα ιερά νεύρα που προκαλούν τη γέννηση του ιερού πλέγματος".
Για τη Δύση,είναι η συνέχεια της σπονδυλικής στήλης(βλέπε λέξη),για την Ανατολή είναι η βάση της.Λέμε "ιερές οπές","ιερό πλέγμα",δίχως κανένα άλλο λόγο εκτός από την(χαμένη)παράδοση.Η Ανατολή βλέπει εδώ την παρουσία της Ζωής,"άτομο" που είναι η βάση του αιθερικού κάβπυ του νωτιαίου μυελού.

Συναντάμε πάνω στο ιερό οστούν σημεία βελονιστικά,που δείχνουν τη σημασία του μεσημβρινού των Νεφρών.Τούτος εδώ είναι ο "Κύριος των νευρών","κατασκευάζει την φυσική ρώμη","γεννά τον μυελό και τα οστά".Αν πονά το ιερό οστούν,τότε έχει προσβληθεί αυτός ο μεσημβρινός.Ανάλογα με την σημασία και τον εντοπισμό των πόνων,το κακό μπορεί να είναι ψυχικό(λόγω αυταρχισμού,υπερβολών στην απόφααση ή αναποφασιστικότητα,αδυναμία ή κληρονομικό).

Αν το σπάσουμε,σημαίνει πως ακινοτοποιούμαστε,φρενάρουμε,ίσως για να στοχαστούμε.Δεν είναι ποτέ καλό να ταρακουνάμε ένα θεμέλιο επί του οποίου στηρίζεται μια κολώνα.

ΙΚΤΕΡΟΣ

Η χολή"έξω από το σπίτι της" κινητοποιείται από την οργή και την απογοήτευση.Μπορεί κανείς να την εμμέσει,αλλά μπορεί επίσης και να την κρατήσει.Λέγεται:"Αυτός που κατάπιε την χολή του",όταν η οργή έχει εισέλθει εντός του και "κιτρίνισε απ'το κακό του",αν τούτο κρατήσει πάρα πολύ.Τι συνέβη;Διαβάστε τις ακόλουθες γραμμές λες και οι ηθοποιοί είναι πρόσωπα.

Έχει προσβληθεί ο μεσημβρινός του Ήπατος.Ένας από τους ρόλους του είναι να "εξαγνίζει το αίμα",και αυτός κάνει το αντίθετο φορτίζοντας το με τον καρπό της εξέγερσης του,που βάζει χολή στο αίμα.Αυτό το Ήπαρ περνά την ασθένεια του στη σύζυγο του,τον μεσημβρινό Σπλήνας-Παγκρέατος,που πρέπει να "εναρμονίζει το αίμα",δεν μπορεί να το κάνει,αποθαρρύνεται,εξασθενίζει,δεν κατασκευάζει πια αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια.

Σ'αυτό το ζεύγος Ήπαρ-Σπλήνας παρεμβαίνει η αταξία.Ταυτόχρονα,το παιδί τους,ο μεσημβρινός της Καρδιάς αγχώνεται, η δε μητέρα της Σπλήνας,ο μεσημβρινός του Στομάχου αρνείται τις τροφές.Αν κάποια μέρα πάθετε ίκτερο,αναζητήστε το αντικείμενο της οργής σας,ηρεμήστε την απογοήτευση σας και αρχίστε να εξαγνίζετε το αίμα σας,δηλαδή την ψυχή σας.
Διώχτε την χολή παίρνοντας στα χέρια σας την συνείδηση σας,το άγχος θα σβήσει,το στομάχι δεν θα κάνει πια εμετό και 'σεις δεν θα είστε πια κίτρινοι...Πόση δουλειά,όμως απαιτεί αυτό από τον εγκέφαλο σας !

ΙΛΙΓΓΟΙ

Η μελαγχολία σηματίζεται από εσφαλμένες ιδέες που γεννήθηκαν από ανικανοποίητες επιθυμίες:Βάζουμε μιαν ομίχλη για ν'αποκοπούμε από τον κόσμο και να συντηρήσουμε αυτή την κατάσταση.Και ο ίλιγγος σας καταλαμβάνει όταν είστε εγκλωβισμένοι σε ιστορίες που μπορούν να σας κάνουν να υποστείτε μια ηθική πτώση.

ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ

Με ποιον τα έχετε;Εναντίον ποιου επιδεικνύετε επιθετικότητα;Και κυρίως,σε ποια ιδέα ή σε ποιον άνθρωπο αρνείστε να υποταχθείτε;Ναι,σκληρύνεστε,τεντώνετε τα νεύρα σας,για να μην εφορμήσετε στα φορεία..αλλά τούτο εδώ είναι επώδυνο στο φυσικό πεδίο!

Κάντε μια στροφή προς τα πίσω,χρησιμοποιήστε την συνειδητότητα σας για να βρείτε το αντικείμενο της δυσφορίας σας:Χρειάζονται λίγα δευτερόλεπτα,κοιτάξτε το με διαύγεια και δεχτείτε να κατανοήσετε ότι οι πόνοι σας είναι γελοίοι,αν συγκριθούν με το αίτιο που τους προκάλεσε:Αυτό είναι το πιο δύσκολο σημείο,γιατί τα ενστικτά μας "δεν θέλουν να εγκαταλείψουν διανοητικά".Μόλις κατακτηθεί αυτό το τελευταίο σημείο,πρέπει να επιδιρθώσετε φυσικά:Φανταστείτε τους οσφυϊκούς σπονδύλους σας,ακριβώς πάνω από το ιερό οστούν,κοιτάξτε τους με τα μάτια της διάνοιας σας,αυτά τα νεύρα που εκτείνονται δεξιά και αριστερά,χαλαρώστε τα με ήπιο τρόπο,μιλήστε τους,όπως μιλάει κανείς σ'έναν σκύλο που μουγκρίζει,απολύνετε τα.

Χρειάζονται μερικές ώρες για να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα και ο κινησιοθεραπευτής θα σας κάνει να κερδίσετε χρόνο.Και την επόμενη φορά,σκεφτείτε πριν αρνηθείτε να υποταχθείτε.


ΙΣΧΝΟΤΗΤΑ

Η ισχνότητα και η παχυσαρκία μπορούν να είναι φυσικές καταστάσεις ή αποτέλεσμα ασθενειών.Η Κίνα διδάσκει ότι το λεπτό έντερο παίρνει τις νεκρές τροφές που προέρχονται από το στομάχι και του προσθέτει "κάτι" που δίνει σε κάθε άτομο τον τρόπο δράσεως και τρόπο αποδέσμευσης και αφομίωσης της ζωής των τροφών.Κατ'αυτόν τον τρόπο,το ίδιο γεύμα που το παίρνει ένας "αδύναμος" και ένας "παχύς",μεταμορφώνεται σε ζωτικότητα για τον έναν και σε λίπος για τον άλλον.

Κοιτάξτε γύρω σας:η κατάθλιψη και η συνοδεία της,που απαρτίζεται από φάρμακα κάνουν τους χοντρούς να παχαίνουν και τους αδύνατους να αδυνατίζουν,ο καθένας αντιδρά ανάλογα με την φύση των κυμάτων του λεπτού εντέρου του.Και μόνον ο εγκέφαλος του όντος μπορεί μέσω των σκέψεων που εκμπέμπει,να τροποποιήσει την ισχύ και το περιεχόμενο αυτού "του κάποιου πράγματος"...Τούτο εδώ δεν τοποθετείται επί του πεδίου των ανθρώπινων επιθυμιών,αλλά δεν μπορεί να συμβεί παρά μόνον μετά από μια αποκόλληση από τις επιθυμίες της γης.

Τα πράγματα συμβαίνουν διαφορετικά στην ασθενική κατάσταση.Ο "ψεύτικος" αδύνατος είναι γεμάτος ζωτικότητα,ο άρρωστος αδύνατος δεν θέλει να φάει όντας ανορεξικός,αρνείται τη ζωή και τις τροφές που αυτή προσφέρει.Έχει εξαντληθεί,νοιώθει πάντοτε κρύο,είναι αδύναμος,δεν βλέπει παρά μονάχα τα κόκαλα του, η δε εύθραυστη υγεία του προκαλεί ανησυχία.Ένας άλλος τύπος αδύναμου είναι ο τύπος του ζωηρού φωτομοντέλου,που έχει μεγάλη ευαισθησία του δέρματος και το οποίο διαταράσσεται από τα συναισθήματα και τις δυσκολίες της ζωής.Χωνεύει κατά άσχημο τρόπο και δεν "σχηματίζει σάρκα" πάντοτε ευσυγκίνητο, το άτομο αυτό είναι γεμάτο φόβους,διαταράσσεται δε από το άγχος και το ψύχος.

Τέλος δε ,συναντάμε τους νευρικούς που καίνε περισσότερη ζωτικότητα απ'όση λαμβάνουν.Τα καύσιμα τους βρίσκονται σε ακατάπαυση δραστηριότητα.Έχουν πάνω στα κόκαλα τους μονάχα πετσί και ζουν ξοδεύοντας την ενέργεια των νεύρων τους μέχρι την ημέρα που τούτα εδώ καταρρέουν.Ο κοινός νους απαιτεί να μην επιθυμούμε να παχύνουμε ή να αδυνατίσουμε.Είναι κρίμα να χάνουμε πολύτιμο χρόνο στο ζύγισμα για να επιδιορθώσουμε το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο.Και έπειτα,"εκδιώξτε το φυσικό και αυτό θα επιστρέψει καλπάζοντας".Πρέπει να αποδεχθείτε το βάρος σας.Αν η διεστραμμένη ενέργεια δεν διεισδύσει μέσα στον εαυτό σας,κι'αν η υγεία σας είναι καλή,ελάχιστη σημασία έχει αν είστε αδύναμοι ή παχείς.

Σημείωση:"Το παχύ έντερο δημιουργεί μέσα στο δωδεκαδάκτυλο την σύνθεση ενός μικρού μορίου λευκώματος απολύτως ειδικό ανάλογα με το αίμα και τους ιστούς του κάθε ατόμου.Γι'αυτό πρέπει να απομακρύνουμε το παχύ μόριο του λευκώματος των πρωτεϊνών".(Νέι Τσινγκ)

ΙΣΧΥΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

Η εμμονή του πνεύματος,που δεν του αρέσει ούτε να ακούει,ούτε να αλλάζει γνώμη,δεν γνωρίζει την δεκτικότητα.Αντί να "πάει με το ρεύμα" σε μια συζήτηση,καταλήγει στην ετυμηγορία του και αναγγέλει:"Έχω δίκιο εγώ".Αυτό κλείνει κάθε ανταλλαγή και απωθεί το εξωτερικό.

Αυτή η νοοτροπία θέτει τον μεσημβρινό της Καρδιάς σε υπερβολή με τον άκαμπτο τρόπο με τον οποίο πιστεύει ότι μονάχα αυτός έχει τη γνώση των πραγμάτων,καταπιέζει την σύζυγο του,τον μεσημβρινό των Πνευμόνων,που δεν μπορεί να εκπληρώσει το καθήκον του,δηλαδή τις κοινωνικές ανταλλαγές.Εάν κάποιος από το περιβάλλον σας έχει αυτόν τον τρόπο θεάσεως των πραγμάτων και δράσεως,ας μην εκνευριστείτε,μην τα βάζετε μαζί του,είναι άρρωστος.
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 5:42 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΚΑΛΟΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ

Οι Άραβες λένε πως 'το στομάχι μεταφέρει τα πόδια".Και οι Κινέζοι προσθέτουν:"Το στομάχι σας είναι η πηγή των επιθυμιών".Αν οι επιθυμίες σας είναι πολύ φλογερές ή συνοδεύονται από κατάθλιψη και από μεταμέλεια,συνενώνονται σε συμπαγείς ομάδες με την μορφή κάλων και ρόζων προκειμένου να σας δείξουν ή να σας κάνουν να νοιώσετε ότι προχωράτε μέσα στην ζωή σας έχοντας μια κακή στάση.

Ναι,μπορείτε να τους μειώσετε αφαιρώντας το σκληρό ΄δερμα του ποδιού,όπως αφαιρούμε τα νεκρά φύλλα ενός δέντρου,αλλά δεν θα έχετε αγγίξει καν το αίτιο.Η δύναμη Yang που διαθέτετε,η δύναμη της θέρμης της ισχύος κατά την δράση,δίδεται σε κακές δόσεις:" Ή έχει καταστεί μια "αναβράζουσα πηγή",ταραγμένη πηγή(και τι είναι πιο συμπαγές απ'όσο μια μάζα που παραλύειWink ή δεν εκφράζεται,απωθεί τα συναισθήματα της ,τις ιδέες της,τα επιχειρήματα που πρέπει να πραγματώσει της φαίνονται δυσκολότατα.
Η΄ανησυχία για τα μελλούμενα συμβάλλει πολύ στην γέννηση κάλων,συνοδεύεται δε από λήθη,από κράμπες:Η δύναμη Yang πέφτει σε λήθαργο.Τα πόδια προχωρούν με δυσκολία,γιατί υποφέρουν,το κεφάλι δεν έχει πια ούτε θάρρος,ούτε δύναμη.Ασθμαίνουμε.Υπάρχουν περιοχές που ονομάζονται:"Αντανακλστικές ζώνες",κάτω από τα πόδια,και που είναι πολύ γνωστές στις μέρες μας.Είναι άρα εύκολο να δούμε σε ποιο σημείο εκδηλώθηκε το κακό.

Η ζωή στο παρελθόν μου έδωσε πολύ βίαια χτυπήματα.Για ν'αντέξω σ'αυτά και να μην διαμαρτύρομαι αναδιπλώθηκα στον εαυτό μου.Πίστευα πως είχα νικήσει,μιας και είχα βρει την εσωτερική γαλήνη κατά την καταιγίδα,ενώ δυο μήνες αργότερα,τα πόδια μου δεν μπορούσαν ν'αγγίξουν το έδαφος.Με μεγάλη έκπληξη είδα να υπάρχουν τρεις ρόζοι που οι αντανακλαστικές ζώνες τους θεωρούν ως:

- Περιοχή του θυρεοειδή,που αντιστοιχεί στην Κινεζική ιατρική με τις κοινωνικές επαφές,με την επικοινωνία,με την κατανόηση της ζωής και των τραυμάτων.Δεν μπόρεσα να συγκρατήσω ένα γέλιο ανατρέχοντας σ'αυτούς τους δθο μήνες όπου είχα αναδιπλωθεί στον εαυτό μου.

- Περιοχή του δεξιού αυτιού:Αυτό το αισθητήριο όργανο μας επιτρέπει να ακούμε τη ζωή(η δεξιά του δε πλευρά είναι η κοινωνική ζωή).

- Περιοχή του ιγμορείου,που σε κακή κατάσταση σημαίνει μια οργή ή μια απελπισία που δεν έχουμε εκφραστεί.Δεν θα μπορούσε κανείς να περιγράψει καλύτερα την ψυχολογική κατάσταση που είχα βιώσει εκείνη την εποχή.Δυστυχώς,κατασκευάζουμε τους "δικούς μας" κάλους και αν τους αφαιρέσουμε,ξαναβγαίνουν.Ας τους αποδεχθούμε σαν τις ρυτίδες ,δηλαδή σαν τα ίχνη μιας συμπεριφοράς που δεν πρέπει να ενταθεί κατά τις δύσκολες στιγμές.


ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Την ημέρα που έκλεισε τα δεκαπέντε του,ένας έφηβος πήρε από τον πατέρα του μια τσιγαροθήκη που είχε χαραγμένο πάνω της το όνομα του.Τούτο συνέβη στην Μέση Ανατολή.Καθ'όλη την διάρκεια της ζωής του αυτός ο άνθρωπος ως άντρας πια,κάπνιζε δυο ή τρία πακέτα την ημέρα.Εγκατάλειψε το φυσικό του σώμα σε ηλικία 72 ετών,δίχως καρκίνο των πνευμόνων ή του φάρυγγα.

Αυτή η ανάγκη να κρατάμε κάτι ανάμεσα στα χείλη,για να τραβάμε τον καπνό του όπως η καμινάδα,πρόερχεται από την ασθένεια που αποκαλείται μανία.Μετά από κάμποσα χρόνια ,ο καπνιστής ανάβει το τσιγάρο του και ξεχνάει εντελώς ότι καπνίζει.Το κάνει μηχανικά.Του έχει γίνει συνήθεια.Είναι όμως και μια ανάγκη:Η ανάγκη να ισορροπήσει μια νευρική ερεθιστικότητα που είναι πολύ αδύναμη ή πολύ ισχυρή.Όπως τα χείλη του μωρού αναζητούν την καταπράυνση θηλάζοντας,τα χείλη του ενήλικα ηρεμούν καθώς "θηλάζουν" αυτό το φυτό.Άλλους τους ηρεμεί,άλλους τους ντοπάρει.

Το να σταματήσεις απότομα να καπνίζεις,ισοδυναμεί με το να σταματάς ένα αποτέλεσμα και όχι με το να σβήνεις το αίτιο.Αν τρέχει η βρύση σας και πλημμυρίζει το σπίτι,δεν θ'αρχίσετε να σφουγγαρίζετε,γιατί πρέπει πρώτα να κλείσετε την βρύση.Η εσωτερική ειρήνη δεν έχει ανάγκη κανενός ηρεμιστικού.Για να εμποδίσετε αυτόν που την ψάχνει χωρίς να την βρίσκει,γιατί να τον εμποδίσετε να εξασφαλίσει αυτήν την ηρεμία στην δόση που του αρέσει;

Εάν η συνήθεια είναι αναγκαία για την ενέργεια του μεσημβρινού της Καρδιάς,πρέπει να του την δώσουμε προκειμένου να καταπραϋνθεί.Το αραβικό κομπολόι με τις τριάντα τρεις κεχριμπαρένιες χάντρες απασχολεί τα δάκτυλα και επιτρέπει στο πνεύμα ν'ανυψωθεί στον ουρανό,όπως ο καπνός του τσιγάρου.


ΚΑΡΔΙΑ

Η ταχυπαλμία,οι αϋπνίες,η δίψα,η υπερδιέγερση,οι έμμονες ιδέες,η ανησυχία,δείχνουν ότι τα κύματα του μεσημβρινού τη ς καρδιάς είναι πάρα πολύ ισχυρά ή αγωνία,ο φόβος,η κόπωση,η αίσθηση της κενότητας,η ηθική κατάπτωση,δείχνουν πως τα κύματα του μεσημβρινού της καρδιάς είναι πολύ αδύναμα.Στην Κινέζικη ιατρική,ο Μεσημβρινός της Καρδιάς κυβερνά το αίμα,που περιέχει την άϋλη πλευρά του όντος,Διέπει τον ψυχισμό και σαν καλός μαέστρος,προειδοποιεί αν κάτι δεν πάει καλά,επιταχύνοντας ή μειώνοντας τον ρυθμό του.

Έχει ανάγκη από ηρεμία,από γαλήνη,από ανανέωση.Όλα τα πάθη του προκαλούν ανισορροπία.Κάποτε έλεγαν:Η καρδιά κτβερνά τις σκέψεις και τις έγνοιες".Η ευσυγκινησία,η ευαισθησία,ο συναισθηματισμός,είναι οι "χυμοί της",όπως λένε στην Κίνα.Σε καλή κατάσταση,δίνει την χαρά της ζωής,το επιχειρηματικό πνεύμα,τον ενθουσιασμό,την ζωτικότητα,την ηθική συνείδηση,λαμπερά μάτια.
Μια καρδιά που χτυπά αρμονικά,ξέρει πως να υποφέρει τις ερωτικές και συναισθηματικές απογοητεύσεις.

Δεν φοβάται πια ν'αγαπηθεί.Όταν απομακρύνεσθε από κάθε υπερβολή πάθους,όταν κυβερνάτε τις σκέψεις και τις έγνοιες σας,τα μάτια σας λάμπουν,το χρώμα του προσώπου σας θα ζωντανέψει,γιατί ο Μεσημβρινός της Καρδιάς "καταλαβαίνει πράγματα".Η κατάσταση του αντανακλάται στο πρόσωπο σας,όπου ανθίζουν τα κύματα του...ή σβήνουν.


ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ

Οι καρδιοπάθειες προέρχονται από απογοητεύσεις ή από έλλειψη στις ερωτικές ή συναισθηματικές σχέσεις.Δεν έχει βρεθεί η επιθυμητή ποιότητα αγάπης.Έχουν πληγωθεί η ευαισθησία και η συναισθηματικότητα:Τα κύματα του μεσημβρινού της καρδιάς εμπέμπουν σήμα κινδύνου.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Το σώμα έχει επιθυμίες ,γήινες και ανθρώπινες η δε ψυχή όντας πιο ανάλαφρη και αιθερική τείνει μυστικιστικλες και φιλοσοφικλές περιοχές(βλέπε Εισαγωγή).Και τα δυο πρέπει να συντηρούνται και να τρέφονται,διαφορετικά αποσυντίθεται η οικογένεια που αργά η γρήγορα,χωρίζει.Αυτός ο Γάμος είναι δύσκολος ,μια και οι τάσεις του σώματος και της ψυχής είναι διαμετρικά αντίθετες...αλλά αυτή η αντίθεση είναι η πηγή της Ζωής,που δεν θα υπήρχε δίχως αυτή την συγχώνευση των αντιθέτων.

Ο καρκίνος,ασθένεια της ψυχής που φτωχαίνει όταν ακούμε περισσότερο τις ανάγκες του σώματος παρά τις δικές της,είναι μια αργή αποσύνθεση,μια γήρανση της οποίας θύμα είναι τελικά το σώμα:Υποφέρει,γιατί η γριά σύζυγος του, η Ψυχή, έχει αδυνατίσει.Το αίμα,"κατοικία" της Ψυχής" κατά την Κινέζικη ιατρική,έχει αδυνατίσει.Ένα όργανο ή ένα μέρος του σώματος ασθενεί λόγω ελλείψεως ισχύος της Πνοής της Ψυχής,που πεθαίνει από ασιτία.

Η πιο φρικτή όψη αυτής της ασθένειας,στο ψυχικό επίπεδο είναι πως γεννιέται δίχως να το γνωρίζουμε,κατά τη στιγμή όπου οι σκέψεις επιλέγουν να αφεθούν να γλιστρήσουν προς την καταστροφή,όταν οι επιθυμίες του εαυτού(σημείωση δική μου: στον υλικό κόσμο έχουμε πολλούς εαυτούς,ενώ ο Κοσμικός εαυτός είναι ένας και μοναδικός,είναι άϋλος όπως και η φύση μας,ΑΥΛΗ) δεν ικανοποιούνται.Ο λάκκος σκάβεται αργά αργά.Και η υποσιτισμένη,κουρασμένη ψυχή σβήνει.Ο Μεσημβρινός που αντιστοιχεί στο διαπραχθέν σφάλμα,βλέπει τα κύματα του να χάνουν την ισχύ τους και δεν τρέφει πλέον το όργανο του.Όταν πια εμφανιστεί ο καρκίνος,ο ασθενής δεν καταλαβαίνει,γιατί πλησιάζει ο θάνατος.Δεν θυμάται πια.Φοβάται.Το περιβάλλον του πιστεύει πως η καταστασή του είναι αθεράπευτη,γι'αυτό και του κρύφει την κατάσταση του.

Και ωστόσο...διορθώνοντας τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και σκεφτόμαστε,έτσι όπως διορθώνουμε τη θέση ενός χεριού που έσπασε,μπορούμε να ξαναφορτίσουμε τον μεσημβρινό με ευεγερτικά κύματα και να αναζωογονήσουμε την ψυχή.Όμως,οι κακές συνήθειες του χαρκτήρα μοιάζουν με γλιστερή πλαγιά που είναι δύσκολο να την ανεβούμε.Ιδού μερικά παραδείγματα αυτής της ασθένειας,εάν την εξετάσουμε από αυτή την άποψη:

Ο καρκίνος του στομάχου προκαλείται από σκέψεις που τρέφονται από την στυφή και θλιβερή θέαση ανθρώπων που του προκαλούν έλκος.Ο άνθρωπος αποθαρρύνεται καλλιεργώντας το άγχος,την κατάθλιψη και την θλίψη,αντί να εκδιώκει τις έγνοιες του και τρέφεται με την ηρεμία και τη χαρά της ζωής.

Ο καρκίνος του συκωτιού επέρχεται στα άτομα που η ζωή τα έχει κάνει ευερέθιστα,πικρόχολα,δυσαρεστημένα,ζηλόφθονα,φθονερά,μερικές φορές δε κακά που τους αρέσουν οι τσακωμοί.Θα έπρεπε να είναι ήρεμα και να παραμείνουν διαυγή αμυνομένα κατά του άλλου.Η σεξουαλική επιθυμία δεν είναι υγιής.

Ο καρκίνος των εντέρων είναι το αποτέλεσμα ενός εγκεφάλουπου έχει διαταραχθεί από μια συγκινησιακή ευαισθησία του ασθενή,που είναι νευρικός εως νευρασθενικός,με μαύρες ιδέες δίχως ενθουσιασμό,που είναι γεμάτος τύψεις.Τα βάσανα τον έκαναν να χάσει την γεύση της ομορφιάς της ζωής.Αυτός ο εγκέφαλος θα έπρεπε να αποδεσμευτεί από τις ψευδαισθήσεις,ν'ανακτήσει ζωτικότητα,ηθική δύναμη και να προσπαθήσει να εξελιχθεί αποδεχόμενος τις θυσίες,που μπορεί να είναι οικονομικές.

Ο Μεσημβρινός των Πνευμόνων προσβάλλεται από τις έγνοιες και τις μεταμέλειες ενός όντος τρυφερού και αξιοαγάπητου που θρηνεί συνέχεια,πεφτει σε κατάθλιψη,γιατί δεν βρίσκει ικανοποίηση στις επαφές του με άλλους.Αυτή η κατάσταση δημιουργεί τον καρκίνο.Το άτομο θα πρέπει να εγκαθιδρύσει τακτικές και ήρεμες ανταλλαγές,δίχως να τις αναμιγνύει με έγνοιες και κοινωνικότητα.Πρέπει να προσπαθεί να βει χαρές μέσα στη ζωή και να καταπραϋνει την ενέργεια των σκέψεων του.

Αν παραβλέπει τα καθήκοντα ,αν είναι συνέχεια αποσχολημένος,ανήσυχος,απορροφημένος,αν δεν επιλύει τα προβλήματα της ζωής,αν δεν έχει καθόλου χαρά,αν υπερβάλει τις έγνοιες,τότε ο άνθρωπος προετοιμάζει το έδαφος για καρκίνο της σπλήνας,η οποία απαιτεί να βρίσκονται σε αρμονία η συνείδηση και οι ηδονές.

Όταν έχουμε καρκίνο των νεφρών,ο μεσημβρινός έχει αδύναμα κύματα,που μας καθιστούν ανίσχυρους,αναποφάσιστους.Προκαλούν φόβο,γιατί γινόμαστε ευαίσθητοι στις συγκινήσεις.Για να βρεθούμε σε αρμονία,αυτός ο μεσημβρινός πρέπει να τραφεί από μια συνετή βούληση,από κινήσεις που γίνονται με βαρύτητα και ενθουσιασμό δίχως να λησμονούμε μια επιθυμία γοητείας.

Οι Κινέζοι λένε πως μια ασθενής χοληδόχος κύστη μας καθιστά ικανούς για μεγάλους αναστεναγμούς.Αυτός ο εξασθενημένος Μεσημβρινός τρέφει ανεπαρκώς τα σπλάχνα,οπότε το άτομο είναι αποθαρρημένο και κατασπαράσσεται από τις έγνοιες που δεν αφήνουν τη βούληση σε ειρήνη.Ο καρκίνος δεν εμφανίζεται αν ξέρουμε πως να διατηρήσουμε τον εσωτερικό μας ζήλο,το πνεύμα της ενεργητικότητας,το θάρρος μπροστά στις δοκιμασίες.Η νευρική ένταση ρυθμίζεται από τον ρυθμό του μεσημβρινού της χοληδόχου κύστης,της οποίας τα κύματα δεν αντέχουν τον φόβο,την διαταραχή,την υπερβολική οργή,τη νευρασθένεια.Αυτός ο μεσημβρινός δεν αγγίζεται απ'τον καρκίνο,αν το άτομο παραμένει αποφασιστικό,ευτυχές από την δράση και από την πραγμάτωση.

Ο καρκίνος του λάρυγγα αγγίζει έναν αγωγό απ'όπου περνούν οι τροφές...και οι ιδέες ή το περιβάλλον.Μια ανάμνηση "καίει" τα κύματα,"στροβοκαταπίνουμε",μας διαβρώνει αυτή η σκέψη.Ο εγκέφαλος πρέπει να αποκολληθεί απ'αυτή την κακιά ανάμνηση και αυτό το κακό αίσθημα:Πρέπει να τα αναζητήσει,αν είναι ταξινομημένα μέσα στο ερμάρι της λήθης,γιατί πρέπει να τα σβήσει,να τα συγχωρήσει,να τα καταπιεί.Κάνοντας αυτή τη δράση διανοητικά,ο ασθενής αποκαθιστά τα κύτταρα που είχαν καταστεί ανεπαρκή,αντικαθιστώντας τα με άλλα.Ο εγκέφαλος είναι αυτός που δημιουργεί ή καταστρέφει.Εμείς είμαστε ο μοναδικός κύριος του
.
Ο καρκίνος του στήθους ή των γεννητικών οργάνων προέρχεται από μια έλλειψη ή από μια υπερβολή ή από ένα παράπονο ή από ένα επίπονο και κρυμμένο πρόβλημα που αφορά την μητρότητα ή το παιδί.Ζούμε σε μια εποχή εκφυλισμού,όπου οι ηθικές αξίες σβήνουν,γι'αυτό και την κατατρώγει ο καρκίνος:Λησμονούμε πως το σώμα δεν μπορεί να είναι υγιές,αν δεν έχει μια ψυχή υγιή

ΚΑΡΠΟΣ

Ο καρπός είναι η άρθρωση που επιτρέπει στο χέρι να κινείται ελεύθερα όντας προσδεμένο στον βραχίονα.Κατά παράξενο τρόπο ,η Κινεζική ιατρική αποδίδει στον μεσημβρινό του Λεπτού Εντέρου τον ρόλο του ελεγκτή του.Αν ο καρπός σας πονάει,αν είναι αδύνατος,αν φοβάται να κρατήσει ένα αντικείμενο,αν το σπάει,τότε ψάξτε ποιος σας ερέθισε κατά τις προηγούμενες ημέρες.
Έχετε μελαγχολία ή μιλάτε υπερβολικά,τα αισθήματα σας μειώθηκαν,οι επιθυμίες σας δεν ικανοποιήθηκαν:το χέρι σας δεν συμφωνεί πια με τον βραχίονα.για την ώρα,η παρόρμηση για ζωή έχει χαλάσει.Ο καρπός υποφέρει,γιατί έχει παγιδευτεί μέσα σε μια αδυναμία.Και νάτος μέσα στον γύψο,δεμένος ή στραμπουληγμένος.Ειλικρινά,το αίτιο είναι τόσο σοβαρό,ώστε να παραμείνετε ανάπηροι;


ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Αυτή η ασθένεια είναι της μόδας(σημείωση δική μου,με λίγα λόγια υλική ασθένεια που μετατρέπεται σε πνευματική) και μοιράζεται την πρώτη θέση με τον καρκίνο.Ποιος δεν είχε ποτέ την "δική του" κατάθλιψη;(σημείωση δική μου:πόσο λάθος είσαι !όταν τα όνειρα βαπτίζονται στόχοι και δεν εκπληρώνονται ,ποιος φταίει,όλοι?)Η κατάθλιψη αυτή άρχισε να μιλάει την στιγμή όπου το ιδεώδες του έχειν έλεγχο επί του εαυτού,άρχισε να φθίνει και να γίνεται διακριτικό.Ο έλεγχος επί του εαυτού είναι το προτέρημα του καλού αμαξά που κρατά σταθερά στα χέρια του τα χαλινάρια των αλόγων που τον μετάφερουν.Είναι επίσης,ο έλεγχος του καβαλάρη που ελέγχει το άλογο του σε όλα τα περιστατικά του εδάφους.Το να μην καλλιεργείς αυτό το προτέρημα,σημαίνει ό,τι αφήνεις το άλογο να κάνει ότι θέλει.

"Η κατάθλιψη είναι μια παραλλαγή της ασθένειας των νεύρων,όπου η ικανότητα για γέλιο δεν είναι πολύ συχνή",σημειώνουν τα κείμενα της Κινεζικής ιατρικής.Αρχίζει να εκδηλώνεται με μια έλλειψη χαράς στις ιδέες.Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να πέφτει για ύπνο και να μην κάνει τίποτε.Αυτή η άρνηση για ζωή είναι στην πραγματικότητα μια υπεκφυγή μπροστά σ'ένα καθήκον,σε μια ευθύνη ή σε μια δοκιμασία που ο άνθρωπος αρνείται να την δεχτεί.Διαλέγει τον δρόμο της ευκολίας,τον δρόμο του κενού της ενέργειας..."Ο φτωχός",λένε,"έχει κατάθλιψη,αλλά όχι από δικό του λάθος".Όμως ,αν το πάθει από δικό του λάθος,μονάχα αυτός ο ίδιος και κανένας άλλος,έχει την ελεύθερη βούληση να επιλέξει ανάμεσα στο να πολεμήσει ή να τα παρατήσει.

Ο εγκέφαλος του άρχισε να γίνεται πικρός μπροστά στις δυσκολίες,τρέφεται με λανθασμένες ιδέες,γιατί η πίκρα είναι κακός σύμβουλος.Φτιάχνει μόνος του ένα βουνό προβλημάτων λόγω εξάντλησης.Τότε χάνει τη βούληση του,δεν ελέγχει πια το σώμα του.Αφήνεται να τον κάνουν ό,τι θέλουν η οικογένεια του,το ιατρικό σώμα,οι φίλοι.Λοιπόν,η ηθική κατάπτωση,η παραίτηση,δεν είναι σωματικές ασθένειες,γι'αυτό και κανένα φάρμακο δεν μπορεί να τις διορθώσει.Οι θρησκείες το ήξεραν και γι'αυτό έδιναν πάντα ένα υψηλό ιδεώδες για να βοηθήσουν το πνεύμα,αρετές που έπρεπε να εφαρμόζονται για να καλλιεργηθεί το έδαφος της ψυχής,ξέροντας ό,τι μέσα σ'αυτές τις συνθήκες,το σώμα θα ακολουθούσε σα να ήταν ένας μόνος άνθρωπος.(σημείωση δική μου,δεν γνωρίζω καμία θρησκεία που να ασχολήθηκε με την ψυχή,τις αρετές και το υψηλό ιδεώδες,εκτός βέβαια και αν εννοεί τη φιλοσοφία ως θρησκεία ή με τη διδασκαλία του Βούδα!)

Η δοκιμασία,κοιταγμένη από αυτόν που θέλει να γίνει "προικισμένος άνθρωπος",όπως λέγεται στην Κίνα,είναι ένα εμπόδιο που πρέπει να το υπερπηδήσουμε δίχως να κάνουμε λάθος και κυριώς να το αντιμετωπίσουμε δίχως υπεκφυγές.Εάν το υποστηρίξουμε και με την αίσθηση του δοσίματος του εαυτού,καθώς και με την αποδοχή του πεπρωμένου,τότε η έννοια της κατάθλιψης δεν θα υπάρχει πια.

ΚΑΤΑΡΡΟΗ

Όταν ο κοινωνικός περίγυρος(οικογένεια,εργασία,φίλοι) σας "παγώνουν",γιατί κάτι δεν σας αρέσει,τότε κρυολογείτε, η μύτη βουλώνει για να μη νοιώθετε τίποτε,το κεφάλι φουσκώνει και το κρυολόγημα εγκαθίσταται.Χάρη σ'αυτό,μπορείτε να βάλετε ένα ιατρικό φράγμα ανάμεσα σ'εσάς και τους άλλους...Τον καιρό του κρυολογήματος.Όντας θλιμμένος,βρήκατε την δυνατότητα να στραφείτε προς τον εαυτό σας.Μια καταρροή που δεν σταματά πλέον,εκφράζει τις "εκατό ηθικές κοπώσεις" που προέρχονται από μια κακή αφομοίωση της ζωής και των πραγμάτων.Το να θεραπεύεις ένα κρυολόγημα με την δύναμη των χαπιών,σημαίνει πως απωθείς το κακό προς τα μέσα,είναι καλύτερα ν'αφήσεις να εκτονωθεί για να απελευθερωθούν τα συσσωρευμένα μιάσματα.Μόλις τούτα εδώ εξατμιστούν,η "μύτη" σας θα ξαναδώσει την επιθυμία να συντελέσετε αλλαγές συμπεριφοράς μέσα στο περιβάλλον.

Ο "αλλεργικός" κατάρρους" έχει ένα άλλο αίτιο:Συμβαίνει συνήθως από τα χορτάρια της άνοιξης και του φθινοπώρου και στις δυο περιπτώσεις πρόκειται για μια ενδιάμεση εποχή που αναγγέλλει μια δυνατή θερμότητα ή ένα δριμύ ψύχος.Ένας ασυνείδητος φόβος γι'αυτές τις μελλοντικές περιόδους προκαλεί τον αλλεργικό κατάρρου,αν το άτομο δεν "νοιώθει" το τι θα συμβεί και το πως θα διεξαχθούν τα περιστατικά.Ο μεσημβρινός του Ήπατος βρίσκεται σε αδυναμία,ο 'στρατηγός που διατάσει την άμυνα ενάντια στο εξωτερικό" φοβάται πως δεν βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων,έχει ένα είδος κατάθλιψης,κρυολογεί ψυχικά και αρπάζει το πρώτο ρεύμα αέρα προεκιμένου να κρυολογήσει.

Όταν η σταθερή εποχή,είτε του καλοκαιριού,είτε του χειμώνα,εγκατασταθεί για τα καλά,φέρνει μια φαινομενική ασφάλεια:κατ'αυτές τις εποχές,το άγνωστο και ο αλλεργικός κατάρρους αποκοιμούνται.


ΚΕΦΑΛΙ

Ο πονοκέφαλος επέρχεται ακριβώς κατά την στιγμή την οποία δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα.Πως να την δούμε και να στοχαστούμε;"Πονάει τόσο πολύ το κεφάλι μας !"


ΗΛΗ

Οι κήλες είναι ποικίλων ειδών.Αποκαλύπτουν την παρουσία ενός προβλήματος συνειδήσεως που το ον δεν το έχει "συλλάβει".Ο τόπος όπου εκδηλώνεται,δείχνει τη φύση του προβλήματος.Η κήλη των παιδιών είναι μια κακή επούλωση του ομφάλιου λώρου που κόπηκε μετά τη γέννα.Αυτό το οίδημα εκφράζει τη θλίψη του παιδιού,γιατί αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την μητέρα του: Έχει ήδη κουραστεί από τη ζωή.

Δημιούργησε την απελπισία ή την οργή του καθώς γεννιόταν και κανείς δεν κατάλαβε την γλώσσα του.Ακόμα και στις μέρες μας,στην πάλμα της Μαγιόρκας,υπάρχει ένα πανάρχαιο έθιμο που το αγνοούν οι ξένοι.Την νύχτα του θερινού ηλιοστασίου,κατά την εορτή του Αγίου Ιωάννη,οι γονείς που έχουν ένα μωρό με κήλη,το οδηγούν σε μια φάρμα,που οι κάτοικοι της έχουν μια κληρονομική ισχύ:την ικανότητα να θεραπεύουν αυτές τις κήλες.Την δεδομένη ημέρα,ο αγρότης ετοιάζει μεγάλα μπαμπού,εύκαμπτα και καινούργια,τα σχίζει στη μέση,αφήνοντας άθικτα τα άκρα.Τα αριθμεί και τα παραδίδει σε κάθε ζεύγος.

Το 1984 ήταν παρόντα 25 ζευγάρια.Μόλις πέφτει η νύχτα,οι μητέρες γδύνουν το παιδί ,ενώ ο αγρότης και ο γιός του σκορπίζουν τα μπαμπού,οι γονείς κάνουν το παιδί να περάσει γυμνό μέσα σ'αυτον τον κύκλο.Έπειτα ξαναντύνουν το παιδί.Ο πατέρας,με την βοήθεια ενός σπάγκου ενώνει τα δυο άκρα του μπαμπού με όση περισσότερη προσοχή μπορεί.Τρεις εβδομάδες αργότερα,ο αγρότης λύνει τους σπάγκους:Αν το μπαμπού έχει "ξανακολλήσει",η κήλη έχει εξαφανιστεί.Διαφορετικά το παιδί πρέπει να επιστρέψει την επόμενη φορά.Απ'τις εικοσιπέντε περιπτώσεις,μόνο τρεις δεν κόλλησε το μπαμπού.


ΚΙΡΣΟΙ

Για την Κίνα,οι φλέβες είναι "ήρεμα αγγεία".Η ασθένεια τους είναι η ασθένεια του παχέως και τελματωμένου "ύδατος" της πλημμύρας ενός ποταμού.Ανακλά μια διάνοια που υπερβάλλει την σημασία των εγνοιών,διογκώνοντας τις ΄.Η ψυχή,υπερφαλαγγισμένη από τις αναγκαιότητες της υλικής,συναισθηματικής ή οικογενειακής ζωής, τελματώνεται και ενοχλεί την κυκλοφορία του αίματος, "της κατοικίας της ψυχής".

Οι κιρσοί είναι μια προειδοποίηση της συνείδησης(μεσημβρινός της Σπλήνας-Παγκρέατος),όταν έχετε χάσει την αίσθηση προσανατολισμού(μεσημβρινός του Ήπατος σε ανεπάρκεια) παραμελώντας την πνευματική ζωή.
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 5:42 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΚΛΕΙΣΤΟΦΟΒΙΑ

Μια δαπάνη ζωτικότητας χάριν μιας πολύ έντονης εργασίας,ένα αγχός πριν τις εξετάσεις ή μετά από μια πολύ δύσκολη κατάσταση,δρουν επί του μεσημβρινού των Νεφρών, "του υπουργού που κατασκευάζει την σωματική ρώμη",και αυτός νοιώθει να εμποδίζεται,ανίσχυρος να ρυθμίσει αυτά τα προβλήματα.Ταράσσεται.Το άτομο σκάει,έχει την εντύπωση πως είναι φυλακισμένο,ευθύς μόλις μπει σε κλειστό χώρο.Φοβάται το ασανσέρ(τι τρομερό άγχος,να πρέπει να ανέβει "έγκλειστος"),το μετρό...προκαλεί κούραση στους άλλους και κάνει κακό στον εαυτό του.

Το αίτιο αυτής της κατάστασης είναι μια νευρική εξάντληση.Γιατί να χρησιμοποιούμε τη χορδή από τα δυο άκρα και να ξοδεύουμε περισσότερη ζωτικότητα απ'αυτή που μπορούν να δώσουν οι μεσημβρινοί;Μερικές φορές είναι αναγκαίο να κάνουμε τη μια δουλειά μετά την άλλη,αλλά πρέπει να αναπνέουμε ανάμεσα σε δυο προσπάθειες,να βρίσκουμε χρόνο για να βγάλουμε την υπερβολή των δυνάμεων που συσσωρεύτηκαν ,και ν'αφήσουμε τόπο να ξαναφτιαχτεί μια καινούργια συσσώρευση.'Όταν έχετε εξαντλήσει την βενζίνη του αυτοκινήτου σας ξαναγεμίζετε το ντεπόζιτο:Κάντε το ίδιο και με το σώμα σας και μη ξεκινάτε "άδειοι".

Το να είσαι "άδειος" σημαίνει πως αντλείς ανεξέλεγκτα και δίχως να το καλοσκεφτείς από τα κύματα του μεσημβρινού των Νεφρών,ο οποίος όταν εξαντληθεί δεν δίνει τίποτε στον μεσημβρινό των Πνευμόνων,ο οποίος "σκάει",παθαίνει άγχος: Η κλειστοφοβία βασιλεύει τότε ως απόλυτος κύριος.


ΚΟΙΛΙΑ

Στην Κινεζική ιατρική λέγεται: "Τα νεφρά είναι η κοιλιά της γης": τούτη εδώ είναι ψυχρή,παθητική,κρατά ό,τι της δίνεται.Σύμφωνα μ'αυτή την εικόνα,αν η κοιλιά του ανθρώπινου όντος απορροφά και φυλάει,παθαίνει δυσκοιλιότητα(το Παχύ Έντερο δεν είναι παρά το "θύμα" των Νεφρών).

Η κοιλιά υποφέρει όταν την υποχρεώνουμε ν'απορροφήσει γρήγορα:της αρέσει η ηρεμία,η ασφάλεια,η σοβαρότητα."Το να στοιβάζουμε και να καταβροχθίζουμε" την καθιστούν άρρωστη και της δίνουν πόνους,νοιώθει άσχημα.Πρήζεται με αέρα ή νερό,όταν έχει την εντύπωση μιας συναισθηματικής απογοήτευσης.Καλεί σε βοήθεια,όταν δεν την περιθάλπουμε:Ο εγκάφαλος είναι αυτός που την εξαντλεί,επειδή έχει υπερβολικές επιθυμίες...Ή την κάνει βαριά,καθώς έχει υπνηλία.



ΚΟΚΑΛΟ

Για την Κινεζική αντίληψη,κάθε μεσημβρινός αποδεσμεύει μια διαφορετική ενέργεια από την ενέργεια του διπλανού του,έτσι όπως η οσμή της εψήσεως του λάχανου διαφέρει από την οσμή του λάχανου στη σαλάτα.Ο μεσημβρινός των Νεφρών αποδεσμεύει μια ζωτικότητα που γίνεται "ελαιώδης ύλη" που γεννά και τρέφει τα οστά και το μυελό.Διαβάστε το λήμμα "νεφρά",για να δείτε τι δεν πρέπει να κάνετε,εάν θέλετε να έχετε στερεά νεφρά,άρα και κόκαλα σε καλή κατάσταση.


ΚΟΚΚΥΓΑΣ

Αν σας συμβεί κάποια φορά να ραγίσει ο κόκκυγας,θα μάθετε πως δεν μπορούμε να τον περιθάλψουμε.Πρέπει να υποφέρουμε φρικτά.Ο χρόνος και η ειρήνη δρουν αργά.Ο κόκκυγας ραγίζει λόγω μιας έλλειψης ικανοποίησης που οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα συνείδησης και αν δεν προσέξουμε οι πόνοι,αναγγέλουν και μια κατάσταση.

ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

Το αίδοιο της γυναίκας είναι η είσοδος των γεννητικών οργάνων,ανοίγει ή κλείνει τον κόλπο,που είναι η σεξουαλική ατραπός της γυναίκας,ο αγωγός που οδηγεί στην μήτρα και επιτρέπει την γονιμοποίηση.Αυτή που προσφέρεται στον πολυαγαπημένο της με αυταπάρνηση,προσφέροντας δίχως να ζητάει τίποτε,αγνοεί την κολπίτιδα.
Η φλεγμονή του κόλπου ελέγχεται από τον φόβο ή από την οργή έναντι ενός φύλου που δεν το θέλεις πια.Η φωτιά καίει,και άλλος δεν θέλει να εισέλθει.Υπάρχει πάντοτε μια μάχη ανάμεσα στο καθήκον και την ηδονή.Επιλέξτε τον σύντροφο με έξυπνο τρόπο,απ'τη στιγμή που θα τον κατακτήσετε κρατήστε τον για να μην πάθετε κολπίτιδα,μην τον αλλάζετε πια,μείνετε πιστές και κάντε το καθήκον σας.


ΚΟΠΩΣΗ

Η κόπωση απαιτεί ένα στιγμιαίο σταμάτημα της δραστηριότητας,προκείμενου να ξαπλώσετε.Έτσι,μόνοι απέναντι στον εαυτό σας,ανακτήστε λίγη δύναμη,δίχως την οποία θα μπορούσατε να εξασθενήσετε και να φτάσετε στην εξάντληση.Αυτή η φθορά δεν έχει απαραίτητα σωματική προέλευση,μπορεί να προέρχεται από μια σειρά εγνοιών,από φόβο,από έμμονες ιδέες ή από μαχητικά συναισθήματα που ενόχλησαν το στομάχι στην λειτουργία του.

Εάν το ον είναι ευτυχισμένο,δεν κουράζεται ποτέ.Η εργασία του φαίνεται ελαφριά και εύκολη.


ΚΟΨΙΜΑΤΑ

Ο βελονιστής περιθάλπει με τρεις τρόπους:
- Με βελόνες τις οποίες βελονίζει ή θέτει σε πολύ συγκεκριμένα σημεία.
- Με μόξα,που είναι αιχμές θερμότητας(κώνοι ,κάρβουνα ή τσιγάρα) που τις πλησιάζει σε απόσταση δυο χιλιοστών από το δέρμα πάλι σε συγκεκριμένα σημεία.
- Προκαλώντας αιμάτωση σε ορισμένα σημεία των Μεσημβρινών.

Αυτή η τελευταία μέθοδος μας ενδιαφέρει για να καταλάβουμε ότι τα κοψίματα δεν συμβαίνουν ποτέ κατά τύχη ή από δεξιότητα.Αν παρατηρήσετε το σημείο όπου γίνονται(ο δε χρόνος που θα αφιερώσετε για την αναζήτηση τους απασχολεί την σκέψη σας και νοιώθετε λιγότερο πόνο),θα παρατηρήσετε σύντομα πως βρίσκονται σε μια θέση ή σε μια αντανακλαστική ζώνη,ή σ'ένα σημείο βελονισμού,το οποίο πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την περίθαλψη των βασάνων από τα οποία υποφέρετε διανοητικά.

Δηλαδή,θα έχετε κάνει μια αγωγή στον εαυτό σας χωρίς να το γνωρίζετε.Αν κόψετε το χέρι σας,κοιτάξτε τη λέξη "χέρια" και θα βρείτε εκεί πολλά κλειδιά.


ΚΡΑΜΠΕΣ

Ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν είχαν ποτέ κράμπες στα πόδια ή στις κνήμες.Αυτό το μούδιασμα,που συνοδεύεται από μια σύσπαση που μας "τσιμπάει",είναι πολύ δυσάρεστο.Δεν είναι ασθένεια,αλλά μια εξέγερση της ενέργειας λόγω νευρικής έντασης,που οι Ιάπωνες την βαπτίζουν "τοπικό σπασμό".

Αν χωνεύετε άσχημα τη ζωή,η αδυναμία ,η κόπωση,αν έχετε ένα ανέκφραστο συναίσθημα αδυναμίας,όλα αυτά σας εμποδίζουν να δείτε καθαρά ,και προκαλούν ένα ρεύμα νευρικής διέγερσης σ'ένα Μεσημβρινό, ο οποίος διαπερνά μια ομάδα μυών.Αυτοί εδώ συσπώνται επειδή αυτό το ρεύμα τους διαταράσσει και ενοχλεί την κίνηση τους.Δεν μπορούμε πια να περπατήσουμε,αν βρίσκονται στο πόδι,δεν μπορούμε πια να πιάσουμε κάτι,αν βρίσκονται στο χέρι.Οι σκέψεις της επιθυμίας να μην δρούμε πλέον λόγω μιας κόπωσης που προκαλείται από εσφαλμένες ιδέες,πέτυχαν καλά τον σκοπό τους.

Πρόκειται για μια αδυναμία ελέγχου των συγκινήσεων.Το "αχ μ'έπιασε κράμπα" επαναφέρει τον εγκέφαλο.Τα τσιμπήματα απαιτούν να σταθείτε λίγο και να αναλάβετε πιο αργές κινήσεις.Επωφεληθείτε απ'αυτό για να βρείτε ποια συγκίνηση είναι ένοχη και ελέγχεται άσχημα: αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον αριθμό των κραμπών σας.Στα χωριά συνιστούσαν να τρώτε γραβιέρα ή να βάζετε ένα κομμάτι σαπούνι Μασσαλίας πάνω στο κρεβάτι σας.

ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ

Το να βλέπεις και ν'ακούς πράγματα που δεν αρέσουν , να καταπιέζεις τα συναισθήματα θλίψης και τις μεταμέλειες που τούτο προκαλέι,όλα αυτά κάνουν να φυτρώσουν κριθαράκια.

Εδώ έχει προσβληθεί ο μεσημβρινός της Καρδιάς που κυβερνά τις σκέψεις και τις έγνοιες,βοήθηστε τον ξεχνώντας το αντικείμενο της συναισθηματικής δυσφορίας σας.Και,αν το δέχεστε,χρησιμοποιήστε ένα παλιό κόλπο:Φέρτε το κριθαράκι σε επαφή μ'ένα χρυσό αντικείμενο(βέρα,δακτυλίδι),ο ήλιος που αντιπροσωπεύει ο χρυσός κάνει να λειώσει το κριθαράκι,όπως το χιόνι στον ήλιο.


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

"Το αίμα σχηματίζεται από μια μεταμόρφωση της ουσίας τψν τροφών και των ποτών".Η Κινέζικη ιατρική το θεωρεί όχημα μιας ενέργειας που το εμψυχώνει,έτσι όπως το αιθερικό σώμα εμψυχώνει το υλικό σώμα.."Το αίμα κυλά,η ενέργεια κυλά".

Σύμφωνα με την Κινέζικη άποψη,μια κακή κυκλοφορία δεν οφείλεται στο αίμα,αλλά στο γεγονός πως η ενέργειατο εμψυχώνει άσχημα.Τα κείμενα λένε: Εάν ξαναδροσίσουμε την αντίστοιχη ενέργεια ,το αίμα ξαναρχίζει να κυκλοφορεί" Τι ενοχλεί αυτή την ενέργεια στις κινήσεις της;Οι έγνοιες,τα βάσανα,η αδιαφορία,οι μεταμέλειες,η κόπωσηη μελαγχολία ή το αντίθετο:Οι νευρικές υπερβολικές εντολές,τα πάθη,οι έμμονες ιδέες,η οργή.Όλες αυτές οι καταστάσεις την ενοχλούν και δεν μπορεί πια να εμψυχώσει όπως πρέπει το αίμα.

Το θάρρος,η δύναμη και η ζωτικότητα δεν μπορούν να υπάρξουν παράμονάχα όταν η ενέργεια και το αίμα κυκλοφορούν από κοινού αρμονικά.Λέγεται ότι "η ενέργεια σπιρουνίζει το σώμα":Αν ο εγκέφαλος είναι παραφορτωμένος με έγνοιες και διανοητική κατάθλιψη,δεν μπορεί καθόλου να δώσει σπιρουνιές,δεν νοιώθει τέτοια ανάγκη.Έτσι,δεν πρέπει να να λέτε: "Έχω κακή κυκλοφορία του αίματος",αλλά πρέπει να πείτε: "Οι σκέψεις μου είναι στερεότυπες,έχω ανάγκη να ζήσω".


ΚΥΣΤΗ

Η κύστη είναι μια συσσώρευση ενέργειας που γίνεται σκληρή σαν πέτρα,γιατί ξεχάσαμε να την διασκορπίσουμε.Είναι η υλοποίηση μιας απελπισίας που δεν μπορέσαμε να εκφράσουμε.Αυτό το εξόγκωμα είναι ένα παιδί των σκέψεων.

Το σημείο που εκδηλώνεται,μας δείχνει το αίτιο.Βρίσκεται στις ωοθήκες;Υλοποιεί το παιδί που θα θέλαμε χωρίς να μπορούμε να το έχουμε ή το συναίσθημα πώς αυτές οι ωοθήκες δεν χρησιμεύουν σε τίποτα,να λοιπόν που τις καταλαμβάνει κάτι.Βρίσκεται στη ρίζα των δοντιών;Θα θέλατε να δαγκώσετε κάποιον ή κάτι,αλλά η ευγένεια σας κάνει να κρύψετε αυτήν την επιθυμία.

Ο Μεσημβρινός της Χοληδόχου Κύστης έχει πρόβλημα.Δρα επί όλων των ενερφειών που αρχίζουν να παράγονται και καταστρέφει τις βλαβερές,δεν ολοκλήρωσε τον ρόλο του χωροφύλακα του οργανισμού.Και γιατί να μην είναι ο χωροφύλακας των σκέψεων σας: Έχετε υλοποιήσει μια κύστη σιγά σιγά,διαλύστε την με τον ίδιο τρόπο παραδεχόμενοι πως δεν βρίσκεται στην θέση της και πως δεν έχει καμιά δουλειά εκεί.Αλλά κυρίως να διαλύσετε μέσα σας τον πραγματικό λόγο που την έκανε να γεννηθεί.

Και έπειτα,μήπως κατά τύχη έχετε την επιθυμία να κάνετε υπερβολικά πράγματα;


ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ

Αν είσαι δυσαρεστημένος με κάποιν ή με κάτι μέχρι ενός σημείου να πυρακτώσεις την σκέψη σου μπλοκάροντας τον εαυτό σου ψυχικά,τούτο σημαίνει πως καις εσωτερικά.Αν αφομοιώνεις άσχημα τα εξωτερικά περιστατικά και εκδηλώνεις την βούληση σου δίχως αρμονία,τούτο σημαίνει πως παίρνεις την αταξία στις πράξεις σου.

Αν μλποκάρεις την νευρική σου ένταση μέχρι του σημείου να πυρακτώσεις τα κύματα του μεσημβρινού της Κύστης,τότε εκμπέμπεις στρεπτόκοκκους και προκαλείς την κυστίτιδα.
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 5:43 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΚΩΦΟΤΗΤΑ

Δεν θα ασχοληθούμε εδώ με την περίπτωση των εκ γεννετής κωφών,αλλά μόνο γι'αυτους που "ακούν άσχημα". Πρόκειται γι'αυτιά που δεν θέλουν ν'ακούσουν.

Στην Κίνα λένε ότι το αριστερό αυτί κουφένεται όταν "η δυσαρέσκεια και η οργή διαταράξουν τη φωτιά του μεσημβρινού της Χοληδόχου Κύστης", αυτού που δίνει την παρόρμηση με το θάρρος και τη γενναιότητα.Το δεξί αυτί κουφαίνεται,όταν "η φωτιά των επιθυμιών και της ασελγείας διαταράξει το πυρ του συνειδητού", μ'άλλα λόγια,όταν το άτομο έχει τόσο πολύ απολαύσει την ζωή,ώστε τίποτε πια δεν τον ενδιαφέρει.

Αν έχετε γύρω σας ανθρώπους που δεν ακούν καλά,θα παρατηρήσετε ότι ακούν πολύ καλά...όταν οι άλλοι θα προτιμούσαν να μην ακούν.Τα ηλικιωμένα άτομα ακούνε λιγότερο σαφώς, από την στιγμή όπου φθείρεται και πέφτει η ζωτικότητα τους,δεν θέλουν πια να ξοδεύουν την ενέργεια τους ακούγοντας πράγματα που πλέον δεν τους ενδιαφέρουν.Αν πρόκειται για παιδιά,είναι ο γέρος που εμφανίζεται όπως ήταν κατά την τελευταία του ζωή,όπου οι άλλοι δεν τον ενδιάφεραν και δεν τους άκουγε.Δώστε του λίγο χρόνο να το συνηθίσει.


ΛΑΙΜΟΣ

"Αυτή η ιστορία,μου κάθισε στο λαιμό",λέει κάποιος όταν δεν μπορεί να καταπιεί εύκολα,ηθικά ή συναισθηματικά,μια λέξη ή ένα περιστατικό ,γιατί πλήγωσαν έντονα την ευαισθησία του.

Αγωνία,εσωτερική απελπισία,όλα αυτά σχηματίζουν μια αλυσίδα που σφίγγει τον λαιμό,εμποδίζοντας τον να καταπιεί.Μπορεί να πιάσει φωτιά.Γίνεται άσπρος και πρήζεται.Το κακό περνάει γρήγορα,αν μπορέσει κανείς να ξαναζήσει τον φόβο ή την εσωτερική του απελπισία ,μαζί μ'έναν φίλο ή με κάποιον άνθρωπο στον οποίο έχει εμπιστοσύνη.Όταν διηγείσαι μια απελπισία,την ξερνάς και την εκτονώνεις.Τα τελαυταία αχνάρια σβήνουν,αν η κατανόηση επιτρέψει να αντιληφθείς τα αίτια της πληγής κάτω από μια διαφορετική οπτική γωνία,από αυτήν που προκάλεσε τον πόνο στον λαιμό.Και αν συγχωρέσεις τον άλλο,το φάρμακο είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό.


ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ

"Η λαρυγγίτιδα προέχεται από ένα κενό της ιδιοσυγκρασίας , από μια βίαιη δυσαρέσκεια ή από μια υπερβολή σκέψεων και εγνοιών",λένε τα Κινέζικα κείμενα.

ΛΕΜΦΑΤΙΣΜΟΣ

Ο λεμφατισμός έχει μυς μαλθακούς,ελάχιστο σφρίγος,εγκαταλείπει το τρέξιμο.Ο μεσημβρινός του Λεπτού Εντέρου δημιουργεί ένα μόριο λευκώματος ειδικού για κάθε άτομο.Η διάνοια είναι αυτή που δίνει τις εντολές ως προς την ποιότητα και το λεπτό έντερο εκτελεί.

Ο λεμφατισμός είναι μια σύσταση.Καθίσταται ασθένεια όταν ξεπερνά τα όρια που επιτρέπει η ζωή προκείμενου να είσαι χρήσιμος στον εαυτό σου και στους άλλους.Το να αποκαταστήσεις τους μυς,σημαίνει πως κάνεις επίθεση με όλα σου τα μέσα: Ο λεμφατικός δεν θέλει κάτι τέτοιο.Όπως ένα κομμάτι ξύλο πλέει μέσα στο ποτάμι,ασυνείδητο και δίχως στόχο,αφήνεται να κυλήσει,αγαπώντας την ζωή σαν φυτό.Δεν βλέπει για ποιο λόγο πρέπει να "έχει παρόρμηση" και "να έχει θάρρος".


ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ

Ο νευρωτισμός,η υπερδιέγερση,οι οργές,τα αποστήματα στο στόμα,το να νοιώθεις πάντοτε ζεστός και να γελάς υπερβολικά εύκολα,όλα αυτά προέρχονται από έναν μεσημβρινό του Λεπτού Εντέρου του οποίου τα κύματα είναι υπερβολικά ισχυρά.Οι τύψεις,οι θλίψεις,τα δάκρυα,οι στεναχώριες,το να νοιώθεις πάντοτε κρύος και η καρδιά σου να κουράζεται εύκολα,όλα αυτά δείχνουν ό,τι τα κύματα είναι υπερβολικά ασθενή.

Στην Κινέζικη ιατρική,ο μεσημβρινός του Λεπτού Εντέρου είναι "ο υπουργός που δέχεται τις σοδειές".Διαχωρίζει το καλό απ'το κακό ,τα υγρά απ'τα στερεά.Έχει την ικανότητα να δίνει ζωτικότητα και ανανέωση,γιατί είναι ένας σημαντικός παραγωγός ζωτικής ενέργειας.Επηρεάζει την όραση και την ακοή.

Η ευσυγκινησία τον διαταράσσει και συντηρεί την αταξία.Είναι μια ομίχλη που τον φρενάρει.Όταν είναι σε καλή κατάσταση,καθιστά το άτομο ενεργό,δημιουργικό,δυναμικό.Η ισχυρή ζωτική ενέργεια που είναι ικανή να προσφέρει,εμποδίζει την διανοητική,σωματική και ψυχική κόπωση να παραχθεί.Κάνει το άτομο "ακόρεστο",ζωντανεύει την γοητεία της εργασίας.


ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ

Αυτή η ασθένεια είναι το αποτέλεσμα μιας αταξίας,όπου τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν μειωθεί και τα λευκά έχουν αυξηθεί εντελώς άναρχα.Παρουσιάζεται με πολλές μορφές,αλλά το αίτιο είναι σχεδόν πάντοτε ίδιο.

" Ο Μεσημβρινός Σπλήνας-Παγκρέατος,παίρνει το αίμα,καταστρέφει τα φθαρμένα ερυθρά αιμοσφαίρια,κατασκευάζει καινούργια και παράγει λευκά αιμοσφαίρια",λέει ένα παλαιό κείμενο της Κινεζικής ιατρικής.Η εργασία του και η ποιότητα της εξαρτώνται από τις ιδέες,από την γνώση και την ηθική συνείδηση.Λοιπόν,η λευχαιμία προέρχεται από μια αναβράζουσα πηγή εσωτερικήας αταξίας,όπου βρίσκουμε,εναλλακτικά,την απελπισία που συχνά είναι μυστική,μια έλλειψη συγκινησιακού ελέγχου,ελάχιστη εσωτερική πειθαρχία,μια ηθική συνείδηση που βλέπει τις επιθυμίες της και όχι τις συνέπειες,μια υπερβολή στις έγνοιες που θέτουν το αίμα σε κίνδυνο.

Αν ο ασθενής ακούσει και κατορθώσει να είναι "δυσαρεστημένος με τον εαυτό του" αρκετά ώστε να κάνει έναν έλεγχο της συνειδητότητας του εκ παράλληλου μ'εναν έλεγχο του αίματος,ίσως ν'ακούσει την πνοή του Μεσημβρινού Σπλήνας-Παγκρέατος,που είναι ο Υπουργός που δείχνει τα σφάλματα και ομιλεί για δικαιοσύνη.


ΛΥΠΟΘΥΜΙΑ

Η αποθάρρυνση,η αγωνία,προκαλούν μια κόπωση που εξασθενίζει την ζωτικότητα.Αν αυτές οι καταστάσεις φτάσουν στα άκρα,αδειάζουν τα κύματα των μεσημβρινών που προμηθεύουν με ζωτικότητα,οι οποίοι,μιας και δεν έχουν πια τίποτε να δώσουν,κόβουν τις τροφές.Το κουτί των δυναμωτικών άδειασε.

Η υπερβολική σωματική,ψυχική η καρδιακή αδυναμία καταλήγει σε λυποθυμίες.Ο μεσημβρινός του Λεπτού Εντέρου τρόπον τινά αδειάζει από τον δυναμισμό του,ο Μεσημβρινός του Στομάχου δεν έχει πια επιθυμίες,η Χοληδόχος Κύστη αδειάζει από παρορμητισμό,η Κύστη φοβάται.

Όλα αναστέλλονται με την σειρά τους.Έπειτα, η διανοητική ανάπαυση της στιγμής της λυποθυμίας παράγει το αποτέλεσμα της.Ο κάθε μεσημβρινός ανακτά την ισορροπία του, καθώς ξυπνάτε, και είναι ευχάριστο να δείτε όλα αυτά τα ανήσυχα μάτια που προσπαθούν να σας βοηθήσουν! Κάποιος ασχολείται μαζί σας...


ΛΟΓΟΙ

Οι λόγοι είναι τα παιδιά των σκέψεων μας.Εκφράζουν τα συναισθήματα μας,τις καταστάσεις της ψυχής μας,την βούληση μας.
Λέγεται: "Μιλάει με την καρδιά του".Η Κινέζικη ιατρική διδάσκει: " Ο Μεσημβρινός της Καρδιάς τρέφει τον λόγο".Η αισιοδοξία,η ευθυμία,ο ενθουσιασμός,τα λαμπερά μάτια,η ζωηρή χροιά,είναι οι εκφράσεις ενός μεσημβρινού της Καρδιάς που βρίσκεται σε εξαίρετη κατάσταση.Αν αυτά τα κύματα είναι πολύ δυνατά,οι λόγοι εξέρχονται ασταμάτητα,φτάνοντας εώς το παραμιλητό,συνοδευόμενοι από κλάματα ή γέλια,αν όμως αυτός ο μεσημβρινός είναι ανεπαρκής,οι λόγοι είναι γεμάτοι αγωνία,φόβο και κλαίνε διηγούμενοι τις συμφορές τους,αναζητώντας μιαν εκτόνωση.

Ο Γερμανός λέει: "Βγάζουμε τα λόγια απ'το συκώτι". Όντως,τα κύματα αυτού του μεσημβρινού είναι που όταν είναι σε καλή κατάσταση παράγουν λόγους "διαυγείς",που "διεγείρουν την σεξουαλική επιθυμία",αλλά που ,λόγω ανεπάρκειας,είναι η αντανάκλαση ενός εγκεφάλου που διστάζει να μιλήσει ή όταν βρίσκονται σε υπερβολή κάνουν να βγουν λόγοι γεμάτοι οργή και πίκρα,μερικές φορές δε και γεμάτοι από κακία.

Αν επιθυμείτε μια μέρα να γοητεύσετε και να έλξετε με την χροιά της φωνής,που αντηχεί καθαρότατη και σταφέστατη,που να έχει έναν τόνο που να "μιλάει" από μόνος του,μάθετε πως οι Κινέζοι αποδίδουν αυτό το χάρισμα στον θυρεοειδή.Πολλά ξύλινα αγάλματα της Ανατολής είναι μοναχοί που κυρύσσουν ,των οποίων ο θυρεοειδής εμφανίζεται σαν ένα πολύ ορατό εξόγκωμα στον αυχένα τους.


ΛΟΞΥΓΚΑΣ

Μια εσωτερική εξέγερση,μια διανοητική αναστάτωση ή τα πληγωμένα συναισθήματα ως προς τις ιδέες ή τις απιθυμίες που δεν πραγματοποιούνται,διαταράσσουν το διάφραγμα που συνδεόμενο με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου,ανταποκρίνεται προκαλώντας λόξυγκα.

Πρέπει να βρούμε το κλειδί αυτής της καταστασης.Ίσως έτσι να ανακαλύψουμε για ποιο λόγο στο παρελθόν βάζανε στην πλάτη ένα παγωμένο κελιδί για να σταματήσει ο λόξυγκας.Το σημείο θα μπορούσε να ήταν ο έβδομος θωρακικός σπόνδυλος,όπου περιθάλπουμε "τον λόξυγκα που προήρθε από λανθασμένες ιδέες ή από αγωνία",που εισήγαγαν τον αέρα τον οποίον αποδεσμεύει ο λόξυγκας.Στον έβδομο θωρακικό σπόνδυλο περιθάλπουμε "την αναστολή που συνοδεύεται από εσωτερική εξέγερση για κάποιον ή για κάτι που συμβαίνει άσχημα".Το φάρμακο που συνιστούσαν οι γιαγιάδες μας ήταν το να φάμε ζάχαρη.

Σύμβολο της τρυφερότητας η ζάχαρη σταματά πολλά περισσότερα πράγματα απ'όσο έναν απλό λόξυγκα που προκλήθηκε από μια απλή εσωτερική εξέγερση.Αν οι ιδέες του εγκεφάλου παραμένουν ψυχρές και έλλογες,αν οι ιδέες που μεταδίδονται παραμένουν ήρεμες,ο λόξυγκας δεν υπάρχει.


ΛΟΥΜΠΑΓΚΟ

Μετά από μια βαριά και φρικτή δοκιμασία που αγγίζει την αλαζονεία και την ευαισθησία,κάποιος άνθρωπος καμπουριάζει και με τα χέρια στη μέση,θρηνολογεί...Αλλά μετά συνεχίζει να περπατάει,γιατί η οικονομική του κατάσταση δεν του επιτρέπει να σταματήσει.

Το λουμπάγκο εκδηλώνεται όταν μας βασανίζει ένα συναίσθημα αδυναμίας.Αν συλλογίζεστε συνεχώς και πως είστε μπροστά σε μια δοκιμασία και πως δεν είστε τόσο αδύναμοι όσο φαίνεται,ο πόνος θα μειωθεί.Όμως, αν σύμβουλος σας είναι η πικρία θα εγκρίνει τη στάση σας χρησιμοποιώντας το δράμα,το οποίο θα αποκτήσετε καθώς θα σκληρύνεστε διανοητικά.Καθώς θα διπλώνεστε πάνω στον εαυτό σας,θα ακινητοποιείστε μέσα σ'ένα οδυνηρό Λουμπάγκο που δεν θέλει να φύγει.

Αυτή η οδυνηρή κατάσταση μπορεί επίσης να εκδηλωθεί όταν δεν θέλετε πια να ακούσετε,γιατί τα συναισθήματα σας έχουν πληγωθεί πολύ βαθιά.Τι κρίμα να υποφέρετε απλά και μόνο,γιατί οι ιδέες σας δεν είναι ευθυγραμμισμένες με τις ιδέες των άλλων !
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 5:44 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΜΑΛΑΡΙΑ

Η μαλάρια είναι ένα είδος ελονοσίας: Εκδηλώνεται με πολύ βίαιο πυρετό(βλέπε λέξη).Συνήθως,πριν από τις κρίσεις έχει έρθει μια εποχή δυσανασχέτησης,ενάντια σε κάποιον ή σε κάτι,διανοητική κατάσταση που ανοίγει πάντοτε την πόρτα στην διεστραμμένη ενέργεια.Ο πυρετός κάνει "να βγει" το κακό.


ΜΑΛΛΙΑ

Χτενίζοντας τα μαλλιά σας πολλές φορές την ημέρα,να μην αμφιβάλλετε πως φροντίζετε το αποτέλεσμα της καλής ή της κακής πορείας των μεσημβρινών των νεφρών ή των πνευμόνων."Τα νεφρά ανθίζουν μέσα στα μαλλιά",λέει η Κινέζικη ιατρική,προσθέτει δε: "Ρίζες στα νεφρά,κλωνάρια στους πνεύμονες".

Αυτές οι δυο αινιγματικές φράσεις φαίνονται γελοίες στο δυτικό πνεύμα.Θα προσπαθήσω να σας δώσω το κλειδί ερμηνείας αυτών των φράσεων όσο απλούστερα μπορώ.Ακούστε τα εξής: Τα κύματα ζωτικότητας του μεσημβρινού των πνευμόνων δίνουν τη ζωή στα μαλλιά που φυτρώνουν γρήγορα και φουντωτά,αν τα κύματα του είναι ισχυρά.Ενώ είναι αδυνατισμένα και ασθενικά,αν τα κύματα του δεν έχουν δύναμη.Οι πνεύμονες εισπνέουν και εκπνέουν,λέγεται πως "είναι σε επαφή με τον Ουρανό".

Τα νεφρά είναι σε επαφή με τη γη.Δίδουν ρωμαλεότητα και ζωτικότητα.Ο πνέυμονας δίνει ζωή στα μαλλιά,τα νεφρά τους δίνουν τη δύναμη.Τούτο συμβαίνει κατ'εικόνα του φυτού που έχει τα φύλλα του και τα άνθη του στον ουρανό(πνεύμονας),αλλά που οι ρίζες του είναι μέσα στη Γη(νεφρά).Η κατάσταση των μαλλιών αποκαλύπτει την ικανότητα ή ανικανότητα αναπαραγωγής και την κατάσταση των γεννητικών οργάνων.Θυμηθείτε τον Σαμψών που μπορούσε να γκρεμίσει τους στύλους του ναού όταν τα μαλλιά του ήταν μακριά,ενώ ήταν εντελώς ανίκανος όταν τα μαλλιά του ήταν κομμένα.Δεν λέμε "αυτός έχει γερά νεφρά",για να προσδιορίσουμε κάποιον ρωμαλέο άνθρωπο;

Οι ασθένειες των μαλλιών(τριχόπτωση,πιτυρίδα,ξηρά ή λιπαρά μαλλιά) προκαλούνται από μια διαταραχή στα ρεύματα ζωτικότητας,η οποία οφείλεται στα εξής:

- Σε φόβο: " Άσπρισε σε μια νύχτα". Ένα πολύ μεγάλο σοκ προκαλεί μια νευρική διαταραχή που κλονίζει,η δύναμη εξαντλείται,τα μαλλιά πέφτουν.

- Σε μια υπερβολικά μεγάλη αντίδραση ανικανότητας ή απελπισίας δια της οποίας "ξεριζώνουμε τα μαλλιά μας".

- Σε υπερδιέγερση του χαρακτήρα και κυρίως στην περίπτωση γυναικών που χρειάστηκε να "υπομείνουν βάσανα,φόβο ή ανησυχία".Η εσωτερική απελπισία μπλοκάρει τον άνθρωπο που δεν κατορθώνει ν'αλλάξει την κατάσταση του πνεύματος του,γιατί για κάποιο χρονικό διάστημα,έχει αλλεργία στη ζωή και στους άλλους.

- Σε μια σύγκρουση,ανάμεσα στον εαυτό του και στους άλλους μέσα στην κοινωνική ζωή,πράγμα που προκαλεί πιτυρίδα και εξασθενίζει τα μαλλιά.Αν τα μαλλιά σας ασθενούν ή σας εγκαταλείπουν,αν έχετε πιτυρίδα,ξαναδιαβάστε αυτές τις τέσσερις παραγράφους,βρείτε ποια σας ταιριάζει και ποια σας αντιστοιχεί,και αλλάξτε δια μιας τη σκέψη σας.

Οξυγονώστε το πνεύμα σας κι έτσι θα ξαναδώσετε τη ζωή στα μαλλιά σας.


ΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑΔΙΩΞΕΩΣ

Το να νομίζεις πως σε καταδιώκουν,είναι ένα είδος μανίας που σύντομα γίνεται έμμονη ιδέα,αν δεν τη σταματήσει.Πρόκειται για τον μεσημβρινό Κύριο της Καρδιάς,που υπακούει σε μια συνειδητότητα,που η αρρωστημένη ευαισθησία της εύκολα σκοντάφτει κατηγορώντας τους άλλους στις στιγμές του φόβου ή της αποθάρρυνσης,όπου δεν υπάρχει πια θάρρος.

Δύσκολα συντελείται η προσαρμογή στην ζωή και στην κοινωνία.Το άτομο είναι άκαμπτο,δεν επωφελείται...Ο μεσημβρινός Κύριος της Καρδιάς είναι το περικάρδιο,δηλαδή η οχύρωση που προστατεύει την καρδιά και την συναισθηματικότητα της.Είναι "ο υπάλληλος που καθοδηγεί τους υπηκόους στις χαρές και στις ηδονές τους",λέει ο Τσι Πο.

Αυτός που νομίζεις πως τον καταδιώκουν,ξέρει πως να απολαμβάνει τις ηδονές της ζωής...ή μήπως τις παραθέλει;
Πρέπει να του το πούμε και να συμμετέχουμε στις ηδονές του,δείχνοντας του πως ο άλλος δεν είναι εχθρός του.Ώστόσο,συμβαίνει αυτή η ασθένεια να είναι αθεράπευτη,γιατί αρέσει στον ασθενή:Τρέφει μέσα του την αγωνία και ένα αίσθημα εγκατάλειψης,καθώς προσπαθεί να παραπονεθεί προκειμένου να ασχοληθούν οι άλλοι μαζί του.

ΜΑΝΙΕΣ

Οι μανίες των άλλων είναι εξοργιστικές.Ξέρετε ότι είναι ένα θαυμάσιο φάρμακο ενάντια στο άγχος και στο φόβο;Το να κάνεις πάντοτε το ίδιο πράγμα,την ίδια στιγμή και με τις ίδιες περιστάσεις τούτο συντηρεί μια εσωτερική ηρεμία του πνεύματος ποθ κοιμίζει τα ενστηκτώδη και παρορμητικά μέρη του όντος.Γι'αυτόν τον λόγο,οι μοναχοί κάνουν τις ίδιες κινήσεις,απαγγέλουν τις ίδιες προσευχές την ίδια στιγμή.Έχουν συνήθειες.

Αυτές οι συνήθειες όμως,εύκολα γίνονται μανίες,γι'αυτόν που έχει καταλάβει το όφελος που προκύπτει απ'αυτές: είναι απαραίτητες για τα κύματα του μεσημβρινού της Καρδιάς που επιδιώκουν την ηρεμία και την κανονικότητα.


ΜΑΣΤΟΙ

Οι πόνοι,οι ασθένειες,ο άσχημος σχηματισμός των μαστών,είτε είναι υπερβολικά μικροί,είτε υπερβολικά μεγάλοι,σχετίζονται πάντα με τα παιδιά ή την μητέρα: Μια νεύρωση οφειλόμενη σε εμμονές σχετικά με το μέλλον των παιδιών της, κάνει να μεγαλώσουν υπερβολικά οι μαστοί της μητέρας ευθύς μόλις γεννηθεί το πρώτο παιδί,μια υπερβολική ανάγκη για μητρότητα προκαλεί το ίδιο αποτέλεσμα σε μια άλλη γυναίκα.

Οι σοβαρές απασχολήσεις με θέματα που έχουν να κάνουν μ'ένα παιδί,προκαλούν πολλούς πόνους στον αριστερό μαστό,δίχως κάποια συγκεκριμένη ασθένεια.


ΜΑΤΙΑ

Κάποτε στην Κίνα,έλεγαν: "Αυτοί που έχουν την κόρη του ματιού τους και δεν βλέπουν,είναι τυφλοί λόγω ασθένειας των νεύρων".Ο φόβος και η αναστολή εγκαθιστούν την ομίχλη.Οι διαταραχές της όρασης είναι πολλές,δεν έχουν όλες το ίδιο αίτιο:

* Η μυωπεία: "Δεν βλέπεις πιο μακριά απ΄την άκρη της μύτης σου".Η φράση αυτή περιγράφει καλά την διάνοια που δεν θέλει να δει πιο πέρα,λόγω ψυχικής κόπωσης,οκνηρίας,αφήματος μπροστά στη ζωή.Είναι πιο εύκολο να μουρμουρίζεις γύρω απ'τον εαυτό σου,παρά να δεις μακριά,να δράσεις και ν'αποφασίσεις ανάλογα μ'αυτά που βλέπεις.Το να είσαι μύωπας αποτελεί ένα είδος δικαιολογίας.

* Ο αστιγματισμός προδίδει την ύπαρξη ψυχικών δυσκολιών μεταξύ της εσωτερικής και της κοινωνικής ζωής.Ξέρετε ότι το δεξί μάτι αντιστοιχεί στο πως βλέπουμε τους άλλους,ενώ το αριστερό μάτι στο πως βλέπουμε τον εαυτό μας:Αν τα μάτια δεν είναι καλά συντονισμένα μεταξύ τους,οι συμπεριφορές και οι σκέψεις δεν βρίσκονται σε συμφωνία με το περιβάλλον και προκαλούν εσωτερικές συγκρούσεις.Πριν υποβάλετε το παιδί σε εγχείρηση,είναι καλό ν'αναλύσετε τη φύση της σύγκρουσης και να την επιλύσετε.

* Ο πρεσβύωπας βλέπει μονάχα μακριά.Και οι λεπτομέρειες;Το να μην τις βλέπει,βολεύει αυτόν που γερνάει,γιατί του δίνει μια κάποια ειρήνη,μιας και έχει την εντύπωση πως έχει αποκολληθεί.

* Το γλαύκωμα,το λεύκωμα,ο καταρράκτης,ανταποκρίνονται ως ηχώ στη φράση μια αυστηρής γκουβερνάντας που λέει στα παιδιά που εκπαιδεύει: " Δεν βλέπετε,γιατί δεν θέλετε να δείτε,τούτο σας βολεύει".Ο εγκέφαλος θέτει ένα πέπλο,κρύβει...

ΜΕΘΗ

Αυτό το βιβλίο μιλάει για την ιατρική της ψυχής,δείχνει,συνεπώς,την μέθη κάτω από μια όψη διαφορετική από τον αλκοολισμό.Η κατάσταση της μέθης είναι η κατάσταση ορισμένων μυστικιστών που,κατά την έκσταση τους(πνευματικό διεγερτικό) εκλαμβάνουν την αντανάκλαση ενός δέντρου μέσα στο νερό ως προς το ίδιο το δέντρο ή που στην μέθη μιας προσευχής προς τον Θεό ,βλέπουν την αιθερική σιλουέτα αυτής προς την οποία προσεύχονται και την θεωρούν ως μια πραγματική παρουσία,ως ένα πραγματικό ον:

"Η παρθένος εμφανίστηκε στον τάδε".Και η χαρά είναι τόση έντονη,τόσο βαθιά,ώστε αυτό το όραμα τους επιτρέπει να αποσυνδεθούν από την καθημερινή ζωή για ν'ανυψωθούν σε πεδία που είναι δύσκολα προσιτά.Η Ρώμη επέδειξε πάντα μεγάλη σύνεση κατά την αναγγελία αυτών των φαινομένων.Ορισμένες οσμές προκαλούν μια μέθη,για παράδειγμα η οσμή του νυχτολούλουδου ή των κρίνων.Μεθάμε από το άρωμα.Μια νεαρή κοπέλα αναγγέλει: "Αρραβωνιάστηκα,μέθυσα από ευτυχία",ας επωφεληθεί από αυτό το διεγερτικό,γιατί στην σύνέχεισ σίγουρα θα μειωθεί.

Αυτές οι μορφές μέθης είναι το αποτέλεσμα μιας υπερβολής του μεσημβρινού της Χολήδοχου Κύστης,που πυρακτώνει τα Ύδατα του,τα οποία πυρακτώνουν την εσωτερική ζέστη ,που μας κάνει να χάνουμε τη λογική μας.Η αφύπνιση είναι επώδυνη,γιατί η μέθη δίνει την αίσθηση ενός "κενού καρδιάς-πνεύματος".Στην Ταοϊστική αλχημεία,οι σοφοί αποτελούν αυτήν κατάσταση "πτήση".Η διάνοια έζησε μια στιγμή έντασης υπερβολικά δυνατή γι'αυτήν και η μακαριότητα ξαναπέφτει σαν το σουφλέ,εκτός κι'αν την παρατείνουμε.
Αφού ο άνθρωπος δοκιμάσει αυτή την προσπάθεια,αποτελεί αδυναμία το να επιστρέψει σ'αυτήν.Η μέθη είναι μια ασθένεια ,δεν πλουτίζει την ψυχή,αντίθετα δε την φτωχαίνει.Οι μυστικιστικές και πνευματικές βαθμίδες πρέπει να διανυθούν αργά αργά και δίχως φαινόμενα,εντελώς φυσικά.


ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ

Η μελαγχολία γεννιέται από "προβλήματα κι έγνοιες",αφού έχει εκδιώξει την χαρά.Είναι ένα είδος κατάθλιψης.Μια ψυχική,σωματική , καρδιακή αδυναμία ή μια στιγμή αποθάρρυνσης,προκάλεσαν μια θλίψη που συχνά συνοδεύεται από φόβο.

Τα αισθήματα άρχισαν να μειώνονται,λες και θόλωσαν,αφήνοντας την μελαγχολία να κατέβει σε μια γλιστερή πλαγιά,όπου ο ασθενής δεν θέλει πια ν'ακούει κάποιες ανθρώπινες φωνές.Μπορεί να του συμβεί να κλαίει καθώς μιλάει για τις συμφερές του.Η μελαγχολία είναι μια θλίψη που στα Κινέζικα συντίθεται από τις λέξεις καρδιά και Φθινόπωρο,από την εποχή δηλαδή όπου τα φύλλα πέφτουν,ο ουρανός θλίβεται,ο ήλιος σβήνει,η καρδιά σκοτεινιάζει.Όπως κατά το παρελθόν,το βράδυ μπροστά στο τζάκι,μιμηθείτε τον γέρο χωρικό που ανακούφιζε καρδιά και πνεύμα μ'ένα καλό ποτηρι γλυκό ζεστό κρασί ξαναβάλτε τα πράγματα στην θέση τους γελώντας μπροστά στα προβλήματα που το πνεύμα σας,κουρασμένο από την μάχη,τα μετάτρεψε σε σύννεφα μέσα στα οποία πλέετε εξαθλιωμένοι,δίχως να συνειδητοποιείτε πραγματικά τη ζωή.

Τότε θα ξαναπάρετε θάρρος.

Ορισμένες μελαγχολίες ταράσσονται "μέχρι του σημείου να κάνουν κακό στα οστά".Τα οστά κυβερνώνται από τον μεσημβρινό των Νεφρών,την βούληση,την ρωμαλεότητα έχουν ανάγκη από ηρεμία και σοβαρότητα.Ο μελαγχολικός αυτοδηλητηριάζεται αρνούμενος να απελευθερώσει το μονοξείδιο που αποδεσμεύεται από τις έγνοιες και την πλήξη.Η ατονία της ζωής είναι σαν την αγριάδα μέσα σ'έναν λαχανόκηπο:Το θερμό χέρι,που θέλει να βγάλει έναν μελαγχολικό από την ασθένεια του,δεν πρέπει να είναι ήπιο και συμπονετικό,αλλά σταθερό,σκληρό και ξεκάθαρο.Ο μελαγχολικός έχει εγκατασταθεί σ'έναν χώρο στάθμευσης,πρέπει να τον κάνουμε να βγει από 'κει.


ΜΕΤΑΜΕΛΕΙΕΣ

Οι μεταμέλειες αποφέρουν καταθλίψεις ενέργειας,κατά την διάρκεια των οποίων το άτομο πλέει θλιμμένο και εξαθλιωμένο.Τα Κινέζικα κείμενα τις ονομάζουν "έγνοιες-αναμνήσεις" που "καθιστούν το άτομο ανήσυχο και γεμάτο έγνοιες".Οι Ινδοί τις θεωρούν ως εγωιστικά συναισθήματα.Οι καθολικοί και οι προτεστάντες τις 'απέκλειαν" από τις εξομολογήσεις. Γιατί να τρέφεστε με μεταμέλειες;Το παρελιόν δεν θα επιστρέψει,το να θλίβεσαι είναι μια πράξη ανθυγιεινή που εξασθενίζει τα νεύρα και τον εγκέφαλο κόβοντας την διάθεση για ζωή.


ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΣ

"Καταπίνουμε τις τροφές,όπως καταπίνουμε τις ιδέες".Αν τούτες εδώ είναι γεμάτες από ένα μείγμα κακής διαθέσεως,απέχθειας για τη ζωή,εσωτερικών θερισμών,όλα αυτά θα αναγκάσουν το στομάχι να σφιχτεί,θα το εμποδίσουν ν'αδειάσει και θα το κάνουν να παράγει αέρα που ανέρχεται προκειμένου να βγει.

Ο Μεσημβρινός του Στομάχου είναι μαι "Πηγή Επιθυμιών" που είναι δύσκολο να την ικανοποιήσουμε και που απεχθάνεται τα προβλήματα συνειδήσεως και ενδοσκοπήσεως.Τα βάσανα της ψυχής είναι επικίνδυνα για τον Μεσημβρινό του Στομάχου:για την τροφή που δέχεται,πρέπει να αποδεσμεύσει ενέργεια χάριν του σώματος και όχι να δημιουργεί αέρα.Χρειάζεται,λοιπόν κάποια θέρμη,χαρά και αμέσως θα χαθεί ο μετεωρισμός.


ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ

Στην Κινέζικη ιατρικ,η μηνιγγίτιδα φέρει το όνομα "συγκίνησης-σοκ": Εάν ένα ον με ντελικάτα συναισθήματα ή υπερβολικά ευαισθητοποιημένο από τα εξωτερικά περιστατικά που το σημάδευσαν.δεχθεί ένα σοκ στο πνεύμα του ή αν πληγώθηκε πολύ δυνατά στον συναισθηματικό του κόσμο,ή αν ακούει έναν θόρυβο που του φαίνεται παράξενος ή του θυμίζει έναν ήχο που στο παρελθόν τον είχε τρομάξει,τότε το περίβλημα του εγκεφάλου του φλέγεται,η σπονδυλική στήλη σκληραίνει: Η μηνιγγίτιδα εκδηλώνεται.Διαβάστε επίσης και την λέξη "φλεγμονή".


ΜΙΣΟΣ

Το μίσος είναι ένα αίτιο ασθένειας.Μας κάνει να απεχθανόμαστε τους ανθρώπους ,μας κάνει κακούς,μας ωθεί σε παραληρηματικούς λόγους και γεμίζει την καρδιά μας με οργή.

Ξέρετε ότι αυτές οι εξεγέρσεις της ενέργειας βάζουν φωτιά στα κύματα πολλών μεσημβρινών μέχρι του σημείου να προκαλέσουν ασθένεια;Στο συκώτι,στη χοληδόχο κύστη,τους πνεύμονες και το στομάχι; Και αυτή η επανάσταση αγγέλλει έναν καταρράκτη,για κάποια στιγμή στο μέλλον ή ταχυκαρδία... Και πολλές άλλες διαταραχές,ανάλογα με την φύση μας.


ΜΝΗΜΗ(αδύνατη)

Η μνήμη ανακλάται μέσα στα κύματα του μεσημβρινού της καρδιάς: Αν αυτά τα κύματα είναι αδύναμα,η μνήμη είναι ελαττωματική.Το άγχος ή ο φόβος μας κάνουν να "ξεχνάμε",γιατί αυτές οι δυο υπερβολές είναι που διαταράσσουν αυτόν τον μεσημβρινό,ο οποίος έχει ανάγκη από ηρεμία και τακτικές συνήθειες.

Στις στιγμές της αδυναμίας,της αποθάρρυνσης,της θλίψης,της στεναχώριας,η μνήμη έχει τρύπες: Τα πάντα φαίνονται τότε δίχως καμιά σημασία.Κι έπειτα...ξεχνάμε αυτό που δεν θέλουμε πια να το ξέρουμε(ευτυχώς,γιατί αν το παρακρατούσαμε θα παθαίναμε δυσκοιλιότητα).Η μνήμη έχει τρύπες που θέλουμε σαφώς να τις δημιουργήσουμε.
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 5:45 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΜΝΗΣΙΚΑΚΙΑ

Η μνησικακία είναι ένα παράξενο μείγμα μιας θολής κουτουλιάς μνήμης,λίγης ζήλιας,μιας χούφτα κακίας,μιας κρίσης κωφής έχθρας,πάνω σ'ένα υπόβαθρο μεγάλης αρωωστημένης ευαισθησίας.

Ο εαυτός δεν ξεχνά τίποτε που να τον αφορά:Αν κάτι τον πληγώνει ή αν νομίζει πως υπέστη βλάβη,αντί να πετάξει την ιστορία αυτή στα σκουπίδια,την καταχωνιάζει μέσα στο χρηματοκιβώτιο της μνήμης του,για να τροφοδοτήσει τις μελλοντικές του πράξεις,ενάντια σ'αυτόν τον οποίον κρίνει ως εχθρό του.

Καλλιεργεί την ιδέα του,την ομορφαίνει,την κάνει να μεγαλώσει." Η μνησικακία είναι μια ασθένεια που αδειάζει τα κύματα του μεσημβρινού του Ήπατος και θαμπώνει τον καφρέφτη της σοφίας",δίχως κανένα όφελος για το άτομο.Τι χαμένος χρόνος!Λογικά,το να συγχωρήσεις και να ξεχάσεις προκαλεί λιγότερα βάσανα...


ΜΟΛΥΝΣΗ

Δεν έχετε "κολλήσει" μια μόλυνση,έχετε δημιουργήσει μια μόλυνση,γιατί η σκέψη σας δεν είναι υγιής.Ακριβώς όπως και σ'ένα σπίτι:Αν δεν το επιτηρείτε,εισέρχεται η ακαταστασία,εγκαθίσταται εκεί,βασιλεύει,και τελικά γίνεται μολυσματική.

Ο μεσημβρινός του Ήπατος,"ο στρατηγός της άμυνας ενάντια στο εξωτερικό",δεν επιτηρεί καλά τον εχθρό.Δεν έριξε κανονιές με το Γιανγκ του για να εμποδίσει τον εχθρό να καταλάβει το σπίτι.Αν το Ήπαρ είναι ανεπαρκές,ο μεσημβρινός της Χοληδόχου Κύστης συσπάται,συγκρατώντας την χολή-δηλητήριο του,που δεν σκοτώνει πια τις κακές ενέργειες όταν γεννιόνται.

Ο ρόλος της ως χωροφύλακας του οργανισμού δεν εκπληρώνεται.Η εσωτερική θέρμη μειώνεται.Το σημείο στο οποίο εκδηλώνεται η μόλυνση,μας βοηθά να βρούμε το αίτιο της ακαταστασίας.


ΜΟΧΘΗΡΙΑ

Η μοχθηρία είναι μια ασθένεια που μας πιέζει να προσφέρουμε λόγια με υπερβολική έξαψη,που ξεπερνούν μερικές φορές την σκέψη αυτού που τα είπε.Αναστατώνει δυο μεσημβρινούς,γιατί ταράσσει τα κύματα τους που βρίσκονται σε υπερβολή:Τον μεσημβρινό του Ήπατος που "ξερνά" την χολή του,κάνει πολύ κακό,καθώς και το παιδί του,τον μεσημβρινό των Πνευμόνων,που δια των εξεγέρσεων της ενέργειας που θέλει να επιβεβαιώσει πως "έχω δίκιο εγώ",καταφέρνει να πει ό,τιδήποτε κατά τις ανταλλαγές του για να πληγώσει τον άλλον.


ΜΥΕΛΙΤΙΔΑ

Η μυελίτιδα είναι μια ασθένεια των μυών(βλέπε λέξη) αρκετά διαδεδομένη.Εκδηλώνεται ψυχικά με μια αναδίπλωση επί του εαυτού,με θλίψη και σωματικές πτώσεις,που κατόπιν τις διαδέχονται εκφορές παράλογων λόγων όπου η δύναμη δεν ελέγχεται πλέον.

Αυτές οι φάσεις,οδυνηρές για τον ασθενή και για το περιβάλλον,προκαλούνται από έναν χαρακτήρα ακέραιο,προσωπικό,που θέλει ή θα ήθελε να "χαλιναγωγεί" το περιβάλλον του ,που νοιώθει άσχημα μ'αυτό το περιβάλλον και αμύνεται αδέξια.Το θάρρος,η τόλμη και η αποφασιστικότητα δεν είναι σε σωστή δόση.Ο εσωτερικός ζήλος διατάσσει τα ανακλαστικά και τις δράσεις,δίχως να τα ελέγχει.
Η μυελίτιδα δεν προκαλεί θάνατο,προκαλεί αναπηρία.Είναι μια ασθένεια του χαρακτήρα,που φθείρει την ψυχή σιγά σιγά,περιορίζοντας την βαθμιαία,"αδειάζει" το αίμα.

Κατά παράδοξο τρόπο,ο σοφός Κινέζος συνιστά ως φάρμακο την απογοήτευση για τον εαυτό και την μεταμέλεια.Αν "μεταμεληθεί" για τις δυσάρεστες συμπεριφορές της,γι'αυτήν την σκληρή και δίχως λεπτότητα βούληση,ίσως η ψυχή ν'ανακτήσει αρκετή δύναμη ώστε να εναρμονίσει τα ένστικτα,να ηρεμήσει τις παρορμήσεις και να καταλάβει τους άλλους.Φαίνεται πως το σώμα θα βελτιωθεί,αν η ενέργεια που εμψυχώσει το αίμα,να γίνει πιο απαλή.


ΜΕΡΜΗΓΚΙΕΣ

Μια θλίψη-μεταμέλεια που την απωθούμε,συσσωρεύει ζωτικότητα στο σημείο που αντιστοιχεί με την συναισθηματική πληγή , με τον φόβο ή με το κενό που έχει διανοιχτεί και μεταμορφώνεται σε μερμηγκιά.

Η μερμηγιά εμφανίζεται εκεί που την έσπειρε η θλίχη-μεταμέλεια.Οι περισσότερες κοσμούν τα δάκτυλα του χεριού,έτσι πάνω στο μεσαίο δάκτυλο,η καταπιεσμένη θλίψη προέρχεται από την οικογένεια,στον παράμεσο από τον/την σύντροφο ή από κάποιον συνέταιρο,στον αντίχειρα από μια φυλική προσπάθεια κατά τις κοινωνικές ή οικογενειακές ανταλλαγές,στον δείκτη από μια οικονομική υπόθεση ή από ένα θέμα που αγγίζει την ευαισθησία,στο μικρό δάκτυλο από μιανν έγνοια ειλικρίνειας ή σχετικά με την ηθική ή σωματική δύναμη.Κάτω από το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού,από τις σχέσεις με την μητέρα,κτλ...
Η μερμηγκιά φυτρώνει γρήγορα και εξαφανίζεται με οδυνηρό τρόπο,δεν προκαλεί κανένα πόνο,είναι σαν δάκρυ.Θα φύγει εντελώς μόνη της,αν βρείτε το πραγματικό της αίτιο.

Όταν ήμουν παιδί,ένοιωθα την ανάγκη να κάνω πιπίλα και σιγά σιγά τον αντίχειρα μου τον κόσμησαν είκοσι τρεις μερμηγκιές.Ήμουν τεσσάρων ετών και το θυμάμαι πολύ καλά: Η γιαγιά μου με φώναξε στο δωμάτιο της και μου διηγήθηκε μια ιστορία που με αιχμαλώτισε. "Άκουσε γλυκιά μου,δώσε μου τον αντίχειρα σου,κοίταξε,θα σου πω ένα μυστικό,μάντεψα το τι έχεις βάλει εκεί πέρα,οι δυο μεγάλες μερμηγκιές είναι ο μπαμπάς και η μαμά,οι επόμενες είναι τ'αδέρφια σου,οι άλλες τα ξαδέρφια σου...Αν συμφωνείς και 'σύ θα τις διώξουμε.Που ανακατεύονται όλοι αυτοί και καταφέρνουν να σε νικήσουν έτσι;"

Γέμισα χαρά,πήρε κάποιο υγρό,άλειψε κάθε μερμηγκιά δίνοντας της ένα όνομα.Μέσα σε οκτώ μέρες,ο αντίχειρας ήταν λείος,οι μερμηγκιές δεν ξαναεμφανίστηκαν,κι έτσι με τη γιαγιά είχα από κοινού ένα μεγάλο μυστικό.Ένοιωσα την παράδοξη εντύπωση πως ήμουν ελεύθερη,δίχως αυτό να κηλιδώσει καθόλου τον κόσμο των σχέσεων μου με τον πατέρα και την μητέρα μου,μιας και δεν ήξεραν τι συνέβη.


ΜΥΣ

Ο μεσημβρινός του Ήπατος,"Οικία της Ψυχής",τρέφει τους μυς,ο μεσημβρινός της Χοληδόχου Κύστης τους δίνει την ορμή.Αυτός που ενδιαφέρεται μονάχα για την σωματική ισχύ,καλλιεργεί τους μυς του που καθίστανται χοντροί και σκληροί,ενώ ο μουσικός τους κάνει ανθεκτικούς,αλλά ανάλαφρους.Ο ασθενής τους συστέλλει ή τους κάνει μαλθακούς μέχρι του σημείου να γίνουν πλαδαροί.
Τέλως πάντων,οι μυς χάνουν την ενέργεια τους όταν η ψυχή είναι αγχωμένη.Συσπώνται,εάν η ψυχή αφήσει το μίσος να τους θρέψει,γίνονται όλο κόσμπους μπροστά σ'ένα πρόβλημα που η ψυχή δεν μπορεί να το επιλύσει.

Ένα ολόκληρο παρελθόν είναι εγγεγραμμένο μέσα στην ψυχή που ακολουθεί ένα δρόμο ή ιδέες μέσα στο μυστικό της εσωτερικής ζωής,Μόνον αυτή μπορεί να λύσει τους κόμπους της ή να αποκοπεί από τις γήινες επιθυμίες.Ο θεραπευτής μπορεί να θεραπεύσει εάν συμφωνήσει και η ψυχή και τροποποιήσει τα σφάλματα του εσωτερικού ζήλου της.


ΜΥΤΗ

Η μύτη είναι φτιαγμένη για να παίρνει το οξυγόνο του αέρα και ν'αποβάλλει τον μολυσμένο άερα.Αυτός ο τόπος περάσματος είναι λεπτεπίλεπτος,γιατί είναι ευαίσθητος και δεκτικός.Η φυσική του κατάσταση εξαρτάται από τα κύματα του μεσημβρινού του Παχέως Εντέρου,που "προειδοποιεί για τις δυνατότητες επέκτασης,αναλύει το μέσο μέσα στο οποίο ζει ο άνθρωπος,δρα δια της ευαισθησίας",και του μεσημβρινού των Πνευμόνων,υπουργού των ανταλλαγών.

Αν επιθυμείτε να απομονωθείτε από τον κόσμο,κι αυτό είναι υλικά αδύνατο,ασυνείδητα φράζετε την μύτη σας.Προσφέρετε στον εαυτό σας ένα συνάχι γεμίζοντας τα ρουθούνια σας με μιάσματα που σας κάνουν να σκάσετε.Έχετε κρυώσει ,γιατί η καρδιά σας πάγωσε ή ακινητοποιήθηκε από το περιβάλλον,ή από κάποιον ή από κάτι που δεν σας αρέσει.
"Τούτον εδώ δεν μπορώ να τον νοιώσω",κι αμέσως ο εγκέφαλος σας υπακούει βουλώνοντας την μύτη σας,έτσι δεν νοιώθετε πια τίποτε,ούτε τον άνθρωπο,ούτε τις οσμές.Η απώλεια της οσμής είναι μια επιθυμία για απομόνωση από τον κόσμο.Ξέρετε ότι αν η άκρη της μύτη σας έχει ένα μικρό ή μεγάλο εξόγκωμα λίπους,τούτο δεν είναι μια ατυχία της φύσης,αλλά η εργασία των κυμάτων του μεσημβρινού του Στομάχου.

Όντως,όταν ο μεσημβρινός του Παχέως Εντέρου "νοιώθει το περιβάλλον,αντιδρά εσωτερικά,αναλύει το περιβάλλον μλεσα στο οποίο ζει",τότε το παιδί του,ο μεσημβρινός του Στομάχου,"συσσωρεύει κόπωση,θλίψη,κατεπιεσμένα δάκρυα" και τα αποθηκεύει...στην άκρη της μύτης.Όμως,αυτό είναι επίσης και το σημάδι εκείνου ο οποίος έχει Παιδεία,την οποία δεν την χρησιμοποιεί,την μπλοκάρει "στο τέλος του μαθήματος" στη μύτη,αντί να την εκφράσει.


ΜΥΩΠΙΑ

Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής που αποκαλύπτει εκεί την κατάσταση και τις σκέψεις της.Έδρα της είναι ο μεσημβρινός του Ήπατος,κι αυτός είναι που ελέγχει και την οπτική οξύτητα.Η ψυχή του μύωπα βλέπει μονάχα κοντά,δεν θέλει να δει μακριά λόγω φόβου για τα μελλούμενα ή λόγω οκνηρίας,ή λόγω έλλειψη ενέργειας(σημείωση δική μου: Έχω μυωπία και στα δυο μάτια,σχεδόν δέκα στο κάθε μάτι ,παρατηρώντας την συμπεριφορά , τις σκέψεις και την ψυχοσύνθεση μου μπορώ να πω, πώς δεν με διακατέχει φόβος για τα μελλούμενα ,γιατί ο Βίος μου είναι χωρίς ψυχολογικό αύριο,δεν έχω οκνηρία μήτε έλλειψη ενέργειας,διότι κατά την γέννηση μου δέκτηκα πολύ ενέργεια,μεταλλάσοντας το γεννητικό υλικό ,αστρογεννητική,άρα ως παρατήρηση στην περίπτωση μου,τίποτε από τα αναφερόμενα της Μάργαρετ δεν ισχύει ).Της φαίνεται πως είναι ασφαλέστερο να προσκολλάται σε μια λεπτομέρεια βάζοντας στην άκρη αυτό που δεν θες να δεις.

Η γιαγιά ήταν μύωπας,φορούσε τα γυαλιά της,που είχαν χρυσό και καλογυαλισμένο σκελετό,όταν ήθελε να δει μια λεπτομέρεια από μακριά.Όταν ήμουν επτά ετών ,τα διαπεραστικά μου μάτια είχαν επιθυμήσει να δοκιμάσουν αυτό το όμορφο αντικείμενο.Εκείνη την ημέρα κατάλαβα ότι η γιαγιά σαφώς δεν έβλεπε χωρίς αυτά τα γυαλιά,γιατί τα πάντα φαινόνταν θολά.Οι δυο μας ψυχές αγαπιόνταν μεταξύ τους,αλλά δεν είχαν την ίδια εσωτερική ζωή,ούτε την ίδια θέαση της ζωής.


ΜΩΛΩΠΕΣ

Οι μώλωπες γίνονται σε στιγμές μεγάλης κόπωσης και αδυναμίας,όπου μας πληγώνει η ζωή:Είναι το σωματικό χνάρι μιας εσωτερικής πληγής.Δεν είναι σοβαρό,αν καταλάβουμε το μάθημα και περάσουμε στην άλλη πλευρά.


ΜΩΛΩΠΙΣΜΟΙ

Αυτός που έχει μώλωπες,έχει τα μέλη του σημαδεμένα με βιολετί κηλίδες.Αυτή η ασθένεια υποδεικνύει μια έλλειψη ηπιότητας στις κινήσεις.Η παρορμητική ενέργεια εφαρμόζεται κατά τρόπο άτακτο και προκαλεί σημάδια.Οι φλέβες στα Κινέζικα ιδεογράμματα αποκαλούνται,"ήρεμα αγγεία",δεν τους αρέσουν τα χτυπήματα και πήζουν.Οι εξέρσεις τις βλάπτουν .

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Τα ναρκωτικά με την οποιαδήποτε μορφή,υπήρχαν πάντοτε.Είναι ένας διεγέρτης προς τις αδύναμες φύσεις που τους λείπει η ορμή προς τη ζωή.

Αν μια μέρα δεν νοιώθετε πολύ καλά,η λαϊκή γλώσσα σας συμβούλευει: "Πιες ένα ποτηράκι να δυναμώσεις",και σιγά σιγά...Για πολλούς τοξικομανείς,όμως,μπορεί να υπάρχει κι ένα άλλο αίτιο: Τα ναρκωτικά(βλέπε και το λήμμα "αλκοολισμός" : Εδώ μελετώνται τα ναρκωτικά με την σύγχρονη έννοια του όρου) είναι ένα καταφύγιο,μια "κατάσταση" γι'αυτόν που αρνείται να ζήσει,να υποταχθεί στους νόμους,να συσχετιστεί με τους άλλους. " Ντοπάρισμένος απ'αυτά τα χόρτα,ξεκινάει για να ζήσει διανοητικά σε άλλες σφαίρες,ο εγκέφαλος του δεν ελέγχει πλέον τίποτε.

Το πλοίο κλυδωνίζεται ανάλογα με τα κύματα του νερού,τα ένστικτα,καθοδηγούμενα από τα αισθήματα,παίρνουν το πάνω χέρι.Από φόβο μήπως αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της ζωής και χρειαστεί να πολεμήσει,ο ναρκομανής δραπετεύει,παίρνει διαζύγιο με τον πολιτισμό μέσα στο οποίο έχει ενσαρκωθεί.Δίψα για κάτι άλλο.Η συνείδηση και η ηθική αποκοιμιούνται,η απόφαση -βούληση εξανεμίζονται.

Τα κύματα του μεσημβρινού της Σπλήνας που "δείχνει τα σφάλματα" και "δρα επί της συνειδήσεως και της ηθικής", περιορίζονται βαθμιαία,τα δε κύματα του μεσημβρινού της Χοληδόχου Κύστης,που δίνουν "θάρρος,σθένος,μαχητικότητα",αδειάζουν.Η παθητικότητα καταλαμβάνει το άτομο σαν αγριάδα.Οι ναρκομανείς αυτοφυλακίζονται μέσα στο σύστημα τους.Τα χόρτα χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν από τους ανθρώπους για να βοηθηθούν να "απογειωθούν" από τη Γη.Το σύστημα δεν είναι καινούργιο,έχει απλώς πολύ μεγάλη έλξη στην εποχή μας,μια εποχή εκφυλισμού,όπου τα πάντα επιτρέπονται.

Σκεφτήκατε ποτέ ότι το λιβάνι είναι μια οσμή που ανηψώνει τις αισθήσεις προς τα ανώτερα πεδία,που συμπαρασύρει προς μια ανυψωμένη κατάσταση,η οποία οδηγεί στην εσωτερική ειρήνη; Ενώ το όπιο συμπαρασύρει προς την ηδονή,την οκνηρία,προσφέροντας μια ψεύτικη εσωτερική γαλήνη.Οι πρώτοι ανυψώνονται: Το λιβάνι προέρχεται από ηλιακό φυτό.Οι δεύτεροι κοιμούνται:Το όπιο είναι ένα σεληνιακό φυτό,το οποίο μας κάνει να εκλαμβάνουμε τη σκιά για φως.Ο καθένας ψάχνει σύμφωνα με τη δική του φύση και τη δική του ελεύθερη βούληση.
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Ξένα έργα Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2  Επόμενο
Σελίδα 1 από 2

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center