Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΥ
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Επόμενο
 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
maxim_97
Πρύτανης


Εγγραφή: 08 Ιαν 2005
Δημοσιεύσεις: 2769
Τόπος: ΑΘΗΝΑ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάϊ 19, 2005 12:01 am    Θέμα δημοσίευσης: Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΥ Απάντηση με Συμπερίληψη

Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΥ
(Για να μαθαίνουμε, να θυμόμαστε και να κρίνουμε τις εξελίξεις της κοινωνίας μας)
Ο διαφωτισμός ήταν κίνημα ανατροπής της φεουδαρχικής αντίληψης που κυριαρχούσε για αιώνες στον κόσμο. Βασιλιάδες , Αυτοκράτορες , Ιερατεία, κυβερνούσαν τους μονίμως ανασφαλείς και πεινασμένους λαούς τους στο μοιρολατρικό δόγμα « ο καθείς εφ ου ετάχθη» απ’ τον Θεό! Υποταγη στην "αυθεντια" του λογου (νομου), της επιθυμιας και των συμφεροντων των δυο εξουσιων. Ο γιος υποχρεωτικά έπρεπε να ακολουθεί τη μοίρα του πατέρα του. Σκλάβος ο πατέρας, σκλάβος κι ο γιος.....Αμφισβητηση η μη συμμορφωση σ'αυτο το ΔΟΓΜΑ, ηταν αδιανοητο και η τιμωρια του "επαναστατη" ο κοινωνικος η βιολογικος του θανατος.
Οι φεουδάρχες είχαν πλήρη και απόλυτη εξουσία στο φέουδο τους (μεγάλες εκτάσεις γης) για όσους και ότι ζούσε σ’ αυτό. Οι αγρότες , κτηνοτρόφοι, βιοτέχνες , δούλευαν μόνο για το καθημερινό «φαγητό» τους και την στέγη τρώγλη τους, που κι’ αυτή άνηκε βεβαίως στον ηγέτη φεουδάρχη. Δεν είχαν κανένα δικαίωμα και για τίποτα στη ζωή τους.
Ήσαν «προορισμένοι απ’ το Θεό» να δουλεύουν , να σκοτώνονται, να μένουν αγράμματοι, να κάνουν τα κέφια των ηγετών τους, με τις θυγατέρες τους αν και όταν ο αφέντης γουστάριζε.....
Μέσα σ’ αυτό κλίμα, αναπτύχθηκε μέσω του εμπορίου μια νέα τάξη πλουσίων, κυρίως των καραβοκύρηδων, που έρχονταν σε επαφή και επιρροή απ’ το νέο επαναστατικό πνεύμα που κυριαρχούσε στην Ευρώπη. Ήταν η εμφάνιση της νεαρής Ελληνικής αστικής τάξης και ο αγώνας της για την πνευματική αναγέννηση και απελευθέρωση της Ελλάδας απ’ την Οθωμανική αυτοκρατορία και την ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, έναντι του μοιρολατρικού σκοταδισμού που επέβαλλε το Πατριαρχείο στους τυφλούς πιστούς.
Επόμενο ήταν λοιπόν, η σύγκρουση συμφερόντων να δημιουργήσει και το ανάλογο κλίμα στις σχέσεις της νέας τάξης των διαφωτιστών που κατάγγειλαν την εκκλησία και τη στάση της, κυρίως τις υπερβασίες ορισμένων που ζούσαν και φέρνονταν ακριβώς σαν τους τούρκους πασάδες.
Τα γραπτά των πρωτοπορών διαφωτιστών ήταν γεμάτα από τέτοιες καταγγελίες. Ο Ελληνικός διαφωτισμός εκπροσωπούσε τις προοδευτικές τάσεις εκείνης της εποχής σε αντίθεση με τον κλήρο που υποστήριζε με πείσμα τις φεουδαρχικές θεοκρατικές θέσεις. Η ιδεολογική αντίθεση ήταν πολλές φορές οξύτατη.
Ο εκπαιδευτικός διαφωτισμός που είχε στηριχθεί στις αρχές του ευρωπαϊκού ουμανισμού, του εγκυκλοπαιδισμού και του Γαλλικού διαφωτισμού, έβαζε στην πρώτη γραμμή τη διάδοση των φυσικών επιστημών, των μαθηματικών, και της φιλοσοφίας, χωρίς να παραμελεί και τη σωστή προβολή της αρχαιοελληνικής λογοτεχνίας. Αυτά έπρεπε να αποτελέσουν τη βάση του νεοελληνικού πολιτισμού. Η επίδραση που είχαν οι ιδέες αυτές των διαφωτιστών ήταν τεράστια. Σε πολλά κέντρα ιδρύονταν σχολές με προγράμματα που αντικαθιστούσαν τα «τυφλό-παιδαγωγεία» που υπήρχαν προηγουμένως.
Η αντίδραση των επίσημων εκκλησιαστικών αρχών ήταν οξύτατη . Επιστρατεύθηκαν οι ιδεολογικοί φορείς του σκοταδισμού στην ιδεολογική πάλη κατά της προόδου. Κυκλοφόρησαν φυλλάδια με αντιεπιστημονικά κηρύγματα , με συκοφαντίες και καταγγελίες «επί δυσεβεία», είχαν σκοπό να παραμερίσουν κάθε μορφή φιλελεύθερων ιδεών και να φανατίζουν τα πιο καθυστερημένα στρωματά του πληθυσμού.

Όλα αυτά όμως, δεν μπορούσαν να σταματήσουν την ορμή των νέων ιδεών. Χρησιμοποίησαν και δραστικότερα μέτρα: αφορισμοί, παραγκωνισμοί, καταδίκες και απαγόρευση διδασκαλικού επαγγέλματος. Οι διωγμοί αυτοί δεν πήραν βέβαια την έκταση που είχε η Ιερά εξέταση στη Δύση. Αυτό γιατί οι προϋποθέσεις αστικής ανάπτυξης και ιδεολογικής έκφρασης της δεν πήραν την έκταση και τη σημασία που πήραν στη Δύση.
Αλλά την εποχή εκείνη, ούτε τη δύναμη και την εξουσία της παπικής εκκλησίας είχε τότε το Πατριαρχείο. Παρ’ όλα αυτά όμως, έγιναν σε μεγάλη κλίμακα διωγμοί. Μερικά παραδείγματα : 1. Ο Βενιαμίν ο Λέσβιος κατηγορήθηκε για αθεΐα, επειδή έγραψε φυσική και μεταφυσική σε απλή γλώσσα.....
2. Ο Γεώργιος Σούγδουρης, σχολάρχης στη σχολή Γκιούμα, στα Γιάννενα, είχε εισαγάγει στην εκπαίδευση τη σύγχρονη φυσική. Επίσης είχε συγγράψει «Εισαγωγή Λογικής Μεθόδου». Οι καινοτομίες αυτές «κλόνιζαν τη πίστη στο θεό»! Και γι’ αυτό ο μητροπολίτης Ιωαννίνων ζήτησε τον αφορισμό του.....

3. Το μάθημα της φυσικής ήταν ο κύριος στόχος των διωγμών. «Η φυσική γράφει ο Μοισιόδακας (στα 1782) καταπαύει την δεισιδαιμονία».Και γι’ αυτό κηρύχθηκε σε διωγμό. Ο Κούμας έγραφε «...και μόνο η διδασκαλία των μαθηματικών εθεωρείτο ως πηγή αθεΐας ...»
4.Ο Μεθόδιος Ανθρακίτης, μεταφραστής του Ντεκάρτ και συγγραφέας άλλων βιβλίων, χαρακτηρίστηκε σαν άθεος. Υποχρεώθηκε να παρουσιαστεί στο Πατριαρχείο και τον ανάγκασαν να ρίχνει ο ίδιος τα βιβλία του στη φωτιά και να τα αποκηρύσσει....Παρ’ όλα αυτά καθαιρέθηκε απ’ τον βαθμό του σαν κληρικός και καταδιώχθηκε σαν δάσκαλος.
5.Ο Ευγένιος Βούλγαρης, που φρόντιζε να «παντρεύει» τις προοδευτικές με συντηρητικές αντιλήψεις, κι’ αυτός έγινε στόχος κατατρεγμών και διωγμών. Το φιλοσοφικό του σύστημα χαρακτηρίσθηκε «ως αντίθεον». Ο Πατριάρχης τον απείλησε ότι «θα τον ξυλοκοπήσει μόνος του». Και άλλοι πολλοί έχουν υποστεί παρόμοιους διωγμούς. Το χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα είναι του Θεόφιλου Καίρη. Άνθρωπος με ευρύτατη εγκυκλοπαιδική μόρφωση (θεολογία, φιλοσοφία , φιλολογία, φυσική, μαθηματικά, αστρονομία). Σχολάρχης στην Ευαγγελική σχολή της Σμύρνης και στις Κυδωνιές. Μέλος της φιλικής εταιρείας, έτρεξε στον αγώνα και πήρε ενεργό μέρος ως μαχητής, και τραυματίστηκε. Ο αμείλικτος αντίπαλος του , ο Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων, αναγνωρίζει την άξια του και την πατριωτική του δράση. Το σφάλμα του Καίρη ήταν ότι «εφαίνετο σφόδρα δημοκρατικός.....» Μετά την απελευθέρωση δεν δέχτηκε το παράσημο που του έδωσε ο Όθωνας. Δεν δέχτηκε θέση καθηγητή στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο. Ίδρυσε σχολή στην Άνδρο με πρόγραμμα σύμφωνο με τις αρχές του διαφωτισμού. Κατηγορήθηκε απ’ την Ιερά συνοδό σαν αιρετικός ν’ απολογηθεί, τους αγνόησε και δεν πήγε. Με βίαιη απαγωγή τον μεταφέρανε με πολεμικό πλοίο. Καθαιρέθηκε και στάλθηκε εξόριστος στη Σκιάθο και αργότερα στη Θήρα. Κατορθώνει να φύγει στο εξωτερικό, όπου του απένειμαν μεγάλες τιμές. Με την ανακηρύξει του Συντάγματος το 1844 που καθιέρωσε την ελευθέρια συνειδήσεων, γύρισε στην Ελλάδα.


Μα οι πολιτικοί και θρησκευτικοί διώκτες του το 1852 τον παρέπεμψαν σε νέα δική όπου τον καταδίκασαν σε φυλάκιση 2 ετών και δέκα ημερών με αστυνομική επιτήρηση επτά ετών. Γέρος και άρρωστος ρίχτηκε στις φυλακές της Σύρου, όπου πέθανε λίγες μέρες μετά την κάθειρξη του.
[/img]
_________________
Επίκουρος:
Ο θάνατος δεν υπάρχει ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους πεθαμένους – εφόσον για τους πρώτους δεν υπάρχει, ενώ οι άλλοι δεν υπάρχουν πια".
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα AIM διεύθυνση
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάϊ 19, 2005 2:46 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Σωστά αυτά!Να τα λέμε,όμως,όλα.Και οι επιστήμονες σχεδίασαν και πραγματοποίησαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.Και μη μου πεις ότι δεν είχαν ευθύνη!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
maxim_97
Πρύτανης


Εγγραφή: 08 Ιαν 2005
Δημοσιεύσεις: 2769
Τόπος: ΑΘΗΝΑ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάϊ 19, 2005 4:51 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ έγραψε:
Σωστά αυτά!Να τα λέμε,όμως,όλα.Και οι επιστήμονες σχεδίασαν και πραγματοποίησαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.Και μη μου πεις ότι δεν είχαν ευθύνη!


Η επιστημη φιλε υπηρετει και προσφερει θετικο εργο στην ανθρωποτητα. Αν καποιο η καποια απ' τα εργα της χρησιμοποιουμται για πραγματωση σκοπων εγκληματικοτητας δεν εχει να κανει με το ζητημα μας. Για να εγκληματισεις μπορεις να το κανεις και χωρις αυτην..... Ειναι εντελως αστοχη η παρατηρηση σου για το θεμα που συζηταμε....
Ηλικιακα πρεπει να εισαι πιτσιρικας. Αν δεν εισαι τοτε εχεις σοβαρο προβλημα κριτικης σκεψης.
Το θεμα ειναι απολυτα πολιτικο και αφορα την "προσφορα" του Πατριαρχειου της Κωνσταντινουπολεως στον εθνικο - απελευθερωτικο αγωνα του λαου μας, και στην πολεμικη που ασκουσε σε οτιδηποτε μπορουσε να αμφισβητησει την "αυθεντια" της πιστης της. Αυτο το "οτιδηποτε" δεν ηταν τιποτα αλλο, απ' την επιστημονικη σκεψη, κριτικη και πραξη που τους απομυθοποιουσε.
Την ιδια τακτικη και χειροτερη,ασφαλως ακολουθουσε και η δυτικη εκκλησια που τα συμφεροντα της ησαν ΚΟΙΝΑ με τους Λουδοβικους.
Τα λαικα συμφεροντα βρισκοντουσαν - απο παντα στην ιστορια - στην αντιπερα οχθη των εξουσιαστων.
_________________
Επίκουρος:
Ο θάνατος δεν υπάρχει ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους πεθαμένους – εφόσον για τους πρώτους δεν υπάρχει, ενώ οι άλλοι δεν υπάρχουν πια".
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα AIM διεύθυνση
iason
Πρύτανης


Εγγραφή: 01 Ιούν 2003
Δημοσιεύσεις: 4108
Τόπος: (Γ)Ελλάς

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάϊ 19, 2005 9:08 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Δε μου λες, εσύ είσαι υπέρ των "λαϊκών συμφερόντων";

Αν ναι, πώς τα εννοείς;
_________________
-Κάθε λόγος μπορεί να έχει αντίλογο. Κάθε αντίλογος πρέπει να έχει λόγο.
-Εγέμισεν ο ουρανός πετούμενους γαϊδάρους.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάϊ 19, 2005 11:29 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

maxim_97 έγραψε:
Ειναι εντελως αστοχη η παρατηρηση σου για το θεμα που συζηταμε....
Ηλικιακα πρεπει να εισαι πιτσιρικας. Αν δεν εισαι τοτε εχεις σοβαρο προβλημα κριτικης σκεψης.



Γιατί,αν ήμουν εντός θέματος θα είχα καλύτερη τύχη;

Αυτό που ήθελα να δείξω είναι ότι σήμερα ο μεσαίωνας προσπαθεί να επιβληθεί μέσω της επιστήμης(όπλα,ναρκωτικά,φάρμακα,ΜΜΕ,κοινωνική και ατομική ψυχολογία κ.λπ.).Το θέμα σου είναι η προοδευτικότητα της επιστήμης,έτσι δεν είναι;Άρα είμαι μέσα στα γενικά πλαίσια,αν κι όχι στα ιστορικά.


Ε,όχι και πιτσιρικάς;"Δεν είμαι αρκετά νέος για να ξέρω τα πάντα!"(Oscar Wilde)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
maxim_97
Πρύτανης


Εγγραφή: 08 Ιαν 2005
Δημοσιεύσεις: 2769
Τόπος: ΑΘΗΝΑ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάϊ 20, 2005 8:55 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

iason έγραψε:
Δε μου λες, εσύ είσαι υπέρ των "λαϊκών συμφερόντων";

Αν ναι, πώς τα εννοείς;


"Το συμφερον" το δικο σου δεν ειναι απαραιτητο να ταυτιζεται με το δικο μου φιλε Jason. Αν σε δεδομενη χρονικη στιγμη ειναι κοινο, τοτε "συμμαχουμε" και αγωνιστικα αν χρειαστει προκειμενου να το υπερασπιστουμε η να το διεκδικησουμε εναντι "αλλου" συμφεροντος που μας το στερει η παει να μας το παρει....Η αντιπαραθεση συμφεροντων οδηγει σε συγκρουσεις και πολεμους. Αυτο ειναι κανονας στη ζωη (επιβιωση) και στη λειτουργια της φυσης γενικοτερα. Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ δηλαδη, που οσο κι' αν "εκπολιτιστουμε" δεν θα παψει ποτε να υπαρχει μεσα μας και να μας οδηγει ειτε στην δημιουργια του εκαστοτε "νεου" που μας βολευει, με την καταστροφη του "παλαιου", ειτε στον συμβιβασμο με το κατεατημενο που αδυνατουμε να ανατρεψουμε.
_________________
Επίκουρος:
Ο θάνατος δεν υπάρχει ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους πεθαμένους – εφόσον για τους πρώτους δεν υπάρχει, ενώ οι άλλοι δεν υπάρχουν πια".
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα AIM διεύθυνση
maxim_97
Πρύτανης


Εγγραφή: 08 Ιαν 2005
Δημοσιεύσεις: 2769
Τόπος: ΑΘΗΝΑ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάϊ 20, 2005 9:26 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ έγραψε:
maxim_97 έγραψε:
Ειναι εντελως αστοχη η παρατηρηση σου για το θεμα που συζηταμε....
Ηλικιακα πρεπει να εισαι πιτσιρικας. Αν δεν εισαι τοτε εχεις σοβαρο προβλημα κριτικης σκεψης.



Γιατί,αν ήμουν εντός θέματος θα είχα καλύτερη τύχη;

Αυτό που ήθελα να δείξω είναι ότι σήμερα ο μεσαίωνας προσπαθεί να επιβληθεί μέσω της επιστήμης(όπλα,ναρκωτικά,φάρμακα,ΜΜΕ,κοινωνική και ατομική ψυχολογία κ.λπ.).Το θέμα σου είναι η προοδευτικότητα της επιστήμης,έτσι δεν είναι;Άρα είμαι μέσα στα γενικά πλαίσια,αν κι όχι στα ιστορικά.
Ε,όχι και πιτσιρικάς;"Δεν είμαι αρκετά νέος για να ξέρω τα πάντα!"(Oscar Wilde)


ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ φιλε μου ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΑ στην ιστορια της ανθρωποτητας. Δεν τα ανακαλυψε η επιστημη......Τα "ανακαλυψαν" και τα εφαρμοσαν ολες οι εξουσιες , ατομα, κοινωνιες η κρατη προκειμενου να επιβαλλουν τις
αποψεις και τα συμφεροντα τους στους αλλους. Αυτα παντα γινοντουσαν και θα γινονται - οχι μονο στις ανθρωπινες κοινωνιες - προκειμενου να κερδιζουμε την επιβιωση μας και τα συμφεροντα μας.
Ειμαστε το ιδιο φτιαγμενοι λειτουργικα με ολα τα ζωντανα του πλανητη μας οπου ο θανατος του ενος ειναι κανονας επιβιωσης του αλλου. Ψυχολογικα αυτη η πραγματικοτητα της ζωης - θελοντας και μη - μας "ριχνει" γιατι συναισθηματικα δεν μπορουμε να δεχτουμε την "βαρβαροτητα" των ζωων στον ΑΓΩΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥΣ, ιδια με την δικη μας που ειναι ΠΟΛΥ - ΠΟΛΥ ΧΕΡΟΤΕΡΗ.....
_________________
Επίκουρος:
Ο θάνατος δεν υπάρχει ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους πεθαμένους – εφόσον για τους πρώτους δεν υπάρχει, ενώ οι άλλοι δεν υπάρχουν πια".
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα AIM διεύθυνση
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάϊ 20, 2005 6:18 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Όχι και πάντα.Τα ΜΜΕ;Τα ναρκωτικά για τις μάζες;Τα όπλα μαζικής καταστροφής;Η κοινωνική ψυχολογία;
Τα όπλα,ναι υπήρχαν,αλλά κι αυτά έργα επιστημόνων είναι.Οι επιστήμονες δεν έχουν ευθύνη;Ο πολιορκητικός κριός π.χ. φτιάχτηκε από θεωρητικό ενδιαφέρον;
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
iason
Πρύτανης


Εγγραφή: 01 Ιούν 2003
Δημοσιεύσεις: 4108
Τόπος: (Γ)Ελλάς

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάϊ 20, 2005 6:50 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Maxim, δε σου ζήτησα κήρυγμα περί του νόμου της ζούγκλας ή περί συμφέροντος, σε ρώτησα κάτι συγκεκριμένο:
Εσύ υπέρ ποιων συμφερόντων είσαι; Και γιατί; Και πώς τα εννοείς;

Εσένα σε πειράζουν σε κάτι τα συμφέροντα του κλήρου; Σε ενοχλεί κάτι σε αυτά; Έχεις κάποιο πρόβλημα;

Και μερικά ακόμα, επειδή ανέφερες σχετικά.
Γιατί σε ρίχνει ψυχολογικά η πραγματικότητα της ζωής; Εσύ όταν πεινάς μένεις νηστικός;
Τα ζώα αγωνίζονται για την επιβίωση τους και εσύ όχι;
Γιατί τον αγώνα για την επιβίωση το λες βαρβαρότητα; Εσύ δεν θέλεις να επιβιώσεις, για να μη γίνεις βάρβαρος;
Και γιατί η δική μας «βαρβαρότητα» είναι πολύ χειρότερη; Συγκεκριμένα με αυτό το «μας» σε ποιους αναφέρεσαι;
Όταν οι εξουσίες όπως λες εφαρμόζουν αυτά τα πράγματα, εσύ δεν τα εφαρμόζεις; Εσύ τι εφαρμόζεις;
_________________
-Κάθε λόγος μπορεί να έχει αντίλογο. Κάθε αντίλογος πρέπει να έχει λόγο.
-Εγέμισεν ο ουρανός πετούμενους γαϊδάρους.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
maxim_97
Πρύτανης


Εγγραφή: 08 Ιαν 2005
Δημοσιεύσεις: 2769
Τόπος: ΑΘΗΝΑ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάϊ 20, 2005 8:26 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ έγραψε:
Όχι και πάντα.Τα ΜΜΕ;Τα ναρκωτικά για τις μάζες;Τα όπλα μαζικής καταστροφής;Η κοινωνική ψυχολογία;
Τα όπλα,ναι υπήρχαν,αλλά κι αυτά έργα επιστημόνων είναι.Οι επιστήμονες δεν έχουν ευθύνη;Ο πολιορκητικός κριός π.χ. φτιάχτηκε από θεωρητικό ενδιαφέρον;


Τα ΜΜΕ που προπαγανδιζουν κατα κανονα τον λογο του εκαστοτε ισχυρου και της εξουσιας του γινοντουσαν με αλλα μεσα , οπως κυρηγματα, συγκεντρωσεις σε δημοσιες συζητησεις, σε σταδια και θεατρα.

Τα ναρκωτικα για τις μαζες φιλε μου, δεν ειναι μονο αυτα που εννοεις. Ησαν και ειναι ΚΥΡΙΩΣ η "πληση εγκεφαλου" σε "αξιες" και "προτυπα", με αποπροσανατολισμο των μαζων μεσω παιδειας η και βιας στα οποια συμφεροντα του εξουσιαστου.

Τα οπλα μαζικης καταστροφης κι' αυτα υπηρχαν με πολυ μεγαλυτερη βαρβαροτητα αν θελεις. Λαοι ολοκληροι με ιστορια εξαφανιστηκαν απο προσωπου γης, οχι με πυρηνικα οπλα, αλλα με σφαγες , καταστροφες που ο νους σου δεν φτανει.

Τι θα πει τα οπλα ησαν και ειναι εργα επιστημονων....Αν το ροπαλο το δικο μου ειναι βαρυτερο και μεγαλυτερο του δικου σου ειμαι επιστημων;
Ο πολιορκητικος κριος ηταν απλα ενα απ' τα εργαλεια πολεμου. Δηλαδη οταν δεν υπηρχε αυτος πολεμοι και σκοτωμοι δεν γινοντουσαν;
Πως την εχεις δει τελικα ρε ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΕ; Απο που σε φερανε; Εχεις τοση αγνοια της φυσης του ανθρωπου σε συναρτηση του με τον πολεμο, που θα πιστευε κανεις πως κατεβηκες απο αλλο πλανητη....Τι αλλο να σου πω.
_________________
Επίκουρος:
Ο θάνατος δεν υπάρχει ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους πεθαμένους – εφόσον για τους πρώτους δεν υπάρχει, ενώ οι άλλοι δεν υπάρχουν πια".
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα AIM διεύθυνση
maxim_97
Πρύτανης


Εγγραφή: 08 Ιαν 2005
Δημοσιεύσεις: 2769
Τόπος: ΑΘΗΝΑ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάϊ 20, 2005 8:48 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

iason έγραψε:
Maxim, δε σου ζήτησα κήρυγμα περί του νόμου της ζούγκλας ή περί συμφέροντος, σε ρώτησα κάτι συγκεκριμένο:
Εσύ υπέρ ποιων συμφερόντων είσαι; Και γιατί; Και πώς τα εννοείς;

Εσένα σε πειράζουν σε κάτι τα συμφέροντα του κλήρου; Σε ενοχλεί κάτι σε αυτά; Έχεις κάποιο πρόβλημα;

Και μερικά ακόμα, επειδή ανέφερες σχετικά.
Γιατί σε ρίχνει ψυχολογικά η πραγματικότητα της ζωής; Εσύ όταν πεινάς μένεις νηστικός;
Τα ζώα αγωνίζονται για την επιβίωση τους και εσύ όχι;
Γιατί τον αγώνα για την επιβίωση το λες βαρβαρότητα; Εσύ δεν θέλεις να επιβιώσεις, για να μη γίνεις βάρβαρος;
Και γιατί η δική μας «βαρβαρότητα» είναι πολύ χειρότερη; Συγκεκριμένα με αυτό το «μας» σε ποιους αναφέρεσαι;
Όταν οι εξουσίες όπως λες εφαρμόζουν αυτά τα πράγματα, εσύ δεν τα εφαρμόζεις; Εσύ τι εφαρμόζεις;


Τα συμφεροντα του κληρου φιλε, που ειναι η οσο το δυνατον περισσοτερο η παραμονη τους στα πραγματα και στην εξουσια με ΠΕΙΡΑΖΕΙ και πολυ μαλιστα σαν ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ.
Με πειραζει διοτι ζουν παρασιτικα εις βαρος των αφελων πιστων οπαδων τους με μονο "κοινωνικο εργο" την μαλακυνση των εγκεφαλων τους. Η ΜΑΛΑΚΥΝΣΗ των πολλων οπως καταλαβαινεις, δεν αναβαθμιζει ουτε την πνευματικοτητα ουτε την προοδο στις επιστημες, ουτε την οικονομια, ουτε την πολιτικη κλπ. Οδηγει στην στασιμοτητα του μεσαιωνα. Παραδειγμα φιλε μου μεχρι σημερα, ολες εκεινες χωρες παγκοσμια που η θρησκεια τους βρισκεται υπερανω ολων των αλλων εξουσιων.
Η χειροτερη βαρβαροτητα των ανθρωπων συγκριτικα ολων των αλλων ζωντανων οργανισμων, βρισκεται στο γεγονος πως μπορει και σκοτωνει και για την "πλακα" του....ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΩ οσο αγριο κι αν ειναι δεν το κανει αυτο....

Δειχνεις να μην καταλαβες τι εγραψα σχετικα με τον αγωνα επιβιωσης των ειδων. Ξαναδιαβασε τα .......
_________________
Επίκουρος:
Ο θάνατος δεν υπάρχει ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους πεθαμένους – εφόσον για τους πρώτους δεν υπάρχει, ενώ οι άλλοι δεν υπάρχουν πια".
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα AIM διεύθυνση
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάϊ 20, 2005 11:05 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

maxim_97 έγραψε:
Τι θα πει τα οπλα ησαν και ειναι εργα επιστημονων....Αν το ροπαλο το δικο μου ειναι βαρυτερο και μεγαλυτερο του δικου σου ειμαι επιστημων;


Είσαι,αν το έφτιαξες με σκοπό να το κάνεις βαρύτερο και μεγαλύτερο.Το κύριο γνώρισμα της επιστημονικής σκέψης είναι να συλλαμβάνει το ουσιαστικό σε μια ποικιλία φαινομένων,για να μπορεί να το προβλέπει ή να το εντάσσει σε εφαρμογές.
Αφού κατάλαβες τι εννοώ με τις λέξεις "ΜΜΕ","ναρκωτικά",
"όπλα μαζικής καταστροφής",θα γνωρίζεις ότι χωρίς την επιστήμη δε θα υπήρχαν.Τα μέσα αυτά πριν εξελιχθούν δεν απαιτούσαν κάποιο βαθμό επιστημονικής σκέψης;Αυτός που έφτιαξε ένα βαρύτερο ρόπαλο δε λειτούργησε επιστημονικά;
Σιγά μη μας πεις ότι η επιστήμη είναι επινόηση του 20ου αιώνα!!!!

"Το κοινό είναι χωρισμένο στα δύο:υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η επιστήμη μπορεί να τα κάνει όλα και κάποιοι άλλοι που φοβούνται ότι θα τα κάνει όλα."(Dixy Lee Ray-Aμερικανός πολιτικός)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
iason
Πρύτανης


Εγγραφή: 01 Ιούν 2003
Δημοσιεύσεις: 4108
Τόπος: (Γ)Ελλάς

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Μάϊ 21, 2005 4:44 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ έγραψε:
"Το κοινό είναι χωρισμένο στα δύο:υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η επιστήμη μπορεί να τα κάνει όλα και κάποιοι άλλοι που φοβούνται ότι θα τα κάνει όλα."(Dixy Lee Ray-Aμερικανός πολιτικός)


Καλό!!!

Για την περίπτωση του maxim πάντως... εγώ εντάσσομαι σε αυτούς που εύχονται ότι η επιστήμη θα τον βοηθήσει να μάθει να συζητάει. Laughing
_________________
-Κάθε λόγος μπορεί να έχει αντίλογο. Κάθε αντίλογος πρέπει να έχει λόγο.
-Εγέμισεν ο ουρανός πετούμενους γαϊδάρους.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
panos-ts
Λέκτωρ


Εγγραφή: 22 Απρ 2005
Δημοσιεύσεις: 30
Τόπος: ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάϊ 22, 2005 9:51 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

«Θεωρώ πιο γενναίο εκείνον που κυριαρχεί στα πάθη του από εκείνον που κυριαρχεί στους εχθρούς του. Η δυσκολότερη νίκη είναι εκείνη ενάντια στον ίδιο σου τον εαυτό.» {Αριστοτέλης}

Οι Ελληνες μπορεί να μην ήταν μονοθειστές αλλά είχαν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο προβληματισμού και σκέψεις ώστε ήταν οι μόνοι της εποχής εκείνης που μπορούσαν να καταλάβουν τον Ένα και Αληθινό Θεό. Τον συναμφότερο της τριαδικότητας, το συναμφότερο του Θεάνθρωπου. Για αυτό οι μονοφυσήτικες αιρέσεις είχαν απήχησει σε λαούς που αδυνατούσαν να σκεφθούν πέρα από το άσπρο και το μαύρο. Γι αυτό ο Κύριος όταν πήγαν να τον δούν κάποιοι έλληνες είπε αφήστε τους να έρθουν αυτοί θα δοξάσουν το όνομα του Κυρίου.
Ο Αριστοτέλης αλλά και πολύ άλλοι (Σωκράτης...) ήδη είχαν στοιχεία χριστιανικής θεώρησης της ζωής. Ο χριστιανισμός λοιπόν ήταν η συνέχεια στα αδιέξοδα που είχε φτάσει η ελληνική σκέψη και ήθελε το ποιοτικό εκείνο άλμα για να ξεκολήση.
Το να συγχέεις βέβαια τον ορθόδοξο κλήρο αυτό με την εξουσία, αυτό καταδεικνύει μια προσωπική σύγχηση ή εμπάθεια που δε μπορεί να αναληθεί εδώ. Ούτε ο Κύριος και Δημιουργός του σύμπαντος ήταν εξουσία , ούτε οι Απόστολοι, ούτε οι εκατομύρια μάρτυρες, ούτε ο κάθε άνθρωπος που ανάβει το κεράκι του ή πάει στη εκκλησία.
Εξουσία και μάλιστα με την χειρότερη μορφή είναι όλοι αυτοί οι φωταδιστές, οι ειδικοί που θεωρούν τον εαυτό τους έξυπνο, πολιτισμένο ανοιχτόμυαλο ή και δεν ξέρω τι άλλο. Όλοι αυτοί που κοιτάν υποτιμητικά τον κάθε άνθρωπο που παλεύει να νικήσει στα πάθη του και όχι τον άλλον. Όλοι αυτοί που χλευάζουν όσους παλεύουν να νικήσουν τον εαυτό τους και προσεύχονται υπέρ αγαπούντων και μισούντων ημάς.
Όλα τα άλλα ιστορικά γεγονότα και ότι άλλο αφορούν τους πάσης φύσεως εξουσιαστές είτε φορούν ράσο είτε λευκή ποδιά είτε κουστούμι είναι προιόν των παθών μας και όχι της ταπέινωσης μας.
Αν δεν κατάλαβες ο Χριστόδουλος, ο Ειρηναίος, ο γιατρός που τα παίρνει.... είναι συντρόφια δικά σου. Να τους χαίρεσαι.
_________________
Σαν βγεις στο πηγαιμό για την Ιθάκη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
pol
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Αύγ 2004
Δημοσιεύσεις: 1504

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάϊ 22, 2005 11:25 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Παράθεση:
και κάποιοι άλλοι που φοβούνται ότι θα τα κάνει όλα
Φύση αδύνατο να τα κάνει όλα η επιστήμη. Μήπως καταφέρει κάποτε, να μου κάνει το αυτεξούσιο να έχει διαρκεί ροπή προς το αγαθό;
_________________

Αλήθεια είναι η κατά Θεόν αίσθησις
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Επόμενο
Σελίδα 1 από 9

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center